Snertloop Krimpen aan den IJssel 06-01-2019

Hemelvaartsdag 2019 zit er aan te komen, traditioneel de Hemelvaartsdagloop in Lekkerkerk, alleen hebben we deze keer andere plannen, we gaan naar Safaripark Beekse Bergen. Geen loopje dus, maar wat wel kan, is de Singelloop in Nieuwpoort.
Ina en ik gaan met de fiets de pont in Bergambacht over en we fietsen naar Nieuwpoort. Het is gezellig daar, we zien tal van bekenden waaronder Aad, Derk, Wim, Janita, André. Allemaal doen ze de 5 kilometer behalve Wim.
Bij de inschrijving is een soort mini-kermis op het terrein, diverse eet- en drinktenten en lekker druk, dat geeft het geheel toch een leuke sfeer, een soort kermisloop dan.
Ina en ik starten op de 10 kilometer. Het is warm, benauwd weer en niet echt lekker om te rennen.
We lopen deze keer niet samen.
Het parcours is veranderd sinds de laatste keer dat ik daar was, toen waren het meen ik 9 gelijke rondjes van ruim een kilometer, nu dan 6 rondjes van ruim 1600 meter.
Dit is wel wat leuker moet ik zeggen.
Uiteindelijk bleek het rondje een stukje korter te zijn waardoor ik na 6 rondjes bleef steken op 9,63 km, maar het kan ook zijn dat de GPS met die rondjes en bochtjes niet goed werkt. Ik kom uiteindelijk uit op 44.54 , een nette tijd. Ik wacht even op Ina, die moet nog 1 rondje en samen lopen we die uit. Ina komt binnen in een keurige 55.56 , ruim binnen het uur.
We drinken nog een paar bakken lekkere koffie in het café waarna we weer terug fietsen. Was een gezellige avond.

RAG-Cross 20-01-2019

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dit kan een heel mooi jaar worden als ik ingeloot zou worden voor de UTMB, de Ultratrail Mont Blanc, de CCC over ruim 100 kilometer, dat weet ik volgende week.
Wel zorgen dat de vorm er gaat komen en ook meteen weer 7 kilo afvallen die ik inmiddels ben aangekomen.
Traditioneel is de laatste jaren de Snertloop in Krimpen aan den IJssel de eerste loop van het nieuwe jaar, zo ook nu.
Ik begeef me naar Krimpen en zie ineens lopers een andere kant oplopen dan de afgelopen jaren. Is de start ergens anders dan ? Ik heb het niet nagekeken en ging er zonder meer vanuit dat de locatie hetzelfde zou zijn, maar dat bleek niet het geval. De start is nu bij de hockeyvelden en ophalen startnummer in de kantine. Als ik binnenkom zie ik al veel bekenden als Piet Stam en schoonzoon Gabri Gunst, Edmond Walma en zijn vrouw, Willem van Ek, Lenie de Visser en nog veel meer. Gezellige drukte vooraf.

Wat is het plan vandaag. Een tempo van 5 minuten per kilometer, dan moet ik uitkomen rond de 1.45 uur, dat zou moeten kunnen als ik zie hoe ik de Oliebollenloop heb gelopen.
Vanaf de start gaat het al veel te snel als ik met Willem van Ek en Huib de Kwant mee loop, de kilometers gaan rond de 4.40 , dat ga ik nooit volhouden. Bij de 5 kilometer kom ik door in 23.17 , dat tempo laat ik iets zakken en bij de 10 kilometer is de doorkomst in 47.10 , daarna moet de rem erop. Willem van Ek en Huib de Kwant lopen van me weg en ik heb de grootste moeite om tijden rond de 5 minuten per kilometer te kunnen lopen. Uiteindelijk lukt dit wel en kom ik op de 15 door in 1.12.05 , een tijd ruim onder de 1.45 moet lukken.
Als ik over de streep loop is de eindtijd 1.42.14 , een tijd waar ik wel blij mee ben, al was de opbouw erg slecht. Veel te snel gestart.
Na afloop klets ik nog even met Ilona van Vliet die op het podium stond op de 10 kilometer. Arie Visser kwam de vlag ophalen voor de RAG cross om als sponsor te plaatsen, hij heeft zelf niet gelopen.
De benen voelen toch wel erg moe moet ik zeggen, toch een beetje te diep gegaan de eerste 10 kilometer, dat is wel duidelijk. Op naar de volgende loop. Volgende week zal dat de trainingsloop voor de marathon zijn bij de eigen club Avantri, start om 8.30 uur.

Pierewaai Trail 26-01-2019

In januari is het, zoals al vele jaren achter elkaar, tijd voor de RAC-Cross.
In het begin was er ieder jaar weer een ander soort loop en was er veel variatie, de laatste jaren is het hetzelfde concept, diverse mooie rondjes natuur onverhard in De Loet. Is jaarlijks een zeer geslaagd evenement en het is ook ieder jaar weer afwachten hoe de ondergrond zal zijn. Droog, nat, hard, zacht?

Na de Snertloop sprak ik mede-organisator Arie Visser die hoopte dat er nog wel wat regen zou vallen, want het parcours was nog veel te droog.
Er kwam wat regen, maar vooral vorst, daardoor was het parcours niet zacht en blubberig, maar juist hard en ongelijk. Ik moest meteen terugdenken aan de editie van 2017 waarin Mandy haar enkel brak.
Wel veel zin in de loop, maar het zal wel uitkijken worden om de benen heel te houden. Niet helemaal voluit lopen, maar met verstand.
We lopen rondjes van ongeveer 4,25 kilometer. Standaard kan je 4 rondjes lopen en als je na die 4 rondjes nog binnen de tijd van 1.40 uur bent gebleven, dan mag je nog een extra rondje lopen.
Lekker lopen is het doel, niet te gek, maar ik wil ook wel alle 5 de ronden lopen, dus wel iets versnellen. Ik dacht eerst dat de limiet 1.30 uur was en heb de 4e ronde serieus gas gegeven om onder de 1.30 uur binnen te komen. Dit lukte bijna in 1.30.03 , maar daar hoorde ik dat de limiet dus 1.40 uur was en was ik ruim op tijd.
De eerste 5 gaan in 26.34 , de 10 gaat in 52,37 , redelijk vlak. De 15 gaat in 1.19.10 , nog steeds lekker vlak in nagenoeg hetzelfde tempo.
Kilometer 16 en 17 gaan nog goed, daarna mag ik aan het laatste rondje beginnen en laat ik het tempo flink zakken. Ik liep na rondje 4 samen met Arjan Mulder, die liet ik gaan. Achter me alleen nog Nico van den Heuvel en verder niemand, de rest is gestopt of mocht niet verder.
Ik kijk af en toe even om naar Nico, die wil ik toch wel voor blijven. Ik heb helemaal geen erg in André Pruijssers, ik dacht dat die was gestopt. André komt me voorbij razen en ik kan en wil niet aanhaken. Dat tempo ga ik zeker niet lopen. Als ik de laatste ronde sneller had gelopen was ik André vermoedelijk wel voor gebleven, maar nu niet. Ik zie ook Nico naderen maar ga precies snel genoeg lopen om Nico voor te blijven. Dat lukt uiteindelijk in 1.55.36 tegen Nico 1.55.46
Het was weer genieten, organisatie en met name Arie Visser bedankt voor het leuke evenement.

Brabantse Vennentrail 04-02-2019

Vorig jaar kwamen Ina en ik zomaar op het spoor van de Pierewaai Trail, een trail in IJmuiden en dan met de start om 6 uur in de nacht en vroege morgen.
Vorig jaar was dit voor ons een heerlijk evenement waar we veel van hebben genoten, vandaar dat we ook nu weer van de partij zijn.
Er mag maar een beperkt aantal lopers meedoen, vandaar maar snel reageren en aanmelden bij de organisatie. Volgens de organisatie zijn dat er 50, maar uiteindelijk zie ik er 61 in de uitslagenlijst staan, dus het zijn er wel iets meer geworden.

Om 6 uur starten betekent niet te laat naar bed, vroeg op en dan op pad.
Super vroeg liggen we er niet in, het is al 23.30 geweest. Ina zet de wekker op 2.40 uur. Oei, dat is maar 3 uur slaap. We staan op, maken alles gereed en gaan om 3.40 uur op pad. Als we arriveren is het nog niet eens 5 uur en zijn we veel te vroeg. We hadden nog wel een half uurtje extra kunnen slapen, maar goed, dat is iets voor volgend jaar als ze de loop weer organiseren en wij weer meedoen.

We eten wat, vullen de waterzakken en doen die in ons race vest tezamen met wat gelletjes en reepjes. Er is onderweg geen enkele verzorging. Ik heb de route in mijn horloge geladen zodat we weten waar we heen moeten lopen. Summier zijn er wat pijltjes opgehangen, maar dusdanig klein dat ze nauwelijks opvallen. Het is meer ter controle of je nog op de goede weg bent. De route in mijn horloge zetten gaat via een GPX-bestand. Dat is er door de organisatie opgezet en kan ik met mijn horloge importeren.
Ik heb 2 lampjes, maar kan er 1 niet vinden. Ina gebruikt de Ledlenser, de Petzl Nao is niet te vinden en ik gebruik een draadloze koplamp van de fiets van Richard. Dat gaat eigenlijk prima, al moet je deze wel de hele tijd vast houden.

Vanaf de start lopen we achteraan. Ina is niet fit en we doen het rustig aan, het is trainen en genieten van het evenement. Eerst lopen we een paar kilometer over het strand waarna we de duinen en daarna de bossen induiken. Ze hebben er echt een mooie trail van gemaakt met veel afwisselende elementen.
Achteraan is het stuivertje wisselen met anderen.
Als we serieus zijn vastgelopen in het kreupelhout horen we de lopers in de verte passeren en lopen we weer achteraan.
Even pauzeren, wat eten, en dan weer op pad, want echt warm is het niet, er staat veel wind. Naarmate de tijd vordert begint het wat lichter te worden. Het lampje van Ina begint ook al wat minder fel te schijnen, het is goed dat we de lampjes nu uit kunnen zetten. Nu zien we meer van het parcours en is ook het volgen van de route makkelijker zou je denken, maar dat blijkt niet het geval.
Er zijn soms wel 3 paadjes naast elkaar en als je de verkeerde neemt duurt het even voordat het horloge aangeeft dat er een koersfout is waarna we weer terug moeten. De 25 kilometer bleek aan het einde 24,57 kilometer te zijn, dat valt nog niet eens tegen.
Er is met licht gelegenheid om foto's te maken en dat doe ik volop, genietend van het uitzicht. De laatste kilometers is eerst een stuk strand en daar duinen. We hebben de 3 lopers voor ons bijgehaald en blijven bij elkaar in de buurt lopen. De laatste kilometer is met het oog te volgen, mijn klokje is stil blijven staan. Vastgelopen heet dat zo mooi. Leve de techniek, al moet ik zeggen dat het reuze leuk is om zo met het horloge de route te bekijken.
Bij de finish ontvangen we een medaille en doen ons tegoed aan het vele eten wat daar is uitgestald voor ons en met name voor de ultralopers die vanuit Den Helder hier passeren en wat komen eten.
Ei, allerlei soorten brood, krentenbrood, chips, ontbijtkoek, pannenkoek, gebakken ei, diverse soorten beleg, soep, snoep, noem het allemaal maar op. Er was veel.
Na deze super ervaring is het weer tijd om naar huis te gaan. Allebei best moe van de korte slaap en de inspanningen. Wat mij betreft volgend jaar zeker weer.

Petzl Night Trail 09-02-2019

Vandaag met maatje Aad op stap om een stationstrail te lopen. Deze keer is onze keuze gevallen op de Brabantse Vennentrail van Boxtel naar Tilburg. 

Dit is absoluut een aanrader, is een mooi afwisselend parcours met diverse momenten om stil te staan en een mooie foto te maken.

Groet uit Schoorl Run 10-02-2019

Vanavond staat voor de 7e keer de Petzl Night Trail op het programma en evenzovele keren sta ik aan de start. De voorgaande 6 edities brachten allerlei omstandigheden met zich mee. Vorst, sneeuw, regen, blubber, maar ook gewoon harde ondergrond. Vandaag is er van vorst geen sprake, maar er valt wel het nodige aan blubber en plassen te verwachten afgaande op wat er de laatste tijd naar beneden is gekomen, ik ben benieuwd.
Ik heb lang getwijfeld of ik mee zou doen omdat ik morgen de Groet uit Schoorl Run, de 30 kilometer samen met Ina ga lopen. Dat was vorig jaar een beetje teveel van het goede, daarom de twijfel.
Nu ik ben ingeloot voor de UTMB heb ik toch maar besloten om me in te schrijven, het lopen met een lampje is een goede training, maar ook de afstand, de heuvels, de omstandigheden. We gaan het wel zien.
Ik ben vrij vandaag en ben dan ook netjes op tijd aanwezig. Ik tref daar ook Michel de Langen en Nico Koppe die tevens de 40 kilometer gaan lopen, ook Martin Wiersma uit Stolwijk is van de partij. Helaas 40 deze keer en geen marathon, dus deze telt niet mee in het aantal marathons, maar hij is te leuk om te laten schieten.
Voor de wedstrijd nog even met Nico, Michel en Martin op de foto waarna ieder zijn eigen race gaat lopen. Michel en Nico zullen voorin vertoeven, Martin en ik achterin.
Vorig jaar was ik verkeerd gelopen en heb ik een hele andere route gelopen om toch enigszins aan de kilometers te komen, nu goed uitkijken dat het weer niet fout gaat.
Het parcours is iets aangepast in het eerste deel waardoor we een glibberige helling in het begin tegenkomen en aan het einde nog een keer, maar hij was deze keer minder glibberig dan in eerdere edities.
De startlocatie is ook veranderd van de klimmuur in Bergschenhoek naar de Skihelling. De Skihelling moeten we al meteen allemaal op, over het witte deel met de borstels. Speaker Toon Verkerk van de avVN schiet ons weg en kletst ons omhoog, aan de andere kant komen nog wat skiërs naar beneden.

Het is een gekriskras van paadjes in het donker, je hebt soms geen benul waar je zit, al is het allemaal vrij dicht bij elkaar.
De eerste 10 kilometer gaan relatief makkelijk en gaan in 1.01.22 , de 15 kilometer zelfs in 1.30.09 , een tempo van 6 minuten vlak per kilometer, maar dat ga ik nooit volhouden, er komen nog zware stukken aan.
De 20 kilometer gaat in 2.10.09 en we hebben net de eerste drankpost achter de rug. Ik was erg blij met de drankpost, want ze hadden daar rollen WC-papier.
Ik werd rond de 17e kilometer enorm misselijk en kreeg buikpijn waardoor ik een stukje moest wandelen en maar moeizaam vooruit kwam. Bij de drankpost als gezegd WC-papier waardoor ik een stukje verderop mijn darmen kon legen, allemaal diarree, hoe kan dat ? Zoiets heb ik nooit eerder gehad. Misschien zat het in de giftige lucht die in omgeving Bergambacht hing, daar kreeg ik ook hoofdpijn van, misschien dat dit er ook mee te maken had., Al het WC-papier had ik nodig, maar het was gelukt en ik kon weer wat vrijer lopen al was mijn tempo na de langere stop toch helemaal van slag.
De 25 kilometer gaat in 2.43.41 en we gaan op pad naar Bleiswijk naar de tweede en laatste drankpost nabij de snelweg. Bij de 30 kilometer kom ik daar aan in 3.19.56
Vlakbij de drankpost halen een aantal lopers me in die aanvankelijk voor me zaten maar die verkeerd zijn gelopen en een omweg hebben gemaakt. Bij mij gaat het dit keer allemaal vrij goed, slechts een hele kleine routefout die ik weer snel kon corrigeren.
Bij de tweede drankpost neem ik wat bouillon en een beker cola om de maag rustig te houden waarna we in de weilanden een keerpunt ronden en pal tegen de wind in weer richting Bergschenhoek lopen. Ik stop even en trek mijn wind/regenjack aan, het is best wel fris inmiddels hoewel het toch droog is gelukkig.
Na wat slingeren door de weilanden komen we langs het water te lopen, een soort binnenwater van de Rotte Meren, maar dat is bijna geen doen. Mijn voeten zakken iedere stap diep weg in de blubber en water en de voeten worden koud en nat. Het is zwoegen, maar dat hebben de andere lopers ook. Het heeft wel wat en het maakt de loop loodzwaar, de kilometertijden gaan steeds langer duren, maar de limiet van 5.30 uur ga ik zeker halen. De start was om 18.00 uur en we hebben tot 23.30 uur de tijd om binnen te komen.
De 35 kilometer leg ik af in 4.01.21 , nog maar 5 kilometer te gaan.
Met stukjes wandelen, goed uitkijken om niet te vallen en opletten dat ik niet verkeerd loop vordert het gestaag. Ik loop toch nog even een klein stukje verkeerd maar corrigeer dat weer waarna ik naar de finish loop en die passeer in 4.43.52 , al bleek de route niet helemaal 40 kilometer te zijn. Door de aanleg van een stuk snelweg moest een stukje van de route worden ingekort.

In de kantine tref ik Michel en Nico al, die bleken helaas net als bijna de hele top 25 fout te hebben gelopen waardoor ze circa 3,5 kilometer minder hebben gelopen. Zonde, maar dat komt helaas wel eens voor. Je loopt in het donker zo makkelijk achter elkaar aan. Als de voorste verkeerd loopt, rent de rest er achteraan. Ze hebben zo ook wel eens achter mij aangelopen.

Nu even snel omkleden en kijken of Dineke van Nooten nog tijd heeft voor een massage, ze is er met haar BMS team net als al vele jaren eerder.
Ik tref Dineke buiten en samen gaan we naar de massageruimte. Na de massage van vooral de onderrug voelt het al veel beter. Nu maar hopen dat het morgen goed genoeg voelt om met Ina de 30 te gaan lopen.
Op het moment dat ik weg wil gaan komt Martin eindelijk binnen, hij is nummer laatst, maar dat maakt niets uit, hij is netjes op tijd binnen. Hij heeft zich al gelijk omgekleed. Nico, Michel en Martin gaan er ook gelijk vandoor.
Het was weer een super geslaagd evenement, op naar volgend jaar, al hoop ik dat ze er dan weer een hele marathon van maken.

3 Bergen Loop 09-03-2019

Na de bijna marathon van gisterenavond nu weer vroeg op pad met Ina voor de 30 van Schoorl. Gekkenwerk natuurlijk om al weer zo snel na de zware loop van gisteren nu de 30 te gaan doen. Vorig jaar was dit ook het geval en ging het natuurlijk uiterst moeizaam, dat zal nu niet anders zijn. De Petzl Night Trail was een stuk zwaarder dan de vorige editie.
We gaan al vroeg op pad en nemen net als vorig jaar de fietsen mee, dat is toch wel lekker.
We zetten de auto een paar kilometer buiten Schoorl neer en fietsen op het gemak naar sporthal De Vang toe in Schoorl waar we de fietsen neerzetten en waar we ook Stefanie, Micha en Jerry tegen komen. We zijn weer eens niet heel erg vroeg en moeten toch nog opschieten, al maakt het ons nog niet eens zoveel uit in welk startvak we starten.
Ina bij de dames en ik bij de heren in de kleedkamer. Het is rumoerig en ik gil nog naar Ina dat we op elkaar wachten na het omkleden. Als ik klaar ben en de kleedkamer uit kom zie ik Ina niet. Ze is meestal sneller, maar ik wacht toch even. Niets ! Even naar beneden en gekeken in de sporthal. Niets! Dan even bellen. Geen gehoor, voicemail ! Even appen dan maar en ja hoor, ik ben alvast naar de start gelopen.
Snel nog even naar het toilet dan maar en ook maar op een drafje naar de start. Het regent aardig en ik doe mijn regenjack aan. Aangekomen bij de start kijk ik naar de vele lopers maar kan Ina niet ontdekken. Kennelijk is ze toch wat naar voren geslopen.
Na de start gaat het best lekker en haal ik veel lopers in, maar van Ina geen enkel spoor, dat is balen. Dan maar alleen lopen.
Na een kilometer of 5 begint het droog te worden en ik berg mijn jasje weer op in mijn rugzak, het is heerlijk weer om te rennen. Ik voel de beentjes best wel na gisteren, maar kan toch nog redelijk tempo maken.
Na 5 kilometer kom ik door in 28.54 , de 10 gaat in 57.37 , nog ruim binnen het uur.
De 15 loop ik in 1.28.22 en het gaat al moeizamer.
De 20 gaat nog net binnen de 2 uur in 1.59.05 , daarna is de puf er helemaal uit. Bij de 21 kilometer kom ik door in 2.05.39 en kom ik Stefanie en Micha tegen. Stefanie heeft net even een sanitaire stop gemaakt.
We lopen met elkaar nog een stukje op, maar daarna blijken de krachten op en kan ik hen niet meer bijhouden. Langzaam lopen ze van me weg. Het is wel vreemd dat ik Ina onderweg niet ben tegen gekomen. Zat ze toch achter me bij de start ? Ben ik haar voorbij gelopen zonder dat ik haar heb opgemerkt, dat kan bijna niet. Is ze uitgestapt ?
Bij de 25 kilometer kom ik door in 2.33 21 en de kilometertijden zitten nu ruim boven de 6 minuten. Het is harken geblazen de laatste 5 kilometer en als ik uiteindelijk over de streep kom bij de 30 kilometer noteer ik een tijd van 3.10.35 , netto vlak achter Stefanie en Micha blijkt later. Ze stonden me netjes op te wachten met Jerry, Ina blijkt op de 21 te zijn gestopt. De griepverschijnselen en verkoudheid zijn nog niet voorbij, de kracht ontbreekt.
We kleden ons om en fietsen weer terug naar de auto.
Het was een zwaar weekend, maar ik ben er toch wel tevreden over.

Halve Natuurmarathon Lekkerkerk, 10-03-2019

Vandaag samen met Ina op pad om de 3 Bergen Loop te doen. Een mooie trail in een mooie omgeving. 

De start is bij vakantiepark Het Grote Bos. Het is er erg druk maar verder prima geregeld. Even denken we Piet Wuijster te zien en ik zie ook een tas staan van de Jungfrau Marathon zoals Piet heeft, maar toch is hij er niet geweest.

We doen het rustig aan, starten achteraan en genieten van de loop, de eersteb 5 kilometer gaat in 32.02, de 10 gaat in 1.08.12 , prima zo, niet te gek. De 15 gaat in 1.44.36 , de laatste 5 waren moeizaam. De laatste 6 kilometer lopen we hoog in de 6 minuten per kilometer, we komen binnen in 2.24.35 , nog net binnen de limiet van 2.30 uur, al zal dat allemaal niet zo´n vaart lopen. We hebben wel enorm genoten vandaag.

Utrechtse Heuvelrug Trail, 24-03-2019

Vandaag weer de Utrechtse Heuvelrug Trail gelopen, deze keer gezellig met de mannen van Avantri. Aad, Derk, Wim, Harald, Deborah, Pieter, Michel en André zijn van de partij.  

Het is genieten om zo met elkaar te lopen, geintjes tussendoor te maken maar toch aardig door te lopen.

De eerste 5 gaan in 30.12 , de 10 gaat dan in 1.02 , nog niet zoveel langzamer, daarna gaat het wat rustiger, de 15 in 1.34, de 20 in 2.09.

We lopen rustig verder en leggen de 25 kilometer af in 2.39 , die laatste 5 waren weer snel zat. Nu het laatste deel, dan gaan de kilometers voelbaar worden, we komen uiteindelijk binnen na 31.26 kilometer in 3.17.25 , een keurige tijd. 

IJsseltrail IJsselstein, 31-03-2019

Na een aantal jaren niet meegedaan te hebben is het nu weer zover, de Halve Natuurmarathon in Lekkerkerk staat op het programma en ik ben er deze keer wel bij.

Vooraf teken ik voor een tijd van 1.45 uur, maar je weet het nooit, er zitten best pittige stukken tussen en onverhard, dat hangt van het weer af. Hoe drassid zijn de weilanden en paden waar we overheen lopen. Het is ook leuk om de vele bekenden aan de start te zien, dat geeft het een extra lading, ook is er dan vanzelf meer strijd als je een bekende net vioor je ziet lopen, die priobeer je dan altijd in te halen.

Na 5 kilometer kom ik door in 24.13 , maar dan hebben we nog geen lastige stukken gehad, de 10 gaat in 48 vlak, dat gaat best goed. Nu breken er pittige stukken met veel wind tegen aan maar na 15 kilometer kom ik door in 1.13.13 , een schema onder de 1.45 , dat gaat goed. Langzaam gaat het toch wat moeizamer, nog even flink bikkelen tegen de wind in, ik haal nog een paar lopers in maar er zijn er ook die mij inhalen. Als ik over de finish kom geeft mijn klokje aan 1.44.43 en een afstand van 21,09 , dat klopt prima. Toch nog netjes onder de 1.45 gelopen. Na afloop genieten van pannenkoeken, soep en wat te drinken, dat is prima geregeld allemaal en natuurlijk gezellig nakletsen en een lekkere massage.

Marathon Rotterdam, 07-04-2019

De marathon van Rotterdam komt steeds dichterbij. De lange duurlopen als training zijn voorbij. Het was super gezellig om meestal met zo'n 8 lopers op zondagmorgen een lange duurloop te doen. Vorige week liepen we de Utrechtse Heuvelrug Trail over zo'n 31 kilometer, dat was genieten. Vandaag een stuk minder ver, de marathon van Rotterdam is volgende week al.
Met Aad, Janet, Joke, Harald, Tiny en Carla gaan we naar IJsselstein. De start is al erg vroeg, om 9 uur en dat net na het vooruit zetten van de klok waardoor we een kortere nacht hebben gehad.
We zijn allemaal netjes op tijd bij Linquenda en kunnen dan ook bijtijds op pad waardoor we goed op tijd arriveren bij de jachthaven Marnemoende.
We halen onze startnummers op en maken ons gereed voor de start.
Harald, Tiny en Carla lopen met z'n drietjes, Aad, Janet, Joke en ik ook.
Vanaf de start ligt het tempo net onder de 6 minuten per kilometer, met uitzondering van de eerste kilometer die door diverse opstoppingen net wat langzamer was.
Na 5 kilometer lopen we 29.25 , bij de 10 is dat 58.36 , bij de drankpost rond de 13 kilometer hebben we even een sanitaire stop, nemen wat drinken, een pannenkoek, een stuk ontbijtkoek en wat winegums waarna we weer op pad gaan.
We lopen nu iets achter op het schema van 6 minuten per kilometer, de 15 kilometer gaat in 1.30.35
De kilometers daarna lopen we net onder de 6 minuten per kilometer waardoor we gemiddeld weer op die 6 minuten uit komen.
Als we de laatste kilometer nog wat aanzetten blijkt dat de afstand net wat langer is dan 20 kilometer, maar dat we desondanks nog steeds onder de 2 uur uit komen. 20,06 kilometer in 1.59.52 , we hebben lekker gelopen en het was een prima laatste training.
Na afloop neemt Aad een lekkere douche en melden we ons boven in het restaurant waar we een lekker stuk appeltaart met slagroom nemen en een heerlijke bak koffie.
We zitten gezellig ruim een uur waarna we weer naar huis gaan. Het was weer een geslaagd evenement. Carla, Harald en Tiny lopen ook keurig net onder de 2.20 uur , 10 minuten sneller dan verwacht.

Marathon Parijs, 14-04-2019

Voor mij weer één van de hoogtepunten van het loopjaar: de marathon van Rotterdam. Dit jaar is het wel een hele vroege editie en ik hoop dan ook op een keer een koudere editie.
Al twee weken van tevoren iedere dag kijken hoe het weer zich gaat ontwikkelen. Wat heeft het voor zin om een 14-daagse voorspelling te geven als ze het nog geen dag juist kunnen voorspellen. Is dat aan te raden ? Nee. je verheugt je op de temperatuur van 10 graden die ze dan opgeven en die moed zakt langzaam maar zeker weg. Ina zegt al dat het 20 graden gaat worden en warm zoals bijna altijd in Rotterdam, maar daar wil ik niet aan. Hooguit een graad of 14 zeg ik tegen beter weten in.
De week voor de marathon zit de verwachting al op 16 graden en als de dag daar is dan gaat het al zeker 20 graden worden.
Ik baal als een stekker en met mij vele andere lopers.
Wat zal het devies zijn, veel drinken, doelstellingen bijstellen en met verstand lopen.
Op zaterdag ga ik met Ina naar Rotterdam, we wandelen wat door Rotterdam, kijken wat op de beurs, halen onze startnummers op en dat van een aantal andere lopers en keren weer terug naar Bergambacht.
Ina loopt de kwart marathon en ik al weer mijn 32e van Rotterdam.
Tijden zijn voor mij al lang niet belangrijk meer, maar ik ga toch altijd weg op een doel. Gaat het niet, jammer dan, gaat het wel, dan is het leuk als je dat haalt.
We hebben al weken getraind met een groep van Aad, André, Deborah, Pieter, Piet, Derk, Harald en mijn persoontje. Piet doet niet mee in Rotterdam maar heeft de 85 bij de Swissalpine op het programma staan, verderop in het jaar. Voor mij is dat op 30 augustus de CCC bij de UTMB, maar dat is nog ver weg.
Aad, Pieter, André, Deborah, Derk, Harald en ik hebben als doel wel onder de 4 uur te lopen, maar of dat met dit warme weer gaat lukken ????

Een hele grote groep van Avantri is van plan om al voor half 8 te vertrekken vanuit Schoonhoven. Voor mij is dat veel te vroeg, ik heb er geen zin in om uren te moeten wachten en ik ga later weg. Ina gaat op de fiets naar Rotterdam en allemaal gaan we naar de brandweerkazerne van Baan, al jarenlang ons vaste adres. Het is daar een mooie ruime locatie waar je na de loop heerlijk kunt douchen en ook in de kantine nog wat lekkers kunt kopen om wat aan te vullen. Vanaf de kazerne is de start ook niet zo heel ver meer voor de kwart marathon en de marathon.

Als ik richting kazerne wandel kom ik al een grote groep lopers tegen die de kwart marathon gaan lopen waaronder Ina. Ik wens hen succes en wandel verder naar de kazerne waar de marathonlopers nog druk bezig zijn met de laatste voorbereiding waarna ze naar buiten gaan voor de groepsfoto. Stefanie en haar man Micha blijven nog achter en ikzelf, de rest is al weg.
Ik start in wave 3 om 10.14 uur, Stefanie en Micha zelfs pas om 10.28 uur. Derk start om 10.21 in wave 4, maar is al wel naar buiten. Aad, Pieter en Harald starten in wave 2 om 10.07 uur en André en Deborah met mij in wave 3.
Ik loop met Stefanie en Micha naar buiten, we wensen elkaar succes en we gaan onze eigen weg.
Ik ga zo laat mogelijk het vak in en sta bijna achteraan bij de start. Mijn doel is kilometertijden rond de 5.30 te lopen om zo onder de 4 uur te duiken en nog wat marge over te hebben ook, eens kijken of dat lukt.
Ik zie onderweg wel wat bekenden, maar nog geen Avantrianen. Als we "De Kuip" zijn gepasseerd slaan we linksaf richting de drankpost waar ik Deborah en André inhaal die netjes samen lopen. Ze doen het in hun eigen tempo wat verstandig is, ze hangen in de tempogroep van 4 uur. Bij de drankpost stop ik resoluut, drink 5 bekertjes water en nog een bekertje dorstlesser en ga op het gemak verder. Bij de 5 kilometer noteer ik 27.10 , het juiste tempo. Na de drankpost duurt het weer even voor ik Deborah en André opnieuw inhaal, die hebben duidelijk een kortere stop gehad, ik hoop maar dat ze genoeg hebben gedronken. Het weer valt me nog mee, al voel ik wel dat het steeds wat warmer begint te worden. Ondanks dat gaat de 10 kilometer in 54.31 , netjes rond mijn doel van 55 minuten. Net voor deze passage haal ik Wim en Hetty van der Heiden in die kennelijk ook in wave 3 zijn gestart. Wim is haas voor Hetty en ziet er fris uit. Voor Hetty zal het ook lastig worden om haar doel van ook 4 uur te volbrengen met deze warmte.
Nu zitten we op een deel van het parcours dat vrij smal en doods is, alleen maar een recht stuk pad, dat is niet mijn favoriete deel, maar daarna gaan we naar de Slinge. We zien nu aan de andere kant veel lopers voor ons lopen en ik hoop een glimp op te vangen van Aad, Pieter of Harald, maar nee, die doen het goed en zijn nog niet in zicht. Als ik bij de drankpost ben bij de 15 zie ik achter me aan de andere kant wel Wim en Hetty lopen en daar net weer achter Deborah en André. De 15 gaat nog steeds netjes in 1.21.35 , bijna een minuut voor op mijn schema wat een extra minuut marge betekent.
Vanaf de 15 gaan we langs de sportvelden door Charlois en op weg naar Ahoy. Langs de sportvelden komt Pieter ineens omhoog lopen, hij moest even plassen. Ik vraag hoe het gaat, maar het gaat niet geweldig zegt hij, daarna zie ik Aad vlak voor Ahoy staan plassen, maar die ziet er nog best fris uit.
De 20 kilometer gaat voor mij dan in 1.48.34 , nog steeds voor op het schema, maar ik begin de warmte nu toch ook goed te merken. Ik zeg de vader van Aad gedag die langs de kant staat, maar hij lijkt me niet te herkennen.
Nog steeds stop ik wat langer om goed te drinken, neem af en toe een zouttablet en een gelletje, maar voel me nog best goed.
Gisterenavond wel voor het eerst een voetenbad met magnesium genomen, dat schijnt dan beter in de huid te trekken dan inwendig, je hebt er meer profijt van. Zou dat dan zo goed werken dat ik daardoor beter tegen de warmte lijk te kunnen ? Ik weet het niet.
De halve marathon gaat in 1.55 uur x2 + een kwartier zeggen ze, is wel iets over de 4 uur, maar wie weet kan ik dat verlies wat beperken zodat ik wel onder 4 uur kom.
Bij de halve marathon haal ik André Pruijssers en zijn zoon Nick in. Ga ik nu zo goed of de anderen juist wat minder ? Ik ben toch degene die problemen heeft met warm weer ??? Wel merk ik dat het langzaam iets minder snel lijkt te gaan, maar het tempo is nog steeds zeer behoorlijk.
De 25 kilometer gaat in 2.15.43 en daar haal ik ook Harald in. Harald loopt goed maar minder snel dan ik had verwacht. Harald wil ook onder de 4 uur lopen en is 7 minuten voor me gestart, minimaal, en wil door een tijd onder de 4 uur proberen op het podium te komen in de leeftijdscategorie mannen 70.
Nu komt de lastige Erasmusbrug weer op de route, dat is pittig en een onderbreking van het ritme voor de benen. Ik doe niet te gek en kom er goed overheen op weg naar Ina en de anderen die de lopers staan aan te moedigen bij de brandweerkazerne Baan waar we langs rennen. Ik haal daar ook Nico Koppe in die daar met een maatje loopt om te hazen. Nico ziet er enorm fris uit, zijn maatje niet.
Ik neem snel een banaan aan van Ina en vervolg mijn weg richting het Kralingsebos, een scherprechter voor veel lopers. Eerst gaan we nog onderweg naar de Blaak, naar de kubuswoningen en dan haalt Nico me met een sneltreinvaart in. Zijn maatje is uitgestapt en hij heeft vrij baan om zijn eigen race verder te lopen. Die is met geen mogelijkheid te volgen en dat ben ik ook niet van plan, ik loop mijn eigen race. De 30 kilometer gaan in 2.43.08 , nog steeds ruim onder mijn doel, onvoorstelbaar. Als ik bij de 30 ben zie ik ook de toppers die al bij de 40 zijn, dat zijn de topatleten.
Nu gaan we de Boezemweg op waar ik al vanuit de verte Piet van Wijngaarden en Michel de Langen zie staan dansen hoog boven de grond, een jaarlijks punt om naar uit te kijken. Ab staat daar ook ergens maar zie ik zo snel niet, ook Wim van Beuzekom staat er maar zie ik op de heenweg niet, wel op de terugweg.
Ook in het Kralingsebos gaat het nog goed. Er komt ineens een politie op een motor naast me rijden en vraagt hoe het gaat, het is Thijs de Vries, een bekende uit Bergambacht, geweldig. Verderop staat een delegatie van avStart die me aanmoedigt en even later staan Aria en Piet Wuijster me op te wachten. Piet loopt een stukje mee en geeft me wat cola, dat is lekker zeg, na al dat water.
Bij de 35 kilometer zal Ina weer staan met een banaantje en zal ze met me mee lopen om me door de moeilijke periode heen te helpen, want met die warmte zal ik het zwaar hebben. Ik loop de 35 kilometer in 3.11.36 , nog steeds een minuut voor op mijn schema, al moet gezegd worden dat de passagetijden niet helemaal kloppen met de parcourstijden. Ik loop een paar honderd meter meer dan de lengte van de marathon doordat ik regelmatig in de meute loop en daardoor niet de ideale lijn kan volgen.
Ik zoek Ina maar zie haar niet. Bij de 36 zie ik haar links staan en begin al ver van tevoren te lachen en te zwaaien. Ina geeft de banaan en zegt dat ze nu op de fiets terug naar huis gaat, ze loopt niet mee. Ik denk na waarom ze niet mee loopt, mij maakt het niet uit wat de tijd zal zijn, maar Ina heeft natuurlijk ook al gelopen en gefietst. Achteraf koos Ina er bewust voor om niet mee te lopen omdat ik zo snel aan kwam lopen en ze al wist dat ze me op ging houden en dat daardoor mijn mooie tijd onder de 4 uur niet gehaald zou worden. Ze zou me door de moeilijke laatste kilometers heen helpen, maar die bleken helemaal niet zo moeilijk te zijn bleek nu.
De kilometertijden lopen nu wel langzaam iets op van rond de 5.30 richting de 6 minuten, maar ze blijven er onder.
Ik kom weer over de Boezemweg waar Wim, Michel en Piet me aanmoedigen en kom later over de mat van de laatste drankpost op de 40 kilometer in 3.40.37 , nu voor het eerst een achterstand van 37 seconden op het tempo van 5.30 , maar ik had nog steeds veel marge over. Onder de 4 uur gaat me zeker lukken nu.
Kilometer 41 gaat in 6.10 , voor het eerste een kilometer boven de 6 minuten, kilometer 42 gaat weer in 5.26 , ik schrok van die 6 minuten en het laatste stuk op de Coolsingel ben ik gevlogen. Uiteindelijk geeft mijn klokje een afstand aan van 42,54 kilometer in 3.54.54 en een gemiddelde kilometertijd van 5.31 , geweldig en wat vlak gelopen, dat is nog niet vaak gebeurd en dat met warm weer.
Achteraf blijk ik van ons groepje helaas de enige te zijn die de marathon onder de 4 uur heeft gelopen, Nico niet mee gerekend.
Nico liep dan ook 3.49.44 , André 4.07.42 , Deborah 4.07.43 , Harald 4.09.47 , Hetty 4.10.19 , Wim 4.10.20 , Derk 4.13.34 en Stefanie en Micha in 5.13.50 , Pieter en Aad hebben helaas de strijd moeten staken, wat zonde.
Ik kan weer terugkijken op een prachtige editie al mag het best eens een keer minder warm zijn in Rotterdam. Nummer 32 zit er ook weer op.

Koning van Spanje Trail, 05-05-2019

Met het oog op de UTMB, de CCC route zullen er toch afstanden gemaakt moeten worden en hoogtemeters. Waar in Nederland kan dat het beste? In Limburg dus. Daarom vandaag maar de rit gemaakt naar Limburg om daar de marathon te gaan lopen. Ina en de twee jongste dochters gaan mee. Ina doet een kortere afstand en is dan ook eerder klaar om zich bij haar dochters te voegen die we achterlaten in het zwembad.
Ik start wat eerder dan Ina en zie al tal van bekenden staan. Dineke is er als masseur, Michel de Langen is er met zijn familie, Michel doet alle afstanden van het hele weekend net als Astrid en haar man Peter, Harald, Piet, ook Argen en Reggy zie ik evenals Tiny en Aria.
Michel, Peter, Piet, Harald en Astrid hebben er al een paar etappes op zitten. Michel is al snel weer weg. Als vanzelfsprekend start ik helemaal achteraan en haal de anderen in, praat even met ze en ga dan alleen verder. Ik voel me goed en het is ook lekker weer om te lopen, in tegenstelling tot de warmte van vorig jaar.
Na 10 kilometer kom ik door in 1.04.04 , het gaat super en ik geniet.
Na 20 kilometer noteer ik 2.10.12 , al is dat moeilijk vlak te houden met de diverse heuvels.
De 30 kilometer noteer ik in 3.16.08 , geen groot verval nog, daarna gaat het een stuk moeizamer en moet ik toch wat vaker een stukje wandelen bij de heuvels. De 40 kilometer gaat in 4.28.58 waarna ik uiteindelijk binnen kom in 4.47.46 , nog super fit. Ik klets wat met Michell en Dineke, daarna komt Ina me ophalen. Ze stond bij de finish met de meiden, dat was erg leuk. De meiden zijn uitgezwommen en willen naar huis, daarom niet verder op de anderen gewacht. Het was een heerlijke dag en een zeer goede training.

Rondje Voorne Brielle, 19-05-2019

Met het oog op de UTMB, de CCC route zullen er toch afstanden gemaakt moeten worden en hoogtemeters. Waar in Nederland kan dat het beste? In Limburg dus. Daarom vandaag maar de rit gemaakt naar Limburg om daar de marathon te gaan lopen. Ina en de twee jongste dochters gaan mee. Ina doet een kortere afstand en is dan ook eerder klaar om zich bij haar dochters te voegen die we achterlaten in het zwembad.
Ik start wat eerder dan Ina en zie al tal van bekenden staan. Dineke is er als masseur, Michel de Langen is er met zijn familie, Michel doet alle afstanden van het hele weekend net als Astrid en haar man Peter, Harald, Piet, ook Argen en Reggy zie ik evenals Tiny en Aria.
Michel, Peter, Piet, Harald en Astrid hebben er al een paar etappes op zitten. Michel is al snel weer weg. Als vanzelfsprekend start ik helemaal achteraan en haal de anderen in, praat even met ze en ga dan alleen verder. Ik voel me goed en het is ook lekker weer om te lopen, in tegenstelling tot de warmte van vorig jaar.
Na 10 kilometer kom ik door in 1.04.04 , het gaat super en ik geniet.
Na 20 kilometer noteer ik 2.10.12 , al is dat moeilijk vlak te houden met de diverse heuvels.
De 30 kilometer noteer ik in 3.16.08 , geen groot verval nog, daarna gaat het een stuk moeizamer en moet ik toch wat vaker een stukje wandelen bij de heuvels. De 40 kilometer gaat in 4.28.58 waarna ik uiteindelijk binnen kom in 4.47.46 , nog super fit. Ik klets wat met Michell en Dineke, daarna komt Ina me ophalen. Ze stond bij de finish met de meiden, dat was erg leuk. De meiden zijn uitgezwommen en willen naar huis, daarom niet verder op de anderen gewacht. Het was een heerlijke dag en een zeer goede training.

Gouwebosloop Waddinxveen, 20-05-2019

Het is al weer heel wat jaren geleden dat ik het Rondje Voorne heb gelopen. Ina is er niet vandaag en ik kijk wat er aan lange lopen te vinden is zodat ik op het Rondje Voorne uit kom. De marathon van Leiden is me veel te duur als na-inschrijving. Is wel een loop van 50 kilometer, maar we gaan het zien. Ik moet kilometers maken en na de Koning van Spanje is dit de volgende test.
Ik ben netjes op tijd zowaar en heb alle tijd om me goed voor te bereiden. Ik neem de route in me op en zie dat het geen 50 kilometer is, maar ruim 52. Die paar kilometers zullen er ook niet toe doen denk ik nog.
Voor de start zie ik nog een aantal bekenden. Een aantal sprekers maakt reclame en spreekt ons moed in waarna we van start gaan. Het is geen hele grote groep, er komen uiteindelijk 51 individuele lopers aan de finish, een 10 tal duolopers en nog tal van teams. Het is wel gezellig en goed georganiseerd.
Na de start gaat het best goed en ik wil proberen wat vlak te lopen.
De eerste 10 gaat in 55 minuten, dat is wat te snel, ik wilde op 6 vlak zitten, maar we gaan het zien.
De 20 gaat dan in 1.50.04 , nog steeds datzelfde tempo, de 30 gaat in 2.53.07 , daar heb ik dus duidelijk al verval. Het gaat moeizaam, vooral het stuk op het strand duurt lang en is vervelend lopen met allemaal hobbels, watergeulen en veel zand natuurlijk. De 40 gaat dan ook weer een stuk langzamer in 4.13.37 , ik heb pijn in de rechter knie en dat gaat steeds zeerder doen. Ik moet stukken wandelen, veel rekken in de hoop de pijn wat te verminderen. Een fietser als verzorger van een damesteam ziet me tobben en biedt me pijnstillers aan. Ik besluit ze toch te nemen en een paar kilometer later trekt de pijn weg. Is natuurlijk niet goed, want je kan de boel kapot lopen, maar in dit geval is het puur overbelasting en denk ik dat het geen kwaad kan.
Ik loop achter een groepje aan dat ineens terug komt lopen, ze hebben een afslag gemist en ik dus ook. Ik heb net als hen niet opgelet en ben puur achter de groep aangelopen zonder op de weg te kijken waar duidelijk de route staat aangegeven. Anderhalve kilometer heen en ook weer terug als extra, daardoor dus 55 kilometer bij de finish.
De 50 kilometer gaat in 5.28.15, de laatste kilometers kom ik ook goed door, de laatste paar zelfs weer ruim onder de 6 minuten per kilometer en ik kom toch weer fit over de streep. Met het duurvermogen zit het wel goed, mijn eindtijd is 6.05 waar ik vooraf op 5 uur had gerekend en 5,5 als je uitgaat van 55 kilometer. Maakt verder ook niet veel uit, is puur voor de statistieken.
Voor het luttele bedrag van 15 euro ontvang ik een functioneel loopshirt, een bon voor een bakje patat, een flesje sportdrank bij de finish en nog een tasje met inhoud, wat reclameartikelen. Dat is heel wat anders dan de grote commerciële lopen. Ik heb enorm genoten ondanks de problemen met mijn rechter knie. Een paar dagen rustig aan en dan is het wel weer weg.

Stuwwaltrail Oosterbeek, 25-05-2019

Een dag na het Rondje Voorne nog wat stramme benen, maar toch maar met Ina mee gegaan voor haar Gouwebosloop in Waddinxveen.
Aanvankelijk dacht ik alleen maar te gaan kijken, maar toch maar geprobeerd. Eerst een stukje op de baan proberen, ik liep op eieren leek het en het zag er niet uit, daarna werden de benen weer iets soepeler en was ik in staat om met Ina mee te lopen. De eerste kilometer moest ik alle zeilen bij zetten om Ina bij te kunnen houden, het was zwoegen, daarna ging het langzaam steeds beter. Na een kilometer of 3 kon ik Ina goed bijbenen en liep ik best weer lekker. Nu al geen enkele last meer van mijn rechter knie. Wonderbaarlijk snel weg gelukkig.
De 5 kilometer gaat in 29.37 , gemiddeld onder de 6 minuten per kilometer, het doel is om onder dat uur te blijven.
Na 10 kilometer komen we over de streep in een nette 58.49 , Ina heeft keurig gelopen.
Even omkleden, daarna gaan we naar een collega van Ina die in Waddinxveen woont, het was best gezellig en we bleven ook best lang hangen.

Singelloop Nieuwpoort, 29-05-2019

Weer een keer een zaterdag vrij , dan ook nu de mogelijkheid om voor de eerste keer mee te doen met de Stuwwaltrail.
Later bleek ik niet vrij te zijn en heb ik de zaak wat eerder dicht gedaan omdat de trail toch pas aan het einde van de middag zal starten. Ik sluit de zaak om 14.00 uur waarna Ina me oppikt.
Het is toch nog haasten om op tijd te starten totdat we horen dat er in 3 golven zou worden gestart. Geen probleem dus, gewoon wave 3. We worden uiteindelijk nog geprezen door de speaker die ons roemt voor onze zelfkennis en niet als minder snelle lopers voorin willen starten.
We zien Alexandra Lingen, Saskia van Wijk en Gemmeke Verhagen staan en maken een praatje. Alexandra en Saskia doen de 10 kilometer, Gemmeke loopt net als wij de 20.
Ik zie nog een paar oude bekenden en maak gezellig een praatje waarna het startschot klinkt. Aanvankelijk loopt Gemmeke bij ons in de buurt, na onze plasstop zien we haar terug bij de finish, een paar minuten voor ons.
Het is een mooie parcours, bijna alles onverhard en mooi door de bossen, het is genieten.
De eerste 5 gaat in 33.31, de 10 in 1.20.40 , het is ook tijd om tal van mooie foto's te maken. We doen het rustig aan en lopen over de 15 kilometer 2.00.14 , de 20 gaat in 2.47.01 , daarna bleek dat het toch wat langer was en we op 21 uit zouden komen. Onze eindtijd is dan 2.53.57 , al maakt de tijd totaal niet uit. Het is een hele happening daar, ook nog de start van de Stuwwalloop, die gaat over de wegen en niet door het terrein. Er zijn allerlei eet en drinktentjes, ook andere tentjes, het hele terrein is gezellig ingericht. Alles is voor het goede doel , kwetsbare kinderen te helpen.
Na deze leuke loop nog even met de anderen gepraat waarna we afscheid namen. Onderweg nog wat gegeten alvorens we weer naar huis zijn gegaan.

IJsselsteinloop, 08-06-2019

Vorig jaar liep ik voor de eerste keer de IJsselsteinloop. Dat is me op zich prima bevallen al was het toen best warm en had ik zware benen omdat Ina en ik eerst naar IJsselstein waren gefietst. Vorig jaar liep ik daar de halve marathon en Ina de 10.
Deze keer doen we het anders. Het is lekker weer, er staat best veel wind en af en toe valt er wat regen, het begint een beetje op mijn weertje te lijken.
We zijn bijtijds in IJsselstein. Ina moet zich overschrijven van de 10 naar de halve marathon, want ook voor Ina is mijn weer haar weer, we hebben allebei niets met zon en warmte.
Ina had zich al omgekleed en is alvast naar de start gegaan. Als ik eindelijk zover ben ga ik richting start en kom ik André tegen die loopt te mopperen omdat hij vlak voor de start nog naar het toilet moet. Ik ben netjes op tijd tot ik er achter kom dat ik vergeten ben mijn startnummer met chip om te doen. Oei, nog 3 minuten voor de start. Ik ren als een speer terug naar het Fulco Theater waar alle spullen liggen en bedenk me dat het niet eens in mijn tas zit maar nog in de grote zaal op een tafel, nog in de enveloppe. Even zoeken en ja hoor, onder een paar andere enveloppen mijn nog ongeopende enveloppe met startnummer. Mijn startnummerband lag er warempel ook nog bij, die had ik al klaar gelegd, zodoende hoef ik niet op zoek naar mijn tas.
Snel opspelden en weer terug naar de start. Als ik vanaf het Fulco Theater naar de start ren klinkt het startschot en komt de meute voorbij en sluit ik wat later achter aan.
Al snel haal ik wat lopers in waaronder Joke van Schaik en ook Ina en vertel dat het weer een "Cor-start" was waarna ik wat versnel en pal tegen de wind in aan het inhalen ga op weg naar Benschop.
Ik haal veel lopers in maar van Derk en André nog geen spoor, die zitten te ver voor me en ik heb die aansluiting gemist, anders had ik ze wellicht bij kunnen houden. Is ook wel lekker om zelf tegen die wind in te beuken en ik geniet dan ook met volle teugen.
Wat gaat het vandaag worden ? Doel is om onder de 1.45 te lopen, ik ben wel goed genoeg om onder de 5 minuten per kilometer te lopen op een halve marathon.
De eerste 5 gaan in 24.25 , netjes op schema. We lopen nu langs de Provincialeweg richting Lopik, daar hebben we de wind echt pal tegen en loop ik alleen van groepje naar groepje, van loper naar loper. In de verte zie ik volgens mij André en Derk, maar dat gat is groot en wordt niet kleiner, ze lopen ongeveer hetzelfde tempo.
We slaan op richting Uitweg waar we een tweede drankpost hebben, de eerste was rond de 5 kilometer. De 10 kilometer gaat in 48.50 , gemiddeld helemaal gelijk met de tussentijd op de 5 kilometer.
Via Lopikerkapel draaien we richting Lekdijk en zie ik de Viaanse Brug al liggen, het gaat nog steeds lekker. Waar anderen het zwaar hebben met de wind gaat het bij mij super, ik kom door in 1.12.14 op de 15 kilometer, de laatste 5 sneller dan daarvoor. We gaan nu weer op weg naar IJsselstein en ik kom de 20 door in 1.35.52 , weer zo snel dan de voorgaande 5 kilometer, ik haal daar ook Saskia Nobel in die haar eerste halve marathon loopt, het laatste stuk gaat ook nog goed en ik kom binnen in een prachtige 1.41.03 , dat heb ik jaren niet gelopen. De lange duurlopen werpen duidelijk hun vruchten af, al heeft veel met dit heerlijke weer te maken. André en Derk hebben super gelopen en zaten zelfs ruim 2 minuten voor me. Of ik ze bij had kunnen houden als ik met ze mee was gelopen ? Geen idee, ze liepen wel snel.
Nu even wachten en kijken naar de andere lopers die binnen komen. Joke komt binnen in een tijd rond de 2.10 , Ina volgt daar een paar minuten na en daar weer achter volgt Josien de Pater. De lopers die na de 2 uur binnen komen hebben wel allemaal regen gehad en komen nat binnen.
Na afloop nog gezellig een paar bakjes koffie gedronken waarna we weer naar huis gaan. Was een heerlijke loop. We scoren daar ook nog een leuk functioneel hardloopshirt.

Haastrechtloop, 21-06-2019

Vanavond staat de Haastrechtloop op het programma. Zo dichtbij maar toch nog nooit gelopen. De loop was altijd op zaterdag en was niet te regelen met mijn werk, maar nu dus op een vrijdagavond, dan zijn er mogelijkheden.
Ik ben te laat thuis om nog op de fiets te gaan met Ina, maar dan maar met de auto. We rijden naar het voetbalveld en zien dat daar weinig te beleven valt. Oei, dan is de startlocatie veranderd zegt Ina en kijkt op de site. Ja hoor, bij Concordia is de start, dan dus maar daar heen en zoeken naar een parkeerplek, die vinden we gelukkig snel.
Als we uitstappen zien we al snel Joke van Schaaik en Johan Gelderblom die aan het inlopen zijn. Als we naar de inschrijving lopen zien we Daphne Lamboo en even later ook Aad van der Poel en Raymond Lesage. Na afloop zouden we ook Carla Zwijnenburg, Latif Aksu en Mattias Godijn nog spreken.

We schrijven ons in en kleden ons nog even om. Bij de toiletten kom ik Pascal van Norden nog even tegen die later als tweede binnen zou komen en weer volop in de running is. Ina ziet achter de bar een ex-leerlinge die ze in de klas heeft gehad als lerares en verder zijn er tal van bekende lopers. Het is een gezellige loop.

Ina en ik starten samen, ik doe het rustig aan. Het is warm en zondag aanstaande is het de bedoeling dat ik met erg warm weer 60 kilometer ga lopen, daarom gewoon gezellig samen met Ina.
We starten met Raymond en Aad die ook samen lopen. Nog in Haastrecht schreeuwt Ina ineens naar een vrouw langs de kant, hé moeder van Rick. De vrouw schreeuwt terug, hoi juf. Geweldig en ik moet in mezelf lachen.
Tijden zijn voor Ina nooit belangrijk, maar ik geef wel een tempo aan van rond de 6 minuten per kilometer, dan lopen we als het even kan onder het uur.
Ina gaat in het begin wat te snel omdat ze met Aad en Raymond starten die rustig beginnen.
We nemen even wat tempo terug en laten Aad en Raymond gaan en lopen nu een lekker tempo van net onder de 6 minuten per kilometer. Ina heeft het al weer warm. zelf heb ik er met dit tempo nog niet veel last van.
De 5 kilometer gaat te snel in 28.39 , daarna nemen we ven rustig de tijd bij de welkome drankpost. We gaan weer op pad en ik loop weer het tempo rond de 6 minuten per kilometer, maar Ina moet af en toe een gaatje laten vallen. Het is toch te warm voor haar en we nemen iets tempo terug. De tijden zitten nu op en net boven de 6 minuten per kilometer.
Als we bij de 10 kilometer zijn is de finish nog niet bereikt, het blijkt iets meer te zijn. Mijn klok staat op 10,39 km. Bij anderen is dat ook ruim 10,2 km of meer.
Ondanks dat het dus ruim 10 kilometer was lopen we een keurige 59.21 en genieten van het vele publiek dat er nog staat.
Na afloop praten we met elkaar gezellig wat na, doen met Aad nog een bakkie en praten nog een tijd met Ilona van Vliet die de derde dame is geworden op de 5 kilometer. Daphne won knap de 10 kilometer bij de dames in 43.19 , een tijd die ik momenteel waarschijnlijk niet eens zou kunnen lopen.
Het is weer tijd om naar huis te gaan. De test voor zondag ging goed, ik ben benieuwd.

Veluwezoom Trail, 23-06-2019

Vandaag staat een grote training op het programma, de Veluwezoomtrail over maar liefst 60 kilometer en ook nog eens met héél warm weer, in de middag rond de 30 graden.
Gekkenwerk als juist ik zeg dat ik deze loop ga doen met deze temperatuur, maar het kan in Chamonix op 30 augustus bij mijn CCC avontuur ook warm zijn, ook dat moet ik dan trainen en mijn lichaam aan warm weer laten wennen.

Het is warm en ik ga op pad met de Spider. Zo vaak heb ik er nog niet mee gereden, maar dit is een uitgelezen moment. Volop zon en warm.

Het is best een stuk rijden en de start is om 10.30 uur. Ik kom aan om 10.10 en zie al dat ik dat nooit ga redden. Nog deels omkleden, nog naar het toilet, mijn startnummer ophalen, een tracker ophalen, mijn waterzak vullen.
Als ik aan kom rennen zie ik Piet Wuijster al staan en ook Wim van der Heiden, die had ik niet verwacht. Leuk dat ze er ook zijn.
Er staat een hele rij om de trackers op te halen, dan eerst de andere zaken maar doen. Als ik daar mee klaar ben is de start al zo'n beetje en ik hoor de speaker al, maar ik moet de tracker nog ophalen. Die blijkt bij de start te liggen voor de late lopers zoals ik. Door de uitleg over het parcours en mogelijkheden van drankposten, routes, etc. Duurt het praatje lang en kan ik zelfs nog met de rest starten, zo'n 10 minuten later.
Aangezien het best een lange afstand is besluiten Wim, Piet en ik wel allemaal ons eigen ritme te gaan lopen, daar hebben we het meeste aan. Piet loopt zijn eigen tempo en dat ligt wat lager dan dat van mij. Wim is wat sneller weg en loopt voor me. Na een paar kilometer haal ik Wim bij en we lopen een stuk samen op en maken wat foto's van elkaar en van de omgeving.
Wim gaat er op een gegeven moment vandoor en neemt een andere route. Hij kort de 60 kilometer in, dat had hij vooraf al aangegeven, hij wil rond de 40 gaan lopen en kiest ervoor om een stuk af te snijden. Piet en ik gaan voor de 60 kilometer.
In het begin gaat het nog wel met de warmte, we lopen dan ook veelal door de bossen.
Als we meer op de heide komen te lopen is het gelijk een stuk warmer en ook later op de dag waardoor de temperatuur daadwerkelijk al rond de 30 graden ligt. Dit is niet leuk meer, vooral niet op de open vlakten.
De eerste 20 kilometer gaat best wel goed en loop ik in een tempo van iets boven de 6 minuten per kilometer. De limiet is 9 uur, dat moet makkelijk te doen zijn, maar met die warmte weet je het nooit.
Langzaam gaat het tempo wat omlaag naarmate het warmer begint te worden, ook bewust, anders ga ik dit niet volhouden.
Bij de spaarzame drankposten neem ik ruim de tijd. Rugzak af, waterzak bijvullen, water over mijn hoofd, goed eten en drinken en dan weer verder.
Bij de derde drankpost doe ik mijn hoofd en nek onder en kraantje van een jerrycan en krijg op mijn kop van iemand van de organisatie. Dat is niet de bedoeling, dat is voor andere lopers die nog komen. Ik neem hierdoor wat van het water uit mijn eigen waterzak en vervolg mijn route. Stom genoeg de waterzak niet weer bijgevuld, maar er zat nog in.
Het wordt warmer en warmer, ik drink steeds meer, neem zouttabletten, maar het is bijna niet te doen. De kilometertijden vliegen omhoog, het hardlopen wordt joggen en later zelfs af en toe wandelen.
Dan is ineens de waterzak leeg en ik moet nog ruim 10 kilometer naar de drankpost. We lopen weer in volle zon over de heide en open vlakten, ik zuig verwoed aan de slang van de lege waterzak om er nog wat druppels uit te krijgen, maar die is echt leeg. Nu gaat het een martelgang worden. Het is soms wat dribbelen, maar veelal wandelen en later slenteren naarmate het langer duurt. In de verte zie ik de drankpost, die ligt hoog. De route gaat niet in 1 rechte lijn, maar zigzag en met omwegen en trapjes. De post lijkt niet dichterbij te komen. Het is bijna op, af en toe verzet ik weer een voetje, weer een trede en weer kijken of ik er al ben. Eindelijk ben ik er. Kilometer van boven de 10 minuten en zelfs langzamer.
Als ik bij de drankpost ben plof ik neer en krijg gelijk mensen van de EHBO op me af. Water drinken, water over mijn hoofd, in mijn nek, ze maken mijn armen nat. Ik zit zo zeker 10 minuten verdwaasd op de grond en krijg dan langzaam weer wat rillingen over mijn lichaam. De warmte neemt wat af, het leek bijna wel op een zonnesteek. Het lichaam was oververhit en begint nu weer wat op de juist temperatuur te komen. Ik eet nog wat en drink nog wat en sta op om weer langzaam verder te gaan.
Als ik de drankpost verlaat zie ik een dame die al slingerend en waggelend terug komt. Ze heeft hetzelfde probleem als ik. Ze wil niet meer verder en stopt ermee. Ik ga wel proberen de finish te halen, dat is mijn eer te na. Ik ben er bijna, het is nog maar 6 kilometer.
Ik neem verder geen risico's en doe het rustig aan. De eerste paar kilometer gaan in 8.30 , daarna ga ik weer wat sneller en loop weer onder de 8 minuten, de laatste 2 gaan juist weer sneller en onder de 7 minuten. Ik kom binnen in 7.50 uur en heb nog meer dan een uur over. Wat was dit afzien zeg, nog nooit zoiets meegemaakt. Maar wel uitgelopen, dat is een pluspunt, maar of het verstandig was ?
Nu nog even wachten op Piet, maar dat duurt me toch te lang. Ik pak mijn spullen en ga naar huis.
Achteraf blijkt Piet te zijn gestopt, hij vond het te warm en dat kan ik heel goed begrijpen. Het was ook voor hem trainen en waarom je lichaam slopen ? Wellicht had ik dezelfde keuze moeten maken. Nu weer op pad met de Spider, dat is wel weer lekker.

La Chouffe Trail België, 13-07-2019

Na enkele maanden van blessure leed sinds de Rotterdam marathon ben ik weer langzaam aan het opbouwen. Had al weer 2 keer een duurloopje gedaan van 17 km wat heel goed ging. Waarna ik een uitnodiging kreeg van Cor om mee te gaan naar de La Chouffe trail, in de Ardennen dat was een heel goed idee, maar er was een probleem, de kortste afstand (25 km) was al vol geboekt en 47km was me toch te gortig. Ook de 47 inkorten of afsnijden was me te gevaarlijk. En samen met Cor de 68km doen kwam niet eens in me op. Via startbewijshulp is het me toch gelukt om een startnummer over te nemen. Ik liep dan ook als Daniëlle rond

Op de vrijdag middag voor de loop vertrekken we richting Cherain een klein dorpje waar het hotel Les Ecoliers staat. Een geweldig leuk hotelletje in een oude school annex gemeentehuis en woning van het hoofd van de school uit 1967. Onderweg nog heerlijk zitten eten bij la Place in Nederweert, een biefstukje met huisgemaakte frieten en een salade die je zelf mocht opscheppen en dan typisch Hollands tot de rand gevuld. Eenmaal op de kamer gezellig kletsen en filmpje kijken op Netflix, al weet ik echt niet meer welke, heb er ook niets van gezien maar dat gaat ook niet met je ogen dicht. Ik werd weer wakker van het grommel van Cor die had zijn start al om 8 uur en was zijn rugzakje aan het klaarmaken.

De volgende morgen goed uitgerust wakker geworden om 6:30. Helaas voor Cor geen uitgebreid ontbijt maar boterhammen met aardbeien jam, Ik breng Cor met de auto naar de start in Houffalize en zijn daar 20 min voor de start we halen ons startnummer op en Cor doet zijn ritueel voor de start. 8 Uur precies is zijn start, ik maak een paar foto’s en ga weer terug naar het hotel om te ontbijten mijn start is pas om 12 uur. Om 11 uur moet ik uit checken maar ben al veel eerder weg en ga weer naar de start.

Om 12 uur zou mijn start zijn maar die wordt uitgesteld om dat de eerste van de 47 km ieder moment kan binnenkomen met een groots onthaal. Om 7 min over 12 start mijn 25 km, ik sta bijna achteraan en het duurt even voor ik kan beginnen te lopen, er was een soort sluis waar 1 of 2 deelnemers tegelijk door konden, dat duurt dus even met 488 deelnemers. De eerste 100 meter zijn vlak en dat waren ook gelijk de laatste vlakke meters. We draaien af naar een grasveld wat breed genoeg was maar ook behoorlijk omhoog ging. Het volgende stuk single trial ging nog steiler omhoog maar daar begon dus ook de file en dat bleef zo een km of 3 bij de moeilijkere passages zowel in de klim als in de afdalingen. Na 3 km haalde ik een soort Annie van Rossum in die veuls te ver van voren gestart moet zijn en later nog zo’n persoon. Het heeft me zo’n 10 min gekost maar is tijd belangrijk met een trail ? Absoluut niet maar het haalt je wel uit je ritme.

Het lopen ging op zich heerlijk, soms een pittige klim waar je wel moet wandelen, en dan weer een afdaling het golft dus behoorlijk. Dan weer een open stuk tussen twee heuvels in, want ja bergen kun je het niet echt noemen, wat niet zegt dat het makkelijk was. Veel single trail paden die soms best technisch zijn dwz boomwortels of losse stenen of grotere hoogteverschillen. Ik begin op stoom te komen en ga nu ook andere inhalen hartslag blijft voorbeeldig en probeer zelfs met andere deelnemers te kletsen. Op 8 km de eerste verzorgingspost die geweldig goed uitgerust is water, sportdrank, banaan, sinaasappel, meloen, winegums, snijkoek, chips, en andere zoutjes. Deze posten zijn wel beker loos dus iedereen heeft zijn eigen drinkbeker bij zich, dat geeft ook geen rommel op de posten. Ik vul mijn bidon neem wat te eten en ga weer door. Tussen 14 en 15 km is de volgende post met dezelfde waren om te eten en te drinken. Na deze post is er een oversteek van de Ourthe oriëntale deze is gelukkig niet heel diep het water blijft onder de knieën. Het is wel koud water en toch heb ik er zin om erin te rollen om af te koelen. Het is best een vochtige lucht en ik zweet me dan ook een ongeluk. Vandaar dat je moet blijven drinken ik heb tijdens de hele tocht 1,5 literwater op en een paar slokken cola. Het gaat nog steeds lekker maar bij km 17 krijg ik toch een kramp aanval tijdens een lange afdaling in mijn rechter hamstring . ik weet het er weer uit te krijgen en ga weer langzaam verder, krijg van medelopers de vraag of het wel goed gaat met me, en de vraag of ik magnesium bij me heb om in te nemen tegen de kramp. Dat heb ik bij me en doe het gelijk in mijn drinkbus die alweer half leeg is, het spul is ook niet echt lekker meer het is te sterk, toch drink ik alles op. En zo langzaam aan gaat het werken, de laatste 2 km gaan weer naar beneden. Ik loop achter een Belgische dame en kan haar goed bijhouden, sterker ze remt me net genoeg af om geen last te krijgen. Na het oversteken van een grote weg moeten we over een vangrail klimmen en daar schiet het er weer goed in. Het is nog 1 km en die gaat naar beneden ik kom toch weer op gang en ga in een tijd van 3:28:00 over de finish.

Het was een zware trail en toch heb ik er van genoten, wat wel jammer was dat het flink bewolkt was dus weinig mooie uitzichten, maar met het zonnetje erbij weet ik niet of hem had kunnen uitlopen. Al met al ik ben trots op me zelf. En dat na 2 keer 17 km duurlooptraining. Op het finish terrein vul ik mijn bidon nog een keer en drink hem weer leeg en neem een lekkere warme douche. Na de douche loop ik naar de auto om mijn tas te stallen en neem nog een fles water mee en ga terug naar de finish om op Cor te wachten. Daar haal ik mijn gratis La Chouffe op, die smaakt zo lekker na mijn inspanning maar moet nog rijden dus geen tweede. En zo schiet de tijd ook lekker op ik moet toch wachten op Cor, Dat duurt zo’n 2 uurtjes maar die zijn zo om het is er best gezellig daar. Die komt binnen in een tijd van 10:08:52. Keurig gedaan Cor al is hij wel een beetje op nu, en moet eerst even een 15 min zitten. Daarna gaat hij ook douchen , Als hij klaar is lopen we naar de auto en rijden we naar het dorp om een hamburger met frietjes te eten. Als dat binnen is rijden we naar het eerste tankstation en halen een grote bak koffie. De rest van de rit naar huis gaat bijna vlekkeloos op een bord Maastricht missen na dus 15 km omrijden, Rond 12 uur zijn we dan ook weer thuis.

Al met al een dag om in te lijsten en voor herhaling vatbaar.

Ultralauf Monschau Duitsland 56 km, 11-08-2019

Net voor de vakantie besluit ik nog één keer een wat langere loop te doen. Voor de 12e keer loop ik de marathon in Monschau, dit keer wederom de 56 kilometer, de zogenaamde Ultralauf, mijn vijfde op de langste afstand.
Ik ben inmiddels ook lid van de 10+ club van lopers die minimaal 10x hebben gelopen in Monschau. Ze zijn daar allemaal erg trots op deze status, want iedereen die dat heeft bereikt loopt daar rond in een geel shirt dat ze hebben ontvangen na de 10e keer. Na afloop van de loop gaan alle leden op het podium voor een gezamenlijke foto, maar die van mij ligt thuis, even geen foto dan maar.

Ik arriveer met Ina op zaterdag tegen de avond. We halen ons startnummer op, (Ina gaat de marathon wandelen is het plan), daarna melden we ons in de grote tent en betalen 6 euro voor de pastamaaltijd. Je mag daar net zo vaak je bordje vol laten scheppen voor dit bedrag, al eet ik niet meer dan nodig is. Het blijft bij 3 bordjes, Ina doet het met 1 bordje en een bordje met salade.
We kijken nog even rond en wandelen terug naar het voetbalveld ruim een kilometer verderop waar we onze bus neer hebben gezet. We slapen in de bus op een luchtbed, eens kijken hoe dat gaat bevallen.

Na een goede nachtrust staan we op om 4.30 uur, ik eet snel 4 boterhammen, we kleden ons om en wandelen weer terug naar de start. Mijn start is om 6.00 uur op de 56 kilometer, Ina start de wandelmarathon om 6.15 uur.
Het is lekker weer om te lopen en het gaat ook goed. Zonder voluit te gaan loop ik toch best wel door en zijn de tijden ook goed.
De tijdsregistratie zal het niet doen in mijn geval, de champion-chip die ik bij me moet hebben ligt nog in de bus, daarom maar mijn eigen tijdwaarneming.
Na 5 kilometer zie ik 28.11 op mijn klokje staan, bij de 10 is dat 54.38 , op de 15 is dat 1.20.49 en ben ik begonnen aan de marathon zelf. De eerste 14 kilometer is een mooie bonusronde door een mooi natuurgebied en is echt een mooie extra, is genieten.
Nu maar afwachten waar ik Ina in ga halen. Ze loopt 14 kilometer minder en wandelt altijd stevig door, we gaan het zien.
Bij 20 kilometer noteer ik 1.48.18 , een nette tijd en het gaat nog steeds heerlijk. De 25 kilometer gaat nog in 2.23 uur, daarna zal het moeilijker gaan worden, er komen nu flink wat hoogtemeters aan.
De 30 gaat in 2.59.22 , nog steeds 10 km per uur, maar dat zal niet zo voortduren. Nog steeds geen spoor van Ina. Heb ik haar gemist tijdens een plaspauze? Is er iets mis gegaan? Wie weet even verderop? Maar weer verder.
Na 35 kilometer nog geen Ina, de tijd is daar 3.36.01 , is nu dus onder de 10 km per uur. De 40 kilometer loop ik in 4.12.31 , het gaat eigenlijk heerlijk. Nergens last van en niet voluit gaan met het oog op de UTMB over 3 weken. De 45 kilometer gaat in 4.46.49 , de hoop dat ik Ina onderweg tegen ga komen heb ik opgegeven. Ik ben haar vast voorbij gegaan tijdens een plaspauze of ze is ergens gestopt.
Nu moet er weer flink geklommen worden en kom ik op de 50 kilometer door in 5.22.21 , ik ga nog steeds lekker en lijk zelfs onder de 6 uur binnen te gaan komen.
Met nog een kilometer te gaan kom ik op de 55 kilometer door in 5.55.35 , maar de afstand blijkt volgens het horloge iets korter te zijn, ik zit al in de laatste 500 meter en wie zie ik daar voor me ? INA! Wauw, wat heeft die doorgelopen zeg. Fantastisch om haar zo dicht bij de finish in te halen, nu lopen we samen over de finish in 5.58.09 voor mij, voor Ina is dat 5.43 en nog wat.

Nu even douchen en omkleden en daarna melden bij de organisatie om mijn probleem met de chip voor te leggen. Ze doen er helemaal niet moeilijk over en nemen gelukkig mijn tijd over waarmee ik in de uitslagen beland. Stomme actie van mij weer, maar zonder gevolgen dit keer.
Ik lijk klaar voor mijn droomloop op 30 augustus.

We lopen terug naar de bus, eten wat en rijden weer naar huis met onderweg nog een lekker bakkie. Was een heerlijke dag zo. Zeker voor herhaling vatbaar, ook het slapen in de bus.

UTMB, CCC, Chamonix, 30-08-2019

Eindelijk is het dan zover, mijn deelname aan de UTMB gaat beginnen. Ik heb me geplaatst door de 75 km Sallandtrail te lopen in Nijverdal waar ik 3 punten voor heb gekregen, ook ontving ik 5 punten voor de ruim 100 km Mozart 100 in Salzburg, samen goed voor 8 punten en precies genoeg om aan de voorwaarden te voldoen om de CCC te mogen lopen, één van de favoriete afstanden van de UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc). Deze loop is 100 kilometer met ruim 6000 hoogtemeters. Na de Zugspitze van ruim 100 en de Mozart 100 is dit toch nog weer wat zwaarder. De klim is steiler, de klimmen zijn langer en in totaal zijn er meer hoogtemeters. Ik ben al maanden stik zenuwachtig en een beetje stilletjes naarmate het evenement dichterbij komt (volgens de mensen om me heen dan).
Onze vakantie met Ina en de dochters Sarah en Patricia brengen we door in Italië aan het Levico Meer waar we regelmatig wat hardlopen en wandelen om toch in beweging te blijven en de boel soepel te houden, dat gaat allemaal prima.
Op 28 augustus verlaten we Italië en vertrekken richting de Mont Blanc en Chamonix.
Onze verblijfplaats is Flaine, een plaats waar we best betaalbaar konden verblijven maar die achteraf best ver weg lag. Vanaf Chamonix is het 30 kilometer en dan nog eens 21 kilometer aan haarspeldbochten naar Flaine zelf , een rit van 5 kwartier en veel geslinger, maar o zo mooi en vanaf daar een prachtig uitzicht op de bergen, eigenlijk een top locatie. Het rijden nemen we dan maar op de koop toe.
We komen woensdagavond de 28e augustus aan in Flaine, Ina en ik gaan donderdag naar Chamonix om mijn startnummer op te halen. Ik heb van de organisatie een waslijst aan verplichte zaken meegekregen die we als lopers bij ons dienen te hebben, ook in het geval van calamiteiten, warm of koud weer, etc. Je moet overal op voorbereid zijn. Aangekomen bij de grote sporthal in Chamonix is het een drukte van jewelste. Heel Chamonix krioelt van de lopers en supporters. Veel aanbieders van andere mooie lopen promoten hun loop, er is een grote locatie met kraampjes en stalletjes om producten te verkopen, allemaal op het trailen en lopen geënt.
Ina heeft het stuk naar Chamonix met de haarspeldbochten gereden en gaat ook weer terug omdat ze mij na de loop op moet komen halen en dat ook misschien in het donker zal moeten doen.
In de sporthal sjouw ik met een loodzware tas rond om me te melden bij de inschrijving. Ik krijg een plastic bak en moet daar een zestal dingen in doen die op de lijst staan met verplichte zaken. De attributen worden gecontroleerd en goed bevonden waarna ik mijn startnummer ontvang. Ik ga even op de foto voor het bord van de UTMB met de route waarbij het Ina opvalt dat ik er moe uit zie, niet uitbundig of blij, dat is dan achteraf, zelf heb ik dat niet in de gaten.
Ik ben een soort zenuwachtig en heb de kriebels en ben erg onzeker, dat weet ik wel.
We blijven nog even in Chamonix en gaan dan de reis weer terug de berg op naar Flaine, naar de meiden. Op donderdagavond pak ik mijn rugzak in en moet Ina me helpen, anders krijg ik alle verplichte zaken er niet eens in. Het is een flink zwaar pak op mijn rug van wel 7 kilo inclusief 2 liter water. Pffff, dat gaat wat worden die berg op.
Gelukkig is er kans op regen maar ook onweer, dat laatste is minder, maar de regen meer dan welkom. Het hopen is op Cor weer.
Om 4 uur gaat de wekker, we gaan aan de slag.
Eerst even goed eten, de laatste dingen nog even regelen en om 4.30 gaan we op pad. Het is nog stikdonker en ik besluit zelf te rijden de berg af en naar Chamonix. Ik zit aan één stuk door te gapen. Ina vraagt of ik wel fit ben, je lijkt nu al kapot. Het gaat wel zeg ik, al voel ik me helemaal niet super, maar dat komt wel als ik bezig ben denk ik dan.
Om 5.50 uur zijn we in Chamonix en begeef ik me naar de pendelbus die ik moet nemen om 6.00 uur, die brengt me door de Mont Blanc Tunnel naar startplaats Courmayeur in Italië.
Ik neem afscheid van Ina en we houden elkaar op de hoogte is de afspraak. Via een app ben ik te volgen, dus Ina zal precies weten hoe het me vergaat en of ik op tijd bij de posten zal zijn.
Om even over 6 uur vertrekt de bus, het is één van de eerste bussen die ieder kwartier vertrekken. Ik ben al om 6.30 in Courmayeur en moet nog 2,5 uur wachten. Dat duurt lang. De gangen in de sporthal liggen bezaaid met lopers die moeten wachten, de één nog lamlendiger dan de ander. Sommigen slapen nog wat, hangen tegen de muur, zitten op de telefoon, alles om de tijd maar te kunnen doden, dat is verre van ideaal. Ik begin steeds meer twijfel te krijgen. Heb ik het me niet mooier voorgesteld dan het is?
Om 8.40 uur is de sporthal bijna leeg en begeef ik me ook naar buiten. We moeten nog een stuk lopen naar de start, maar ik kom daar netjes op tijd. Ik moet achteraan starten in de 5000 plus nummers. Maakt me ook niet uit, je bent een dag onderweg, dus voor of achteraan zal niet veel uitmaken denk ik dan.
Ik ontmoet een drietal Nederlanders, een Jeroen, een Marcel en een Bas. We kletsen gezellig wat en dan blijkt dat we in wave 3 starten. Ik wist niet eens dat er waves waren en start dus pas om 9.30 uur, dat had ik achteraf kunnen weten als ik de mail wat beter had bekeken, al maakt dat niet zoveel uit, iedereen stond er toch al vanaf 9 uur.
Om 9.32 gaan we van start en worden aangemoedigd door een groot publiek en ook met het geluid van koeienbellen. Het avontuur gaat beginnen. Door de start van 9.32 mag ik er geen 27 uur over doen maar "slechts" 26,5 uur. Hoe zwaar is het, is dat te doen? Pfff, als ik maar op tijd bij de eerste post ben, die ligt na 14 kilometer maar is bijna alleen maar bergop, dat zullen zware kilometers zijn.
Na een paar kilometer staat de boel ineens vast en staat er een grote groep lopers gewoon stil. Maar langzaam schuifelt de boel naar voren en blijkt dat we de berg op moeten en er maar een heel klein pad beschikbaar is. De lopers van wave 3 hebben al het nadeel van een kortere tijdslimiet maar worden nu ook hiermee geconfronteerd. Het duurt 3 kwartier voordat ik de berg op mag en dan is het ook nog slenteren. Er zit een langzamere loper voorop kennelijk en de andere lopers moeten dat tempo volgen, inhalen is daar niet te doen.
Vanmorgen was het al volop zon, maar nu begint de zon al flink te branden en is het zweten geblazen. Wat nou regen, wat nou onweer? Zon! Bah, ook dat nog eens.
Als ik eindelijk boven ben na 14 kilometer heb ik er bijna 3 uur over gedaan en is de limiet al voor 3,5 uur verstreken, maar ik ben op tijd. Op naar post twee. Het begint al warmer en warmer te worden en het gewicht op de rug, de warmte en het stijgingspercentage begin ik goed te voelen. Ik vervloek de zon die me al zo vaak parten heeft gespeeld maar ga gestaag verder.
Bij post 2 in Arnouvaz moet ik om 16.30 uur zijn en arriveer ik al om 15.26 uur, ik heb een uur speling opgebouwd, dat begint er op te lijken, al merk ik wel dat ik misselijk begin te worden. Ik heb wel veel gedronken maar er nog veel meer uit gezweet. Zoutcapsules heb ik ieder uur genomen, maar kennelijk toch nog veel te weinig vocht. De benen voelen nog goed, geen last van kuiten of bovenbenen. Het parcours is mooi voor wat betreft het uitzicht, maar valt me eigenlijk een beetje tegen. Kale bergen, weinig hardlopen, alleen maar naar boven sjokken en slenteren en dan een snelle afdaling. Ik zou liever bossen zien en een wat afwisselender parcours als de Koning van Spanje Trail of bijvoorbeeld in de Ardennen. De Zugspitze vond ik bijvoorbeeld veel mooier.
Ik eet wat en drink wat en ga weer verder, al merk ik dat ik steeds zwakker begin te worden. De misselijkheid wordt erger en er is weinig meer aan te doen. De doorkomst op de Col de Ferret is zelfs al 1,5 uur sneller dan de limiet en onder bij La Fouly moet ik doorkomen om 20.15 uur en kom ik door om 18.37 , maar daar heb ik niet veel aan als mijn lichaam niet meer wil.
Tegen beter weten in ga ik verder. De Nederlanders lopen regelmatig in mijn buurt en één van hen, Jeroen, heeft 7x overgegeven en is misselijk, hij heeft kennelijk hetzelfde probleem, al heb ik nog niet overgegeven.
Het is nu nog minder leuk. De benen willen niet meer en zijn slapjes, eten en drinken kan ik nauwelijks nog. De volgende post moet ik bereiken om 23.15 uur. Ik ga regelmatig op de grond zitten of liggen om wat krachten op te doen, ik bel Ina. Ik heb al 4x mijn voet verzwikt maar kan verder. Inmiddels is het stikdonker en zie niets meer van het parcours, alleen wat mijn lampje laat zien. Boomwortels en losse stenen. Zo slap als ik ben is dit ook best lastig om verder te komen. Als ik eindelijk de post bereik bij Champex-Lac is het 22.10 uur en heb ik nog ruim een uur speling. Ik bel Ina weer en verkeer in grote twijfel. Nog nooit heb ik opgegeven, maar nu kan het niet anders. De volgende post moet ik halen om 00.15 uur en is 5 km verder, dat zal ik nog wel gaan halen, maar daarna wacht een berg met 11 km klimmen en nog 2 zware bergen, samen goed voor nog bijna 3000 hoogtemeters en nog 45 km te gaan. Ik besluit net als Jeroen die naast me zit in de tent om te stoppen. ABANDON voor startnummer 5303. Vrijwillig, dat dan wel, er niet door de organisatie uitgehaald vanwege tijdsoverschrijding, dat dan niet, maar het is een schrale troost.
Ik meld me buiten de post op een groot parkeerterrein waar de uitvallers worden opgepikt om ons terug te brengen naar de diverse locaties. In mijn geval is dat Chamonix. Het zijn 2 bussen vol, is ben echt lang niet de enige, meer dan een kwart van de lopers valt uit of wordt eruit gehaald vanwege tijdsoverschrijding. Ook dat is een schrale troost. Het is niet het zware van het parcours, de benen voelen behalve dat ze geen kracht hebben gewoon goed, geen spierpijn, niets. Stomme zon, ik heb het gewoon slecht getroffen en moet mezelf verwijten dat ik toch weer te weinig heb gedronken. De omstandigheden zijn extreem, dus moet ik veel meer drinken en drinken en drinken. Weer dezelfde valkuil en er weer ingetrapt.
Ina pikt me om een uur of half 2 in de nacht op met Patricia en Sarah waarna we de slinger naar Flaine weer maken. Zo tegen 3 uur zijn we weer in ons appartement. Even goed uitrusten en dan op zaterdag maar naar huis ipv zondag, dat kan nu. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Ina moet maandag weer werken en heeft dan nog een dag om dingen te regelen, dat komt beter uit. Zaterdag rond middernacht zijn we weer thuis en ben ik nog steeds misselijk, dat zou nog een dag duren, maandag was ik daar ook weer vanaf.
Al met al een geweldig mooi avontuur en had ik zeker niet willen missen. Of ik het weer zou doen ? Ik zeg nu nee. Niet om koste wat kost toch een keer die UTMB te lopen, maar het oponthoud, het getreuzel, het eentonige parcours, de vele stukken gewoon wandelen wat niets met hardlopen te maken heeft, al met al zijn dat zaken die me tegen zijn gevallen. Ik weet zeker dat ik bij bewolkt of wat regenachtig weer geen problemen zou hebben gehad op dat vlak, wellicht had ik dan wel weer een valpartij of iets dergelijks gehad, maar dat zullen we nooit weten. Dit is de eerste keer dat ik de strijd heb moeten staken en dat voelt nooit goed denk ik, maar was wel de meest verstandige keuze, daar sta ik volledig achter. Nu op naar een volgend avontuur, al zal ik wellicht nooit meer een 100 km loop gaan doen. Waarom loop ik 100 km, wat wil ik bewijzen? Waarom geen marathon of 50 km of wellicht iets verder als dat een mooi parcours is. De uitdaging zoeken om steeds verder te gaan heb ik niet meer.

Emiel´s Surfplasrun Krimpen ad IJssel, 28-09-2019

Zaterdag 28 september. Een dag dat ik vrij ben, wellicht ergens wat leuks te lopen? Om 9 uur een belletje, mijn collega is er niet en komt niet ook, hij heeft vrij zegt hij. Vreemd, één van ons is vrij, maar allebei kan niet. Aangezien mijn collega ver weg zit moet ik zelf maar gaan werken. Dan alleen maar in de ochtend, want ik zie dat er in Krimpen aan den IJssel wat te lopen is, al is dat maar 10 kilometer, het is wel lekker dichtbij.
Tot 13.00 uur nog op de zaak geweest, daarna naar huis, nog wat eten, mijn spullen pakken, me omkleden en om 14.00 uur komt Aad er aan. Ina, Aad en ik doen eerst nog een bakkie waarna we naar My Health Club in Krimpen waar we de auto parkeren en ons inschrijven. Dit is toch wel een prachtige locatie om je om te kleden, te douchen en te sporten.
We lopen naar de Surfplas waar we de andere deelnemers zien die of de 5 of de 10 kilometer gaan lopen. Van Avantri zie ik in eerste instantie niemand, maar ineens komt Liesbeth aan lopen, even snel wat kletsen waarna we gaan starten. Liesbeth doet de 5 kilometer, Ina, Aad en ik gaan voor de 10.
Na een flink aantal forse buien is het nu droog, al staat er wel een aardige wind, ingrediënten waar ik het beste mee uit de voeten kan.
We starten helemaal achteraan en al meteen na de start haal ik de grote horde snel in door het gras, over de smalle paden van recreatiegebied "De Krimpenerhout" is het anders niet te doen om de langzamere lopers in te halen.
De eerste 2 kilometers gaan pal tegen de wind in, maar dan loop ik nog enigszins tussen andere lopers en merk je dat minder, kilometer 3 is eerst tegen en daarna wat wind mee, kilometer 4 is vol wind mee en kilometer 5 eerst mee, het laatste stuk weer tegen. Mijn eerste 3 kilometer gaan allemaal in 4.45 per kilometer, kilometer 4 gaat in 4.35 , kilometer 5 in 4.36 , daarna zit het eerste rondje erop en is het beuken tegen de wind in in de 6e kilometer. Dit valt niet mee, het lijkt wel of de wind nog harder is gaan waaien. Uiteindelijk loop ik de 6e kilometer in 5.02, de 7e kilometer ook weer met pal wind tegen in 4.59 waarna ik weer wat kan herstellen in kilometer 8 die ik afleg in 4.41 , kilometer 9 ook in 4.41 en de laatste kilometer in 4.40 waardoor ik gemiddeld precies uitkom op een gemiddeld tempo van 4.45 per kilometer en finish ik in 47.29 op de 10. De laatste 5 kilometer constant een loper achter me gehad die geen meter kopwerk heeft gedaan maar we wel net voor de finish voorbij gaat terwijl ik om wat langzame 5 kilometerlopers heen ga en hij binnendoor gaat. Maakt me niet echt uit, ik loop voor mezelf. Een mooie vlakke race gelopen en heerlijk wat betreft temperatuur en weer. Ook het parcours was best leuk, het is een mooi natuurgebied en zeker geen saai parcours. Aad staat me bij de finish al op te wachten en heeft achteraf maar 1 rondje van 5 gelopen. Hij was niet super in vorm en de wind vond hij niet erg prettig. Ina komt binnen in 1.01 uur en heeft het goed gedaan. Ze loopt op de 10 altijd zo rond het uur en ook nu weer, ook Ina loopt lekkerder met slechter weer.
Nog even en bakkie doen na een lekkere douche en dan weer naar huis.

Clubkampioenschappen Avantri, 05-10-2019

5 Oktober 2019, een zaterdag, ik moet werken maar op de baan zijn ook de jaarlijkse Clubkampioenschappen.
Ik regel dat ik om 14.00 uur de zaak dicht kan doen en naar de baan kan gaan, dit is uiteindelijk 14.15 uur, de start van de 5 kilometer is om 15.00 uur.
Het is niet zozeer dat ik nu per se de 5 kilometer wil lopen, dat is voor mij absoluut geen fijne afstand, wellicht dat er ooit nog een clubkampioenschap over een halve marathon komt, maar het is meer het aanwezig zijn.
De organisatie maakt er ieder jaar veel werk van en dan is het ook fijn als je iets organiseert er veel leden op af komen. Ook het lopen in clubkleding zie ik dan als een soort verplichting.
Als ik dan op de baan kom is er best wel veel bedrijvigheid maar zou je veel meer leden verwachten, het is tenslotte maar 5 kilometer en die kan iedereen wel lopen.
Het inschrijven tot en met dinsdag is goed aangegeven, maar toch zijn er altijd lopers die op de dag zelf komen en eigenlijk niet mee zouden kunnen doen. Simone regelt dan wel dat ze mee kunnen doen waardoor er meer series zijn wat het leuker maakt, maar waardoor alles opschuift en anderen moeten wachten. Is met een wegwedstrijd natuurlijk geen probleem, maar op een baan met een tijdschema best lastig.
Ook naar de vele vrijwilligers toe die altijd voor ons klaar staan is het leuk als je juist op die dag als de vrijwilligersavond volgt je neus laat zien.

Ik ben dus op tijd en hoor dan dat er ipv 1 serie van 17 lopers nu twee series zijn van 11 lopers en dat ik wel om 15.00 uur moet starten en in de snelle serie zit. Dit is even omschakelen. In plaats van met maatje Aad mee te lopen in de serie nu serieus aan de bak tussen de snelle mannen. Gekscherend geef ik al aan dat ze me niet meer dan 3x moeten lappen, dat zou uiteindelijk ook bij 3 blijven.
Ik start rustig samen met Wim achteraan, net voor ons André en Vincent, de rest is al snel uit beeld. Het lijkt een strijd tussen Wim en mij te worden wie als laatste zal eindigen, maar halverwege zien we Vincent terugvallen en halen we die nog in, André is inmiddels uit beeld. Het gaatje dat ik op Wim heb geslagen blijft intact zodat ik nog ruim voor Wim finish. De tijd is nog niets eens zo gek met 22.02,9 , al ben ik niet 100% voluit gegaan met het oog op de trail van morgen op de Hoge Veluwe over 28 kilometer, samen met Ina.

We hebben een half uur om wat bij te komen waarna voor mij nog een 800 meter op het programma staat. Die had ik meer ingeschreven voor het geval de 5 km niet zou lukken ivm mijn werk, maar nu ik er toch ben, dan die ook maar doen. Derk hoort dat ik mee doe en ik vraag waarom hij niet mee doet. Dit kan bij Simone en Derk weet ook Wim nog te strikken die ook al een 100 meter heeft gelopen en daarin Piet van Wijngaarden een seconde voor bleef. Ook hier hetzelfde beeld, Wim en ik achteraan en de rest al snel uit beeld, dat zijn naast Derk, Wim en mij allemaal jonge gasten.
Ik start de eerste 300 meter voor mijn doen snel en loop voor Wim maar merk dat mijn benen de 5000 meter nog niet zijn vergeten en laat het verder lopen met het oog op morgen. Wim loopt super en komt me al snel voorbij. Ook als ik voluit was gegaan had ik Wim niet voor gebleven. Ronald Hamaker vroeg me vooraf wat ik ging lopen, ik zeg 3 minuten en mijn tijd was 3.00 , dus dat was precies goed. Meer dan de laatste plaats leverde het niet op.

Nu even douchen, wat na kletsen. De sporters gaan naar huis, daarna is het tijd voor het vrijwilligersbuffet dat weer goed is geregeld en deze keer werd geopend door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek die door Ronald is gestrikt. Ina sluit wat later aan. Het is gezellig en het eten smaakt prima, een pluim voor de organisatie. Het was een mooie dag, ook het weer zat zelfs mee.

Hoge Veluwe Trail, 06-10-2019

Daags na de Clubkampioenschappen staat er een heerlijke trail op het programma, de Hoge Veluwe Trail.
Waar het op de zaterdag best mooi weer was, is het nu alleen maar regen. Bij het opstaan regen, onderweg naar startplaats Otterlo regen en tijdens het lopen regen.
Op het terrein is van alles georganiseerd, er loopt een soort dixie bandje, maar die zitten binnen ivm de regen. Er is een enorme tent ingericht om zodoende toch wat van de evenementen door te kunnen laten gaan. Poffertjes, suikerspinnen, patatkraam, etc.
Het springkussen staat er triest en verlaten bij alsmede wat andere attracties. Het is zonde voor de organisatie die reuze haar/zijn best heeft gedaan. Voor de vrijwilligers langs de kant is het ook al geen pretje, die staan te kleumen. Voor ons als lopers is het even uitkijken op de gladde blubberige stukken, maar verder is het lekker om in de regen te lopen.
Ina en ik lopen samen de 28 kilometer. Ik heb deze keer geen camera meegenomen omdat het toch nat is en de afstand wat korter is.
Ina en ik genieten van het mooie parcours en hebben niets met de tijd, die is niet belangrijk. Als we de 5 passeren staat ons klokje op 32.30 minuten, op de 10 is dat 1.15.28, de 20 in 2.38 en als eindtijd 3.48.53 , ruim op tijd binnen, de limiet is zelfs 4.30 uur.
We drinken nog wat maar krijgen het best fris, we gaan snel weg, net als veel andere lopers, een domper voor de organisatie die een pluim verdiende. Er is veel georganiseerd en het ziet er leuk uit, maar het weer werkte niet mee.
Was weer een topdag.

Nightrun Rotterdam, 12-10-2019

Morgen staat de Friendshiptrail op het programma, maar vanavond is het eerst tijd voor de Night Run van Rotterdam die vreemd genoeg dan plaatsvindt rondom de Zevenhuizer Plas. Ina en ik twijfelen. Het is maar 7 kilometer en het regent dat het giet. Ik ben voor, Ina weet het nog niet, om me nu al vooraf doornat te laten regenen........ De vriendin van haar collega gaat er ook naartoe en geeft aan dat ze gaat, dit is ook voor Ina genoeg als laatste zetje om ook te gaan. We zijn veel te vroeg en ook de start is nog eens een kwartiertje uitgesteld zodat we veel tijd hebben vooraf. We wachten zo lang mogelijk met omkleden, het is nat en klam, maar niet echt koud wat temperatuur betreft.
Als we eindelijk van start gaan is het één lint van lampjes, dat geeft wel een mooi tafereel. Ook hebben de meeste lopers een lichtgevende armband om in diverse kleuren. Bij de start kregen alle lopers een hoofdlamp die nu zorgen voor een op en neer gaande lichtlijn, een prachtig gezicht. Onderweg staan diverse vrijwilligers met lampjes, lichtgevende hoepels, een vuurspuwer, een jongleur met brandende fakkels en nog veel meer. Onderweg ook telkens leuke muziek, in iedere hoek rondom de Zevenhuizerplas bij Nesselande ook gelijk een ander geluid. De 70-ies, 80-ies, 90-ies en zero's. De Dj's maken er een feest van, al is de regen toch veelal een spelbreker die zorgt dat veel lopers al snel weer naar huis gaan.
We drinken eerst een koffie, daarna nog een fris en een broodje kroket, daarna gaan we ook naar huis na best een geslaagd evenement.
We leggen de 7 kilometer af in 40.50 minuten, dik onder de 6 minuten per kilometer, Ina liep super, we liepen samen met de vriendin van haar collega.

Friendship Trail Kootwijk, 13-10-2019

Na de leuke Nightrun van gisteren staat er nu heel wat anders op het programma, de Friendship Trail in Kootwijk.
Wat is de Friendship Trail?
Als je ingeschreven staat bij één van de Devil's Trails mag je met een maatje deelnemen aan de Friendhip Trail in Kootwijk. Ina en ik staan beide ingeschreven voor Nijmegen en Schiermonnikoog en komen zodoende in aanmerking om mee te mogen doen aan de Friendship Trail.
Het heeft zaterdag veel geregend en we verwachten veel blubber. Met de trailschoenen aan zijn we op alles voorbereid, maar dat bleek erg mee te vallen. Door het vele zand daar in de bodem is het water al snel weggezakt en hebben we eigenlijk nergens last van.
Het is een duoloop waarbij in de ochtend de eerste loper van start gaat op de 8 kilometer, de tweede loper start een kwartier later op de 4 kilometer waarna de tijden bij elkaar worden opgeteld. In de middag volgt later een loop van ruim 16 kilometer die je samen loopt.
Net voor de start zie ik Hans Rietveld en praat even met hem. Hans gaat de 4 doen, zijn maatje loopt de 8 kilometer, die is erg snel aldus Hans.
Ik loop bij ons de 8, Ina de 4.
Al meteen vanaf de start stuift er een kopgroep vandoor waardoor er gelijk een gat ontstaat, achter me zitten langzamere lopers waardoor er naar achteren toe ook een gat ontstaat.
Als ik na een zwaar zand- en duinstuk weer in het bos zit kom ik een bocht om en zie ik voor me en achter me helemaal geen lopers meer. Oh nee denk ik, toch niet weer verkeerd gelopen ? Dat is me al vaker overkomen en ook nu ben ik daar weer bang voor.
Ik loop nog even door, geen wegwijzers meer, geen lopers voor me en ook ver achter me niets te zien. Ik zie een wit/rood lint links op een duin en loop daar heen. Ook niets te zien, dan maar een stuk terug lopen en kijken waar ik verkeerd ben gegaan. Na een tijdje kom ik twee lopers tegen die aangeven dat ik gewoon goed zit. Wat stom zeg, gewoon rechtdoor lopen als je geen pijlen ziet, al duurde dat deze keer naar mijn mening te lang, zeker toen we een kruising kregen, maar goed, ik had dus gewoon door moeten lopen. Ik liep aanvankelijk erg goed, maar daar is nu dus helemaal niets meer van over. Ik versnel maar weer en zie ineens in de verte van de andere kant een loper naderen. Dat is vreemd denk ik nog. Dichterbij gekomen blijkt de loper een bekende te zien, het is Nico van den Heuvel die daar dichtbij op de camping staat en gewoon een rondje aan het rennen is in deze mooie omgeving. Wat een leuk toeval.
Waar ik rond de 42 minuten uit was gekomen op de ruim 8 kilometer was het nu 48.43 minuten op de 9,2 kilometer. Ina loopt een keurige 25.18 uur op de ruim 4 kilometer. We hadden ons allebei te warm aangekleed, want het is lekker weer, zelfs zonnig inmiddels, dat gaan we vanmiddag anders doen.
We krijgen een lekker bak goed gevulde soep en nemen er later nog één. We eten er wat bij. De beloofde broodjes zijn er niet, maar we hebben zelf nog wat eten bij ons. Wel kan je een pizza bestellen die ze daar ter plekke maken, de oven is mee.
We moeten wel lang wachten en we willen weer op tijd thuis zijn omdat er een Italiaanse dame op ons wacht die we op moeten halen rond 17.00 uur vanwege een schooluitwisselingsproject van Esther.
Als we weer van start gaan is het weer even wennen en zijn de benen een beetje stram. Er moeten net als vanochtend best wel veel stukken zand gelopen worden en dat is best pittig. Bij Ina is het beste eraf na gisteravond en vanmorgen waardoor we gewoon een rustig en vlak tempo lopen, maar we zijn niet de enigen die dit zo doen en komen steeds veel dezelfde lopers tegen om ons heen.
Het is een prachtig parcours met bossen, heide, zand, veel paddenstoelen, kortom, een geweldig mooie trail waar we dan ook volop van genieten.
De laatste paar kilometer gaat wat moeizamer als de vermoeidheid begint op te spelen, maar we lopen de geplande 16 kilometer die zelfs bijna 18 kilometer blijkt (de organisatie heeft er een mooi stukje aan geplakt) in 2.13.33 en eindigen als 50e van de 66 teams die de finish halen, er zijn ook een aantal teams die niet finishen of maar 1 loper over hebben.
Even snel wat drinken, omkleden en dan weer snel naar huis om de scholiere op te halen die achteraf gelukkig iets later aankomt zodat we daar ook op tijd voor zijn.
Wat een heerlijke dag was het weer en een absolute aanrader voor volgend jaar.

NS Dieren - NS Arnhem, 22-10-2019

Vandaag samen met Aad een heerlijke trail gelopen van NS station Dieren naar NS station Arnhem, is een absolute aanrader. Ina gaat mnet ons mee en gaat een stuk fietsen terwijl wij van station nara station gana lopen, ze pikt ons daarna weer op.

Met het maken van foto´s en het genieten van de mooie omgeving lopen we een tempo rond de 7 minuten per kilometer gemiddeld. Tempo maakt eigenlijk niet uit, maar is om aan te geven dat we het echt rustig aan hebben gedaan. 

De 5 gaat in 36 minuten, de 10 in 1.16 uur. De 15 kilometer leggen we af in 1.48, de 20 in 2.21 uur. Met Aad gata het nu langzaam wat minder en we moeten af en toe een stukje wandelen, maar dat maakt allemaal niet uit, is een leuke dag weg. De 25 kilometer gaat in 2.59 uur, als we binnen zijn staat de teller op 28,64 km die we afleggen in 3.30 uur. 

We bellen Ina, die komt eraan, maar je hebt bij het station een boven en beneden. Wij staan boven te wachten en Ina weet niet hoe ze daar moet komen, wij rennen dan maar naar beneden, maar Ina is er al weer vandoor, toch onderweg naar boven. Als we daar komen blijkt het toch moeilijk te vinden en Ina zoekt de benedenuitgang weer op waar we haar zien en lekker in de warme auto stappen. Wat een heerlijke dag zo. Ina had ook lekker gefietst.

Dijkloop Avantri, 26-10-2019

Het is al weer een tijd geleden, maar vandaag staat weer eens de Dijkloop op het programma, deze zaterdag een vrije dag.
In mijn geval ga ik uiteraard voor de halve marathon, al moet ik wel rekening houden met een marathon die ik morgen ga lopen, de Devil's Trail in Nijmegen. Ik zal dan ook rustig aan gaan doen, het plan is rond de 2 uur, niet te gek.
Ik start netjes achteraan en blijf daar ook lopen en loop in de buurt van Charles van IJsselmuide en Koos Zieldorff, maar die lopen een korte afstand en haken al snel af. Langzaam versnel ik iets en haal wat lopers in waarna ik een groepje inhaal en ik een tempo loop van 5.15 per kilometer. Dit is wel sneller dan ik had willen lopen, maar het is lekker weer en ik voel me goed. Er staat een lekkere wind op de Lekdijk, dat is voor mij ideaal.
Twee van de lopers haken aan en vragen of het geen probleem is als ze achter me gaan hangen. Mij maakt dat niets uit, ik loop voor mijzelf, als iemand wil liften, dan is dat prima.
We passeren het keerpunt van de 10 kilometer en de drankpost op de Lekdijk waarna we zelf ons keerpunt krijgen. We halen langzaam een dame in die er een beetje doorheen lijkt te zitten, het is de tweede dame in de wedstrijd. Als we haar passeren geef ik aan dat ze plaats moet nemen in de bus en dat doet ze maar al te graag, want we hebben de wind nu pal op de kop, heerlijk.
In de verte loopt de eerste dame en we lopen hard in, ze heeft het moeilijk. De dame in ons groepje begint het ook zwaar te krijgen en moet ons laten gaan. Voor ons stopt de eerste dame ermee en loopt rechtsaf de Lekdijk af waardoor de dame uit onze groep nu eerste ligt en geen concurrentie meer over heeft.
Het tempo blijft rond de 5.15/5.10 per kilometer, maar voor één van de lifters is dat te machtig, ik blijf over samen met Wim van Herk. Hij heeft het moeilijk, maar kan erbij blijven. Wim liep laatst bij de Surfplasloop ook al achter me, we lopen ongeveer hetzelfde tempo.
Wim heeft geen puf om over te nemen, maar loopt wel een super tijd zegt hij zelf. Als we de baan opkomen zetten we nog even aan. Ik moet Wim nog even aansporen en samen komen we over de streep. Wim laat me netjes voor gaan, want jij hebt het werk gedaan zegt hij. Als ik later de uitslag terug zie blijkt hij vreemd genoeg voor me in de uitslag te staan, maar dat is niet zo belangrijk. Het was een heerlijke loop die uiteindelijk veel te snel ging in 1:48:00 , nu maar hopen dat ik er morgen geen last van heb.

Devil´s Trail Het Rijk van Nijmegen, 27-10-2019

Na de Dijkloop van gisteren staat vandaag een marathon op het programma, de Devil's Trail Het Rijk van Nijmegen, een echte bijna geheel onverharde marathon in een geweldig mooi bosrijk gebied. Voor mij één van de hoogtepunten van het jaar, wat is het daar mooi. Het is ook vooral genieten en af en toe foto's maken, de tijd is niet echt van belang, al wil ik wel op tijd binnen zijn.
Ina gaat de 33 lopen vandaag en mag een half uur later starten.
Mijn Helse Trail zoals ze die noemen start om 10.30 uur, de Diablo Trail van Ina om 11.00 uur.
We komen Pascal en Pauline van Norden daar nog tegen en maken gezellig een praatje, leuk dat ze er ook zijn. Pauline gaat langzaam steeds wat meer kilometers maken en Pascal is aan het terugkomen van een blessure en wil vandaag wat testen of het weer gaat, achteraf gezien de derde plaats in 3.30 uur moet dat wel goed zijn gegaan.
Ik reken een beetje uit dat ik Ina onderweg misschien nog ergens in ga halen. Ik loop eerst een lus van ruim 9 kilometer, de laatste 33 kilometer is hetzelfde als de route die Ina moet lopen. Ik start een half uur eerder en leg dan al wat van die afstand af natuurlijk, al is die eerste 9 kilometer best al pittig. De kilometertijden zijn dan ook niet bijster snel, de 9 kilometer gaat in 1.03.25 , het is iets meer dan 9 kilometer voordat we aan de 33 beginnen, zeg 1.05 over de eerste lus, is een achterstand van nog 35 minuten op Ina. Zeg een minuut sneller lopen per kilometer, dan ga ik haar net niet inhalen, maar wie weet.
Ik moet ook rekening houden met de Dijkloop van gisteren en wil dan ook zeker niet te snel beginnen. De kilometertijden liggen tussen de 6 en 7 minuten en als ik foto's maak loopt dat duidelijk nog op.
De benen houden het goed en ik krijg gelukkig geen inzinking of problemen zodat ik netjes op tijd binnen ga komen.
De tijdslimiet is 5.30 uur maar ik kom binnen in 4:53:35 , ruim op tijd dus en niet eens kapot. De conditie is goed en ook mijn lichaam voelt sterk.
Ina heb ik niet ingehaald zoals verwacht, ook niet bijna, want Ina liep een keurige 4:11;44 en bleef daarmee ook ruim binnen haar limiet van 5 uur. Ik bleek dus nog 12 minuten na Ina te zijn binnen gekomen.
Even omkleden, lekker wat drinken en dan weer op huis aan na een geweldige loop, wat hebben we genoten. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Devil´s Trail Schiermonnikoog, 09-11-2019

Vandaag staat er wederom een mooie trail op het programma, de Devil's Trail op Schiermonnikoog.
Vorig jaar deed ik deze trail voor de eerste keer, samen met Ina. Ina heeft hem al vaker gedaan en het is een absolute aanrader. Vorig jaar waren Gemmeke, Alexandra en Pauline nog van de partij, dit jaar zijn er verder geen Avantrianen te bekennen.
We gaan al vroeg op pad omdat we de boot van 9.30 uur moeten hebben. De loop zelf begint om 11.30 uur.
Vorig jaar hadden we er een weekend van gemaakt, dat had dit keer ook leuker geweest, want we moeten ook de boot weer terug hebben en weer naar huis rijden, allemaal op 1 dag, maar dan zijn we op zondag ook weer thuis, dat is voor de meiden wel zo gezellig.
Even voor 9 uur arriveren we bij de veerboot en parkeren de Zafira. We kunnen al snel op de boot en drinken daar lekker een bakje koffie met wat lekkers. Om 10.15 uur arriveren we aan de andere kant en wandelen nog zo'n 2 kilometer naar de startlocatie. We halen ons startnummer op, kleden ons verder om en blijven veel nog binnen, want het is best fris buiten. Vlak voor de start gaan we naar buiten en gaan op pad voor de 30 kilometer die later ruim 31 bleek te zijn. De tijdslimiet was aanvankelijk 4 uur maar is nu gesteld op 4.30 uur, al kijken ze daar niet zo krap.
Het is heerlijk weer om te rennen, soms een lichte miezer, maar verder droog, geen zon en ook niet teveel wind. We gaan lekker en lopen niet te snel maar genieten volop, het is hier prachtig.
De eerste 10 gaan in 1.09 uur, maar dat is nog voornamelijk vlakker terrein, de duinen en heuvels komen nog.
Na een kilometer of 13 krijgen we flinke duinen voor onze kiezen, ik wist niet eens dat de duinen hier zo hoog waren. Heuvel op, dan weer helemaal naar beneden en dan het volgende zandduin op. Van bovenaf op het duin is het een geweldig mooi gezicht, maar wel zwaar, het kost veel kracht.
Na deze duinenpartij is het weer even in je ritme komen en herstellen.
De 20 kilometer gaat in 2.29.19 , maar de kilometers gaan wel tellen. Ons tempo zakt wat, maar echt kapot gaan we gelukkig niet.
Ik maak veel mooie foto's en beleef er veel plezier aan om dit samen met Ina te doen.
Rond de 25 kilometer komen weer een aantal duinen voorbij die best moeizaam gaan, maar ook daar komen we goed overheen.
De 30 kilometer gaat nog netjes binnen de 4 uur in 3.55.12 , maar de limiet was verhoogd omdat de afstand ook iets langer was. Uiteindelijk blijft de afstand op mijn horloge steken op 31,21 kilometer in 4.03.10 , sneller dan vorig jaar en ook iets verder. Ina heeft super gelopen en we hebben genoten
Door dat de afstand was langer was en we ook iets later zijn gestart is het nog opschieten om op tijd bij de voorlaatste boot te komen, anders moeten we 3 uur wachten op de laatste veerboot.
Snel omkleden en een beetje doorlopen, maar het lukt. Om 16.15 uur arriveren we bij de veerboot die om 16.30 uur vertrekt. Daar weer lekker een bakkie genomen en weer warm geworden. Nu weer naar de auto en de lange reis naar huis. Rond 21.00 uur zijn we er weer en we waren om 6 uur vertrokken. Best een intensieve dag, maar absoluut de moeite waard

Ronde Venen Marathon Abcoude, 17-11-2019

Vandaag sta ik aan de start voor mijn derde Ronde Venen marathon met de start in Abcoude. Deze marathon die in 2017 de eerste editie kende en is opgezet door de broers Michael en Frans Woerden is een absolute aanrader.
Het is een zeer afwisselend parcours door een prachtig gebied. Veel groen, water maar ook prachtige polderlandschappen, er zit héél veel in.
Ook zijn er flinke stukken onverhard en kan de ondergrond wisselen afhankelijk van het weer.
Het eerste jaar ben ik op het einde helemaal kapot gegaan en liepen Aad en Ina ieder een halve marathon als duo, op het einde kwam Ina me voorbij en kon ik bijna alleen nog maar wandelen, ik was ook veel te snel gestart en kwam uit op 4.12.13 , vorig jaar besloot ik rustiger te starten maar ging het ook helemaal niet en kwam ik zelfs binnen in 4.29.17 , hoe zal het dit jaar gaan?

Het is lekker weer. Eerst had ik verwacht dat het heel koud zou worden, thermoshirt met lange mouwen, een functioneel loopshirt met lange mouwen erover, een haarband voor over de oren, een buff in mijn nek en een paar handschoenen. Met de vaak open vlaktes en de wind kan het best eens fris worden. Ook had ik er eerst nog een windjack over aan getrokken, maar dat heb ik net voor de start al uit gedaan.
Na een paar kilometer gaat de haarband af, doe ik de buff in mijn runningvest waar ik ook nog eens warm water in heb gedaan wat ook warmte geeft op mijn rug. De handschoenen berg ik ook maar op want de zon schijnt volop en het is gewoon weer zweten. De mouwen stroop ik op en zodoende ben ik eindelijk juist gekleed, wel met korte broek uiteraard.
Het is eigenlijk heerlijk weer zo in de herfst, een mooi parcours, een goede organisatie, nu maar eens kijken waar ik op uit ga komen.
De eerste 9 kilometer gaat nog allemaal over asfalt, daarna volgt een lang stuk door de weilanden over een hard maar tevens ongelijk pad met veel steentjes, daar is het even uitkijken.
De 10 kilometer gaat in 51.31 minuten, dat is natuurlijk veel te snel, maar het zwaarste deel komt nog. Maar hopen dat ik niet zo in ga storten als de eerdere edities. De 20 kilometer gaat in 1.45.11 en begint er beter op te lijken, al is de doorkomsttijd nog best snel. De halve marathon gaat in 1.50.35 x 2 plus een kwartier zeg ik dan altijd, maar dat gaat bij mij zelden op, we gaan het zien.
Na 25 kilometer staat de klok op 2.12.17 en op de 30 kilometer is dat 2.39.31 , ik begin de benen al wel wat te voelen, maar het gaat nog goed. Het stuk tussen de 35 en 40 is het zwaarste, dan lopen we door de bagger en ongelijke stukken weiland en een recreatiegebied, het Botshol. Wel erg mooi, maar als je daar stuk zit absoluut niet fijn, dat weet ik van de eerdere edities.

Na 35 kilometer noteer ik 3.08.41 en moet ik even plassen, daarna gaat het best moeizaam en is het harken geblazen. De kilometertijden zitten nu vast in de 6 minuten, ik kan ze gelukkig nog onder de 7 houden, dus echt op een hoop ga ik gelukkig niet. Als ik het mooie maar zware Botshol uit kom noteer ik op de 40 kilometer een tijd van 3.41.23 , wauw, dat is mooi zeg, dan ga ik onder de 4 uur lopen, dat heb ik helemaal niet verwacht.
De laatste 2 kilometer zit ik een beetje stuk en gaat het op de automatische piloot, soms even een stukje wandelen en de benen wat los schudden, dan weer verder joggen, want veel meer is het dan niet meer.
Ik kom over de finish in een hele mooie 3.55.02
De tijd van de halve marathon x2 plus een kwartier ging nu eens wel op.
Na afloop even zitten, wat drinken en dan uitwandelen naar de sporthal om daar lekker te douchen. Een massage kan daar ook, maar met de 2 tafels en de lange wachtrij zie ik dat niet erg zitten waarna ik maar snel weer naar huis ga. Wat was het weer een geweldig mooie dag en wat heb ik vandaag eigenlijk gelopen, zeker vergeleken met de twee eerdere edities.
Volgende week wacht de 't Is voor niks loop, een prachtig mooie marathon in Geldrop met Aad en Ina. Ik ben benieuwd hoe het dan zal gaan.

´t Is voor Niks Loop Geldrop, 24-11-2019

Ieder jaar is het weer één van de hoogtepunten, de 't is voor niks loop in Geldrop. Voordat ik lid was van Avantri liep ik hem voor het eerst. Niet ieder jaar was ik van de partij, maar toch wel heel vaak. De laatste jaren loop ik hier altijd de marathon door de prachtige natuurgebieden en bijna alles onverhard, grotendeels over de Strabrechtse Heide, het is een heerlijke loop, goed georganiseerd, ook nog eens voor niets en ook erg gezellig.
Vandaag loop ik met Aad en Ina, beiden hebben zich ook ingeschreven voor de hele marathon, of ook wel 42,5 kilometer, hij is iets langer en derhalve een "ultra".
Aanvankelijk denken we dat we laat zijn, maar het verkeer zit mee en ruim voor half 10 arriveren we in Geldrop waar het al krioelt van de lopers. Er staan vandaag 1200 lopers aan de start op diverse afstanden, meer accepteert de organisatie er niet. De loop kost helemaal niets, vandaar de naam 't Is voor niks loop.
Oprichter Lucas Klamer had zich tot doel gesteld om een loop te organiseren die de loper niets kost. Door tal van sponsoren werd dit een zeer gewild evenement doordat het daadwerkelijk helemaal gratis was. Er was zelfs nog een loterij op het startnummer waar je kleine prijsjes mee kon winnen.
Lucas Klamer is inmiddels al lang geleden overleden, maar ter nagedachtenis aan hem blijft men deze loop organiseren en het is jaar in jaar uit een succes. Hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen weet ik niet, maar het werkt. Er zijn veel vrijwilligers, de mensen zijn goed gehumeurd en ook de lopers hebben het er erg naar de zin.
We melden ons eerst in de sporthal en halen ons startnummer op, daarna kleden we ons om, leveren onze sporttassen in ter bewaking, gaan nog even naar het toilet en zijn er klaar voor. We gaan nog even op de foto met onze startnummers, 36,37 en 38, dat is wel erg leuk.
Om 10.00 uur is de start en het grote pak komt in beweging. Aad heeft geen doel, gewoon uitlopen, Ina moet het eerst ook nog allemaal maar zien, misschien gaat het een andere afstand worden, onderweg zijn er mogelijkheden en afslagen om een andere afstand te kiezen. Mij maakt het allemaal niet uit, ik loop met Ina mee en zie wel wat het gaat worden wat tijd betreft, ik loop wel de 42,5 , dat dan weer wel.
Vanaf de start gaat het lekker en we genieten van het parcours, ook het weer is best goed.
De eerste drankpost komt bij de 9 kilometer, daar gaat Aad verder en stoppen Ina en ik even om te plassen en rustig wat te drinken, daarna gaan we weer rustig op pad in een tempo van ruim 6 minuten per kilometer.
Bij de drankpost van 15 kilometer gaat Aad net weg en arriveren wij om daar wat te eten en te drinken. Ik neem zelf een Snelle Jelle, wat water en wat thee, Ina kijkt moeilijk. Ik heb last van mijn buik, ik ga niet verder voor de marathon. Met die buikpijn ga ik dat niet redden, ik ga op mijn gemak weer naar de finish en loop dan ruim 21 kilometer. Hier baal ik serieus van, maar het is niet anders. Ina gaat het wel redden zegt ze, loop maar lekker verder.
Tja, wat nu, Aad zit al best een eind voor me, dan maar kijken of ik daar nog bij in de buurt kan komen. Ik ga iets sneller lopen maar merk dan toch dat ik vorige week een snelle marathon heb gelopen, een serieuze versnelling zit er niet in. Het tempo gaat van 6.05 naar 5.47, 5.37 , maar dan merk ik dat dit hem niet gaat worden en ik minder weer wat vaart. De kilometertijden gaan weer rond de 6 minuten en later zelfs nog wat langzamer. Bij de drankpost rond de 24 kilometer drink ik weer wat en ga verder op jacht naar Aad waarna ik ineens mijn naam hoor roepen. Aa loopt net achter me, hij was even gestopt om te plassen en in die tijd haalde ik hem in. We lopen een stukje samen op, maar als ik een aantal foto's maak loopt Aad door en haal ik hem lang niet in. We lopen hetzelfde tempo en echt veel over om dat gat te dichten heb ik niet. Gewoon rustig mijn eigen tempo maar lopen, dan komt het wel goed.
Net voor de 30 kilometer zie ik Aad weer, hij loopt te wandelen. Hij staat geparkeerd zoals hij zelf zegt, het is ff op, maar ik kom er wel hoor, loop jij maar door is het.
Ik loop door tot aan de drankpost van 31 kilometer. Als ik daar net weg wil gaan komt Aad er aan en ook Leo Boeckestijn, een loper uit Den Haag. Ik maak van beiden even een foto en ga weer op pad. Nu begint een stuk met zandheuveltjes, op en neer, veel geulen en uitkijken waar je loopt, dit is voor mij het zwaarste deel van het parcours, maar dat gaat goed. De tijdslimiet van 5 uur ga ik ruimschoots halen, dat is geen probleem, van Aad weet ik het niet, ik hoop dat hij niet op een hoop gaat.
Bij kilometer 39 ligt een mobiele telefoon op de grond die ik maar besluit mee te nemen. De laatste mooie kilometers naar de finish gaat de telefoon veelvuldig, de eigenaar hoopt dat iemand de telefoon ziet en opneemt denk ik, maar dat zien we bij de finish wel, ik neem niet op.
In de laatste kilometer komen me nog 3 lopers voorbij als ik nog een foto maak, daarna versnel ik nog even en haal de lopers net voor de streep nog in. Mijn eindtijd is 4.37.00.
Ina staat me al op te wachten en is al weer helemaal fris. Jammer dat het bij Ina zo tegen zat, ze voelt zich nog steeds niet helemaal goed, al gaat het wel een stuk beter.
Nu snel naar de kleedkamer en lekker douchen en wachten op Aad. Als ik me aan het aankleden ben komt Aad binnen. Wel moe, maar toch nog netjes binnen de 5 uur, hij zat ruim een kwartier achter me, dat valt nog reuze mee. Voor Aad is dit een erg lange afstand, hij heeft nog niet zoveel kilometers in de benen. Samen een keer 28 gelopen waar hij bij 22 op was en nu al een marathon, is best knap.
We nemen nog wat te drinken en stoppen onderweg nog even voor een lekkere beker koffie waarna we weer naar huis rijden na een heerlijke dag. Wat is het hier toch genieten. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij.

Bruggenloop Rotterdam, 08-12-2019

Vandaag staat de Bruggenloop in Rotterdam op het programma. Waar andere jaren veel Avantrianen vertegenwoordigd waren is het nu vrij rustig. Ik weet eigenlijk van niemand anders die daar gaat lopen.
Ina en ik hebben er eigenlijk altijd zin in. Lopen in Rotterdam en voor mij ook nog eens rondom mijn stadion "De Kuip". Kan niet mooier.
We hebben geen zin om helemaal achteraan te starten tussen de "wandelaars"en hebben opgegeven dat we een tijd lopen onder de 1.15 uur op de 15 kilometer. We gaan samen lopen, die tijd gaan we natuurlijk nooit halen, maar je zit dan wel tussen de lopers die doorlopen. We zijn niet de enigen die zo hebben gedacht gezien de lopers die we onderweg zijn tegen gekomen.
We zijn te te vroeg en Ina haalt de bestelde shirts op, mooi zwart met gele opdruk en ik ga in de rij voor het gratis lampje (hebben we natuurlijk zelf betaald).
Nadat ik klaar ben ren ik snel naar de plaats waar Ina zou wachten, maar nee hoor, ze is al weg. Zou ze nog in "De Kuip"zijn? Nee, daar is het niet druk meer. Dan maar als een speer richting start en ja hoor, Ina staat al in het vak. Ik klim snel over het hek heen en sta weer naast Ina. Net op tijd want even later knalt het startschot.
De eerste kilometer is erg traag vanwege de drukte, maar daarna heeft Ina er een mooi tempo in. Na 5 kilometer komen we door in 28.41 , als dat zo doorgaat eindigen we onder de 1.30 uur.
Het gaat heerlijk, het weer is goed, Ina loopt goed, het is genieten.
Na 10 kilometer komen we door in 59.06 , mede door een plaspauze, we moesten allebei nodig. Maar dus nog steeds op een schema onder de 1.30 uur.
We zitten nu op de top van de Van Brienenoordbrug bij bijna 11 kilometer en vliegen nu naar beneden. Dit gaat Ina nooit volhouden denk ik, maar niets is minder waar, het blijft goed gaat. Als we het laatste rechte stuk naar de finish lopen zie ik dat we makkelijk onder de 1.30 uit gaan komen, het is uiteindelijk 1.28.23. Toch wel een beetje trots op Ina en vooral genoten omdat we samen zo lekker hebben gelopen. Na afloop verwennen we ons met een McDonalds bezoekje, een lekkere bak koffie bij de McCafé.

Haarrijn Winter Trailrun Haarzuilens, 18-12-2019

Vandaag, 15 december naar Haarzuilens voor de Trailrun aldaar. Ina zou daar de 10 gaan lopen met een collega, maar de collega ging niet, daarom had Ina hem om laten zetten naar de 15 kilometer, maar het regende en op de foto's lieten ze al veel baggerplaatjes zien waardoor Ina besloot om niet te gaan. Ga jij maar en zodoende ben ik gegaan en heb ter plekke de afstand aangepast naar de 20 kilometer, hoe langer hoe mooier.

Als ik mijn startnummer op doe en me verder omkleed komt ineens Piet Wuijster aanzetten, die gaat ook lopen, ook de 20. Piet loopt zijn eigen tempo en geeft al aan dat ik maar moet gaan.

Ik begin rustig en kijk eerst even hoe het parcours erbij logt. Er zijn een paar flink blubberige plekken, verder een aantal passages met veel water, maar verder valt het me nog mee. Echt een mooi parcours is het niet, ze hebben hetzelfde rondje gekozen als destijds in de zomer, deze specifieke wintertrail is aangepast omdat er op de uitgekozen delen van het parcours niet gelopen on worden. Er wordt ook een lang stuk gelopen op het gras naast de weg, dat is niet bijster interessant en ook 2x om de plas, ik kende de ronde al, maar toen was het juist erg warm en is Ina gestopt vanwege de hitte. Nu in de regen een stuk beter te doen.
De 5 kilometer gaat 10 26.03 , de 10 kilometer in 52.26 , daar zat geen verval in, dan de 15 in 1.18.32 met iets verval en uiteindelijk de ruim 20 kilometer in 1.46.12
Nog best fris bij de finish, lekker gelopen, lekker gebaggerd en in de regen gelopen, maar Piet helaas niet meer gezien.
Na afloop blijkt de auto vast te staan in de bagger. Vooruit eruit lukt niet, maar met een duwtje kon ik er achteruit uit en kon ik weer naar huis. Op de radio live de wedstrijd Feyenoord-PSV te volgen die voor Feyenoord erg goed afliep. Het heeft Mark van Bommel, trainer van PSV de kop gekost.

Linschotenloop, 21-12-2019

Waar in het verleden hele groepen van Avantri aan de start stonden bij de Linschotenloop is dat nu niet meer het geval. Het is zoeken naar Avantrianen. Langs de kant komen we Jos Schinkel; tegen, hij is geblesseerd en loopt voorlopig geen lange afstanden en het is maar de vraag of dat weer gaat komen. Wel is Pieter van Rossum van de partij, maar verder zie ik geen clubgenoten.
Ik ben er met Ina op de fiets heen gegaan, het was best fris, maar wel droog.
Om te lopen is het weer fantastisch, al staat er best wel veel wind.
Ina en ik lopen net als vorig jaar samen, eens kijken of we weer op de 6 minuten per kilometer uit gaan komen.
De eerste 5 kilometer is het vooral in het begin wat lastig om in het juiste tempo te komen door de vele lopers, maar dat gaat daarna vrij goed, we lopen de 5 in 28.24 , eigenlijk best wel snel. De 10 gaat in 59 minuten. Ina kon dat tempo niet vasthouden en merkt dat het best wel wat lastiger begint te worden. Met nog 11 te gaan maar even wat gas terug nemen.
We plassen even en gaan dan weer verder. De 15 gaat in 1.29.45 , nog steeds netjes binnen de 6 minuten per kilometer. Op de 20 kilometer komen we door in 2.00.38 , kilometer 21 gaat precies in 6 minuten en het laatste stukje geeft een eindtijd van 2.07.49 , wel weer rond de 6 minuten per kilometer. We hadden natuurlijk ook al gefietst, dus we zijn er toch wel blij mee.
We kleden ons warm aan, eten en drinken wat en gaan daarna op de fietst weer terug. Het is nu baggerweer, regen en veel wind en pal tegen. Het is best fris op de fiets en vermoeiend na zo'n halve marathon, maar ook dit lukt.
Het was me het middagje wel, maar we hebben enorm genoten.

Kerstloop Barendrecht, 22-12-2019

Een dag na de Linschotenloop staat er al weer een loop op het programma, de Kerstloop in Barendrecht over 10 EM.
Ik ga vandaag met Aad lopen en ga Aad een soort van hazen, eens kijken of er een leuke tijd uit kan komen, Aad hoopt gemiddeld 5 minuten per kilometer te lopen, dat zou dan ruim 1.20 uur zijn.
Bij de start zien we ook Arie Visser en Cornelis Verboom staan. Ook Dennis Buys is er en loopt de 5 kilometer.
Bij Arie weet je het de laatste tijd nooit. Of hij gaat goed zoals bij de Herfstloop of het gaat slecht zoals bij de Dijkloop. Arie start voor zijn doen relatief rustig en loopt net voor ons. Door het gedrang bij de start is de eerste kilometer te langzaam in 5.15 , de tweede kilometer gaat in 4.48 en de derde in 4.58 waardoor we na 3 kilometer weer op het schema zitten. Bij kilometer 4 geeft Aad aan dat het voor geen meter gaat. Hij wil in zijn eigen rustigere tempo gaan lopen en geeft aan dat ik zelf mijn race moet lopen. Nog even getwijfeld en na nogmaals aansporing van Aad maar op pad om te kijken of Arie nog is in te halen. Het gat is al best groot en Arie lijkt vandaag wel in vorm te zijn. Het is ook lekker koel weer en heerlijk om te lopen.
Kilometer 4 nog met Aad ging in 4.59 en de tussentijd daar was 20.01 , daarna gingen de tijden omlaag. De 5 kilometer loop ik in 24.55 , de 10 in 48.37 , het gat met Arie blijft soms gelijk en is soms iets groter geworden, maar Arie gaat niet zo heel veel sneller lijkt het.
De halve marathon van gisteren is niet echt meer voelbaar en ik kan nog best wat versnellen.
Km 11 gaat in 4.51 , daarna 4.44 , 4.42 ,weer 4.44 en de 15 e in 4.35 rond. De slotkilometer die iets korter was gaat in 4.07.8 in een snelheid omgerekend van 4.32 , we halen dus de 16 kilometer niet eens, laat staan de 10 EM, maar dat mag de pret niet drukken. Ik kom over de finish in 1.16.20 en ben er best blij mee.
Alles voel;t goed en ik ben niet echt moe.
Na afloop ontvang ik een flesje drank en een plantje en wacht even op Aad.
Aad komt uiteindelijk binnen in 1.24.58 , maar zo'n 5 minuten langzamer dan gehoopt, dat valt reuze mee. Ik had verwacht dat Aad veel meer zou verliezen,. maar hij is gelukkig niet ingestort.
Arie liep een nette 1.12.27

Derde Kerstdagloop Arnhem, 27-12-2019

Na een Kerst met veel (te veel) eten is het lekker om daarna weer te kunnen bewegen. Zelf ging ik traditioneel ieder jaar naar Vugt voor de Kangoeroeloop op tweede Kerstdag, maar dat is er nu niet meer bij. Thuis allerlei plannen en dan dus niet rennen op de tweede Kerstdag, maar in dit geval dus net een dag later, de zogenaamde Derde Kerstdagloop in Arnhem.
Door drukte zijn Ina en ik vrij laat. Nog even zoeken, auto parkeren en op een drafje naar de sporthal. Nog even omkleden, naar het toilet en dan naar de start. Ina is al bij de start als ik aan kom rennen. We hebben nog een minuutje over, pfff, weer gered.
Het is bij de start vreemd geregeld, er komen op datzelfde moment lopers binnen van andere afstanden en bij het verlaten van de baan kruisen we ook het pad van de lopers die binnen gaan komen, maar bij ons zonder incidenten toch goed verlopen.
Maar eens kijken hoe het met de vorm is gesteld. Het is een mooi parcours, ook veel door de bossen en stukken onverhard. Het is echt genieten.
We hebben niet echt een doel wat tijd betreft, ik streef er met Ina altijd naar om op de 6 minuten per kilometer uit te komen, al zal dat met de onverharde stukken vandaag niet gaan lukken.
Het eerste stuk is vlak en goed begaanbaar, dat geeft dan gelijk een tijd van 28.27 op de 5 kilometer, op de 10 is dat 1.00.28 , er zitten best wat pittige stukken bij die het tempo eruit halen, maar het gaat nog steeds goed.
Na 15 kilometer komen we door in 1.30.59 maar begint het wat moeizamer te gaan.
De 20 gaat in 2.03.55 waarna we de laatste kilometer nog net lopen in 6 vlak en de eindtijd uitkomt op 2.09.55 , gezien de zwaarte van het parcours een keurige tijd en we hebben volop genoten. Na afloop nog even gepraat met Haroldinio van Sportplanet waarna we op het gemak terug lopen naar de auto en onderweg een lekkere bak koffie pikken. Was weer een heerlijke dag.

Oliebollenloop Avantri, 31-12-2019

Op Oudejaarsdag is het traditioneel weer de Oliebollenloop bij Avantri. Inmiddels al meer dan 20 x deelgenomen en vandaag even een bijzondere editie.

Op 4 juni hoop ik samen met Ina en Team Krimpenerwaard deel te nemen aan de Alpe d'Huzes. We lopen of fietsen voor het KWF fonds en hopen daarvoor een zo hoog mogelijk bedrag op te halen.
Via Avantri is er met dank aan Aad en Avantri een link geplaatst bij de voorinschrijvingen van de Oliebollenloop om zodoende een extra bedrag te kunnen doneren voor ons doel. Dit heeft een super bedrag opgeleverd van bijna 400 euro. In de donatieboxen ter plaatse werd helaas nauwelijks iets gedoneerd, maar we zijn toch super blij met dit flinke bedrag.

De loop zelf lopen we in een shirt van Team Krimpenerwaard. Ina loopt de 6,4 EN de 10 kilometer, zelf loop ik de 15 kilometer.
Het plan is een tijd van 1.15 uur met een knipoog naar de 1.10 , maar dat is al jarenlang een illusie, die tijden loop ik niet meer.
Ik laat me meeslepen in het begin met de meute en open in 4.30 , dat is te snel, km 2 gaat in 4.35 km 3 in 4.34 , daarna kom ik in een beter tempo net boven de 4.40 per kilometer. Het gaat best lekker, ik zie Latif voor me lopen, die zakt iets af en is daarom een goed mikpunt. Latif is de laatste tijd meestal veel sneller op de training en daar al niet meer bij te houden, maar misschien op de lange afstand nog wel.
De 5 km gaat in 23.02 x 3 = onder de 1.10 , dat zou wat zijn, maar dat is nog 10 km in dit tempo, pffff.
Ik kom naast Latif die even naast me blijft lopen en dan gaat versnellen.
Ik ga hier niet in mee anders loop ik mezelf voorbij.
We komen in Bergambacht en lopen naar Stolwijk met halverwege de drankpost, even snel wat drinken en weer verder.
Latif is al een eind voor me en is niet meer te volgen, gewoon mijn eigen tempo blijven lopen. De 10 gaat in 46.35 , nog net binnen het schema van 1.10 , nog steeds kans om weer eens onder de 1.10 te lopen.
Kilometer 11 gaat in 4.47 , gevolgd door 4.48, 4.45 en 4.46 , een vrij constant tempo zonder in te storten. Ik zie ook Latif weer en niet zo ver voor me. Inhalen doe ik hem niet meer, maar ik kom wel in de buurt. Met een laatste snelle kilometer kom ik uiteindelijk binnen in 1.09.44 en ben daar erg blij mee. Ik heb ondanks de lange duurlopen toch nog steeds wat snelheid over.
Na afloop nog een tijd gezellig in de kantine gekletst en het jaar leuk afgesloten. Het was weer een heerlijke happening.