Raar maar waar, een foto van mij in De Arena, heeft niets met voetbal te maken, maar wel met de Marathon van Amsterdam van 3-11-1996

Bosloop av Sagitta Amsterdam 17-11-1996

Vandaag een fantastische halve marathon gelopen in Amsterdam. De start van deze Bosloop van de av Sagitta was vlak bij de Bosbaan waar de roeiwedstrijden plaatsvinden. Je loopt stukken door het Amsterdamse Bos waardoor het lekker lopen is. Het was vandaag heerlijk loopweer, lekker koel. Marloes heeft de kortere afstand gelopen en liep ook erg goed. Uiteindelijk kom ik uit op een hele mooie 1.35.46 waar ik erg blij mee ben.

Marathon Amsterdam 3-11-1996

De laatste jaren gaat het steeds beter met het lopen en ben ik ook het lopen van marathons steeds leuker gaan vinden. Niet dat ik nu ineens zoveel sneller ben gana lopen, maar het herstel na de marathon gaat vele malen beter. 

Vandaag staat de marathon van Amsterdam op het programma, deze keer met start en finish in de Amsterda Arena. Normaal gesproken zal ik daar als Feyenoord fan nooit komen, maar deze keer zou het een fantastische ervaring worden met een kolkende supportersschare in de Arena bij de finish, dat spreekt me wel aan. Er zijn tal van evenementen georganiseerd om de Arena vol te krijgen, echter werd er van de supporters een bijdrage verlangd wat niet zo slim was, daardoor kwamen er veel minder toeschouwers dan gehoopt.

Bij de start sta ik druk te praten met lopers van atletiekvereniging Avantri, tevens uit mijn woonplaats Bergambacht, dat zijn Jan van Lienden en Rick Zwartbol. Beiden willen onder de 3.30 gaan lopen, iets wat mij zeker nog niet zal gaan lukken, bij mij is het altijd een strijd om onder de 4 uur te komen, genieten staat voorop. Omkleden kunnen we in de catacomben van de Arena, de start is net buiten de Arena. Ik sta druk te kletsen en heb pas bij het startsignaal in de gaten dat ik op mijn oude schoenen loop waar al jaren geen enkele demping meer in zit, die heb ijk altijd aan in mijn vrije tijd zodat de nieuwe schoenen niet slijten bij de hakken tijdens het autorijden. Ik baal natuurlijk als een stekker, maar het is te laat om er nu nog wat aan te doen, dan maar hopen dat het mee gaat vallen. 

Het parcours is best leuk, al zijn de mensen die toch in groten getale langs de kant staan helemaal niet enthousiast zoals ik dat wel gewend ben bij de marathon van Rotterdam en vooral ook de Van Dam Tot Damloop. De mensen hier krijgen het amper voor elkaar om de handen op elkaar te brengen en staan apatisch te kijken, een beetje triest. Tijdens de eerste ronde gaat het allemaal nog goed en blijf ik bij Jan van Lienden lopen, Rick Zwartbol is sneller en denkeleijk ver voor ons. Na de eerste ronde, een halve marathon, blijkt dat de demping van mijn schoenen flink te wensen overlaat en ik krijg flink last van mijn kuiten waardoor ik als zo vaak stukken moet gaan wandelen, al is dat nu wel heel snel. Tussen de 30 en 35 kilometer gaat het zo slecht, dat ik besluit om me te laten masseren, dat geeft gelukkig wat verlichting van de pijn. Als ik weer langzaam op gang kom blijk ik vlak achter Lenie Vonk te lopen, een dame die ik regelmatig tegen kom bij de diverse loopjes waar ik aan deel neem. Ik blijf een beetje bij haar in de buurt en loop er dan weer voor en dan weer achter en wandel regelmatig een stukje waardoor ik nit van haar weg kan lopen. Als we eindelijk de finish in zicht krijgen kan ik nog wat versnellen om voor Lenie de Arena binnen te komen. In de Arena is het een trieste aanblik. Van buiten is de Arena voor mij niet meer als een klomp beton en absoluut niet mooi, van binnen daarentegen is het een mooi modern stadion waarbij de verschillende kleuren van de stoeltjes zorgen voor een mooi gezicht, echter was dat niet helemaal de bedoeling. Als het allemaal goed was zouden we juist die stoeltjes niet moeten kunnen zien omdat daar mensen op zouden zitten, maar nu denk ik dat er misschien een 100 man in het stadion zaten, dat zijn dan nog supporters van lopers die nog binnen moeten komen. Uiteindelijk kom ik binnen in een slechte tijd van 4.20.40 , net voor Lenie Vonk, maar ver achter Jan van Lienden die een 3.29.14 noteerde en onder zijn doel van 3.30 kwam, Rick heb ik niet meergezien, die zat daar ver voor. Ik weet niet of ik ooit weer in Amsterdam zal gaan lopen, het enthousiasme straalt er niet bepaald van af, al was het wel een leuke happening.

De finish bij de marathon van Amsterdam 1996 in de Arena

Marathon Leiden 09-06-1996

Braassemloop Roelofarendsveen 04-1996

Samen met de dame van The Hague Road Runners naar de finish, in de verte de andere dame

Het gaat de laatste tijd weer geweldig. Vorige week in Zwolle mijn op één na snelste tijd gelopen op een halve marathon en ook nu voel ik me geweldig. Vandaag ga ik naar Roelofarendsveen om daar mee te doen met de Braassemloop, een leuke loop met ook een deel langs het water met mooi uitzicht op de boten. Ik zie al bij de start veel bekenden staan en klets gezellig wat met hen. Na de start zit ik al meteen in een lekkere groep en kan daar net in blijven hangen. Ik probeer zo lang mogelijk bij de groep te blijven, maar uiteindelijk gaan ze me wel te snel. Langzamerhand breekt de groep en vallen er een paar lopers af, waarna ik me samen met een dame van The Hague Road Runners ook terug laat zakken waarna ik mijn eigen tempo ga lopen en de dame netjes uit de wind kan houden. In het restant van de race praten we wat met elkaar en ik doe het kopwerk. De laatste kilometers zetten we nog serieus aan omdat er een dame achterop komt en we die voor willen blijven, wat uiteindelijk ook nog lukt. We komen samen over de finish in een hele mooie 1.26.26 op de 20 kilometer en tevens de derde plaats voor de dame in mijn gezelschap. Tot mijn verrassing komt de dame naarme toe en geeft me een paar zoenen als dank voor het hazen, ze is derde dame geworden en ontvangt een mooie enveloppe met inhoud. Mijn beloning bestond dus uit de zoenen, maar die 1.26.26 is ook een mooie beloning.

Marathon Rotterdam 28-03-1996

Mijn laatste marathon was die in Eindhoven waar ik net binnen de limiet binnen kwam, 4.29.55 , ik had nog 5 seconden over. Dat was wel heel krap, in Rotterdam is de limiet 5 uur, dus daar heb ik minder problemen, al wil ik wel meestal proberen om onder de 4 uur te komen. Met dorpsgenoot Jaap Noomen loop ik al een aantal jaren de marathon van Rotterdam. Jaap heeft ook meegedaan met de marathon van New York met Radio Rijnmond en heeft daar een leuk loopsetje aan over gehouden. Vandaag mag ik dat oranje/zwart gestreepte tenue dragen. Het is wel een kleur die snel opvalt waardoor mijn vrouw Marloes me goed kan herkennen. De marathon zelf gaat best wel lekker, zoals altijd moet ik de laatste 15 kilometer af en toe een stukje wandelen om de kuiten weer wat soepel te krijgen, maar met een eindtijd van 3.51.27 ben ik best wel tevreden.