Linschotenloop 18-12-2004

Wat een fantastische dag had moeten worden werd een regelrechte flop.
Van vrijdag op zaterdag had ik eigenlijk niet of nauwelijks geslapen omdat mijn zoontje ziek was en iedere keer huilend bij ons bed stond en tussen ons in kwam liggen, waardoor ik ook geen oog meer dicht deed.
Nu is dat als voorbereiding op een halve marathon niet helemaal ideaal, maar ja.
Vijf minuten voor de start kom ik aanlopen. Er staat me toch een partij lopers aan de start ! Ik sluit aan en sta toch wel een stuk naar achteren. Ik zal wel slecht wegkomen.
Ik had vroeger moeten zijn, maar dat was weer niet mogelijk vanwege mijn werk.
Na een krap minuutje ga ik op weg. Het gaat lekker en ik haal een heleboel mensen in.
De eerste 5 kilometer gaan in 22.30
Dat is voor mijn doen heel snel en een eindtijd van 1.35 ligt in het verschiet.
Wim van Beuzekom zal wel net onder de 1.30 lopen, dus er was marge genoeg. Ik haal Kees-Jan de Leeuw in die mikt op een eindtijd van 1.40 
Dat is ook mijn richttijd, maar toch wel iets daaronder. De 10 kilometer gaat zelfs nog binnen de 46 minuten. Het gaat lekker en de weddenschap zal gewonnen gaan worden.
Ik loop verder en ineens schiet de pijn weer in mijn knie. Al worstelend loop ik verder en kom bij de eerste drankpost. Ook mijn heup gaat flink pijn doen. Ik strompel verder en de tijd per kilometer vliegt omhoog. Marrie komt me voorbij stuiven naar een fantastische eindtijd. Ik zit er mentaal ook helemaal doorheen. De pijn en de korte nachtrust zijn te veel. Ik loop hem nog wel uit in een brutotijd van 1.57.03
Netto ergens in de 1.56
Nu ben ik niet de snelste, maar deze tijd is mij onwaardig, al is er een excuus voor.
Wim zat inderdaad netjes net onder de 1.30 en heeft zijn grootspraak weer waargemaakt, al had het in mijn normale doen waarschijnlijk niet gelukt.
Avantri heeft zich in deze loop toch erg van zijn goede kant laten zien. Veel van onze lopers eindigden goed voorin en Marrie wordt echt een topper onder de veteranen die echt prijzen gaat lopen. Zeker bij iets kleinere lopen wat opzet betreft. Proficiat !
Nu even geen lange afstanden meer hoor. Even bijkomen.

Loetcross Lekkerkerk 12-12-2004

Dit is toch heel wat anders dan de lekkere asfaltpaden

Na de MTK Cross staat er weer een cross op het programma. Ik heb het de vorige keer best leuk gevonden, maar of het nu echt zo leuk is om het vaker te doen en dan een halve marathon of een marathon mis te lopen is maar zeer de vraag. Deze keer is het de Loetcross, weer lekker dichtbij en met veel van mijn vrienden van Avantri aan de start.

De winnaar van de vorige cross, Jan Zijderlaan is nu tweede in wederom een wereldtijd, hij loopt nog iets sneller dan de vorige keer, nu 28.45 waar ik zelfs iets langzamer ben, 39.31 en weer ergens in het achterveld, ik loop toch veel liever op de weg, al is het af en toe best eens een keer leuk om te doen.

Door de bagger ploeteren en hele einden wegzakken langs het water, je voelt je voet wegzakken en daarna lijkt het wel of je de schoen gaat verliezen.

Panbosloop Zeist 05-12-2004

Lang gedacht of ik wel of niet zou gaan lopen. Ik was nog bij de fysio geweest. Zijn commentaar was: wel wat doen, maar niet te ver en op een zachte ondergrond. Het bos is dan een goede optie.
Wim van B en ik hebben een weddenschap lopen voor de Linschotenloop. Wim beweert dat hij zeker 10 minuten sneller zal gaan lopen op de halve marathon.
We besloten om samen naar het Panbos te gaan in Zeist om onze conditie eens te testen en van elkaar te zien hoe groot het verschil nu eigenlijk is.
Het was daar een gezellige drukte ivm St. Nicolaas. De loop was genoemd naar deze goedheiligman en zorgde voor meer lopers dan anders.
Wim ging al een rondje inlopen en ik heb zitten kletsen tot aan de start.
Fanatiek als we zijn staan we helemaal vooraan bij de start. 
De oude Mel, sinds kort weduwnaar lost het startfluitsignaal en Wim schiet ervandoor.
Ik probeer hem bij te houden, maar na het eerste rondje van 3 kilometer is zijn tempo niet bij te houden. Ik loop 13.31 over de eerste 3 en Wim ergens net boven de 13 minuten. Ik neem wat gas terug. Dit hou ik geen 21 kilometer vol.
Wim verdwijnt uit mijn zicht en ik verwacht na een vijftal ronden dat hij misschien achter me wel in zicht komt, maar dat is niet zo. Wim loopt vlak voor me en staat te rekken tegen een boom. Het zit allemaal wat vast aldus Wim.
We lopen samen verder. De pijn is bijna niet meer te harden. Ik wordt er misselijk van. Ik moet mijn tempo wat verder laten zakken en moet Wim weer laten gaan.
Uiteindelijk kom ik moe, maar voldaan binnen in 1.41.33
Ongeveer dezelfde tijd als vorige week, maar nu 60 meter verder en een veel zwaarder parcours. Wim zit een twintigtal seconden voor me.
Na afloop doen we ons tegoed aan een bakje koffie met een lekkere speculaaspop.
Mel bied ons er nog eentje aan. Er zijn er toch genoeg. Ook de tweede speculaaspop gaat er lekker in.
Op het gemak rijden we richting huis, waar de vrouwen en kinderen al wachten om het sinterklaasfeest te vieren.
Wat betreft de test is er nog weinig bekend.
Ik ben in goede doen denk ik in staat om rond de 1.40 te lopen en Wim kan onder de 1.30 lopen. Het zal er om gaan spannen.

Tulploop Roelofarendsveen 28-11-2004

Het is jammer dat er zo weinig wedstrijdverslagen in dit boek staan. Ik hoor vaak veel lopers die een wedstrijd hebben gelopen, maar ik lees daar nooit wat over. Dus is het weer een verhaal van mijn belevenissen tijdens een loop.
Deze keer was het de Tulploop in Roelofarendsveen.
Dit was de twaalfde editie. Van de voorgaande 11 had ik er al 10 gelopen. Het is altijd een hele drukke en goed georganiseerde loop door de prachtige polders.
Ik ga van start en voel al direct pijn in de linker knie. Even overweeg ik om gelijk te stoppen, maar ik besluit verder te lopen. Misschien wordt de pijn wel minder.
Ik ga weg op een schema van 1.45 en zie wel hoe lang ik het vol kan houden. De vorige halve marathon in Monster ging in 1.51 
Dat moest in ieder geval sneller kunnen.
De eerste 5 kilometer gaan in 4.45 vlak. Het gaat goed en de pijn in mijn knie is inderdaad wat minder geworden. Waarschijnlijk is het wat verdoofd door de pijn en voel je hem daardoor minder.
Ook de tweede 5 kilometer gaan vlak in 4.45
Een mooie eindtijd ligt in het verschiet. Een tijd ruim binnen de 1.45
Ik geef regelmatig het tempo aan en haal veel lopers in die wat afzakken. Het begint te regenen. Heerlijk ! Ik voel me helemaal in mijn element. Ik kan het tempo nog steeds volhouden en ook de derde 5 gaat vlak in 4.45 per kilometer. Ik droom al van een tijd net boven de 1.40
Vanaf de 16e/17e kilometer wordt de pijn in mijn knie weer hevig en ook mijn heup gaat weer zeer doen. Onbewust zakt mijn tempo wat terug. Ik loop nog wel goed door, maar de kilometertijden gaan toch richting de 5 minuten. De 20e kilometer gaat zelfs in 5.08
De laatste kilometer probeer ik nog iets te versnellen, maar de pijp is een beetje leeg en de pijn is vrij heftig.
Ik kom binnen in een mooie tijd van 1.41.27
Aangezien voorzitter Wim in staat is om een tijd binnen de 1.30 te lopen op de halve in Linschoten en we een weddenschap hebben lopen dat Wim me in Linschoten klopt met minstens 10 minuten, zal ik nog iets sneller moeten, of Wim wat slaappillen in zijn koffie strooien.

MTK Cross 21-11-2004

Vandaag eens iets heel anders, een cross. Veel van mijn maatjes bij Avantri hebben me over gehaald om dit ook eens te doen. Het zou goed zijn voor de snelheid, voor je balans en bovenal leuk.

Ik besluit het rustig aan te doen, eerst maar eens kijken wat dit nu allemaal gaat worden. Het is een parcours over 3 ronden van 2,5 kilometer. Ik zie wel veel bekenden, ook vooral van de avStart, al moet ik de meesten voor laten gaan. Na 3 rondjes heb ik toch flink vermoeide benen en weet ik niet of ik dit nu leuk moet vinden, ik kom net voor Rinus van Meyeren binnen in 38,59 ver achter maatje Wim van Beuzekom die 35.06 noteert en bijvoorbeeld winnaar Jan Zijderlaan die 29,08 loopt, onvoorstebaar wat een tijd. Ik heb ook beloofd om de Loetcross te doen, die is over een paar weken.

Jan Olsthoorn Halve Marathon Monster 13-11-2004

Hier op het strand net na de hagelbui.

Na de training afgelopen woensdag had ik blaren op beide kleine teentjes door schoenen die te smal waren. Ook heb ik nog steeds last van mijn heup, maar daar komt nu verandering in.
Afgelopen donderdag ben ik bij het Sport Medisch Adviescentrum geweest en ben ik helemaal nagekeken.
Daar kwam uit dat er een bilspier naar de aanhechting bij mijn linker heup vastzit en daardoor gaat irriteren. Die spier moet met bepaalde oefeningen juist geactiveerd worden. Ook gewoon hardlopen is niet verkeerd al werd me aangeraden niet te lang te lopen.
Ik heb met de monteur Gert-Jan afgesproken dat hij op deze zaterdag komt werken 's-middags en dat ik ga lopen. Ik kijk eens in de loopagenda en zie een loop staan in Monster, de Jan Olsthoorn Halve Marathon. 
Dat lijkt me wat ver in dit stadium, maar er is ook een 11,3 kilometer.
Ik ben nog bezig met klanten en kan net tegen 13.00 uur vertrekken. De start is om 14.00 uur.
Tot Gouda gaat alles voorspoedig. Wel staat er een lange file aan de andere kant langs de Hollandse IJssel tot aan de rotonde bij Waddinxveen. Op de A12 richting Rotterdam gaat het mis. File ! Er is een ongeluk gebeurd. Een Citroën BX is achter op een Fiat Punto geknald. Daar gaat mijn tijd. Ik loop enorme vertraging op en zie al dat ik het niet ga redden.
Ik kom om 14.05 aan op een parkeerplaats, maar moet dan nog een kleine kilometer lopen naar de sporthal om me in te schrijven. Gelukkig helpen ze daar allemaal mee en ik ren de sporthal uit om 14.16
Tot mijn verbazing komen alle lopers langs. Het is de achterhoede van de grote groep. Die hebben er al ongeveer 2,5 kilometer op zitten. Een halve marathon is nog erg ver, dus ik besluit om niet eerst naar de start te lopen om die 2,5 kilometer te lopen. Het zou zeker zwaar genoeg zijn.
Na een paar kilometer buigen we ineens naar links en worden we overvallen door een hagelbui. We hebben de wind pal tegen en het doet toch wel pijn in mijn gezicht. Gelukkig duurt de bui maar even en we komen op het strand. Ik denk nog, leuk een stukje strand. Vooraf heb ik het parcours niet kunnen bekijken, maar dit stukje bleek een stuk van wel 9 of 10 kilometer. De ondergrond is zacht en niet slecht voor mijn heup. Wel is het wat zwaarder lopen. Aan het einde van dit strandstuk merk ik dat mijn conditie niet optimaal is. Ik haal Kees-Jan de Leeuw vlak voor het einde van het strand nog in, net voor de 17 kilometer.
Mijn kuiten staan op springen en ik besluit vanaf de 18e kilometer om stukjes te wandelen om mijn kuiten wat te ontspannen.
Kees-Jan de Leeuw komt me weer voorbij en ik heb hem niet meer teruggezien. Mijn eindtijd is volgens de uitslag 1.51.40 , al is die niet precies na te gaan. Ik stapte in aan de staart van de groep. Ik denk dat mijn tijd net onder de 1.50 zou komen te liggen, al denk ik dat die 2,5 kilometer minder snel zouden gaan dan in het begin, gezien de laatste 3 kilometer. Kees-Jan liep 1.50.15 en in de uitslag kom ik ineens ook de naam van de supersnelle veteraan Piet Wuijster tegen in een fantastische eindtijd van 1.31.05 op een knappe 86e positie van de 634.
Aangezien Runners meldt dat deze loop bij de 10 zwaarste halve marathons van ons land behoort, is dat zeker een hele goede prestatie.
Piet liep zo snel, dat ik hem niet heb gezien.
Afgezien van de tijd was het een leuke loop en ging het goed. De pijn in de heup is niet erger dan anders en de pijn van de blaren was ook uit te houden. Alleen mijn knie speelt wat op, maar dat zal wel verdwijnen.
De arts had het nog over niet te lange afstanden, maar ik kon het toch niet laten. Eerst die conditie weer op peil brengen.

Herfstmarathon Etten-Leur 31-10-2004

Het was vandaag een zware marathon ivm een blessure

Na 3 bezoeken bij de fysio schiet het met mijn heup nog niet erg op. Ik blijf pijn houden. Ik weet het ook niet meer. Ik vraag of ik voorzichtig weer wat kan gaan lopen. Na de marathon van Eindhoven heb ik helemaal niet meer gelopen. In die drie weken is de conditie er niet op vooruit gegaan. Ik had me voor-ingeschreven voor de marathon van Brabant in Etten-Leur, dus ik besluit daar ook naar toe te gaan.
Voor de loop neem ik nog even een zware pijnstiller om de pijn in mijn heup wat minder te voelen.
Ik ga van start en het gaat redelijk. De eerste 10 kilometer gaan in ruim 48 minuten. Ik ga iets te snel en merk dat de conditie niet best is. Vanaf 15 kilometer begin ik mijn heup best wel te voelen en merk ik ook dat ik pijn in mijn kuiten begin te krijgen. Het begin van het einde. Ik heb nog 6 kilometer om te ervaren of de pijn erger wordt, voordat ik het eerste rondje van 21 kilometer heb afgelegd.
De pijn wordt iets erger, maar nog goed uit te houden. Wat erger is, is de conditie. Ik moet al stukken gaan wandelen vanaf de 18/19 kilometer. Het enige voordeel is dat de pijn in mijn heup hierdoor verminderd. Op het halve marathonpunt is mijn tussentijd al 1.48 en het zal een hele dobber worden om binnen de tijd binnen te komen van 5 uur. Mijn doel is uitlopen zonder al te veel pijn te lijden en dan wel binnen de tijd van 5 uur.
Het wordt niet makkelijk. De afstanden die ik loop worden steeds langer. Ik kom op een gegeven moment op een punt dat ik over iedere resterende kilometer 10 minuten mag doen. Dat moet lukken denk ik.
Ik verzwak niet en het gaat nog steeds redelijk. Ik volbreng uiteindelijk de marathon in 4.25.10
Het is voor mij een wonder dat het toch is gelukt en de pijn in mijn heup is helemaal niet extreem. Dit komt waarschijnlijk door de vele wandelpauzes, anders kan ik het ook niet verklaren. Ik ben benieuwd wat ik morgen voel.
Dit was marathon 61 en eentje om niet snel te vergeten. Mijn slechtste van het jaar, maar toch eentje die me veel voldoening geeft, omdat je toch een heleboel kunt bereiken als het je het zelf erg graag wilt en als je een ijzeren wil hebt.(en een hoge pijngrens.) 
Voorlopig denk ik even niet aan een marathon. Ik schrijf me ook niet van te voren in. Eerst moet die pijn in die heup eens over zijn. Als dat zo is, dan is de Zuiderzee Marathon in Zwolle misschien een optie, maar dat zien we dan wel weer.

Marathon Eindhoven 10-10-2004

Pfffffffffffff. Het zit er weer op.
Deze 60e marathon was er wel een die veel pijn en moeite heeft gekost.
De hele week ben ik al grieperig en doodmoe. Ik heb ook nog steeds veel last van mijn heup. Afgelopen woensdag heb ik weer een injectie gekregen met een helende vloeistof, maar het gaat me niet snel genoeg. De pijn blijft. 
Ruim een half uur voor de wedstrijd vandaag nam ik een flinke aspirine en probeerde zo de pijn wat te temperen. Dit lukte gedeeltelijk.
Om 10.00 uur kom ik bij de sporthal. De start is om 11.00 uur. Ik heb tijd genoeg. Ik doe alles op mijn gemak en ben om 10.30 helemaal klaar. Ik wacht nog even om met de pendelbus te gaan, anders sta je veel te vroeg bij de start in de kou te wachten.
Om 10.40 stap ik in de bus die er blijkbaar al een tijdje staat, want hij is bijna vol.
Wat de buschauuffeur had, weet ik niet, want hij wachtte eerst nog eens ruim 5 minuten zodat de tijd begon te dringen. Om 10.55 arriveerden we in de stad waar ons doodleuk werd medegedeeld dat het nog 5 minuten lopen was naar de start. Dit gaat mis dacht ik al.
Vlakbij de start kwam ik met een heleboel andere lopers op een groot plein wat we over moesten steken, maar wat wemelde van de mensen. We vroegen de route naar de start, maar werden verkeer gestuurd en stonden ineens voor een hoog hek. Nu werden we een andere kant opgestuurd en weer de verkeerde. Uiteindelijk was er een man van de organisatie die ons voorging naar de start. Inmiddels was de start allang geweest en ik startte 2,5 minuut later. Na mij waren nog andere lopers uit de bewuste bus die nog later waren gestart.
Het ging ondanks een beetje pijn toch wel lekker, hoewel ik me slapjes voelde en rillerig.
Ik was weggegaan op een schema van 4 uur en indien mogelijk iets sneller, maar gezien de lichamelijke gesteldheid zou uitlopen al een wonder zijn.
De eerste 10 gingen in 49 minuten. Het ging nog net, maar ik voel dat dit niet goed blijft gaan. De halve marathon gaat in 1.43.30 , maar het gaat al vrij moeilijk.
Tot 24 kilometer kan ik een schema van 5 vlak lopen, dan is het over.
De 30 kilometer gaat in ruim 2.36, maar ik verga inmiddels van de pijn in de heup. Ik denk dat de aspirine is uitgewerkt of het komt door de belasting. Om mijn lichaam enigszins te ontzien ga ik van ellende hele stukken wandelen. Gezien de tijd kan ik rustig wandelen. Ik mag er 5 uur over doen.
Ik wandel en loop kilometers rond de 7 minuten en het wordt niet erger. Ik heb een voorsprong opgebouwd. Een tijd van 4 uur zit er nog steeds in.
Uiteindelijk doe ik er bruto ruim 4 uur en 1 minuut over, maar omdat ik later ben gestart is mijn netto-eindtijd toch nog 3.58.26 Fantastisch.
Uitgelopen en nog binnen de 4 uur ook, al moet je niet vragen hoe.
Nu herstellen en laten onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om van die blessure af te komen, misschien een stroombehandeling ?

Rottemerenloop De Kieviten Bleiswijk 03-10-2004

Een dag na de ervaring van een 5 kilometer op de baan bij de clubkampioenschappen van Avantri in 21.18, waarin ik met het oog op de te lopen halve marathon in Bleiswijk niet helemaal voluit ben gegaan voelde ik me al weer 100%. Ik had alleen door al die rondjes op de baan in de voor mij verkeerde richting weer last gekregen van mijn heup.
Vandaag na een goede nachtrust was de ergste pijn weer weg en ik besloot te vertrekken op een schema van 1.40 over deze 21,1 kilometer.
Het ging precies zoals ik wilde.
De eerste kilometer door de drukte voor me in ruim 5 minuten, maar vanaf dat moment allemaal kilometers varierend van 4.40 tot 4.45
Bij de 14e kilometer kreeg ik opeens een flinke pijnscheut in mijn linker heup. Vanaf dat moment heb ik toch weer met veel pijn gelopen, al ging dat niet ten koste van mijn snelheid. Wel heb ik mijn manier van lopen iets moeten aanpassen.
Ik heb erg vlak gelopen en heb alleen tijd verspeeld bij de 2 drankposten.
Mijn eindtijd was dan ook volgens mijn doel 1.39.28 , goed voor een 40e plaats van de 137 lopers. Henk Lansbergen is ook van de partij en loopt net onder de 1.55

Met het oog op de marathon van Eindhoven van volgende week is de vorm goed.
Ik zal daar dan ook weggaan op een maximaal schema van 4 uur, maar verwacht wel dat ik daar binnen finish.
Afhankelijk van het weer zal er misschien 3.45 in zitten.
Is het warm, dan zal het langzamer worden. Bij onstuimig of regenachtig weer moet 3.45 er in zitten.

Clubkampioenschappen Avantri 02-10-2004

Ik ben eigenlijk aan het werk, maar het is even wat rustiger op mijn werk en mijn collega Gertjan let even op de zaak waardoor ik snel naar Schoonhoven kan gaan om deel te nemen aan de clubkampioenschappen. Helaas voor mij gaat dit altijd over 5 kilometer, waarom weet ik niet, maar opp die manier is er voor mij weinig lol aan en ben ik altijd in het nadeel. Waarom niet eens een 10 kilometer op de weg of desnoods op de baan, dat zou dan al leuker zijn. Ondanks dat ga ik toch maar van start, al is het maar voor de gezelligheid. Het gaat zoals ik had verwacht, niet super. Ik loop de hele tijd samen met Johan Gelderblom achteraan en kan hem in de laatste ronde nog net voorbij gaan. We liggen ver achteraan, alleen Hans Boon ligt nog in onze ronde, de rest heeft ons al 1 of meer keer gelapt. De eindtijd is uiteindelijk 21.18.5 , nog niet eens slecht, maar vergeleken met de rest gewoon erg traag. Ik heb ook niet helemaal voluit gelopen omdat ik morgen een halve marathon wil gaan lopen in Bleiswijk en dat is veel leuker.

De 30 van Almere 26-09-2004

Deze keer om half 10 op pad. Om 11 uur staat de start gepland van de 30 kilometer van Almere. Een loopvriend uit Den Haag, Paul Wobbe,  komt naar me toe en met mijn auto gaan we verder. Om half 11 komen we aan en hebben nog lekker even tijd om ons in te schrijven, de juiste kleding aan te trekken, nog wa te drinken en naar het toilet te gaan.
Keurig op tijd staan we bij de start. Er zullen ruim 1100 mensen van start gaan over de diverse afstanden van 5, 10, 15 en 30 kilometer. Ook is er nog een Kids-run.
Bij de start staan we wat achteraan en we komen gewoon niet weg. Nadat alles goed op gang is, zien we een langgerekt lint van lopers. Zie ze maar eens in te halen.
Door het gras is de beste manier. Ik schuif steeds verder naar voren op, totdat ik nauwelijks meer mensen inhaal en om me heen lopers heb die ongeveer hetzelfde tempo lopen. Ik ga eens kijken hoe het met de vorm is gesteld.
Ik heb de afgelopen maand al eerder 2x 30 kilometer gelopen. Eerst in Gouda in 2.47 uur met een beginnende pijn in mijn heup, een week later in Amsterdam met veel pijn weer 30 in 2.57 uur. Hoe zou het nu gaan nu mijn rug is gekraakt en mijn bekken weer recht staat. Eens kijken hoever ik kom met 5 minuten de kilometer. Mijn streeftijd als het allemaal perfect gaat is dan 2.30 uur.
In het begin kom ik moeilijk vooruit en de eerste kilometer gaat in 5.30
De tweede kilometer gaat veel te snel, in 4.20
Vanaf dat punt kom ik in mijn eigen tempo en loop iedere kilometer in ongeveer 4.50
Iedere 4 kilometer is een drankpost waar ik even stop en rustig drink. Op deze manier verlies ik wel wat tijd, maar ik heb gewoon de hoeveelheid vocht en banaan nodig.
De 10 kilometer gaat in 48.30 Ik zit geweldig op mijn schema, zelfs er iets onder. Het blijft geweldig gaan. Ik voel mijn heup wel iets, maar niets om me zorgen over te maken. Het gaat perfect tot het halve marathonpunt. Het schema zou uitkomen op 1.45 , maar ik kom daar in 1.42.25
Ik heb al weer wat voorsprong gepakt op mijn doel. Ik voel me nog steeds reuze en geef het tempo aan in een groep. Ik maak me los van de groep en krijg een loper mee. Hij neemt geen kop over en schreeuwt me toe dat ik een fantastisch tempo voor hem loop. 
Ik hoe het vol tot net voorbij het 26 kilometerpunt. Daar gaat het parcours flink omhoog bij een viaduct. Hier wandel ik een klein stukje omhoog. Eenmaal boven ren ik weer verder naar de drankpost bij 27 kilometer. Hier is de pijp leeg. Ik kom hier aan in precies 2.12.30 uur.
Ik heb nog 2,5 minuut voorsprong op mijn schema. Zou het toch nog gaan lukken.
Mijn kuiten staan op springen. De 28e kilometer gaat in 5.45 Nog maar 1 minuut 45 voorsprong. Ook de 29e kilometer gaat in 5.45 Wederom wat ingeleverd. Nog een minuut speling. Dit moet gaan lukken.
Ik kom uiteindelijk binnen in 2.29.28
Voor mij een fantastisch mooie tijd. Dit was nog sneller dan tijdens de Guldensporen Marathon waar ik uitkwam op 3.45 , Paul komt binnen in 2.37.57 , ook een mooie tijd, Paul was me bij de Guldensporen marathon nog net voor.
Dit geeft moed voor de marathon van Eindhoven over 2 weken en de marathon van Etten-Leur eind oktober.

PPC Loop Leiden bij NL...ML 20-09-2004

Eerst eens kijken hoe de vorm is. 
Vandaag staat de PPC loop op het programma, dat is bij vereniging NLML wat staat voor Niet Lullen Maar Lopen.
Aan de buitenkant van Leiden wordt deze loop iedere maand georganiseerd. De loop gaat over 3 ronden van 7 kilometer en gaat midden door de natuur.
Ik besluit rustig te beginnen. Al snel kom ik in mijn ritme en haak aan bij een groepje. Na even in het groepje gelopen te hebben, ga ik mijn eigen weg. Ik snel het groepje voorbij en zie mijn kilometertijden steeds sneller worden.
Het eerste rondje van 7 kilometer gaat in 33 minuten. Dat is vast mooi.
Het tweede rondje gaat zelfs nog sneller. Ik loop dat in 32 minuten. 
Een tussentijd van 1.05 over 14 kilometer. Dat is voor mijn doen erg snel.
Het laatste rondje gaat in iets meer dan 32 minuten, zodat ik uiteindelijk een tijd realiseer van 1.37.24 op de halve marathon.
Dat is toch al een hele tijd geleden.
Wie weet komen mijn gloriejaren weer terug toen ik een keer onder de 1.30 heb gelopen.

Singelloop Gouda 10-09-2004

Vandaag de Singelloop in Gouda. Ik ben weer eens erg laat, vanaf mijn werk is het haasten om er op tijd te zijn en echt lekker is dat niet, maar het is weer gelukt. Ik sta bij de start vrij ver achterin en het duurt een tijdje voordat ik een beetje door kan lopen, dat komt niet ten goede aan mijn tijd, maar na de drie rondjes zit het er weer op en noteer ik een 46.17 , één van mijn slechste tijden hier, meestal zit ik toch net onder de 45 minuten. Volgend jaar beter.

 

Weer op weg richting de Markt in het centrum van Gouda

De 30 van Amsterdam Noord 05-09-2004

Weer eens een keer wat anders dan anders. Ik ga naar Amsterdam om daar de 30 van AMsterdam-Noord te lopen, een wedstrijd over 2 ronden. Ik verwacht dat ik nu geen bekenden zal zien, maar al snel zie ik Lenie Vonk lopen, ze doet ook de 30. 

De eerste ronde gaat het best aardig, het is een mooi afwisselend parcours, de verzorging is goed en ik geniet er van. De tweede ronde gaat echter een heel stuk moeizamer, ik moet zelfs hele stukken wandelen en ben achteraf blij dat ik nog net binnen de 3 uur binnen kom, 2.57.16 , een tempo van 10 kilometer per uur gemiddeld, niet mijn normale tempo, dat mag duidelijk zijn. Een hele slechte race gelopen, dat zal nog wel in de ultraloop in Gouda zitten, daar ben ik te diep gegaan.

Ultradag avGOUDA 50 kilometer 29-08-2004

Na de zomervakantie probeer ik het altijd te plannen om mee te kunnen doen met de Ultraloop in Gouda, een loop over 50 kilometer, bestaande uit allemaal ronden van 5 kilometer. Niet bijster inspirerend natuurlijk, allemaal dezelfde rondjes, maar wel makkelijk om te stoppen als je niet van plan bent om de hele 50 af te leggen.

Vooraf is het plan om 25 kilometer te gaan lopen en lekker vlak te lopen, we zien dan wel hoe ik me daarna voel. Eerst lopen we een paar rondjes op de baan, dan zie je ook al gelijk wie er snel zijn en wie niet. In eerste instantie loop ik in de top 10, maar echt lekker gaat het niet. De eerste ronde gaat in 22.04 , maar die is iets korter, daarna zijn de ronden gelijk. De eerste ronde van 5 kilometer gaat in 25.42 , daarna een 26.12 , ik voel dan al dat het niet mijn dag gaat worden. De vierde ronde gaat in 27.52 en het gaat steeds moeizamer. De vijfde ronde loop ik al in 30.30 en de 25 zit er op. Ik heb nog geen zin om al naar huis te gaan en besluit er tegen beter weten in toch nog een zesde ronde aan te koppelen waarin ik sommige stukken moet wandelen, de rondetijd lijkt dan ook nergens naar in 34.38 , ik deed het meer om Frans Woerden en zijn broer Michael eens een keer voor te zijn, die zijn gestopt bij de 25 kilometer toen ze eerste en tweede lagen. Doordat ik nu een ronde verder heb gelopen eindig ik net boven hen in de uitslag. Met mij stoppen er nog twee langzame lopers na 30 kilometer waardoor ik ook hen voor weet te blijven. Een 31e plaats van de 38 ultralopers is mijn deel.

Zomeravond Trimloop av'40 Delft 20-08-2004

Vrijdag 20 augustus 2004. Vanavond staat er een loop over 14 kilometer op het programma in Delft bij AV'40.
Ik loop daar vaker en de laatste twee keer liep ik over deze afstand 1.08.54 en 1.07.59
Ik begin rustig, want ik heb gisteren een 10 kilometer wedstrijdje gehad in Woerden. Het parcours bestaat uit vier ronden van 3,5 kilometer. In het parcours zit een flink klimmetje en een aantal bruggetjes. Het is dus best een leuk parcours. De eerste ronde loop ik wat afwachtend, maar vanaf de tweede ronde ga ik versnellen. Het gaat lekker. Ik kan nog wat versnellen en begin aan een inhaalrace. Bij de drankpost neem ik iedere ronde twee bekertjes water, want het is toch best wel benauwd weer.
In de derde ronde haal ik meerdere lopers in en kom ik onder de eerste 10.
De laatste ronde haal ik er nog twee in en eindig als achtste. Ook haal ik enorm in op nummer 7, maar daar duurde de wedstrijd te kort voor.
Met mijn tijd van 1.05.05 ben ik dan ook erg tevreden. De volgende wedstrijd is nu de 50 van Gouda. Dat is eigenlijk nog veel te ver en ik betwijfel of ik ook alle rondjes van 5 kilometer af ga leggen. Misschien is 25 al genoeg, zodat ik de dag daarna de Meijeloop in Bodegraven nog kan lopen.

Singelloop Woerden 19-08-2004

De eerste loop na mijn vakantie in Oostenrijk. Ik had me voorgenomen om in Oostenrijk heel veel te gaan lopen, maar uiteindelijk was het maar 3 keer. 
Vandaag is het weer de eerste loop na de vakantie. Eens kijken hoe ik er voor sta. 
Het is druk op de zaak en ik moet al om 19.00 uur lopen. Om 18.45 kan ik eindelijk naar huis. Ik kijk in een blad met loopevenementen en zie dat in Woerden ook een loop start om 20.00 uur. Dat moet ik makkelijk halen. Voor de start kom ik Jos Verlegh nog tegen die weer fit lijkt.
Het is nog wel wat benauwd, maar het wordt al snel beter. De lopers van 19.00 uur hadden het veel slechter.
Ik begin wat te snel en neem de tweede ronde bewust wat gas terug, omdat ik morgen 20 augustus in Delft nog 14 kilometer ga lopen.
Aan het einde van de tweede ronde hoor ik ineens mijn naam roepen en zie ik Nico Bloemendal ver voor me lopen, al in zijn derde ronde. Hij gaat erg goed.
Uiteindelijk heb ik de laatste kilometers nog zoveel over dat ik wat ben gaan versnellen en rustig binnenkom in 45.50 nettotijd. Ik ben redelijk tevreden over mijn tijd. Als ik voluit had gelopen had ik zeker binnen de 45 minuten gezeten.
De conditie valt niet tegen.
Voilgende week ga ik toch van start in de 50 van Gouda. Ik zal eens kijken hoever ik kom.

2 Seen Lauf Afritz Oostenrijk 08-08-2004

Het is zondag 8 augustus 2004. Ik ben op vakantie in Oostenrijk aan de Ossiacher See, in Karintie, tegen de Italiaanse grens.
Het is warm weer. Om 9.00 uur staat er een loopje gepland in Afritz over 12 kilometer. De zogenaamde zwei Seen Lauf. 
Ik sta om 7 uur op en eet wat op mijn gemak. Ik ga om half 8 weg om op tijd te zijn. Dat is geen probleem. Even over 8 uur ben ik er.
Ik schrijf me in voor 10 Euro en krijg een shirtje aan met een startnummer erop, wat wel erg krap zit. Het is wel rekbaar. 
Ik raak aan de praat met wat Nederlanders die bij Afritz op de camping staan en deze loop al een aantal keren hadden gedaan.
Eentje loopt 16/17 kilometer per uur gemiddeld en had als snelste tijd 58 minuten staan. Over 12 kilometer kon ik dat toen nog niet bevatten, maar na afloop wel.
Ik werd al gewaarschuwd dat het een pittig parcours was. Een weg tussen twee meren. Wat kan daar nu heel pittig aan zijn dacht ik en ik zat al aan een tijd dik binnen het uur te denken.
Om 9.00 uur was de start vanaf een grasveld naast de camping. We liepen het hek uit en gingen de weg op. Ineens sloeg iedereen rechtsaf en er volgde een heel steil bergpaadje met bagger en stenen. We bleven maar stijgen. Het ging daarna op en neer. Hard naar boven lopen ging niet, daar was het te steil voor en er werd heel wat afgewandeld. Naar beneden ging het ook niet snel, want je moest uitkijken voor losse steentjes en valpartijen. Ook gevaar voor zwikken was zeker aanwezig. Na 4 kilometer zat ik er al doorheen. Wat een parcours zeg.
Vanaf helemaal boven ging het in vliegende vaart en gevaar voor eigen leven hard naar beneden. Onderweg moesten hekken worden geopend en moesten er hindernissen in de vorm van trapjes over balken worden genomen. Bij één van deze hindernissen gleed ik hard onderuit en haalde mijn scheenbeen flink open. Overal flinke schrammen en het bloedde goed.
Hard zijn en doorgaan. We kwamen weer op asfalt. Met een daling van 15% vloog het naar beneden. Ik ging zo snel naar beneden dat ik niets van de omgeving zag Ik kwam voorbij een heg en schrok me naar. Ineens een grote klap. Er stond een Oostenrijker van een bandje met twee bekkens tegen elkaar te slaan. Toen ik zo schrok lag iedereen dubbel.
Beneden aangekomen liep ik om het meer en kwam ik weer een beetje in mijn ritme.
Dat was helaas van korte duur, want aan de andere kant van het meer moest die 15% omhoog ook weer geklommen worden. Mijn kuiten stonden op springen en ik moest even wandelen. Boven gekomen gingen we de rimboe weer in en daalden we snel tussen de blubber en de steentjes.
Het beste was eraf en ook de concentratie verslapte wat. Bijna beneden stapte ik in een halve kuil en ging flink door mijn linker enkel. Ik ving de klap nog enigszins op, maar hij kwam toch hard aan.
Ik kon mijn weg vervolgen en deed het nog wat voorzichtiger aan. De finish kwam in zicht. Uiteindelijk had ik nog puf voor een kleine vesnelling en kwam ik binnen in 1.07.15
Wat een parcours zeg. Nu snap ik wat ze bedoelen met een pittige loop. Zo iets had ik nog nooit meegemaakt, maar het had wel iets bijzonders.

Citylauf Villach 30-07-2004

Even poseren midden in de wedstrijd

Het is vrijdag 30 juli 2004.
Ik ben op vakantie in Oostenrijk en het is warm. 
Ik had me voorgenomen om flink te gaan lopen deze vakantie, maar daar komt weinig van. Wel wil ik vanavond om 19.30 uur in Villach een loop gaan doen over 5,8 kilometer. 
Het is een parcours van ruim 1,9 kilometer per rondje, wat we 3 keer moeten afleggen.
Het is benauwd in Villach, maar wel gezellig druk.
De start en finish zijn in het centrum van de stad. In de gezellige winkelstraat vinden we ook een McDonalds, waar ik vrouw en zoontje achterlaat met een menu.
Ik kom een paar keer voorbij en ze zouden langs de kant staan om me aan te moedigen en eventueel een foto te maken.
De start is aan het begin van de straat en ik kom in de drukte langs de McDonalds, maar daar zien we elkaar niet. 
Het parcours gaat ook flink op en neer en het is drukkend warm. Ik ben een lange afstandsloper en loop boven mijn kunnen, waardoor ik niet goed adem kan halen.
Het is een gepuf en ik heb het gevoel dat ik stil sta. In het eerste rondje vliegen de lopers aan alle kanten langs me heen.
Ik begin wat in mijn eigen ritme te komen. Na het eerste rondje met veel pijn en moeite volgt een tweede ronde die beter is. Vlak voor de finsh van de tweede ronde staat mijn vrouw die een foto wil maken. Hij mislukt. Ik keer om en blijf even staan om te poseren. Nu was het wel gelukt en ik vervolg mijn weg. Het heeft me wel ruim een halve minuut gekost, maar ja.
De derde ronde haal ik veel lopers in die toch wat te snel zijn gestart. Ik spurt naar de finish en kom nog net op een mooie actiefoto die nu wel was gelukt en kom binnen in ruim 26 minuten en een gemiddelde snelheid van 4.32 per kilometer. Een 165e plaats van de 281. Niet echt slecht en als je de tijd van de foto er aftrekt een tijd van 25 minuut en nog wat. De snelheid zou dan wel dik onder de 4.30 zitten.
Eigenlijk is dit niet mijn afstand, maar toch was het wel leuk om mee te maken. Wat wel tegenviel was het startgeld van 15 Euro waar helemaal niets tegenover stond. Alleen een bekertje dorstlesser na afloop.
Het duurde een half uur voor ik uitgezweten was en ook bij de McDonalds langs ging, waar ik een lekker ijsje naar binnen werkte.
Toch wel leuk die buitenlandse lopen.

In actie tijdens de Citylauf in Villach

Zomeravond Trimloop av'40 Delft 23-07-2004

Vandaag staat wederom de Zomeravondloop in Delft op het programma. Twee weken terug was het niet druk, maar nu waren er veel meer lopers aanwezig zoals ook Hans Buis, Peter Akerboom, Hans Buis, Sonja van Zeelt, Henk Lansbergen, Joyce en Ron Dijkhuizen, Gerard Rolff, Bert de Jong en Paul Wobbe.

Twee weken terug liep ik nog 1.08.38 , vandaag werd het 1.07.59 , toen een derde plaats, nu een zesde, het ging best wel lekker vanavond.

Zomeravond Trimloop av'40 Delft 09-07-2004

Ik ben gek op de doordeweekse avond loopjes, al is het altijd wel haasten vanuit mijn werk om daar op tijd te zijn. Vanavond kon ik eigenlijk gelijk van start toen ik aan kwam. Het is niet druk vandaag, ik denk dat dit komt door de Midzomeravondloop in Bleiswijk van eergisteren. Wellicht is dat te dicht op elkaar voor veel lopers, maar er zijn toch genoeg bekenden vanavond zoals Henk Wiggemansen, Bert de Jong, Paul Wobbe, Sonja van Zeelt, Gerard Rolff, Ruud van Balkom en Harry Mulder. Ik loop vanavond de 14 kilometer, waarbij we uiteindelijk met 9 lopers over blijven. Het zijn 4 rondjes van 3,5 kilometer waarbij je na iedere ronde lopers af ziet haken.

Na de marathon van afgelopen zondag en de Midzomeravondloop van woensdag is het best wel aanpoten geblazen. In topvorm had ik eerste kunnen worden, maar dat zat er vanavond niet in. Met een tijd van 1.08.38 werd het een derde plaats, ruim achter de eerste twee lopers, maar nog veel verder voor loper 4, Paul Wobbe die 1.13.06 noteerde.

Midzomeravondloop Bleiswijk 07-07-2004

Het is 7 juli 2004. Ik twijfel. Trainen of rustig uitlopen tijdens een wedstrijdje. 
Ik besluit het laatste te doen.
In Bleiswijk is een 15 kilometerloop met de start om 19.30 uur. De Midzomeravondloop.
Drie dagen na de marathon besluit ik rustig te starten. De eerste kilometer in 5.09
Het regent enorm en er is geen droge draad meer aan mijn lichaam. De route wordt al natter en natter. Diverse grote plassen vormen zich. ik ben in mijn element. Hoe erger de omstandigheden, des te beter loop ik.
Ik haal een groepje in en een dame besluit achter me aan te gaan. Ik versnel iets en zo lopen we ruim 6 kilometer tot aan de eerste drankpost. We lopen gezellig verder, maar de dame krijgt het moeilijk en kan mijn tempo niet volgen. Vanaf de 8 kilometer ga ik versnellen. De tijden van 5 minuten per kilometer zijn voorbij. Ik loop nu tussen de 4.30 en 4.45 per kilometer.
Ik haal een heleboel lopers in. Bij de 2e drankpost, net voor de 12 kilometer haal ik twee lopers in, waarvan er 1 snel achter me aan komt en de hele tijd probeert om aan te sluiten. Tot de 14 komt hij steeds dichterbij, maar op mijn laatste versnelling heeft hij geen antwoord. Ik blijf hem voor en haal net voor de streep nog een andere loper in. Ik kom uit op een eindtijd van 1.11.59 over deze 15 kilometer, net achter Peter Akerboom.
Een paar dagen na een zware inspanning is dit een mooie tijd. Zeker gezien de barre omstandigheden.

Guldensporen marathon Kuurne-Brugge België 04-07-2004

4 juli 2004. Er staat weer een marathon op het programma. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. De laatste marathons gingen steeds moeizamer en mijn tijden achteruit.
Ik heb diverse keren lekker meegetraind op woensdagavond en soms op maandagavond en hoop dat te merken tijdens de marathon.
De start is om 9.00 uur vroeg in de ochtend in het plaatsje Kuurne bij Kortrijk in Belgie. Dat betekent vroeg op. 
Ik ga niet alleen. Er komen nog 3 andere lopers uit Den Haag en omgeving om ook te gaan lopen. We hebben afgesproken om te vetrekken om 5 uur ´s-morgens. Mijn tas heb ik al gepakt. Ik moet alleen nog eten en mijn brood voor onderweg en voor de start klaarmaken. De wekker rammelt om 4.30 uur ´s-nachts. Wat een tijd. Je moet er wat voor over hebben.
Ik loop voorzichtig naar beneden om verder niemand wakker te maken en hoor buiten al stemmen. Ze zijn er al. Niet normaal. Ik laat de jongens binnen en ga snel aan de slag. Om 4.45 uur vertrekken we.
Onderweg is het gezellig en er wordt uiteraard over lopen gepraat. Twee van mijn metgezellen starten om 9.00 uur in Brugge voor een 8 kilometerloop. Die moeten dus eerst naar Brugge. Dat gaat allemaal goed en we zijn er om 7 uur. Twee uur voor de start. In ieder geval op tijd en nog tijd genoeg om naar Kuurne te rijden waar de andere loper en ik moeten starten. We moeten wat zoeken om de goede weg te vinden.
Na wat gezoek en teveel extra kilometers komen we aan in Kuurne om 8.15 uur. Nog drie kwartier voor de start. Even betalen, de startnummers ophalen, wat eten en drinken, tas weer inpakken en in de vrachtauto laden die alles naar Brugge vervoert, naar de finish. Nog even een bezoek aan het toilet en klaar zijn we. 
Het is heerlijk weer. Zwaar bewolkt en wat wind. Eindelijk eens geen zon. Ik zie het helemaal zitten.
Het bordje gaat omhoog. Nog 1 minuut. De start ! 
Ik schiet weg en laat mijn loopvriend Paul Wobbe van Haag Atletiek achter me. We lopen onze marathon toch heel verschillend. Ieder zijn eigen tempo.
Het gaat erg voortvarend. Ik ben zelfs bang dat ik te snel ga. We zullen wel zien.
Het eerste uur leg ik 12,5 kilometer af. Wel wat snel, maar goed. Het tweede uur weer 12 kilometer. Ik voel me nog steeds goed en zit al op de 24,5 kilometer na 2 uur. Fantastisch. Het begint nu wat moeizamer te gaan, maar goed. Het 30 kilometerpunt passeer ik in 2.30 uur en nog wat seconden. Een schema van 5 minuten per kilometer. Dat heb ik lang niet gelopen. Het gaat nu erg moeizaam en de fase van kleine stukjes wandelen is aangebroken. Normaal komt dat punt rond de 25 kilometer. Bij de Leidsche Rijn Marathon zelfs bij de 22 en nu pas bij de 30 kilometer. Een tijd binnen de 4 uur lonkt.
Het wordt nu afzien. De kilometertijden schommelen continue tussen de 6 en 7 minuten, maar blijven constant. 
Net voor de 37 kilometer, even voorbij de plaats Oostkamp, wacht een flinke heuvel. Ik wandel er rustig tegenop om mijn kuiten wat rust te geven. Net voor de top komt Paul me voorbij. Hij gaat goed. Ik besluit me aan hem op te trekken en haal alles uit mijn lichaam om hem bij te houden. Ik haal hem zelfs in en blijf net voor hem lopen tot km punt 41. De kaars gaat langzaam uit. Ik ben op. Ik laat Paul gaan en besluit de laatste 1200 meter rustig aan te doen. Ik heb last van mijn kuiten en mijn rechter knie. In een rustig tempo volbreng ik deze marathon in een voor mij ongehoord goede tijd van 3.45.52 Ik ben enorm blij. Paul loopt 3.44.53 Ik was hem graag voorgebleven, maar dat zat er niet in. We worden bij de finish door de twee andere lopers opgewacht. Dat zijn geen snelheidsduivels. Ze lopen respectievelijk 48 en 44 minuten over de 8 kilometer, maar hebben ook genoten.
Er staat een grote bus klaar om ons naar het Bloso te brengen, een enorm sportcomplex, alwaar een heerlijke douche wacht. Dat heb ik net nodig.
Op het gemak douchen en met de bus weer terug naar het centrum van Brugge. Het is een drukte van jewelste. Deze marathon heet de Guldensporen Marathon en is genoemd naar een gebeurtennis uit de geschiedenis. Ook zijn er honderden kraampjes in het centrum met allerlei artikelen. Het meeste is gebruikt, maar ook zijn er een aantal nieuwe artikelen te vinden. Zelf spit ik altijd de vele bakken met stripboeken om, zodat ik voor een leuk prijsje mijn verzameling kan uitbreiden.
Natuurlijk kopen we ook echte Belgische bonbons voor het thuisfront.
Voor mijn zoontje Richard neem ik ook wat lekkers mee.
De pendelbus terug naar de start in Kuurne gaat om 16.00 uur stipt. We zijn even voor 5 uur weer bij de auto en keren huiswaarts. Om 19.30 uur ben ik thuis. Mijn zoontje is nog wakker en krijgt mijn prachtige grote medaille omgehangen en loopt daar trots mee door het huis.
De Belgen weten wel wat medailles zijn zeg.
Moe maar zeer voldaan plof ik op de bank neer. Wat een dag, wat een belevenis en wat een wereldtijd.
De training bij Avantri heeft toch werkelijk al zijn vruchten afgeworpen. Volgens kenners zit er nog meer in. We zullen zien. Dit neemt niemand me meer af.
Er zijn zelfs al mensen in het bestuur die vrezen voor een verbetering van hun PR.

Halve marathon van Nootdorp 27-06-2004

Vandaag gaat de reis naar Nootdorp. Normaal loop ik daar wel eens de Dobbeloop, een loop van 15 kilometer, 3 rondjes van 5 kilometer. Eenmaal per jaar organiseert de plaatselijke schaatsvereniging rond hetzelfde parcours een halve marathon waarbij we langs Pijnacker en Delft lopen, een parcours van 1 grote ronde van zo'n 14 kilometer en een kleine ronde van 7 kilometer. Ik probeer deze halve marathon meestal mee te pakken omdat de omgeving mooi is om te lopen, allemaal recreatiegebied. Ik wil een schema gaan lopen van 5 minuten per kilometer om uit te komen op een tijd rond de 1.45 uur, volgende week loop ik de Guldensporenmarathon van Kuurne naar Brugge, dan moet ik wel fit zijn, daarom ga ik vandaag niet voluit.

Bij de start zie ik weer veel bekenden als Frans Woerden, Theo Kruijskamp, Henk Lansbergen, Nico Lute en Paul Wobbe, waar ik dan ook gezellig mee aan de klets raak. Na de start verlies ik hen snel uit het oog, ik heb wel Theo Kruijskamp vlak voor me lopen, maar na zo'n 8 kilometer ga ik hem voorbij en heb hem pas aan de finish weer terug gezien. Mijn eindtijd is wel netjes onder de 1.45 , namelijk 1.44.06 , ik kan nog net een loper inhalen op weg naar de finish. Ik heb vandaag vrij vlak gelopen en ben daar best wel tevreden over, ik ben ook niet kapot gegaan.

12-uurs estafette Den Haag - Laan van Poot 19-06-2004

Vandaag de 12-uurs estafette in Den Haag. We lopen in estafettevorm rondjes van 1,85 kilometer op en om het complex Laan van Poot, de thuishaven van Haag Atletiek. Gerard Rolff heeft het team bij elkaar gezocht, dat bestaat uit mijzelf dan, Gerard Rolff, Paul Wobbe, Theo Kruijskamp, Marcel Hoogenraad en Herman Blom. De naam van ons team is Cor Terlouw's Runners Team, niet origineel, maar Gerard heeft het zo genoemd omdat ik de sponsor ben van ons team. Ik moet zeggen dat het wel altijd heel gezellig is om zo'n dag door te brengen op de atletiekbaan. Gerard zet de dag ervoor zijn tent op langs de baan op het gras, daar kunnen we de hele dag vertoeven, onze spullen opslaan, schuilen en ook heb je de hele dag aanspraak door de vele lopers van de andere teams.

Gerard is traditioneel de eerste loper en start dan in zijn karatepak waarna ik hem aflos. Van onze groep ben ik verreweg de snelste loper, maar daar gaat het ons niet echt om, we doen mee voor de lol en de klassering zal ons een zorg zijn. Ondanks dat probeer ik toch om zo goed mogelijk te lopen. Zo'n beetje ieder uur moeten we allemaal een rondje lopen en op het einde ga je merken dat het steeds moeizamer wordt. Er zit ook een heuveltje in het parcours waar je in het begin nog niet zo heel veel moeite mee hebt, maar aan het einde breekt je dat op.

Mijn rondjes gaan achtereenvolgens in 7.37.65 , 7.34.75 , 7.31.55 , 7.31.85 , 7.27.30 , dat was mijn snelste ronde, daarna in 7.32.75 , 7.37.65 waarna het steeds moeizamer wordt, maar ik probeer om ruim onder de 8 minuten te blijven, dan volgen 7.47.45 , 7.56.95 , 7.52.80 , 7.52.20 , 7.52.00 , 7.53.35 en als laatste 7.48.40 , toen wist ik er alles nog een keer uit te persen. Het viel niet tegen, tussen mijn snelste en langzaamste rondje zat een halve minuut en dat in 12 uur estafette, ik ben er dik tevreden mee. Uiteindelijk worden we 15e van de 17 teams en hebben een fantastische dag gehad.

Het was flink zonnig tijdens de 12-uurs estafette in Den Haag op de Laan van Poot bij Haag Atletiek op 19-06-2004

Hier het laatste stukje richting de finish, al weer terug op de baan van Haag Atletiek aan de Laan van Poot in Den Haag.

Ronde van de Krimpenerwaard 13-06-2004

Ons sterrenteam, goed voor plaats drie, vlnr Wim van Beuzekom, Robert Hoek, Ad Verhoeff, Peter den Hartog, onder vlnr Rob Boer, Marry Teeuwen, Cor Terlouw en Wim Kortlever

Avantri bestaat dit jaar 40 jaar en om dat te vieren worden er tal van evenementen georganiseerd. Afgelopen vrijdag was er al een wedstrijd op de baan, vandaag staat er iets geheel nieuws op het programma. Er gaat in estafettevorm gelopen worden door dew Krimpenerwaard, dat noemen ze dan de Ronde van de Krimpenerwaard over een traject van 56 kilometer, waarin 7 lopers deze afstand volbrengen. Er doen 13 teams van 7 lopers mee waardoor het een gezellig samenzijn is. Er zal in 7 etappes gelopen worden met de eerste etappe die start vanaf de baan en die gaat naar Haastricht via Bonrepas en Vlist. Ons team bestaat uit Rob Boer als eerste loper, ikzelf als tweede loper, Marry Teeuwen als derde, Peter den Hartog als vierde, Robert Hoek als vijfde, Wim Kortlever als zesde en Wim van Beuzekom als slotloper. 

Onze snelste loper is Rob Boer die tevens de snelste is van alle lopers in de eerste etappe, ik neem het van hem over en wordt al snel ingehaald door het tweede team. Mijn route gaat van Haastrecht naar Gouderak over de IJsseldijk, een leuk stuk om te lopen. Onder de aanmoedigingen van fietser Ad Verhoeff die tevens de verzorging onderweg regelt is het goed te doen. Hij geeft de tussentijden door en kijkt rond wat de andere teams doen, dat is wel handig, het laatste stuk kon ik nog even aanzetten, maar kon ik niet voorkomen dat ik als tweede binnen kwam, ik realiseerde in die etappe de 6e tijd van de 13 ploegen. Na mij is Marry aan de beurt, die loopt van Gouderak naar Ouderkerk maar kan ook niet voorkomen dat we weer een plekje zakken hoewel ze het goed heeft gedaan en de derde tijd over die etappe realiseerde. Onze vierde loper is Peter den Hartog die flink gas geeft en de derde plaats weet vast te houden. Na de vierde loper zijn we in Krimpen aan den IJssel op het industriegebied Stormpolder waar we pauzeren. We eten en drinken wat en wachten tot alle teams zijn gearriveerd. Na de pauze gaan alle teams weer gelijk van start, de verschillen uit de eerste vier etappes blijven natuurlijk staan. Na de onderbreking gaat de vijfde etappe van start van Krimpen aan den IJssel naar Lekkerkerk op de Lekdijk. Voor ons loopt Robert Hoek die een derde tijd neerzet in de etappe en ons vaster op de derde plaats brengt, die plaats kunnen we nauwelijks meer mislopen, niet naar plaats twee en niet naar plaats vier. De zesde etappe voert van Lekkerkerk naar Bergambacht over de Lekdijk en is door ons team gelopen door Wim Kortlever. Wim loopt goed en realissert de derde tijd in de etappe en we consolideren plaats drie. De slotlopers lopen de afstand van Bergambacht naar debaan in Schoonhoven. Voor ons loopt Wim van Beuzekom die zelfs de snelste is in de laatste etappe. Na het team van de Experts en Dekker Transport Running Team zijn we als derde binnen, een mooie prestatie bij dit fantastisch leuke evenement wat voor mij vaker georganiseerd mag gaan worden. Het lopen met een team geeft toch een bepaalde band en om ons heen hoor ik eigenlijk alleen maar positieve berichten. 

Nacht van Schoonhoven 11-06-2004

Het is een jubileumjaar voor Avantri, 40 jaar. Om dit heugdelijke feit te vieren zijn er tal van evenementen georganiseerd. Zo is er aankomende zondag de Ronde van de Krimpenerwaard, een estafetteloop door de Krimpenerwaard waar ik me enorm op verheug. Vandaag, vrijdag 11 juni 2004 zal ik meedoen met een 1500 meter op de baan, eigenlijk niets voor mij, maar gewoon gezellig om mee te doen. Er zal in drie verschillende series worden gelopen naar gelang de snelheid, ik loop in de middelste serie. De langzamere lopers starten eerst en ik an ze mooi aanmoedigen, daarna ben ik zelf aan de beurt. Ik begin veel te snel en moet dat al snel bezuren, de eerste ronden gaan in 1 minuut, maar ik val wat terug. Als ik uiteindelijk over de streep komt noteert de klok 5.31.6 , een tijd waar ik best wel mee thuis kan komen. Echt leuk vond ik het niet, ik heb nu vreselijk last van mijn keel. Ik snap niet wat iemand zo leuk lijkt aan die korte afstanden en dat ook nog eens veel vaker doet. Na mijn loop moedig ik de snelle jongens in de laatste seri enog even aan. Na de diverse afstanden is er een feest in de grote partytent op het terrein en is het reuze gezellig.

Van Goghloop Nuenen 05-06-2004

Het is weer haasten vandaag. Het komt niet vaak voor dat ik op zaterdagavond ga lopen, dat komt ook omdat de meeste lopen op de zaterdag overdag of zondag overdag zijn. Zaterdag moet ik bijna altijd werken en vaak zijn het ook korte loopjes, dan heb ik meestal geen interesse. Vanavond gaat de reis naar Nuenen, een plaats voorbij Eindhoven, het is best een eind rijden en na mijn werk toch nog haasten om er op tijd te komen. Vandaag ben ik te laat, ik kom op het laatste moment aan bij de sporthal waar ik me snel inschrijf, ik moet me nog omkleden en naar het centrum lopen, ze zijn al weg en moet ik achter de meute aan. Eerst lopen we een paar rondjes in het centrum, een aantal van die rondjes is bij elkaar een kilometer, daarna lopen we een aantal grote ronden waarbij we iedere keer weer in het centrum van Nuenen terugkomen. Het gaat best aardig, maar niet meer dan dat. Uiteindelijk kom ik over de finish in 1.43.35 , niet super, maar ook niet slecht. Inmiddels is de schemer al aardig ingevallen en is het voor de langzame lopers best wel lastig geworden. Na de loop wandel ik naar de sporthal terug en ga lekker douchen. Ik kom weer laat thuis en moet dan nog eten, dat is verre van ideaal, maar wel de moeite waard.

Berekuilloop Utrecht 30-05-2004

Vandaag is er niet zo heel veel te lopen. Ik kijk eens in mijn trimloopboekje en besluit dan naar Utrecht te gaan voor de Berekuilloop. Ik heb de loop al vaker zien staan, maar ben er verder volgens mij nooit geweest, hoewel het me daar wel bekend voor kwam. Als ik er al eens ben geweest moet het wel een tijd geleden zijn geweest.  De loop op zich stelt niet zo heel veel voor, het zijn allemaal rondjes waarvan de afstand ook nog eens niet klopt, het parcours is korter. Ik doe het vandaag wel rustig aan, ik heb de laatste tijd best wel veel gelopen en er komt nog veel meer aan. Na de loop over 15 kilometer kom ik binnen in 1.14.07 

Ik neem wat te drinken, klets nog wat en ga naar de kleedkamer om te douchen. Als we in de kleedkamer even zitten te kletsen klopt er een dame aan en vraagt waar de kleedkamer voor de dames is. We wijzen haar op de dames kleedkamer en kletsen verder. Weer een klop op de deur, dezelfde knappe dame die vraagt of ze bij ons mag douchen omdat de dames kleedkamer op slot zit. We zijn met drie lopers en niemand van ons heeft (natuurlijk niet) bezwaar. We kleden ons allemaal uit en begeven ons naar de douches. De dame blijkt van onderen geschoren en heeft een paar mooie grote borsten, niet wat we van hardloopsters gewend zijn, maar we doen net of we daar niet op letten en praten gezellig met haar. Ze blijkt uit de omgeving van Alkmaar te komen en komt ook niet zo vaak deze kant op. Na de douche kleden we ons om en nemen afscheid van de dame die ik vermoedelijk nooit meer zou zien. Niet zo'n bijster interessante loop, maar wel met een mooi slot.

Hanepoelloop Rijpwetering 20-05-2004

Tja, nu sta ik al jaren bekend als een loper die altijd op het laatste moment aan komt lopen, maar zelfs dan overkomt het me nogal eens dat ik echt te laat ben zoals dit keer. Als ik eindelijk aankom in Rijpwetering wat voor mij best wel een stuk rijden is, een klein uur, en je gaat te laat weg, dan kan het zomaar gebeuren dat je moet wachten op de deelnemers waar je eigenlijk tussen had moeten lopen. Ik moesrt dus wachten tot de lopers allemaal waren gepasseerd, toen kon ik verder rijden en mijn auto parkeren. Ik ren snel naar de kantine en krijg het voor elkaar om me nog in te schrijven, heowel alles al was opgeruimd. Ik ga na een wc bezoek uiteindelijk een kwartier later weg en moet even zoeken naar de route. Ik loop vanaf de kantine het pad af naar de uitgang en ga daar rechts, daar is ook de start van de halve marathon. Na een kilometer weet ik het even niet meer en ik vraag het aan een aantal mensen, die weten van niets. Als ik daar even sta te dubben zie ik vanuit een zijweg de lopers terugkomen, dus ik ga dat pad in en loop door tot een ophaalbrug waar een vrijwilliger staat waar ik omheen moet draaien alvorens dezelfde weg weer terug te gaan. Als ik uiteindelijk de zijweg weer uitkom en linksaf ga weer richting de start komt er een auto naast me rijden, de bezemwagen, die gaat nu achter me rijden. De hele tijd heb ik de auto achterme, weer voorbij de start, dan linksaf over de brug en zo lopen we heerlijk langs het water. Vanaf de andere kant komen de 10 kilometerlopers al weer terug en ik heb de laatste loper van de halve marathon nog niet eens in zicht.

Ik vervolg de weg en kom aan een dijkje waar ik rechtsaf sla, ik loop nu langs de Braassem en geniet van de vele bootjes die daar varen, wat een heerlijke omgeving. Via de dijk kom ik in Roelofarendsveen aan, daar is ook het 10 kilometerpunt waar we een grote ronde afleggen van een kilometer of vijf. Na het 15 kilometerpunt zie ik eindelijk de laatste lopers vlak voor me. Als ik na 16 kilometer eindelijk de laatste lopers inhaal ben ik van de bezemwagen verlost. We lopen nu langs kassen en dan de polder in en gaan langs het fietspad weer terug naar Rijpwetering. Door al dat gejakker loop ik een slechte tijd, daar zit ook zoekwerk in en wachten. Als ik uiteindelijk op mijn klokje kijk staat het op 1.52.30 , een tijd zo slecht zoals ik al jaren niet heb gelopen, hoewel het wel een mooi parcours is en ik wel heb genoten.

Marathon Enschede 17-05-2004

Pffffff. Het zit er weer op. Weer een marathon. Deze keer in Enschede in een tijd van 4.16.13 
Tevreden kan ik hier niet over zijn, maar gezien het grote aantal uitvallers moet ik mijzelf een pluim geven dat ik hem wel heb uitgelopen, hoewel het zwaar was. Het was verraderlijk weer. Zon en ook bewolking, maar je verloor veel vocht en dat brak een heleboel lopers op. Aan de organisatie heeft het niet gelegen. Die was ronduit fantastisch. Iedere 5 kilometer waren drankposten met energiedrank en water. Ook stonden er enorme bakken met water en sponzen die je regelmatig kon verversen. Bij diverse posten kon je ook banaan nemen en na afloop ook sinaasappel. Tussen de drankposten door waren extra drankposten geplaatst met water, sponzen en energiedrank. Ik denk dat er zeker 12 posten waren. Grandioos. 
Ook het publiek was fantastisch. Iedereen, maar dan ook iedereen was enthousiast en applaudiseerde als je voorbij kwam. Veel mensen stonden ook met kranten met de deelnemerslijst en scandeerden dan je naam als je langs kwam. Ik heb zo'n enthousiast publiek nog nooit meegemaakt. Ook stonden er diverse bandjes te spelen. 
Rotterdam is een happening, maar wat betreft beleving en verzorging is dit toch wel het beste wat ik heb meegemaakt. 
Een absolute aanrader voor andere Avantrianen die eens een andere marathon willen lopen. 
Ook het parkeren is vlak bij de start in een parkeergarage, waar je je tevens kunt omkleden. Je kan daarna gratis douchen of zwemmen in een soort aquapark. 
Absoluut top. 
De volgende marathon is de Guldensporen Marathon in België op 4 juli a.s. 
Deze heb ik al veel vaker gelopen en is zeer de moeite waard. Misschien lukt het me dan om onder de 4 uur te duiken, al zal het nog wel warmer zijn en dat ligt me helemaal niet. De winter is voor mij de beste tijd om te lopen.

Wallenloop Naarden 09-05-2004

Vandaag, 9 mei 2004, heb ik een leuke loop gedaan in Naarden, de Wallenloop. Nee, niet in Amsterdam. Dit was anders. 
Naarden heeft een hele vestingmuur en ook een meer en veel water. Daar omheen staan veel bomen. Het ligt vlak langs de A1, maar daar merk je niets van. Het parcours was erg mooi om te lopen en ook het weer was prima. De meeste tijd liep je beschut onder de bomen en er stond een lekker windje. Het is een parcours over 4 ronden. Eerst loop je vanaf een sporthal naar de ronde toe en dan loop je 4 ronden van 3,5 kilometer. 
Ik deed 't het eerste rondje rustig aan en ging toen iets versnellen. Het tweede rondje ging al sneller en daarna ging het fantastisch. Ik haalde veel mensen in. De laatste ronde heb ik zoveel mensen ingehaald. Het ging super. Met twee andere lopers moest ik nog een sprint aangaan toen ik ze inhaalde. Dat wilden ze niet laten gebeuren, maar ik kon ze voorblijven. 
De 14,5 kilometer ging in 1.08.45 
Een goede repetitie voor de marathon van Enschede volgende week. Misschien kan ik mijn clubrecord breken en onder de 4 uur duiken. 

Valkenburg Zuid-Holland Loop 05-05-2004

Afgelopen woensdag 5 mei heb ik gelopen in Valkenburg bij Leiden. Het was een loop over 13 kilometer. Ik had voor het eerst mijn nieuwe schoenen aan en liep goed, totdat ik last kreeg van een beginnende blaar en het laatste stuk regelmatig even heb stilgestaan om te zorgen dat het niet echt een blaar werd. Uiteindelijk kwam ik binnen in 1.02.13 
Ik had zeer ruim onder het uur kunnen lopen, maar ja. Nieuwe schoenen moeten toch een keer ingelopen worden.

Delftse Parkenloop 02-05-2004

Vandaag staat de Delftse Parkenloop op het programma, meestal doe ik die bij gebrek aan andere loopjes. Ik loop al erg vaak bij de av'40 bij de Zomeravondloopjes, maar ook de trainingslopen en Delftse Houtlopen. De lopen gaan allemaal door dezelfde gebieden en dat ken ik inmiddels wel. Deze Parkenloop is ook nog eens erg duur, er is geen herinnering en je moet gewoon 8 euro betalen, dat is jammer, dan loop ik liever ergens in de buurt bij een loop die goedkoper is en ook nog eens geen brandstof kost. 

Vandaag liep ik heel erg vlak in precies 5 minuten per kilometer waardoor de eindtijd netjes uitkomt op 1.44.59 , al is het natuurlijk verre van super. Dat moet veel sneller kunnen. Ik loop dit jaar niet bijster snel, misschien loop ik toch teveel wedstrijden ?

Halve marathon koninginnedag Moerkapelle 30-04-2004

Een aardig weekeinde. 
Het is 30 april, koninginnedag 2004. Ik moet toch bijtijds op, want mijn zoontje moet zingen bij de aubade voor het gemeente huis. Daarna is het tijd om te gaan lopen. Ieder jaar is er een halve marathon in Moerkapelle die ik ook ieder jaar loop. 
Het is broeierig warm en ik kom maar niet in mijn tempo. De wedstrijd gaat over 4 ronden van 5 kilometer en de laatste ronde nog met een extra lus van ruim een kilometer om aan de 21,1 kilometer te komen. De eerste drie rondjes gaan al vrij moeizaam al is mijn tijd daar nog binnen de 1 uur 15, wat toch iets sneller is dan 5 minuten de kilometer. De meeste lopers haken al eerder af vanwege de warmte, maar ik loop door, al kom ik de laatste 6 kilometer bijna niet meer vooruit. Uiteindelijk is de eindtijd dan ook 1.48.34 
Dat is niet geweldig, maar daar waren de omstandigheden dan ook naar. 
's Middags verder koninginnedag gevierd, maar 's avonds ging het mis. Er komt zoveel water uit de lucht, dat de Hoofdstraat bij ons in Bergambacht het water niet kan verwerken en blank komt te staan. Het water in ons pand is niet meer te stoppen. Het magazijn, de showroom en de werkplaats. Alles staat blank. Het lijkt wel een rivier die door het pand stroomt. Op de pieper van een monteur die bij de brandweer zit hoor ik dat de brandweer op de Molenlaan moet zijn. Ik loop er heen en na het klusje daar komt de brandweer met grote pompen en met 10 man sterk om ons van het overtollige water af te helpen. Uiteindelijk moest ik daarna nog het nodige water wegpompen en opscheppen, waardoor het uiteindelijk kwart over 1 's nachts was voor ik klaar was. Ik was gebroken. De volgende dag, zaterdag. Er moet weer gewerkt worden. Tussendoor moeten de modderstromen nog opgedweild worden. 's Avonds ben ik dan ook knap uitgeput en val zelf op de bank in slaap. Zondag 2 mei is het weer loopdag. Ik sta met hevige spierpijn en een moe lichaam op. Misschien loop ik dat er wel uit. Vandaag staat de Delftse Parkenloop over 21 kilometer op het programma. De start is om 11.00 uur. 
Ik ben netjes op tijd. Vlak voor de start moet ik ineens naar het toilet. Ik kom terug en iedereen is al weg. Ik hobbel er 1,5 minuut achteraan. Het gaat allemaal erg stroef. Mijn lichaam moet de ontberingen van de afgelopen dagen nog verwerken. De kilomeers gaan dan ook in ruim 5 minuten. 
Na ongeveer 9 kilometer begint de pijn te verdwijnen en komt mijn lichaam weer een beetje tot rust. Ik kan nu ook versnellen en het gaat steeds beter. De kilometertijden gaan in 4.50 en ik voel met steeds beter. Ik haal een heleboel lopers in die afzakken terwijl ik steeds meer versnel. Het is dan ook heerlijk loopweer zonder zon en een lekker windje. Fantastisch. De afstand bleek niet helemaal te kloppen en was 21,3 kilometer. Ik kom zelfs nog uit op 1.44.59 
Dat het zo lekker zou gaan had ik nooit verwacht. Alle vermoeidheid is verdwenen. Aanstaande woensdagavond kan ik wel in Valkenburg een 13 kilometerloop gaan doen. 
Dit als voorbereiding op de marathon van Enschede die op 16 mei op het programma staat en waarin ik opnieuw een poging zal ondernemen om binnen de 4 uur te finishen.

Polderloop Hazerswoude 25-04-2004

Vandaag 25 april stond de polderloop in Hazerswoude op het programma, een halve marathon. 
Het is 9 uur, ik heb de tijd. De loop is pas om 11.17 uur. Op het gemak pak ik mijn tas en zorg dat ik deze keer geen attributen vergeet. Ik heb mijn oude open Fiat 124 Spider van 1978 weer van stal gehaald. Het is mooi weer om open te rijden. Iets voor elf uur kom ik aan in Hazerswoude. Netjes op tijd. Ik kan alles rustig doen. Het zal wel bloedheet worden om te lopen. Dit is niet mijn type weer. De winter ligt me beter. 
Ik kan maar moeilijk mijn ritme vinden. De eerste 5 kilometer gaan in 24.30 Dat is iets onder de 5 minuten de kilometer wat mijn doel is. De tweede 5 gaan veel te snel, in 23.30 
Ik begin nu toch wel last van de warmte te krijgen. Het is al 12 uur geweest en het wordt steeds warmer. 
Weer 5 kilometer afgelegd, nu in 24.48 
Dat lijkt er beter op. Nu is de pijp toch zachtjes aan leeggeraakt. Ik moet mijn tempo enigszins bijstellen. Ik kan wel tot het einde toe hard blijven lopen, al kost het de nodige moeite. Mijn eindtijd is uiteindelijk 1.44.36
Wel binnen mijn doel, maar wat heeft het een moeite gekost. Het eerste wat ik deed is mijn hoofd een tijdje onder de koude kraan houden om wat af te koelen. 
Ik ben deze warmte duidelijk nog niet gewend. Mijn klassering is de 8e. Dat is best netjes. 
Op koninginnedag staat er weer een halve marathon op het programma in Moerkapelle. Het is daar altijd erg gezellig met een markt voor kinderen. Er is daar veel meer te doen dan in alle plaatsen om ons heen. 
Ik kom daar al jaren.

CAIW halve marathon Naaldwijk 17-04-2004

Aangezien de hele marathon in het Westland helaas ter ziele is en ik nog nooit de halve marathon daar heb gelopen besluit ik dat eens een keer te doen. Het is altijd lastig om op zaterdag te lopen, maar deze keer heb ik Gertjan de chef werkplaats bereid gevonden om voor me in t evallen zodat ik kan rennen.

Netjes op tijd arriveer ik in Naaldwijk voor de start en zie al weer tal van bekenden staan, dat maakt het altijd gezellig en je raakt al snel aan de praat.

In het begin gaat het best lekker en lopen we regelmatig tussen de kassen door. Ik loop samen een stuk op met Paul Wobbe, maar merk dat het toch moeizamer en moeizamer begint te gaan en ik laat Paul gaan waarna mijn tempo nog verder weg zakt. Na een zware race kom ik uiteindelijk binnen in 1.49.24 , een 315e plaats van de 598 lopers die hem uit hebben gelopen, dat is een slecht resultaat in een zeer magere tijd, ik hoop dat het volgende week beter zal gaan, waarschijnlijk had ik de zware marathon van twee weken terug nog in mijn benen.

Leidsche Rijn Marathon Vleuten-De Meern 12-04-2004

Het was een zware week. Na de moeizame marathon in Rotterdam heb ik me in Bergambacht eens flink laten masseren door Ad Klein in de hoop dat de benen de zware beproeving van twee marathons in 8 dagen aan zullen kunnen.

Het is 8 uur tweede Paasdag. De wekker loopt af. De eerste reactie van mijn vrouw is, moet dat zo vroeg ? Ja, ik moet om 11 uur lopen is mijn antwoord. Om kwart over 9 vertrek ik naar Vleuten/De Meern om daar deel te nemen aan de Leidsche Rijn Marathon. Ik parkeer mijn auto  op het industrieterrein Oude Rijn en ga met de pendelbus naar het marathonpark bij de start. Voor 10 uur aariveer ik daar en denk tijd genoeg te hebben. Ik meld me bij de infobalie voor mijn startnummer. Ik verwacht dat het klaar zal liggen, omdat ik wordt gesponsord door de Goudse Verzekeringen, nu blijkt echter dat ik de enveloppe al thuis had gekregen en dat die daar dus nog in de la ligt. Een groot probleem dus ! De man die dit soort problemen moet verhelpen is me terwille. Ik moet een formulier invullen om een nieuw startnummer te krijgen, ook moet ik mijn chipnummer vermelden. Het is toch gelukt, ik heb mijn startnummer. Ik haal gelijk even een T-shirt op als herinnering en laat gelijk mijn trimloopboekje stempelen. In het marathondorp kom ik Piet Wuijster en Robert Hoek nog tegen en maak een praatje, later zie ik ook Argen van Rijk nog even lopen. Ik heb gelukkig nog steeds wat tijd over, al begint het wel krap te worden. Ik moet naar het toilet. Ojee, een lange rij. Ik vraag of ik voor mag piepen. Sommigen zeggen ja, maar de rij is wel erg lang en ik verbruik daar zoveel tijd zodat ik toch te laat aan de start kom. Na het toiletbezoek spoed ik me naar de start. Ik zie de lopers voor de start staan en het startschot klinkt, maar ik loop nog aan de verkeerde kant van het water, ik moet eerst nog omlopen. Uiteindelijk ga ik ook van start, al is het ruim 1,5 later dan de rest. 

Na de moeizame marathon merk ik aan mijn hele lichaam dat het nog lang niet is hersteld en ik besluit rustig te starten. De eerste 5 kilometer gaan in 24.58, eigenlijk wat te snel, de 10 kilometer gaat in 50.22 , nog steeds te snel, dat ga ik nooit volhouden. De tijd op de halve marathon is 1.49 waar dat in Rotterdam 1.48 was, dat valt dus best mee, maar de tweede helft ging daar niet goed, maar kijken hoe het hier zal gaan.

Het gaat nog steeds goed, al begin ik mijn benen te voelen. Tot de 25 gaat het goed en ben ik zelfs sneller dan vorige week, ook bij de 30 kilometer is dat zo en een tijd binnen de 4 uur ligt in het verschiet, ongelooflijk. Na de 30 kilometer is het over met de pret, ik kom bijna niet meer vooruit, de benen lopen vol, de kuiten zijn weer van beton en ik moet weer hele stukken wandelen. Ik loop zelf kilometers achter elkaar van ruim 8 minuten per kilometer, mijn voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vier uur ga ik wederom niet halen, maar nu maakt het niet veel meer uit, uitlopen is het doel.  Mijn kilometertijden gaan gelukkig weer iets naar beneden en ik weet de finish te halen in 4.13.06 , mijn benen staan op springen. Toch een beetje snel die tweede marathon na een week, maar ja, ik heb het gehaald en dat blijft me bij, nummer 57 al weer. Ik voel me eigenlijk best wel tevreden ondanks de slechte tijden van beide marathons.

Ik loop naar de hoek waar we de kledingtas kunnen halen en weet niet wat ik zie, er staan een paar honderd lopers te gillen om hun spullen en er zit nauwelijks beweging in, dit is slecht geregeld zeg. Ik doe er 20 minuten over om mijn tas te krijgen en kan eindelijk op weg naar de pendelbus. Als ik bij de bus aan kom weet ik niet wat ik zie, er staat een rij van 500 meter aan lopers die wacht op een bus, dit heb ik nog nooit meegemaakt, wat een gestuntel zeg. Dit is toch een minpuntje voor de organisatie. Ruim een half uur moet ik wachten op de bus. In de rij staat ook Arie Visser, die heeft het kennelijk zwaar gehad, want hij moet overgeven. In de bus heb ik gelukkig een zitplaats en kan ik even bijkomen. Ik raak in gesprek met mijn buurman, maar die verontschuldigd zich, pakt een plastic tas en gaat me daar ineens flink over zitten geven, dat is lekker zeg. Naast arie en mijn buurman heb ik nog meer mensen over zien geven, misschien toch het warme weer en te weinig gedronken. 

Eindelijk op weg naar huis, ik stap in de auto, schiet de A2 op en ja hoor, file ! Er is een ongeluk gebuerd. Ook hier sta ik ruim een half uur vast, een ongeluk met een caravan. Alles zit dan ook tegen. Uiteindelijk nog een stop moeten maken omdat ik nodig moet plassen en eindelijk net voor 6 uur thuis, ik had gepland om 4 uur thuis te zijn. Het was me het dagje wel.

 

Marathon Rotterdam 04-04-2004

Vandaag de eerste van twee marathons in 8 dagen, het zal mij benieuwen of mijn lichaam dat aan kan, maar we zullen zien. Het is wel een hele mooie datum, 4-4-2004, eens kijken of ik onder de 4 uur kan komen. Vol goede moed ga ik naar Rotterdam en arriveer daar ruim op tijd, er staat wel veel wind, maar het is droog.

Pffffffffff, het was pittig vandaag. Met deze wind slaagde ik er niet in om mijn doel te bereiken. Ik had een tijd van net binnen de 4 uur in gedachten, maar dat lukte niet. Wat me ook leuk leek op de 4e van de 4e 2004 is een tijd van 4.04.04 , maar ook daar slaagde ik niet in. Uiteindelijk kom ik binnen in 4.06.04

Ik ben helemaal achteraan gestart en kwam zo'n 7 minuten na de start pas over de startlijn op de Coolsingel, echter dan gaat mijn tijd pas lopen vanwege de championschip op mijn schoen.

De 10 kilometer gaat in 51.30, iets boven mijn doel van 50 minuten vlak, maar dat kwam door de pauzes tijdens de drankposten. Het tempo zelf gaat wel vrij vlak, zelfs 3 kilometer achter elkaar precies 5 minuten. De tijd op de halve marathon is 1.48.05 en is goed.

Na de halve marathon had ik nog net puf om bij de Erasmusbrug te komen waar mijn vrouw Marloes klaar staat met een banaan en een King Size Lion. Ik wandel rustig tegen de brug op en eet tegelijkertijd, dan kost me dat de minste tijd en kan ik even bijkomen. Op de top is de maaltijd op en hobbel ik verder, al komt het niet goed meer. Bij 25 kilometer bezoek ik een dixi en daarna gaat het al slechter en slechter. Tussen de 30 en 35 herstel ik me iets en loopt het weer beter, maar daarna is het definitief over. Ik moet nu veel wandelen om de pijn uit mijn kuiten te krijgen, die lijken wel van beton, zo hard voelen ze. De 41 kilometer gaat nog net binnen de 4 uur, dan komt de Coolsingel in zicht, al had ik op de Coolsingel zelf niet eens de kracht meer om te versnellen, maar ik was blij dat ik er was.  Nu maar kijken hoe het herstel de komende week zal zijn, anders maar geen Leidsche Rijn Marathon. Dit was mijn 56e marathon totaal en de 17e in Rotterdam. Ik hoop dat het volgend jaar een stuk beter zal gaan.

Hier nog vol goede moed

Polderloop Hazerswoude 28-03-2004

Bij de start lekker voorin met Frans Woerden naast me die als eerste weg schiet.

Voor de derde keer dit jaar ga ik voor de halve marathon naar Hazerswoude, de zogenaamde Polderloop. Langzaam begint de vorm een beetje te komen, al loop ik niet de tijden van 10 jaar terug, ik ben nu iedere keer al blij als ik onder de 1.45 uit kom op de halve marathon.

Vandaag gaan loopmaatje Robert Hofman en zijn vrouw Angelique ook mee, Angelique zal er zijn als toeschouwer om Robert en mij aan te moedigen, Robert doet de 10 kilometer en is veel sneller, dat is hij op een gelijke afstand ook, dat tempo kan ik niet aan. Bij de start zie ik ook Frans Woerden staan, ook die gaat me veel te snel. Frans loopt wel de halve marathon.

Vandaag mag ik niet klagen, het gaat erg goed en na de loop door de mooie polder kom ik uit op 1.41.43 , een tijd waar ik dik tevreden mee ben.

Het laatste stuk richting de finish bij de Polder loop in Hazerswoude

Autoschade Middellandloop Lekkerkerk 21-03-2004

Na de 10 van Roodenburg van een aantal weken terug organiseerde de avStart wederom een loop, deze keer de Autoschade Middellandloop, een loop over 10 of 21 kilometer, waarbij ik als vanzelfsprekend kies voor de halve marathon, dat is toch meer mijn afstand. Wederom loop ik in het shirtje van Avantri, het is welliswaar zo'n hemdje waar ik niet graag in loop, maar ik doe er een shirt onder om schuurplekken te voorkomen. 

Het doel is om onder de 1.45 te gaan, een tempo van 5 minuten per kilometer en als het kan iets sneller. Het is lekker weer om te lopen en dat heeft iedereen in de gaten lijkt het, want er wordt snel gelopen. Ik loop zelf super en loop dik onder mijn doel, maar in de wedstrijd ben ik helemaal nergens. Uiteindelijk kom ik binnen in een keurige 1.40.47 , goed voor slechts een 51e plaats van de 72 lopers, dat valt me tegen.

Trainingsloop marathon Rotterdam 14-03-2004

Hier is duidelijk te zien dat het moeizaam gaat.

Als voorbereiding op de marathon van Rotterdam is het altijd leuk om mee te doen met de trainingslopen. In het verleden deed ik regelamtig mee met de Bijl en Bezemer trainingslopen, de laatste jaren doe ik vaak mee met de trainingslopen van de avWaterweg, die zijn minder massaal en het parcours is ook mooi langs het water. Ik schrijf me in en moet daarna nog een kilometer lopen naar het startpunt dat langs de Nieuwe Waterweg ligt. We lopen eerst een rondje van 2 kilometer alvorens we 4 ronden van elk 7 kilometer gaan lopen. Vnadaag besluit ik mee te gaan met de groep die een tempo gaat lopen van 5 minuten per kilometer, dan zou de eindtijd rond de 2.30 uur moeten komen te liggen. Vanaf het begin gaat het lekker en het is een gezellige groep, het tempo is goed, maar er staat best wel een straffe wind. Na 9 kilometer is de eerste drankpost en daarna iedere 7 kilometer verder ook weer. Na de drankpost wacht de tempomaker tot iedereen klaar is met drinken waarna het tempo even wat omhoog gaat om de verloren tijd weer in te halen. Ik doe er meestal wat langer over om te drinken en moet dan flink aanzetten om er weer bij te komen, dat gaat de eerste ronden goed, de laatste ronde lukt dat niet meer en kom ik er niet meer bij. Doordat ik af moet haken loop ik het stuk tegen de wind in ook alleen en kost het me nog meer tijd. Ik kom uiteindelijk binnen in 2.40 39 , 10 minuten later dan ik van plan was en met mooie benen, maar ik heb toch wel genoten.

Aan de haren van sommige lopers is duidelijk te zien dat het aardig waait.

Trimloop AV'40 Delft 07-03-2004

Als voorbereiding op de marathon van Rotterdam van april besluit ik nog één wat langere duurloop te gaan doen, deze keer in Delft, een trimloop over 28 kilometer. Het is voor mij even een test hoe ik er voor sta. Gewoon lekker lopen in een tempo van 5 minuten per kilometer of iets sneller. Bij de start zie ik Ruud van Balkom uit Dordrecht en Paul Wobbe uit Den Haag al lopen, die doen ook mee op deze langere afstand, je kunt ook kiezen voor een kortere afstand. Bij de start zie ik ook Theo Kruijskamp staan, een al wat oudere loper.

28 x 5 minuten zou een tijd moeten opleveren van 140 minuten is 2 uur en 20 minuten. Na een loop waarin ik met niemand samen kan lopen kom ik uiteindelijk binnen in 2.23.51 , een tijd waarmee ik niet tevreden ben, maar het is niet anders, ik wilde onder die 2.20 gaan, maar het zat er nu niet in. Het was goed voor plaats 6 van de 22 lopers, dat is dan weer niet slecht, al waren er niet zo heel veel snelle leopers, eigenlijk maar één die er boven uit stak en 1.54.22 liep.

Balijloop Pijnacker 25-02-2004

Vandaag doe ik mee met de Balijloop, een telkens terugkerende loop waar ik van mijn vrienden veel over heb gehoord. Telkens als ik bij een loop kom vragen ze aan elkaar of ze de Balijloop nog gaan doen. Ik heb deze loop al vaker gelopen maar dat was al weer even geleden. De loop vertrekt vanaf het sportcomplex in Pijnacker en voert door hetzelfde recreatiegebied als de Dobbeloop of de halve marathon van Nootdorp. De langste afstand is vandaag de 11,6 kilometer. Aan de start voor de langste afstand bijna allemaal bekenden als Hans Buis, Sonja van Zeelt, Gijs Honing, Bert de Jong, Nico Lutte, Henk Lansbergen, Henk Wiggemansen en Ko Turbijn.  Uiteindelijk doen er maar 11 lopers mee op deze afstand en ik kom als tweede binnen, ruim 3 minuten achter de nummer één en bijna 4 minuten voor op nummer 3, de loop was niet echt sterk bezet. Met een tijd van 54.39 op de 11,6 kilometer was ik best tevreden.

Bruggenloop Rotterdam 22-02-2004

Dit jaar doe ik weer eens een keer mee met de Bruggenloop in Rotterdam. In het verleden heb ik hem best vaak gelopen. Wel eens toen hij nog een kilometer of 13 was en we moesten starten bij roeivereniging Nautilus aan de Maasboulevard, ook is de afstand wel eens een halve marathon geweest, toen mochten we voor het eerst over de nieuwe Erasmusbrug lopen, deze keer is de afstand 15 kilometer. Het is vreselijk druk en in het begin kom in helemaal niet weg. De sfeer is fantastisch en de omgeving natuurlijk ook met de skyline van Rotterdam in beeld. Na een aantal kilometer draaien we richting de Van Brienenoordbrug en aan die klim lijkt geen einde te komen, het gaat steeds moeizamer. Na de klim is de afdaling weer lekker en kom ik weer in een aardig ritme en mijn snelheid neemt toe. We gaan nu naar de Erasmusbrug en van daar weer terug naar de finish die deze keer niet bij Nautilus is, maar ergens in een wijk een stuk voorbij het Feyenoord stadion. Ik kom binnen in 1.10.18 , niet goed en niet slecht.

De 10 van Roodenburg Lekkerkerk 15-02-2004

Ik ben sinds kort lid van de avAvantri uit Schoonhoven en het lijkt me daarom leuk om eens mee te doen met een loop in de buurt waar ook veel lopers van Avantri meedoen. Ik krijg de gelegenheid in Lekkerkerk, een loop over 10 kilometer, de zogenaamde 10 van Roodenburg, genoemd naar de hoofdsponsor van dit evenement. Ik loop zelden een 10 kilometer en heb geen idee wat ik wat betreft snelheid aan moet houden. Ik ga proberen een tempo van 4,5 minuut per kilometer te lopen, op een halve marathon is dat meestal 5 minuten per kilometer, in een kortere afstand moet dat sneller kunnen. Het parcours blijkt niet bijster interessant, je loopt 5 kilometer heen, daar heb je een keerpunt en je loopt weer terug waarbij je iedereen weer tegenkomt. Ik kom uiteindelijk binnen in een tijd van 45.48 en benader mijn doel, al kon ik dat niet tot het einde toe volhouden, daar moet ik dus aan gaan werken, dat moet in de toekomst makkelijk kunnen.

Midwintermarathon Apeldoorn 07-02-2004

Dit is weer de eerste marathon van het jaar. Ik begin de marathons steeds leuker te vinden en hoop heel te blijven om er dit jaar weer een aantal te kunnen lopen. Apeldoorn is helaas op een zaterdag en lastig wat betreft mijn werk, maar Gertjan, de chef werkplaats neemt voor me over, waardoor ik toch kan gaan lopen. Apeldoorn is voor mij een goede marathon omdat hij in de winter plaats vind, geen hitte, maar vaak heroïsche omstandigheden als sneeuw en koude. 

Vandaag lijkt het mijn weer te gaan worden, het is best fris, het regent en veel lopers hebben het koud. Ik voel me op mijn gemak, ik ga vandaag proberen om onder de 4 uur te lopen. Met dit weer maak ik een goede kans.

Tot halverwege gaat het goed en zit ik op schema, als ik de 27 kilometer heb gelopen en door de Apenheul loop begin ik honger te krijgen. Het is koud en je verbrand meer, daar heb ik te weinig rekening mee gehouden. Ik voel weinig kracht meer in mijn benen en besef dat ik te maken heb met een serieuze hongerklop. Ik wandel nu hele stukken, pak links en rechts voeding en warma thee aan. Als ik zo een kwartier heb gewandeld voel ik dat mijn lichaam weer wat meer kracht begint te krijgen en langzaam ga ik weer wat dribbelen. Perfect gaat het helemaal niet meer, maar ik kan weer hardlopen, al gaat het niet echt snel. De tijd onder de 4 uur kan ik vergeten, ik kom uiteindelijk binnen in 4.16.13 en eindig redelijk achterin. Geen goed begin bij de eerste marathon van dit jaar, ik hoop dat Rotterdam beter zal gaan.

Groenhoven Plusloop 01-02-2004

Na de goede loop in Hazerswoude van vorige week loop ik nu de Groenhoven Plusloop in Gouda, wedetom een halve marathon en ga voor dezelfde tijd als vorige week, een tijd van 1.45 uur en proberen vlak te lopen in een tempo van 5 minuten per kilometer.

Vanaf het begin vliegen de lopers links en rechts om me heen en het is even aanvoelen welk tempo ik moet hanteren, maar na een paar kilometer heb ik het juiste tempo te pakken. Ik loop helemaal alleen, geen groepje in de buurt. Als ik iets versnel kan ik aanklampen bij een groepje, maar dat gaat me net te snel waardoor ik weer moet lossen. Er staat veel wind en alles krijg ik vol op mijn hoofd, niemand die eens over neemt, het is zwaar, maar ondanks dat kan ik nog steeds redelijk aan die 5 minuten per kilometer komen. Op een gegeven moment komt oldie Jan Willem Dijkgraaf me voorbij, maar zelfs daar heb ik geen puf meer voor om hem bij te houden, gewoon mijn eigen tempo blijven lopen, dan breek ik niet. Als ik binnen ben kijk ik op mijn klokje en zie 1.45.24 staan, toch nog een nette tijd die ongeveer een tempo van 5 minuten per kilometer weergeeft.

Polderloop Hazerswoude 25-01-2004

Na de twee slechte wedstrijden van de afgelopen weken wil ik gewoon weer eens lekker lopen in een constant tempo en ik besluit daarvoor naar Hazerswoude te gaan om daar deel te nemen aan de halve marathon. Eindelijk kan ik weer eens een constante wedstrijd lopen en kom binnen in een tijd van 1.45.16 , dat is precies 5 minuten per kilometer, de afstand was ook iets langer. 

Intersport Biesheuvelloop 18-01-2004

Vorige week ging het al niet super in Egmond, vandaag was ik helemaal niet vooruit te branden.

In het begin kon ik nog goed mee en zat ik in een lekker groep, maar na een kilometer of 10 begon het al steeds moeizamer te gaan. Nog even ploeterde ik door, maar daarna moest ik weer stukken gaan wandelen, dat schoot natuurlijk niet op. Na een strijd kom ik binnen in 1.57.24 , een tijd om snel te vergeten.

Halve marathon Egmond 11-01-2004

Het was flink nat voor de start

Vandaag de halve marathon gelopen in Egmond. Het ging niet vanzelf. Er stond vandaag best veel wind, al was het helemaal niet koud. Wel heeft het voor en tijdens de start flink geregend. Veel lopers liepen net als ik gewoon in de korte broek, veel wel met regenkleding die al snel uit ging. Mijn tijd was verre van goed te noemen, ik liep 1.52.26