Oliebollenloop Avantri Schoonhoven 31-12-2008

Voor dit verslag wil ik langs deze weg alle mensen die Avantri een warm hart toedragen een zeer voorspoedig, sportief en gezond 2009 toewensen.

Ik ben al weer een tijdje aan het kwakkelen met de gezondheid. Dan is het de hamstring, dan de rug en nu weer mijn voet. De voet is helemaal dik tot de enkel aan toe en er zit een vuurrode bult op. Gisterenavond deed het erg pijn, maar nu, in de ochtend valt het wel mee. Mijn vrouw roept nog dat ik niet moet gaan lopen, maar je kan het net zo goed tegen de kast zeggen, die luistert ook niet. 
Het ziet er niet goed uit, doe het niet.
De Oliebollenloop wil ik graag lopen en als het maar enigszins gaat wil ik erbij zijn.
In de ochtend rijden we wat auto's naar de school waar de inschrijving van de Oliebollenloop plaatsvind om zo wat te kunnen laten zien als sponsor. Onze service-auto zal wederom voorop rijden, net als voorgaande jaren.
Om even over 10.00 uur vertrek ik met een pijnlijke voet richting Schoonhoven. 
In de school aangekomen kom ik heel veel bekenden tegen, wat toch altijd weer heel leuk is om mee te maken. Lopen kun je ook als je de deur uit gaat, maar juist die gezelligheid doet het 'm.
Een zakenrelatie van me komt al snel naar me toe en vraagt of ik ook de 10 ga lopen, maar ik besluit voor de 15 te gaan (achteraf stom natuurlijk)
Het is fris vandaag. Het heeft goed gevroren en er steekt een nevel op waardoor de gevoelstemperatuur nog flink daalt. Ik voel me niet super en besluit voor de verandering eens in een lange legging te lopen, waar die-hards als Ester, Jan Zijderlaan, Jos Koeleman en Jos Verlegh gewoon met de blote benen de kou trotseren.
Zelfs Robert (Born) Hoek is de kou te machtig om met blote benen te lopen.
Ik krijg steeds meer last van mijn voet en zet mijn doel niet te scherp. Vooraf heb ik het plan om de 15 kilometer net onder de 1.10 te gaan lopen, maar ik stel het al bij naar 1.15 waarbij Wim van B. roept dat het best een mooie tijd is voor de halve marathon.
Vanaf de start gaat het redelijk en gaat kilometer 1 in 4.30 . De benen doen nu al pijn. Wat is er mis ?
Ik mis de kracht om sneller te gaan.
Kilometer 2 gaat nog wel in 4.48 maar het lijkt wel of mijn benen op springen staan. Kilometer 3 gaat in 4.57 en ik ga even wandelen richting wegbewijzeraar Ad, waarna ik het weer probeer. Het gaat moeizaam en de kilometertijden zakken weg richting de 5.30
In Bergambacht aangekomen heb ik de behoefte om naar huis te gaan en onder de wol te kruipen, maar ik loop toch maar door.
Vlak voor Stolwijk een drankpost met warm water. Super geregeld. Ik wandel naar de drankpost, praat wat, rust wat uit en dribbel verder. De ene na de andere loper haalt me in. De kilometertijden van 5.30 moet ik ook al laten gaan. In de verte zie ik Henk Lansbergen al aankomen, een loper die ik bijna overal tegen kom en eigenlijk altijd minimaal een kwartier achter me zit op de halve marathon. Het zal me toch zeker niet gebeuren dat ook Henk mij in zal halen ?
Ik probeer te versnellen maar het lukt niet. Een dame haalt me in en ik probeer aan te klampen. Even lukt het, maar daarna zijn de krachten weer op. Ik lijk wel 80 jaar. Wat is er mis ?
Toch niet die voet denk ik dan, want die doet alleen maar pijn.
Voorbij de 10 kilometer is het afzien. Bij iedere gelegenheid wandel ik een stukje of maak ik even een praatje. Ik kijk naar de vele schaatsers en geniet daar nog van.
Drie kilometer voor de finish wandelt Jos Schinkel nog even naast me mee om me nog wat moed in te praten en waarempel, ik begin te geloven dat ik de finish ga halen.
Nog een aantal lopers haalt me in en eindelijk is de streep in zicht.
Gerrit de Jong neemt me nog op de foto en Marius de Rijk vraagt zich af wat er met me aan de hand is.
Ik strompel binnen in 1.24.15 en blijf nog net Henk Lansbergen voor die met minder dan een minuut achterstand binnen komt.
In de sporthal vertellen lopers me dat ik er slecht uitzie. Ik heb koorts en alles doet zeer. Ik denk aan een opkomende griep, vandaar dat ik niet vooruit kwam.
Ik eet wel 4 oliebollen op en wordt weer iets warmer. Na een helaas zeer lauwe douche kleed ik me snel aan. De voet is twee keer zo dik geworden en doet erg veel pijn, maar ik heb het volbracht, al had ik het achteraf beter niet kunnen doen.
Ruim 500 lopers hebben ondanks de kou de moeite genomen om naar de Oliebollenloop te komen. Bedankt hiervoor.
Ik wil hiermee ook graag de wederom vele vrijwilligers bedanken die uiteindelijk deze loop mogelijk maken. Ondanks de kou heb ik geen woordje van beklag vernomen. Wij lopen ons warm, maar de vrijwilligers staan stil en krijgen het koud. Petje af voor jullie inspanningen en reuze bedankt.

Het is 2 januari inmiddels. Ik ben bij de dokter geweest met mijn voet. De conclusie blijkt geen griep te zijn, maar Wondroos.
Wondroos veroorzaakt veel pijn en geeft ook koorts. Je mag absoluut niet lopen en zo min mogelijk bewegen. Leg je been omhoog op een kussen. Wat doe ik dan. Ik loop de Oliebollenloop. Niet zo handig achteraf.
Ik moet nu een kuur volgen van 10 dagen met 3-maal daags een tablet.
Niet lopen dit weekend dus en niet trainen en wat nog gekker is, ook niet schaatsen nu er eindelijk ijs is.
Volgende week Egmond ? Ik denk het ook niet !
Ik hoop voor de 4x5 weer te zijn opgeknapt al zal de conditie matig zijn.

Vechtstreek in beweging Maarsseveen 28-12-2008

Een koude 28e december 2008. Ik heb besloten om maar eens niet met de Spider te rijden. Vandaag gaat de rit naar Maarsseveen waar ik 15 of 20 kilometer wil gaan lopen.
De Spider hoeft de kou niet te trotseren, vandaag mag de Lancia Kappa opdraven, een auto waar ik ook al 2 x mee op vakantie ben geweest met de caravan.
Met de kachel voluit na gekrabd te hebben ga ik om even over 10.00 uur op pad. Om ongeveer 10.45 loop ik de loods in waar de dames achter de tafel zitten om de deelnemers in te schrijven. Er waait warme lucht over de voeten van de dames vanuit een kachel die flink staat te blazen. De deuren van de loods staan op een kier om nog enigszins de kou buiten te houden wat dan ook gedeeltelijk lukt.
Frans Woerden is ook van de partij, maar die zie ik alleen bij de start en achteraf ook op de fiets als hij naar huis gaat en ik nog aan het lopen ben.
Helemaal tegen mijn natuur in loop ik met een lange legging. Veel pijntjes dienen zich aan. Een gekneusde rechter heup, een gekneusd rechter middenvoetsbeentje, pijn aan de aanhechting bil en linker hamstring, pijn aan de buitenkant van mijn linker enkel, maaaaarrrrr, geen pijn meer in mijn rug, dus gewoon lekker lopen.
Vlak bij de start staat de Opel Vivaro met sponsoring van mijn bedrijf met URT op de flanken, Joop van Amerongen is ook ter plaatse, de trainer van het Utrechts Running Team, voormalig trainer van Menno Beck, waar ik ook dikwijls een schema van krijg opgestuurd.
De halve marathon gaat om 11.00 uur van start, die lopen eerst 4 rondjes over het parkeerterrein om de eerste kilometer af te leggen alvorens 4 rondjes van 5 kilometer te lopen.
De start van de overige afstanden is om 11.05 en de Hazen voor Pasen is weer iets later. Bij de Hazen voor Pasen geeft een loper het tempo aan en kun je in een groepje dat bewuste tempo lopen. De maximale snelheid is 5 minuten per kilometer.
De eerste ronde van 5 kilometer heb ik het moeilijk. Alles doet zeer, maar naarmate de kilometers vlotten verdwijnen veel pijntjes en wordt het weer leuk om te lopen.
Ronde 1 gaat in 24.35 , iets te snel, want ik wil uitkomen in een schema van 5 minuten per kilometer. Mijn horloge staat ingesteld op 1.40 uur, maar een marge voor de drankposten kan nooit kwaad.
Ronde 2 sluit ik af in 49.42 , een ronde van 25.07 dus met een drankpost. De handschoentjes die ik bij de start had aangetrokken heb ik inmiddels uitgedaan want de doorbleoding is goed op gang gekomen en de kou verdwenen.
Na wederom een drankpost ga ik op weg om ronde 3 tot een goed einde te brengen. Mijn doorkomst na ronde 3 is 1.14.57 , een ronde van 25.15 , waarmee mijn voorsprong door toedoen van de drankposten is verdwenen. De drankpost bij start en finish bevat water en sinaasappel, waar ik gretig gebruik van maak.
De laatste ronde heb ik nog wat over en na de drankpost besluit ik wat te versnellen.
Mijn eindtijd komt uit op 1.39.03 , wat ruim onder mijn doel zit en waarmee de laatste ronde tevens mijn snelste was in 24.06
Nu even een paar dagen om mijn wonden te likken om weer fris aan de start van de Oliebollenloop te staan. Ik ga daar zo goed als zeker de 15 kilometer lopen. De conditie wordt steeds beter, alleen de snelheid laat te wensen over. Ik ben benieuwd of die 1.10 er in zit.

Trias Trainingsloop Dordrecht 21-12-2008

Het kan niet op deze weken. Ik ben weer volop aan het lopen. Na maanden van blessureleed zit er eindelijk weer schot in.
De rug voelt super, de rechter heup is nog gekneusd en ook de linker hamstring heeft een eigen willetje, maar verder gaat alles goed.
Vandaag besluit ik wederom een 15 kilometer te lopen, mede met het oog op de Oliebollenloop op oudejaarsdag. Vorige week een 1.12.57 gelopen en nu maar proberen om onder de 1.12.30 te komen.
Ik heb even contact gehad met Arie Visser, die ging met Astrid en Anne ook naar Dordrecht maar zou al om 9.30 vertrekken. De loop in Dordrecht is pas om 11.00 uur. Om dan om een uur of 9 al richting Krimpen te rijden om naar Dordrecht te gaan vond ik wat te veel van het goede, dus ik besluit zelf de pont van 10.00 uur te nemen in Bergambacht en kom al om 10.20 aan. Veel te vroeg natuurlijk, ik had wel een pont later kunnen nemen.
Ik kom Henk uit Ter Aar tegen en Ruud van Balkom uit Dordrecht zelf en natuurlijk Arie, Astrid en Anne, de drie A´s.
Na ons te hebben omgekleed lopen Arie en ik ons wat in. Arie is pas gevallen en heeft last van zijn linker heup en ik van de rechter. Gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen.
Arie start vooraan en ik besluit samen met Ruud van Balkom helemaal achteraan te starten. Mijn kilometertijden moeten rond de 4.50 liggen om mijn doel te halen. Het weer is goed, wel wat wind, maar lekker fris.
Er zijn diverse afstanden met allemaal een keerpunt. Anne loopt de kilometer en heeft al binnen de 500 meter haar keerpunt. Arie en ik na bijna 7,5 kilometer. 
Arie gaat super en ligt tweede als ik hem tegenkom, vlak achter nummer 1. Later verklaarde Arie dat hij zelfs eerste heeft gelegen, maar dat de andere loper werd geholpen door een fietser die hem uit de wind hield.
Ik loop zelf in 13e positie en heb een tweetal lopers niet zo heel ver voor me en 1 vlak achter me. Het gaat lekker, ik loop ook wat voor op mijn schema, al moet het zwaardere gedeelte tegen de wind in nog komen.
Na een te snelle eerste kilometer in 4.29 was kilometer 2 beter in 4.45 , evenals kilometer 3. Kilometer 4 ging in 4.48 en nummer 5 in 4.47 , net als kilometer 6. 
Na een 4.49 was het 4.48 en dan een 4.44 , een redelijk vlakke race.
Kilometer 10 gaf een klein verval naar 4.52 , net als nummer 11, maar dat had wellicht met de wind te maken.
Kilometer 12 gaat te langzaam in 4.55 , net als kilometer 13.
De twee lopers voor me hebben het moeilijk en zakken wat terug. De loper achter me nadert. Ik besluit wat te versnellen want ik voel dat ik nog iets over heb.
Kilometer 14 gaat ineens weer in 4.42 en ik heb de twee lopers voor me ingehaald, maar de loper die achter me liep heeft dat ook gedaan en nadert snel.
De laatste kilometer gaat tegen de wind in tegen een viaduct op. De krachten nemen af en ik zak terug. Arie komt me tegemoet en gaat naast me lopen om me aan te moedigen, maar de oudere loper achter me snel me voorbij. Ik heb geen macht meer om aan te haken en laat hem gaan.
Ondanks het moeizame slot was de laatste kilometer toch nog gegaan in 4.38 waardoor de eindtijd een nette 1.11.36 opleverde waar ik zeer content mee was.
Arie was als tweede binnen gekomen in een keurige tijd zelfs nog ruim onder het uur, ik meen een 59.25 of daar in de buurt.
Na nog wat gekletst te hebben kleden we ons om en gaan naar huis.
Volgende week maar weer proberen om iets van die 1.11.36 af te snoepen om tijdens de Oliebollenloop onder die 1.10 te komen, al zal dat een hele zware dobber worden. Misschien kan iemand 5 kilo overgewicht van me overnemen. En dan ook nog eens Kerstmis en de oliebollen met Oud en Nieuw, dat gaat nog even niet lukken. Dat worden weer goede voornemens.

Kopjesloop Delft 14-12-2008

Zondag 14 december. 
Na de loop van vorige week nog maar weer eens naar de fysio geweest. Opnieuw werd de rug flink gekraakt. Het was wederom nodig, maar het gaat wel steeds beter. In de loop van de week flink last gekregen van mijn rechter heup. Wellicht is er bij het kraken een kneuzing ontstaan aan de heup. De fysio gaat met zijn gewicht op je heup zitten en kraakt dan je rug, maar je heup krijgt er wel een tik van. Het voelt ook helemaal beurs. Ik ben benieuwd of het wel gaat met het lopen.
De training van woensdag komt nog te vroeg, nog even een paar dagen rust en dan de loop van vandaag.
Ik besluit naar Delft te rijden voor de Kopjesloop. Rondjes zijn in dit stadium het gemakkelijkste, omdat ik dan kan stoppen als het niet meer lukt met de rug.
Om 10.40 kom ik met de Spider het parkeerterrein oprijden, de start is om 11.00 uur. Ik heb nog tijd genoeg.
Rustig schrijf ik me in, maak een praatje met Paul Wobbe, maak me gereed voor de start, stel mijn Garmin horloge in op 5 minuten per kilometer en wandel naar de start.
Bij de start zie ik ineens Marleen lopen. Ze gaat voor 1 rondje van 5 kilometer vandaag en start helemaal vooraan. Ik sluit achteraan aan en wil proberen binnen de 1.15 uur te lopen op de 15 kilometer.
Veel te snel ga ik van start. Kilometer 1 gaat in 4.27 en kilometer 2 in 4.38
Ik besluit het iets rustiger aan te doen anders haal ik nooit die 15 kilometer. Ik merk dat mijn conditie nog zeer matig is en ook mijn gewicht is met 5 kilo toegenomen van 80 naar 85.
Kilometer 3 gaat in 4.47 en nummer 4 in 5.00 rond, evenals kilometer 5.
Bij de finish na ronde 1 staat Marleen al lang en breed te wachten. Ze is al een hele tijd binnen en heeft een 20-er gelopen. Een tijd waar ik alleen maar van kan dromen. Ik twijfel over de lengte van de derde kilometer, mijn meter geeft daar 50 meter minder aan.
Ronde twee geeft een verandering van parcours. We nemen nu een andere lus, tevens moeten we iets om omdat de weg is afgesloten.
De zesde kilometer gaat in 4.51 en kilometer 7 in 4.56 , net als kilometer 8.
Ik heb best wel moeite om het tempo vast te houden en zak wat terug. Kilometer 9 gaat in 5.02 en kilometer 10 zelfs in 5.09 , al is dat met drankpost.
De laatste ronde van 5 kilometer ga ik proberen om toch binnen die 1.15 te komen.
Ik zwoeg naar een 4.58 op kilometer 11, maar moet dat weer bekopen met een 5.02 op kilometer 12. Voor me zie ik een loper iets afzakken en probeer hier wat moed uit te putten in de hoop hem in te halen, waardoor mijn tempo weer omhoog gaat en weer net onder de 5 minuten komt met 4.58
Ook kilometer 14 gaat in 4.58 en ik pers er nog een heuse eindsprint uit. De slotkilometer gaat in 4.14 , al moet ik zeggen dat dit niet helemaal correct is. Mijn horloge geeft aan dat de laatste kilometer ruim 100 meter korter was. De hele afstand was volgens mijn horloge 140 meter korter. De eindtijd was 1.12.57 netto waar ik wel erfg content mee was, al is er nog een zeer lange weg te gaan om weer aan mijn oude tijden te komen, maar er is weer hoop. De heup doet nu trouwens wel erg zeer, ik hoop dat de pijn weer snel zal verdwijnen. Heuveltje of trap op is pijnlijk.
Volgende week de PPC loop in Leiden. Eens kijken of het dan weer iets beter gaat en wellicht komende week weer eens rustig trainen, dat zou fantastisch zijn, want het trainen mis ik enorm.

St. Nicolaasloop Panbos Zeist 07-12-2008

Na de pijnlijke loop van de vorige keer
was het deze keer hopen op meer
geen pijn meer in de rug laten we hopen
eens een keer lekker kunnen lopen
ik ben inmiddels wel wat pijn gewend
je wordt daarvan een echte vent
als je weer eens te laat van huis gaat
je raadt het al, dan kom je weer te laat
een paar minuten na de rest ga ik van start
ik loop dan helemaal apart
ik neem geen enkel risico
want terugkomen doet die blessure zo
na 1 ronde van 5 kilometer
gaat het al weer steeds beter
ik besluit door te lopen
en begin weer te hopen
een loopje zonder pijn
dat zou zijn erg fijn
ronde twee gaat weer iets sneller
ik ben dan ook iets feller
na ronde drie heb ik het bekeken
mijn lichaam is bezweken
het is vreselijk moe
ik ben aan rust toe
na 15 kilometer ben ik moe maar voldaan
zal het de volgende week weer beter gaan
in de auto kan ik weer goed instappen 
en ook de koppeling kan ik weer intrappen
het einde van de blessure lijkt in zicht,
geen hernia, slijtage of jicht,
wel flinke toename van mijn gewicht
door het vastzittende SI gewricht.

Vechtstreek in beweging Maarsseveen 30-11-2008

Lopen is 1, hardlopen is 2. Ik tob wat af met mijn rug de laatste tijd. Ik loop van chiroprakter naar manueel therapeut, naar fysio, etc., maar het lost nog weinig op.
De laatste keer bij Kees Bakker geweest. Helemaal niets van waar, een versleten lendewervelschijf zegt hij, je SI gewricht zit vreselijk vast. Dat heeft wel wat behandelingen nodig.
Ik strompelde de behandelkamer in en kon niet bukken, na afloop deed het nog steeds zeer, maar ik kon wel weer bukken. Het heeft in ieder geval effect gehad. Kees heeft me aan alle kanten gemasseerd en gekraakt, ik had er twee dagen last van. 
Op zaterdag toch weer zware dingen getilt in het magazijn en daarvan knap last op de zondagmorgen.
De ellendige kerkklok maakte me al vroeg wakker om 8.00 uur, het zou verboden moeten worden. Het voelt niet goed. Kees gaf aan dat ik weer wat moest proberen dus toch maar gaan lopen.
Ik besluit naar Maarsseveen te gaan, daar loop ik vaker. Vechtstreek in Beweging heet de loop die gaat langs de Maarsseveense Plassen. Het zijn rondjes van 5 kilometer.
Met stramme spieren schrijf ik me in en kleed me om als Gert-Jan Eikendal ineens naast me opduikt. We hebben elkaar niet gezien, maar hij ziet een Avantri schoenentasje en kijkt omhoog en herkent mij.
Gert-Jan doet 1 ronde van 5 en is al snel uit het zicht verdwenen.
Ik doe het rustig aan en wil weg in 5 minuten per kilometer, al is de conditie helemaal weg.
Na 3 kilometer schiet het weer in mijn rug. Doorlopen maar, want wie weet gaat het later weer beter. Tussen de 3 en 5 doet het flink zeer, maar ik besluit er toch nog een ronde aan vast te knopen. Wederom doet het flink zeer, ik loop met de handen in de rug om de pijn wat te onderdrukken en merk dat het iets beter gaat. Het is inmiddels flink gaan sneeuwen. Eerst is het natte sneeuw, maar later blijft het allemaal liggen en wordt het parcours steeds glibberiger.
Omdat het wat beter was gegaan aan get einde van ronde 2 en de conditie nog niet helemaal tegenviel kwam er ook nog een ronde drie. Met veel balansgevoel bleef ik op de been maar zag de kilometertijden teruglopen. De laatste 3 kilometer was echt aanzetten om mijn schema van 5 minuten per kilometer vol te houden.
De pijn in de rug komt heviger opzetten en die laatste kilometers zijn niet fijn. Ik kom binnen in 1.14.57 wat net binnen mijn schema van 1.15 is, maar ik zit helemaal stuk.
De conditie laat te wensen over en de rug is bagger.
Ik plof neer in de loods bij de inschrijving en puf even uit. De sneeuw op mijn hoofd begint te smelten.
De spieren worden steeds strammer (dat komt misschien omdat ik nu 45 ben).
Ik wil me omkleden, maar dat lukt niet. DE rug is helemaal geblokkeerd. Ik krimp bij iedere beweging ineen van de pijn.
Ik die ruim een kwartier over het aankleden maar heb het toch voor elkaar. Ik worstel mij overeind en strompel naar de auto. Ik laat me in de Spider vallen en denkt dat ik het ergste heb gehad, maar dat blijkt minder waar. Ik moet koppelen en dat lukt niet. De pijn is niet te harden.
Uiteindelijk druk ik met mijn handen op mijn linker knie om mee te helpen met koppelen en dan is het te doen, soms koppel ik zelfs met mijn rechter voet.
Bij het verlaten van de parkeerplaats moet ik remmen en ga helemaal scheef door de sneeuw. Achter me knalt er bijna iemand op me, maar die weet ook nog net naast me te stoppen. Het loopt allemaal goed af. 
Thuis heeft het helemaal niet gesneeuwd. 
Thuis weet ik niet hoe snel ik op de bank neer wil ploffen, maar ook hier hetzelfde probleem. Ik kom niet meer overeind, of ik nu ga liggen of zitten. De nodige pijnstillers hebben uiteindelijk de pijn verzacht. Maandag eerst maar weer naar de fysio. Dit is helemaal niets.

Wolfskamerloop Huizen 26-10-2008

Het is kwakkelen de laatste weken. Na de loop in Amersfoort is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Slappe benen, me moe voelen, druk op het werk, waardoor ik te weinig aan lopen toe kwam en zo was het cirkeltje rond.
Geen marathon in Eindhoven en andere loopjes, maar gewoon thuis, een klein rondje lopen.
De laatste twee weken komen daar ook nog eens rugproblemen bij. Na gezeten te hebben loop ik de eerste meters als een oude man. Er zit weinig vooruitgang in. Aanstaande donderdag heb ik een afspraak staan bij de chiroprakter in Gouda. Ik ben benieuwd of daar wat gevonden gaat worden, ook met het oog op de slepende blessure aan de hamstrings.

Vandaag doe ik mee aan de Wolfskamerloop in Huizen, een loop over 10 kilometer en tevens het clubkampioenschap van de veteranen Nederland. Eens kijken of ik weer bij de beste drie kan komen.
Hoe zal de rug het houden ?
Ik ben inmiddels verkouden geworden en had gisterenavond lichte koorts, maar besluit het toch te proberen. Toch weer laat naar bed gegaan, maar gelukkig hebben we deze nacht een uur extra.
De start is om 13.00 uur, ik schat de reistijd op een uur en wil een half uur speling hebben. Ik plan het vertrek om 11.30 
Ik zit nog wat achter de PC als er wordt aangebeld. Het is Robert Hoek die me op komt halen om te gaan lopen in Huizen. Ik pak vlug mijn tas en zie dat ik een handdoek, een flesje AA, mijn loopschoenen, mijn badslippers en mijn peppillen ben vergeten. Snel pak ik alles in maar vergeet toch nog mijn Garmin horloge. Helaas.
Ik stap bij Robert in zijn snelle Suzuki Alto en via Gouda rijden we naar Huizen. De navigatie van Robert wil niet echt werken, maar we hebben allebei de route in ons opgenomen. Het is makkelijk om er te komen via de A27, afslag 35 en dan naar de Oude Haven.
Zo rond 12.30 komen we aan. Het is regenachtig en somber weer, echt iets voor mij.
Robert schrijft zich in en ik haal mijn startnummer 54 op, want ik heb me vooringeschreven. We pakken een tafeltje en maken ons klaar voor de loop.
Jos Koeleman en zijn vrouw zijn er ook. Jos hoopt op een 41-er en Robert wil proberen onder de 40 te komen. Mijn doel is bescheiden, uitlopen en indien mogelijk binnen de 45 minuten.
Bij de start is het net niet droog, maar de temperatuur is prima. Ik heb een shirt onder mijn loopshirt vanwege mijn verkoudheid. Ik wil er niet nog eens een koutje extra vatten. 
Vanaf de start gaat Robgert er als een raket vandoor. Ik probeer Jos een tijdje te volgen, maar ook die gaat me veel te snel.
Kilometer 1 gaat veel te snel. Ik loop 4.05 en Jos loopt zelfs rond de 3.55. Robert vliegt weg in 3.45.
Na 1 kilometer buigen we af naar rechts en krijgen we een zandpad dat niet vlak is. Kilometer 3 en 4 gaan over smalle paadjes met diverse heuveltjes erin. Na 4 kilometer kijk ik op de tijdklok en geloof mijn eigen ogen niet, 16.37 !!!!
Dit kan nooit kloppen. Zo snel loop ik toch niet ?
Ongeveer 500 meter voor de streep verlaten we het pad en komen we op een recht stuk weg richting finish, waarna we aan de andere kant van de weg verdergaan met ronde 2. Robert loopt ca. 500 meter voor me en Jos zit op 250 meter voor me na ronde 1, wat zal resulteren in een verschil aan de meet van ca. 4 minuten met Rober en ca. 2 minuten met Jos, maar ik moet het wel volhouden.
Thuis heb ik echinaforte druppeltjes ingenomen en ook Spirulina pilletjes voor de nodige weerstand. Bij Robert in de auto had ik nog Sure 2 Endure pillen genomen voor een beter herstel na afloop en een kwartier voor de start heb ik nog een Nerofen 400 genomen tegen de pijn in mijn rug. Dit alles is misschien wel wat te veel geweest, want ik krijg onderweg last van slaap. Hoe is het mogelijk tijdens een 10 kilometer wedstrijd !!!
Ik probeer mijn tempo vast te houden, maar het gaat steeds moeizamer. Diverse lopers halen me in. Ik zet af en toe nog wat aan, maar de krachten nemen af. 
Eindelijk zit ik weer op het rechte stuk naar de finish. Ik probeer nog twee lopers voor me in te halen, maar zodra ze me aan horen komen gaan ze ook versnellen zodat ik er niet voorbij kom.
De klok blijft steken op 44.48 , waar ik toch wel heel tevreden over ben, al was het allemaal zeer moeizaam. Mijn rug heb ik dankzij de Nerofen 400 niet gevoeld, maar het bleek toch wat teveel van het goede te zijn.
Robert heeft een 40.12 gelopen en Jos een 42.26 en waren beiden niet helemaal tevreden.
Jos en Robert vergeleken hun kilometertijden en kwamen tot de conclusie dat de laatste kilometer niet klopte en het parcours wellicht te lang was. Ik had mijn Garmin niet bij me en kon daar dus geen oordeel over geven.
Ook Annie van Rossum was van de partij. Als vanouds was ze laatste in haar categorie en wel 20 minuten na nummer voorlaatst.
Op onze startnummers vielen geen prijzen met de verloting en ook Jos en Robert vielen net buiten de prijzen in hun leeftijdscategoriën, beiden werden 7e, waar de eerste 5 op het podium terecht kwamen.
Tijdens de prijsuitreiking ging het even mis, waarna we besloten om er vandoor te gaan. Netjes leverde Robert me weer thuis af om 15.45 . Ik blijk bij de clubkampioenschappen van de avVN op een tweede plaats te zijn geïndigd bij de mannen 40, wel heel ruim achter nummer 1. Ik geloof dat ik er vanavond maar eens vroeg in duik en mijn lichaam eens goed bij laat komen. 

 

Rottemerenloop De Kieviten Bleiswijk 05-10-2008

Zondag loopdag, eindelijk was het weer eens zo. Vorige week was mijn lichamelijke gesteldheid dusdanig slecht dat hardlopen er even niet inzat. Afgelopen woensdag op de training was het nog niet veel beter, al kon ik een uurtje wel aan.
Zaterdag zijn de clubkampioenschappen, helaas wederom op een zaterdag, waardoor het altijd onzeker is of ik mee kan doen.
Ik neem de tas mee naar mijn werk in de hoop om 14.30 even snel weg te kunnen, maar dat lukt niet. Er lopen regelmatig klanten in de showroom, dus geen 5 kilometer vandaag. Gezien de hoeveelheid deelnemende lopers hadden meer mensen problemen met die zaterdag. Twaalf man is erg karig als je 3 avonden met loopgroepen hebt.
Niet getreurd, vandaag staat de Rottemerenloop op het programma, een halve marathon in mijn geval. Ik ben benieuwd hoe het zal verlopen. Ik voel me nog steeds als een natte krant, zo slap als een vaatdoek, maar het is wel superweer (storm en regen), dus wie weet.
De start is om 11.00 uur en ik ga om 10.05 van huis. Netjes op tijd kom ik aan, schrijf me in, kleed me om en dribbel naar de start. Vlak bij de groep aangekomen roept de speaker dat het nog 1 minuut is voor de start. Ik vergeet mijn horloge in te stellen en bij de start druk ik bij mijn horloge ook op start, maar nu telt de tijd van mijn laatste halve marathon in Amersfoort door. Mijn eindtijd daar was 1.42.36 , nu kom ik ergens uit in 3 uur en nog wat.
Ik doe het héél rustig aan in het begin, de wind en regen teistert mijn gezicht, super.
Al snel merk ik dat het niet super gaat, maar redelijk genoeg om wat te versnellen. In eerste instantie heb ik het plan om 1.45 te gaan lopen, een schema van 5 minuten per kilometer, maar met dit superweer moet er meer inzitten.
Het komt me nu van pas dat ik geen souplesseloper ben, maar een werker. Lichte mannetjes hebben het moeilijk vandaag. Het is werken geblazen.
Ik haal wat groepjes in en zie in de verte een loper die zich verschuilt achter een andere loper. Overnemen is er niet bij. Ik haal de twee lopers net voor de drankpost voorbij de zes kilometer in en drink wat. De twee lopers halen me weer in. Ik zet de achtervolging in en ga ze wederom voorbij. Nog steeds loopt dezelfde loper achter de ander. In het voorbijgaan maak ik een opmerking tegen de man dat hij ook eens kopwerk moet doen. DE man zet ineens een versnelling in en komt achter me aan. Hij loop me voorbij of ik stil sta en loopt snel van me weg om daarna een vast tempo te gaan lopen, een 100 meter voor me.
Mijn kilometertijden zitten ronf de 4.45 , wat aangeeft dat ik rond de 1.40 binnen zal gaan komen. mits ik het vol kan houden.
Ik voel me echt in mijn element met de regen en wind. Veel lopers lopen te puffen en te mopperen, ik loop ze fluitend voorbij.
Ik heb mee zitten tellen en lig op positie 22 , maar twee lopers komen me voorbij zodat ik 24e lig. 
Er zit nu 15 kilometer op en de laatste 6 kilometer gaan wind mee. Lopers voor me die er doorheen zitten vinden ineens weer het goede tempo en ik loop niet meer op ze in. Jammer, maar helaas.
Ik kan de lopers voor me niet bijhouden en consolideer die 24e positie. Achter me is lang niemand te zien en ik loop wel in op een loper voor me, maar die is nog te ver weg.
Het is nu wel zwoegen geblazen, maar ook die laatste kilometer gaat lukken. 
Mijn eindtijd is 3.22.02 -/- 1.42.34 = 1.39.28 , toch nog een nette eindtijd.
Als herinnering ontvingen we, jaja, een kortingsbon van 7,50 euro bij een sportzaak in Zoetermeer bij aanschaf van een paar loopschoenen. Links en rechts kwam commentaar op deze actie. 
WAT MOET IK IN ZOETERMEER !!
IK GA DAAR ZEKER NIET NAARTOE !!
WAT IS DIT VOOR KOLDER !!
En meer van dit soort kreten.Ik snap het ook niet helemaal.
In de Spider, deze keer met kap erop en de muziek hard toog ik weer naar huis, moe maar toch een beetje voldaan.
Op naar de marathon van Eindhoven volgende week, al zal ik me dan wel beter moeten voelen, anders zal het helemaal niets worden.

Halve van Hoogland Amersfoort 21-09-2008

COR TERLOUW MAAKT ER WEER EEN POTJE VAN !!!!

De kop zegt weer meer dan genoeg, wat een rommeltje zeg.
Ik liet vandaag de Ekiden schieten omdat ik mee wilde doen aan het clubkampioenschap van de Veteranen Nederland halve marathon in Amersfoort.
De start is pas om 12.55 uur, dus ik kan lekker uitslapen. Ik ga pas om 2.30 uur naar bed, juist omdat ik uit kan slapen, maar door die ............!!!! kerkklok die maar blijf slaan om de kerkgangers te roepen wordt ik al om 8.00 uur wakker. Weg nachtrust. Ik ga daar toch eens over klagen.
Na in de ochtend wat spelletjes gedaan te hebben met zoontje Richard wordt het zachtjesaan tijd om te vertrekken. Ik heb me voorgenomen om al om 11.30 te vertrekken, dan heb ik bijna anderhalf uur de tijd.
Ik heb op de site gekeken van Altis, de organiserende vereniging die als routebeschrijving een zeer summier kaartje gebruiken en nog niet eens een routebeschrijving in woord geven. Ik heb al wel gezien dat ik niet de eerste afslag in Amersfoort moet nemen.
Ik neem Bram mee (de Tomtom), maar die blijkt niet te werken in mijn Spider. Ik heb kennelijk geen stroom op de aanstekerhouder en Bram is leeg. Geen Bram dan maar, het zal zo ook wel lukken (jullie voelen het al aankomen natuurlijk)
Netjes op tijd kom ik bij Amersfoort. Amersfoort Zuid was het niet, verder alleen nog de mogelijkheid van Amersfoort zelf denk ik dan, er is geen afslag Amersfoort Noord.
Op de site van Altis stond dat ik de bordjes Altis moest volgen. Ik zoeken en zoeken, maar geen bordjes. Ik ga wat verder en kom ineens zo'n bordje tegen. Ik moet rechtdoor. Ik blijf rechtdoor gaan, maar nergens meer van die bordjes. Ik keer om en zie ineens weer zo'n bordje. Ik sla af en blijf de weg volgen die weer op niets uitloopt. Inmiddels begint de tijd krapper te worden. Ik zit met de gedachte om maar om te keren en naar huis te gaan, want dit is niets. Wat een organisatie.
Ineens zie ik verderop een langs de weg gespannen lint met daarnaast wat vrijwilligers. Ik vraag hen de weg en aan de hand van hun tips kom ik toch nog ter plaatse. Bij het afsluiten van de Spider hoor ik ineens een kanonsschot en gaat de horde hardlopers van start, maar zonder mij. Waar heb ik zoiets meer gehoord ?
Ik ren met mijn tas onder de arm naar het grote terrein waar de start is. Ik zie van alees. Paard met wagen, knollen (soort paard), quads, een soort minikermis, héél héél veel mensen, snoeptenten, barretjes, broodje beenham, etc. en helemaal achteraan het loopterrein met diverse W-tjes, een garderobetent, inschrijving, enz.
Ik meld me bij de organisatie en ik wordt snel geholpen. Ik kleed me alvast om terwijl mijn startnummer wordt opgehaald wat al was opgeborgen. Ik had me vooringeschreven dus alles was voorhanden.
Negen en een halve minuut ruim na de start ben ik aan het startdoek.
Een man van de organisatie begint te brullen dat ik van het parcours moet gaan. Ik vertel hem dat ik te laat ben en dat ik wil starten. Ik vraag tevens welke kant ik op moet. Hij geeft geen antwoord en roept dat ik in de weg sta, maar er komt helemaal niemand aan.
Ik vertel de man dat ik ook netjes heb betaald (wel 11,50 euro vanwege zo'n stom startnummer met een chip voor éénmalig gebruik) en dat ik net zoveel recht heb om te lopen als een ander. Je bent te laat en moet wegwezen roept hij weer. Ik slinger de man wat verwensingen naar zijn hoofd en hoor van een ander dat ik linksaf moet om te starten. Ik volg het pad tussen de roodwitte linten en kom na 200 meter bij een gesloten hek aan. Een vrijwilliger naast het hek vraagt wat ik wil. Ik vertel hem dat ik ben gestart en te laat ben maar dat ik nog door het hek wil. Na veel gemor maakt de man het hek open en kan ik op pad, weer wat tijd verloren.
Waar moet ik nu heen ?
Ik loop maar rechtdoor in de hoop op een aanwijzing, maar ik zie niets. Verderop loopt een echtpaar waar ik de weg aan vraag. Ik moet 100 meter terug en dan rechtsaf. Ik vervolg mijn weg en loop veel te snel om mijn tijd goed te maken. Een jongen gaat op de fiets naast me rijden om me in het begin de weg te wijzen maar weet het even later ook niet meer. Volgens mij moet u nu rechtdoor roept hij nog. Een kilometer verderop loop ik parallel aan het parcours en moet een stuk door het gras om op het juiste parcours te komen. Nu gaat het goed.
Ik heb de juiste route gelopen met nog wat extra. De hele meute heeft maar 20,6 kilometer gelopen omdat een politieman op de motorfiets de verkeerde route had genomen en de hele meute achter hem aan was gegaan. Ik loop dus verder dan de rest.
Na bijna 5 kilometer haal ik twee dames in die achteraan lopen. Eindelijk zit ik midden in de loop. Ik ga als een speer. De twee dames lagen erg ver achter, het duurt nog meer dan een kilometer voordat ik andere lopers in het vizier krijg. De éne na de andere loper haal ik in. Ik twijfel even of ik wel goed ga, omdat er allemaal lopers tegemoet komen met groene startnummers en ik heb een rode, maar dat blijkt een andeere afstand te zijn. De lopers die ik inhaal hebben ook rode nummers.
Na 5 kilometer heb ik een tussentijd van 23.22 waar ook nog eens de tijd van het wachten bij het hek bijzit. Dit is veel te snel. Wellicht heeft dat met de adrenaline te maken van het haasten. Ik hoop maar dat dit goed blijft gaan.
Bij het passeren van de achterblijvers krijg ik allemaal opmerkingen als; moet je de trein halen of zo, of zo, jij hebt haast zeg. Ik hoorde anderen weer zeggen dat ik zeker aan de tweede ronde bezig was, maar die heb je niet.
Na 10 kilometer kom ik door in 46.59 en voel ik dat het niet mijn dag gaat worden.
Ik merk nu eigenlijk pas dat het erg warm is. Ik zweet me kapot en bij het besef dat het warm is gaat de knop om en lukt het niet meer. Ik zal blij zijn als het kouder gaat worden.
Ik heb al meer dan 100 lopers ingehaald en blijf doorgaan. Na 15 kilometer kom ik door in 1.11.51 en merk al dat mijn kilometertijden naar beneden duikelen. Tot kilometer 12 liep ik rond de 4.45 , daarna gaan de tijden zelfs al boven de 5 minuten. Wat een sof zeg.
Het wordt nu ploeteren. Ik haal nog wel lopers in, maar snel gaat dat niet meer. Deze lopers lopen feitelijk wel 10 minuten achter me, maar dat zie je niet af aan het verschil in snelheid op dat moment.
Kilometer 16 gaat in 5,06 nummer 17 in 5.09 , dan zelfs een 5.25 met drankpost, een 5.23 . Ik pers alles eruit om toch nog wat mensen in te halen en om nog een enigszins redelijke tijd te lopen. Kilometer 20 gaat in 5.12 en nummer 21 in 4.26 , waardoor ik uitkom op 1.42.36 , een zeer, zeer matige tijd waar ik dan ook absoluut niet tevreden over ben.
Bij de finish plof ik doodop in het gras en blijf daar 10 minuten liggen uitpuffen. Dit is niet normaal zeg. 's-Avonds thuis blijkt dat ik toch iets onder de leden heb, want ik heb hoofdpijn, slappe benen, pijn in mijn keel bij het slikken. Even rustig aan doen dan maar.
Bij de finish krijgt iedereen een medaille. Bij het passeren van de stand van de Veteranen Nederland kom ik Chris Bezemer nog tegen. Hij heeft een nette 1.22 gelopen, al moet je daar dan nog een halve kilometer bijtellen, want ook hij heeft verkeerd gelopen.
Op het podium bekende lopers als Irma Heeren en Aart Stigter. Ook de vader van schaatser Ralf van der Rijst komt op het podium terwijl zijn zoon toekijkt.
Ik ga op pad voor een stempel maar de dame van de organisatie heeft het druk en geeft niet eens antwoord op mijn vraag maar loopt gewoon langs me heen alsof ik lucht ben.
Ik heb nu geen stempel, helaas.
Thuisgekomen kijk ik bij de uitslagen en zie dat ze bruto en netto bij mij dezelfde tijd hebben genoteerd en wel van 1.52.10
Dan heb je dus zo'n duur startnummer op de borst en registreren ze nog alleen de brutotijd. 
Het is een hele happening geweest vandaag, maar over de organisatie kan ik absoluut niet tevreden zijn, dit was eens en nooit meer wat mij betreft, hoewel het parcours best wel mooi was.
Ik zal er nog eens goed over nadenken.
Nu eerst herstellen en kijken of ik fit genoeg ben om volgende week de 30 van Almere te gaan lopen.

3000 Meter Avondinstuif Avantri 16-09-2008

Vorige week op de woensdagavondtraining kwam ter sprake dat er op dinsdagavond een 3000 meter op de baan op het programma stond, iedereen mocht meedoen.
Eigenlijk is deze afstand helemaal niet "mijn ding" , maar ik zal het toch in overweging nemen als ik op tijd kan zijn.
Na een loopje op vrijdagavond en een halve marathon op zondag was ik nog zo vreselijk fit dat ik besluit het toch te doen.
Gelukkig is de start niet erg vroeg, want ik kan pas weg vanaf mijn werk om 19.30 uur.
Snel naar huis, me omkleden, mijn tas pakken en met de Spider op pad.
Ik arriveer op de baan om zes minuten voor acht en kan me gelukkig nog inschrijven.
De start zal pas om 20.10 zijn ipv 20.00 uur, dus ik heb veel tijd over. Ik raak aan de praat en vergeet eigenlijk om me in te lopen, maar dat doe ik eigenlijk toch nooit.
Er zijn twee series voor deze 3000 meter.
Tot mijn verbazing ben ik niet ingedeeld bij mannen als Ruud vd Velde, maar zit ik bij de kanonnen als Job Zijderlaan, Robert Hofman, Arie Visser en Robert Hoek, het moet niet gekker worden. Ik heb daar niets tussen te zoeken.
Iedereen staat fanatiek bij de start, zelf ga ik daar rechtop achter staan. Zo'n flitsende start is voor mij overbodig.
Er loopt ook een meisje mee, Rosanne Teeuwen van av Start. Ik vraag haar welke tijd ze wil lopen en ze hoopt op onder de 12 minuten.
Simone had me al gevraagd wat ik zelfs zou gaan lopen. Mijn PR is 11.58.0 , al heb ik het vermoeden dat ik dat niet ga halen, hoewel ik me wel goed voel. Simone deelt me in op 12.00 minuten.
Na de start loopt Rosanne vlak achter me. Ik loop 2 rondjes achter Arie van Kooten en Michel vd Meer, maar besluit ze te laten gaan omdat ik het vermoeden heb dat ik dat tempo waarschijnlijk niet tot het einde toe vol zou kunnen houden.
Ik had mijn horloge niet omgedaan omdat ik dacht dat er een tijdklok zou staan, maar dat was niet zo, zodat ik geen benul had van tijden.
Rosanne liep iedere ronde nog steeds pal achter me waardoor ik het idee had dat we nog steeds rond het schema van 12 minuten liepen.
Een drietal ronden voor het einde moest Rosanne een klein gaatje laten vallen en zag ik voor me Arie van Kooten versnellen en zakte Michel vd Meer iets terug, wellicht had dat te maken met zijn Jungfrau marathon van vorige week.
Een ronde voor het einde besloot ik om toch maar wat te versnellen waardoor het gaatje met Rosannen ineens veel groter werd. Mijn versnelling kwam wat te laat om Michel vd Meer nog te benaderen. Gezien mijn gebrek aan ervaring op dit soort afstanden ben ik te laat gaan versnellen, want ik kwam superfit over de streep. Ik had het idee dat ik nog makkelijk een aantal kilometers in dit tempo door had kunnen lopen waardoor er een snelle 5000 meter ook in had kunnen zitten. Wellicht had ik 3 ronden voor het einde al moeten versnellen. Ik had ook geen idee van mijn tijden. Achteraf bleek ik ook nog een PR te hebben gelopen in 11.56.9 met dank aan mijn versnelling in de laatste ronde.
Winnaar werd Job Zijderlaan met een nette 10.17 , Robert Hofman liep 10.24 , Arie Visser en Robert Hoek in 10.44 , good old Kees vd Heul in 11.30 
De eerdere mannen heb ik wel voorbij zien stormen waardoor ik op een rondje werd gezet, maar ik kon me toch redelijk staande houden tussen dit geweld, al had ik toch achteraf wellicht wel onder de 11.50 kunnen lopen, maar dat is inderdaad achteraf.
Saskia heeft ook haar eerste baanwedstrijd erop zitten. Ze liep een hele nette 100 meter in 14.8 en won de race bij de dames, hoewel ze er zelf niet echt tevreden over was en gedacht had een seconde sneller te lopen. Wat is nu een seconde ?
Ik heb mijn PR verbeterd met 1,1 seconde !
Loopmaatje Janet kon niet meelopen maar kon het toch niet nalaten om ons even aan te komen moedigen. Fantastisch !
Saskia was al heel lang klaar met haar eigen 100 meter maar bleef ook kijken bij de 3000 meter. Op deze manier hadden we toch support wat ook voor meer animo zorgt.
De volgende keer zal ik je aanmoedigen Saskia !

108e Roadrunnersloop Leiden 14-09-2008

Na de Goudse Singelloop van afgelopen vrijdag waar ik met een duur startnummer met chip liep, dat mijn eindtijd niet registreerde staat er nu een halve marathon op het programma in Leiden.
Vorige week liep ik in Nieuwkoop een 1.38.24 waar ik snel begon en op het einde tekort kwam. Ik had niets over.
Vandaag wil ik het iets anders aanpakken. Ik wil weggaan op 1.40 uur en vlak lopen.

De start is om 10.30 uur en om 9.30 uur ga ik op pad in de Spider. Het is een graad of 10 en zonnig, het dak kan eraf, al is het tijdens de rit nog best wel fris met het windje om je heen.
Om 10.15 arriveer ik op het sportcomplex van de LRRC (Leidse Road Runners Club), een mooie accomodatie met prima douches.
Alles op het gemakje geregeld en bij de start nog een minuut over, wat wil je nog meer.
Bij de start kom ik weer veel bekenden tegen en wordt er wat bijgekletst.
Tjia Liem is een loper die ik vaak tegenkom. Hij wil volgende week de marathon in Berlijn gaan lopen en nog even een lekkere ontspannen halve marathon lopen. Tjia is normaal sneller, maar we besluiten samen te gaan lopen in een tempo richting de 1.40 uur.
We starten achteraan en kilometer 1 gaat vanwege de achterblijvers dan ook traag in 4.58 , waarna we proberen in ons juiste tempo te komen. Kilometer 2 gaat in 4.44 en nummer 3 in 4.36 , maar dat gaat wat te snel. De bedoeling is een tempo van rond de 4.45 , dan kom je uit op de 1.40 uur.
Na 4.44 en 4.48 is de 5-kilometertijd 23.51 , een achterstand van 6 seconden op ons schema vanwege kilometer 1.
We lopen langs het watertje De Vliet waar veel sporters aan het trainen zijn. Ik zie hele groepen wielrenners, er zijn veel boten op het water die aan het trainen zijn. De 4 met stuurman, de 2 zonder enz.
Je komt veel wandelaars en gewone fietsers tegen. Het is zonnig weer en ondanks de zon toch heerlijk om ontspannen te lopen.
Na ruim 9 kilometer is de eerste drankpost waar we even blijven staan en wat stukjes banaan en sinaasappel eten en wat drinken alvorens we verder lopen richting de 10 kilometer. Onze doorkomst op de 10 kilometer is 47.38 , we hebben nog steeds een kleine achterstand op het schema, namelijk 8 seconden.
Het gaat heerlijk en ik besluit met toestemming van Tjia het tempo wat op te voeren. We halen nu steeds vaker lopers in die afzakken of doordat wij sneller gaan.
De 15 kilometer gaat in 1.11.02 waarmee we nu voor liggen op ons schema en wel 13 seconden. 
Wederom voer ik het tempo iets op om divhter bij een groepje lopers te komen. Tjia volgt trouw, maar doet geen meter kopwerk, ik loop eigenlijk de hele race op kop.
Na nog 6 goede kilometers komen we binnen in een nette 1.38.11 , zelfs nog iets sneller dan vorige week en helemaal fit. Ik had het idee dat er op wedstrijdniveau wel een 1.35 of er iets onder in had gezeten.
Na afloop nog even een stempel in mijn trimloopboekje en kijken of mijn startnummer nog een prijsje heeft opgeleverd, maar helaas.
Het inschrijfgeld bedroeg 4 euro met kans op prijsjes via je startnummer, dat is toch wat anders dan de halve marathon in Rotterdam met een veel te hoog inschrijfgeld.
Bij thuiskomst toch nog een nare ontdekking. Er zit een hele grote scheur in het plastic ruitje van mijn linnen kap. Balen, eerst maar even Duct Tape erop, dat is overal goed voor.
Het was weer een heerlijke loopdag. Ik ben ik goede vorm en ga dinsdag ook maar een rustige 3000 meter op de baan lopen. Niet te gek, want die halve van zondag in Amersfoort is belangrijker.

Singelloop Gouda 12-09-2008

Het is vrijdagavond 12 september. Ik wil om 18.00 uur direct vertrekken vanaf mijn werk, op weg naar Gouda voor de jaarlijkse Singelloop, maar dat wordt helaas 18.15. Snel naar huis, mijn spullen pakken en op pad. Om 18.45 ga ik eindelijk op pad. De wedstrijd start al om 19.00 uur, dus dat was geen optie. Robert en Marleen doen wel mee aan de wedstrijd.
Robert haalt een fantastische podiumplek in zijn klasse, maar baalt van de nummer twee die de hele race achter hem heeft gelopen. Robert komt uiteindelijk binnen in een nette 39.16
Robert werd nog omgeroepen als prijswinnaar maar had daar helemaal niet op gerekend en was niet ter plaatse, hij hoorde het achteraf pas.
Marleen haalde ook netjes het podium al was ze zelf niet tevreden met haar tijd van 43.36

Ik parkeer de auto op Klein Amerika, omdat de stad al vroeg is afgesloten. Onderweg haal ik bij het VVV een stempel voor in mijn trimloopboekje. Links en rechts hoor ik mopperende mensen omdat ze niet meer mee kunnen doen. De limiet van 1500 lopers is bereikt, de startnummers zijn op. De late lopers haken balend af. Zelf ben ik al ingeschreven via het werk van mijn vrouw Marloes, zei werkt bij hoofdsponsor "De Goudse verzekeringen". Het is nog een flink stukje wandelen naar het pand van "De Goudse verzekeringen" bij het station. 
Als ik het pand binnenkom staan er al een aantal vrijwilligers klaar die me voorzien van een lunchpakket, een functioneel loophemd om die avond in te lopen en een katoenen t-shirt van de Goudse Singelloop zelf. Ik pak ook nog een rolletje Dextro mee en een flesje Aquarius.
De tijd begint weer eens te dringen. Ik loop de trap af naar het sportgedeelte binnen het bedrijf en kleed me daar snel om. Als ik buiten kom heb ik nog minder dan 10 minuten, het wordt opschieten geblazen. In de stad wordt ik nog opgehouden door een klant die een gesprek begint en me succes wenst. Om 19.30 kom ik aan op de Markt waar de start plaats zal vinden. Het is wachten op de eerste lopers van de wedstrijd en gelukkig voor mij duurt dat nog even. De eerste donkere lopers zijn al in zicht en dat is ook het geval bij de dames. De deelnemers moeten weer het startgeld opbrengen van deze donkere snelle lopers, helaas. De na-inschrijving kost zelfs voor deze loop 12 euro. Mij heeft het niets gekost, maar 12 euro is veel te veel.
Er zal ook wel een gedeelte van de kosten zijn gemaakt om iedereen te voorzien van een startnummer met een soort chip zodat iedereen zijn nettotijd later terug kan zien in de uitslagen !
Ik start bijna helemaal achteraan en het duurt even voordat de stoet zich in beweging zet. Het is wandelen in het begin totdat er iets ruimte komt en ik een inhaalrace begin.
Mijn doel is een tijd sneller dan de 45.05 van vorige week in Woerden, al was ik daar wel snel weg maar speelde mijn vis me parten. Onder de 45 minuten zou moeten kunnen, al is de start erg langzaam. 
Kilometer 1 gaat door de trage start in 4.40 .
Op de Singel staat mijn magazijnman me aan te moedigen en even verder staat ook Hans Boon me aan te sporen. Het ziet er goed uit zegt hij. Het voelt ook super vanavond. Het is koel weer, alleen is de miezerregen gestopt, wat wel jammer is.
Kilometer 2 gaat in 4.25 en nummer 3 in 4.22 , het voelt alsof ik race, ik haal de ene na de andere loper in alsof ze stil staan. Ik voel me super.
Kilometer 4 gaat in 4.23 en nummer 5 te langzaam in 4.31 , dit kwam omdat ik me iets had verstapt bij het station, maar dat bleek gelukkig mee te vallen.
Ik kom weer in hetzelfde ritme en loop kilometer 6 in 4.24 , kilometer 7 met drankpost in 4.30 en ga de laatste ronde van 3 kilometer in in nog steeds een supervorm. Ik lijk niet moe te worden en besluit nog maar eens aan te zetten.
Kilometer 8 in 4.25 , nummer 9 in 4.28 en de laatste in 4.22 , waardoor mijn eindtijd netjes uitkomt op 44.18
Erg fit kom ik over de streep, dit was een prima loop als voorbereiding op de halve marathon in Leiden van aanstaande zondag.
Na afloop dribbel ik op het gemak weer terug naar het pand van "De Goudse" waar ik een lekkere douche pak en naar boven loop om daar gebruik te maken van de mogelijkheid om na afloop wat te eten.
Bij binnenkomst zie ik Robert en Marleen zitten en zet me aan hun tafel waar we gezellig wat bijkletsen.
Ik neem wat broodjes en een kop soep waarna Robert me afzet bij Klein Amerika en de avond erop zit.

Singelloop Woerden 04-09-2008

Donderdagavond 4 september 2008. 
Ik wil in Woerden gaan lopen. Echt superfit voelt het niet aan na de 30 kilometer van afgelopen zondag en de eerste training na een langere tijd, waar ik de nodige spierpijn in mijn bovenbenen aan heb overgehouden.
Ik heb afgesproken met Robert Hoek dat ik om een uur of zes bij hem zou zijn. Zes uur en we moeten lopen om 19.30 , ik ben zelden zo vroeg geweest.
Om 16.00 uur eet ik twee boterhammen en om 17.40 eet ik er nog twee, zodat ik wat vulling in mijn maag heb. Net als ik klaar ben komt mijn vrouw thuis met een grote lekkerbek (vis). Die is nog helemaal warm. Ik heb er weinig zin in, omdat ik straks moet lopen en omdat ik al heb gegeten, maar ze staat erop dat ik de vis opeet, want dat is zonde. Ik eet de vis op, maar zit dan toch knap vol, dat zal problemen geven bij het lopen vrees ik op dat moment.
Vanwege de vis arriveer ik iets te laat, om 18.05 bij Robert. Robert zetelt zich in de Fiat Spider en het dak gaat er weer af. Het is zonnig weer en lekker om open te rijden.
Om 18.50 zijn we op de plaats van bestemming. Achter ons wordt getoeterd door een rode Opel Corsa. Het blijken Henk Lansbergen, Lenie Vonk en John de Visser te zijn, voor mij bekende lopers die ik heel vaak tegen kom bij de diverse evenementen. Ze twijfelden eerst of ik het wel was om dat ik zo vroeg was, maar die auto's zie je niet zoveel en ze waren snel overtuigd dat ik het wel was.
Het voordeel dat je vroeg bent is dat je de auto goed kwijt kan, wat in mijn geval nog wel eens een probleem is. Praten met de vele bekenden is ook leuk omdat je tijd over hebt.
Inschrijven doen we bij de wedstrijdlopers, wat als voordeel heeft dat je redelijk vooraan mag starten.
Voor de start kom ik ook Margriet Zijderlaan tegen, ze zal ook meelopen. Afgelopen zaterdag heeft ze ook meegedaan bij de 5 kilometer van de Uurloop. 
Jan Zijderlaan staat helemaal vooraan bij de start. Ik roep hem nog, maar hij is helemaal in trance denk ik, hij hoort me niet.
Het is een parcours van drie rondjes, eerst ééntje van 3,1 en twee rondjes van 3,45.
Mijn doel is een rustige 45 minuten te lopen, maar misschien gaat het toch goed genoeg om een 43-er te lopen.
Het begin is goed. Het waait, er is géén zon en ook de temperatuur is goed. Kilometer 1 gaat in 4.17 , nummer 2 in 4.21 en nummer 3 in 4.34 .
Ik voel me inmiddels wat misselijk worden, dat komt door de vis. Ik boer de vis op en heb ook last van mijn milt. Ik stop even bij de drankpost, drink wat en boer wat voordat is verder ga. Kilometer 4 gaat dan ook in 4.42 , kilometer 5 gaat in 4.38 , halverwege is de tussentijd nu 22.33 x 2 = inderdaad rond de 45 minuten. Ik teken ervoor, al gaat het steeds minder.
Kilometer 6 gaat in 4.40
Het gaat nu mis, de vis lijkt er wer uit te willen. Ik kan op commando boeren wat in dit geval makkelijk is. Ik drink goed bij de drankpost en hoop het beste. De kilometertijd is nu zelfs al 4.58 , die 45 rond gaat niet meer lukken.
Kilometer 8 gaat in 4.40 , evenals kilometer 9.
De misselijkheid is weg en ik voel me weer super. Ik besluit de laatste kilometer eens flink gas te geven en sprint zelfs een aantal stukken. De ene na de andere loper haal ik in en sluit af met een 3.35 !!!
Als ik naar die tijd kijk zat er dus veel meer in. Ik kom uiteindelijk binnen in 45.05 en benader mijn streeftijd.
Bij de finish staat Robert al te zwaaien met een rood briefje. Ik lees het, er staat op, derde in de categorie mannen 45. Robert heeft een 38-er gelopen, een superprestatie en wordt daar voor beloond met een podiumplaats. Super zeg !
Na afloop nog gezellig wat kletsen en dan naar de huldiging. Gek genoeg is de huldiging niet in de sporthal, maar op het parcours bij de finish. Dit duurt best wel even, want eerst moet iedereen binnen zijn. 
Bij de huldiging kom ik ook Margriet Zijderlaan weer tegen die zelfs de tien kilometer heeft gelopen en ook nog in een hele mooie 51.59 
Als de huldiging uiteindelijk plaatsvind is het bijna helemaal donker en komt er een schemerlampje aan te pas om het podium te verlichten, maar er is bijna niets van te zien.
Bij de senioren is het topper Koen Raaijmakers die een 30.09 loopt en als eerste binnen is.
Bij de masters 35 zien we Frans Woerden op het podium die een geweldige 35-er heeft gelopen en vriend en vijand daar mee verbaasde. In deze categorie viel Jan Zijderlaan helaas naast het podium met een mooie 35-er , hij werd vierde.
Bij de masters 45 was het dus Robert Hoek die daar de derde plaats wegkaapte en met een enveloppe met inhoud en een beker glunderend van het podium stapte.
Na de huldiging snel naar huis, want zoontje Richard wilde me nog een nachtkus geven. Ik zou om 21.30 uur thuis zijn. Bij thuiskomst om 21.50 lag hij helaas al op bed en sliep. Hij had lang gewacht maar moest toen naar bed.
Eten was er ook niet meer bij, dat was verpieterd. Het was nu een kom soep met een schaaltje vla en een appel toe. Het is niet anders.
Zondag is het of de halve van Nieuwkoop of de 30 van Amsterdam Noord.

Ultradag avGOUDA 50 kilometer 31-08-2008

Redelijk fit kwam ik terug uit de vakantie. Wat intervalletjes gedaan, wat andere stukjes gelopen en wat op de racefiets gezeten, ondanks dat toch nog een kilo aangekomen, maar dat zal wel in de chips, chocalade en ijsjes gezeten hebben.
Ik ga vandaag een ultraloop doen in Gouda, die doe ik ieder jaar. Meestal loop ik 25 kilometer van de 50 die er te lopen zijn, soms 30. Het zijn 10 rondjes van 5 kilometer.
Er is ook een ultraloop voor teams van 100 kilometer.
De start is gelukkig al om 9.00 uur. Het zou dan wat koeler moeten zijn, maar daar was weinig van te merken. Vanaf de start was het al warm, al had je nog wat meer plekjes met schaduw omdat de zon soms nog achter de bomen stond.
We zijn in eerste instantie met 13 lopers, Paul Wobbe is weer eens te laat en start later (dat zou mij nooit overkomen).
Vanaf de start schiet de Belg Kristof Rul er als een haas vandoor. We lopen eerst 3 rondjes op de atletiekbaan en na die drie rondjes heeft hij ons allemaal al bijna gelapt. Dit zal hij nooit volhouden roep ik, maar anderen roepen weer dat hij dat absoluut wel kan, hij is een echte ultraloper. Zelf schaar ik mij daar absoluut niet onder, maar een man als Robert Hoek en ook Piet Wuijster vallen wel onder deze categorie.
Ik zit in een lekker groepje van 5 man. Ik wil rustig 5 minuten per kilometer lopen, al staat het weer me absoluut niet aan. We lopen wat te kletsen en staan ineens oog in oog met een krab die op de weg ligt. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, het is weer eens wat anders.
Ronde 1 gaat in 24.44 en is redelijk op schema. Net voorbij de finish is een drankpost, maar daar is nog niets te koop, de tafel is leeg. Hevig mopperend lopen we voorbij de tafel. Opmerkingen als; hoe kunnen ze dit nu doen met zulk weer. Waar zijn ze mee bezig. Dit slaat nergens op. Zo gaan we niet verder als er niet snel maatregelen worden genomen.
De tweede ronde bleken mijn medelopers toch een maatje te groot. Het tempo ging omhoog en ik moest flink versnellen om erbij te blijven. Ronde twee ging in 23.38 , wat veel te snel was. Net na de finish stond de tafel gevuld met bekertjes water. Ik gooi twee bekertjes over mijn hoofd en drink er twee op. Water, gelukkig !
Ik lig inmiddels in zevende positie. Voor me en achter me geen ultralopers te bekennen. Ik wordt alleen af en toe ingehaald door lopers uit een estafetteteam en zelf haal ik af een toe een dame in van de damesestafetteteams.Zo'n ronde als ronde twee dus niet meer, mijn eigen tempo lopen, dat ga ik doen.

Ronde 3 gaat in 26.05 met de lange drankpost erbij. Het tempo was nu goed.
Inmiddels is de zon al flink hoger komen te staan en is er weinig schaduw meer. 
De "koperen ploert" geselt mijn lichaam en ik voel mijn krachten afnemen. Ik baal als een stekker vanwege die zon, maar het is niet anders. Ik loop door en ronde vier gaat in 27.07 met weer lekker lang hangen bij de drankpost. Heerlijk die verkoeling.
In ronde vijf ga ik mijn benen al voelen. Ze worden loom en het beste is er al weer af. Mijn tempo zakt wat af en de tijd loopt terug naar 28.46 voor de vijf kilometer.
Ik twijfel over finishen of doorlopen. Gelet op één of twee marathons in het najaar besluit ik verder te gaan om de afstand in mijn benen te krijgen.
Van een soepele loop is geen sprake meer, het wordt harken. De zon gaat me steeds meer parten spelen. Ik wandel de stukjes waar nog iets schaduw staat om maar iets afkoeling te zoeken. Mijn tijd over ronde zes en tevens de laatste is 32.00 minuten. Verder doorlopen heeft geen zin. Dertig kilometer was vooraf toch al mijn limiet.
Ik zie in de uitslagen Paul Wobbe staan die wel de 50 heeft gelopen na de dag ervoor de uurloop te hebben gelopen. Zijn tijden over de laatste 4 ronden zijn 34.50 , 42.03, 46.59 en 50.21 , die had het blijkbaar erg zwaar. Wat dat betreft had ik ook die 50 wel kunnen lopen, maar dan hadden ze me op kunnen vegen.
Het mindere weer van maandag was net een dag te laat, helaas.
Donderdag wacht de Singelloop in Woerden.
Ik ben benieuwd naar het verslag van Wim van Beuzekom van zijn debuut op de Jungfrau marathon.
Zo'n ronde als ronde twee dus niet meer, mijn eigen tempo lopen, dat ga ik doen.
Ronde 3 gaat in 26.05 met de lange drankpost erbij. Het tempo was nu goed.

Halve marathon van Nieuwkoop 07-08-2008

We schrijven 7 september van het jaar 2008.
Een dag die begint met regen en later wat opkanpt. Het is zondag, loopdag.
Max gaat naar Hoofddorp met de jongens om daar een halve marathon te gaan lopen en ik ga zelf naar Nieuwkoop om daar om 13.15 uur een halve marathon te gaan lopen.
Om ongeveer half 12 belt Max dat ze te laat zijn, omdat ze op Cor Terlouw tijd waren vertrokken. Hoofddorp gingen ze niet meer halen, het werd ook Nieuwkoop dan.
In de regen op pad naar Niewkoop. Ik kies voor een route via Bodegraven, Zwammerdam en zo naar Nieuwkoop. Even voor 13.00 uur kom ik aan en denk nog tijd genoeg te hebben. De omkleedruimte is ver weg en dat ga ik niet meer redden om eerst mijn spullen daar te brengen, want ik moet me ook nog inschrijven
Eerst maar eens aanmelden. Ik kom Ron, Wilco, Peter en Max al tegen. Ze hebben nog een loper meegenomen, Wout, een 50-er die vandaag zijn eerste halve marathon gaat lopen.
Eerst snel inschrijven en dan mijn tas weer naar mijn auto brengen.
Bij de inschrijving sta ik ineens naast Ester. Anna en Gertjan gaan lopen vandaag, Ester niet. Anna loopt de 600 meter, Gertjan de 5 kilometer, maar die loopjes starten later.
Het inschrijfbedrag is relatief laag met 5 euro en ik krijg er dan zelfs tot mijn verbazing een functioneel loopshirt bij. Dit is echt een koopje. Prima geregeld.
Netjes op tijd bij de start sta ik vrij vooraan en we zijn snel weg.
Max en Ron willen 1.35 lopen, ik zelf een 1.45 en rustigjes aan, maar na een opmerking van Max stel ik mijn doel bij in 1.40 uur.
Er is eerst een korte inloopronde van ca. 1 kilometer waarna we beginnen aan de grote ronde van 20 kilometer.
Het is een prachtig parcours. We zitten midden in de natuur.
De eerste 5 kilometer loop ik een tempo van 4.30 per kilometer, een tempo dat Ron en Max ook zouden moeten lopen, maar die gaan sneller. Ik laat ze maar lekker gaan, want ik kan hun tempo toch geen halve marathon volhouden. Mijn tijd op de 5 kilometer is 22.35
We lopen naar Noordse Dorp, Woerdense Verlaat en zien prachtige slingerweggetjes en watertjes. De regen is na de 5 kilometer helaas gestopt en ook mijn kilometertijden stijgen nu.
Bij 10 kilometer loop ik in een grotere groep die me eigenlijk net te snel gaat. Max en Ron lopen nog steeds niet ver voor me, maar ik blijf niet in deze groep hangen anders kunnen ze me straks opvegen. De 10 kilometer gaat in 45.45
Na de 10 kilometer zie ik Ron wat afzakken bij Max of Max versnellen bij Ron, er onstaat een gaatje tussen die twee.
Ik probeer nog even bij het groepje te blijven om zo in de buurt van Ron te komen, maar dat is harken geblazen. Na 13 kilometer moet ik er definitief af. Voor me zie ik de ene na de andere loper afhaken bij de groep. Bij de 15 kilometer drink ik wat en vervolg mijn weg. Ik kijk even achterom hoever mijn achtervolgers achter me zitten en zie ineens Ron aan komen lopen. Ik ben hem gepasseerd doordat hij ergens een grote boodschap moest doen in het gras.
Ron loopt snel op me in en ik heb daar geen antwoord op. We lopen nu langs de Meije, een leuk watertje. Het is er erg mooi en het is volop genieten.
Voor me duikt ineens een man op die ons met een grenbsrechtervlag rechtsaf stuurt, de polder in.
Op een smal weggetje steken we de weilanden door richting Nieuwkoop.
Halverwege dit weggetje moeten we een stuk door het gras om een groepje zwanen te onwijken die al flink aan het blazen waren. Even verderop moeten we om de koeienvlaaien heen en langs grazende koeien die net niet op het pas staan. Het heeft wel zijn charme. Het past bij de natuur die we tijdens deze loop in overvloed te zien krijgen.
Ron loopt me aan het einde van het pad voorbij, ik kan mijn tempo handhaven, maar heb geen snelheid meer om hem te volgen.
Aan het einde van het pad lopen we langs de Niewkoopse plassen, wederom een mooi gezicht. Het is echt genieten tijdens deze loop.
Ron loopt in de laatste 2 kilometer iets van me weg en komt aan in een 1.37-er , zelf loop ik een 1.38.24 en ben daar best wel cointent mee, het is onder de beoogde 1.40 uur.
Max was al lang binnen in een 1.34-er en bleef ook binnen zijn doelstelling.
Wilco loopt een 1.41-er en Peter en Wout een 1.43-er.
Peter is door zijn blessure redelijk tot fors aangekomen en moet eel wat kilootjes meezeulen. Zijn tijd is dan ook erg netjes te noemen en ook het debuut van Wout is erg geslaagd.
Het was weer een eerlijke loopmiddag.
Terug regent het en wederom is het een rit met het dak erop.
Ik haal een vrachtauto in en mis de afslag Bodegraven. Stom, maar helaas. Ik moet er nu de volgende afslag af, dat is Waarder. Het is toch een mooie dag dus een toeristische route kan er nog wel bij. Van Waarder ga ik naar Sriebruggen waar ik hopelijk niet geflitst ben. Ik had de snelheid te laat in de gaten en zag later een kastje staan.
Van Driebruggen gaan we naar Hekendorp, Haastrecht, Vlist en via de Fransekade weer terug. Even voor half 6 ben ik weer thuis. 
Vrijdag wacht alweer de Singelloop in Gouda.

Trackmeeting Utrecht 18-07-2008

Afgelopen vrijdag was het dan zover, mijn allereerste baanwedstrijd buiten Avantri, de trackmeeting in Utrecht. Inmiddels al veel over gehoord, maar nu toch zelf eens meedoen om de sfeer te proeven.
Ik zet alles in het werk om op tijd te kunnen vertrekken. O, 18.00 uur sluit ik alles af als er nog een klant binnenkomt. Ik help hem nog wel even maar zeg er wel bij dat ik om 19.00 uur in Utrecht moet zijn.
Om 18.10 ga ik op pad en kom even voorbij Lopik achter Arie Visser te rijden. Arie, Robert Hofman en Ruud vd Velde stoppen bij de carpoolplaats in IJsselstein en ik stap bij hen in.
Even voor 19.00 uur zijn we ter plaatse en ik schrijf me in voor de 150 meter.
Namens Avantri doet ook Piet van Wijngaarden mee met de 150 meter. Piet loopt een CR met 20,61
Bij de jeugd loopt Dennis Buys mee en loopt super in 18,57
Ik zit te emmeren met die startblokken. Ik hoor mijn buurman vragen of hij staand mag starten, wat inderdaad mag omdat hij master is. Hé denk ik, dan doe ik dat ook.
We starten in serie 7, de langzaamste en laatste serie. Ik ben super weg en kom als eerste de bocht uit, ondanks mijn staande start. Mijn inschrijftijd was 22 seconden. Arie Visser schat mij in op 21,50 seconden. Na de bocht op het rechte stuk val ik een beetje stil, de laatste 50 gaan moeizaam. Ik had wat sneller gekund, maar ik wil nog meer afstanden lopen en besluit me niet helemaal kapot te lopen en kom binnen in 21.46 waar een 20-er er zeker in had gezeten, maar goed, het is een CR, mijn eerste CR omdat de afstand in mijn leeftijdscategorie nog niet is gelopen. Super zeg. Het bleek ook de tweede tijd te zijn in de klasse Master 40, al had dat de klasse Master 45 moeten zijn, dan was ik derde geworden.
Voor, tijdens en na de race zijn er regelmatig enkele regenbuitjes te melden waar ik vanzelfsprekend niet om geef, het is dan mijn weer.
Voor de start van de 150 meter schrijf ik me nog even in voor de 1000 meter, dat lijkt me ook een mooie afstand. Ik wil mijn KNAU-pas overhandigen, maar ben hem kwijt. Ik heb de pas laten liggen op de tafel bij de inschrijving van de eerste afstand, maar ik kan toch voor het normale tarief meedoen. 
De 1000 meter gaat over 9 series. Na een aantal series wil ik me inschrijven voor de Mijl, maar daar ben ik helaas te laat voor, wel kan ik me nog inschrijven voor de 5000 meter, wat ik dan ook doe, dat plan had ik vooraf ook al.
Ik kijk hoe Arie Visser een 3.05.99 loopt waar hij helemaal niet tevreden over is. Onder de 3 minuten was het doel.
Ruud vd Velde en ik starten in serie 9, de laatste uiteraard. De opgegeven tijd van Ruud is 3.38 , die van mij 3.35
Mijn PR is 3.32.4 en ik ga kijken hoe het gaat om dat eventueel aan te vallen, maar dan moet het wel meezitten.
Van te voren zeg ik tegen Ruud dat ik het hele eind achter hem blijf en hem het laatste stuk voorbij zal gaan. Ruud roept; dat zullen we nog wel eens zien en het startschot klinkt.
We beginnen rustig. Ruud is wel als eerste weg, maar al snel lopen er een aantal lopers voor ons. Na 600 meter besluit ik Ruud al voorbij te gaan, want het gaat me net niet snel genoeg. De ene na de andere loper snel ik voorbij en heb nog over om aan te zetten. In het begin heb ik te langzaam gelopen, maar anders had ik misschien niets meer over gehad. Mijn eindtijd is 3.30.6 en een nieuw PR. Geweldig. Ruud komt binnen in 3.41.40 en is niet tevreden. We eindigen als 6e en 7e in de klasse Master 45.
Op de Mijl ben ik toeschouwer en kijk hoe mijn clubgenoten het doen.
Ik loop wat over de baan en kom dan ineens Jos Koeleman tegen. Hij gaat zelfs meelopen op de mijl. Onvoorstelbaar ! 
De hele tijd geblesseerd, hopende op een rentree verder in het jaar en er nu ineens staan. Ik ben benieuwd.
Er wordt begonnen met de snelle jongens. Robert en Jan Zijderlaan zijn van de partij en maken er een mooie race van. Jan kan in het begin mee met de twee koplopers, Robert loopt daar een stukje achter op de vijfde plaats. Naarmate de race vordert moet Jan de koplopers laten gaan en ook Robert zakt wat af.
In de laatste ronde zakt Jan wat terug, maar loopt wel een keurige 4.56.81 , Robert zit daar 5 seconden achter in 5.01.62 wat tevens een CR is, hoewel Robert baalde van de tijd. De tijd is dan in ieder geval door hem zelf nog te verbeteren.
In serie drie zien we Ester en Jos in actie.
Jos staat in de uitslag als lid van Atverni, wellicht hebben ze hem zo'n tijd niet gezien dat ze denken dat hij is overgestapt.
Ester en Jos starten goed. Jos doet het rustig aan na zijn blessure en tast een beetje af. Ester zit al meteen voorin. Ester schuift naarmate de race vordert wat door naar voren en loopt in vierde positie achter een andere dame. Jos loopt daar een stuk achter maar ziet er redelijk fris uit.
In de voorlaatste ronde gaat Ester de dame voorbij en slaat een gaatje. Jos loopt de voorlaatste ronde wat langzamer maar heeft nog genoeg over om te versnellen en komt binnen in 6.12.76 wat tevens een CR is. Even een keertje lopen na zo'n lange afwezigheid en dan meteen een CR lopen, knap hoor.
Ester wordt derde in haar serie in een nette 5.38.67 al is ze daar zelf allerminst blij mee volgens echtgenoot Gertjan.
Het is tijd voor de 300 meter. De snelle mannen. Voor Avantri komt Piet van Wijngaarden aan de start. Piet lijkt steeds jonger te worden, want ook hier loopt hij een CR en wel in 43.28
Robert, Ruud en Arie willen naar huis omdat ze de 5000 meter niet gaan lopen en ik wel. Ik pols Rob Boer of ik met hem kan meerijden en dat kan.
Op de 5000 meter loopt naast Rob en ik ook Job mee.
Job en Rob lopen in serie 2 van de 3, samen met Frans en Michael Woerden.
Rob loopt al snel voorop met twee andere atleten. Geen van twee neemt de kop over en Rob moet het werk doen. Job loopt netjes, maar wel een heel stuk achter Rob. 
Een aantal ronden voor het einde moet Rob er voorin af en moet ook Job lossen bij Frans Woerden.
Ondanks dat Rob moet lossen loopt hij alsnog een prachtige 16.52.08 waar ik jaloers op kan zijn. Job loopt een nette 17.46.30 
Inmiddels is het weer gaan regenen en waaien en is het best fris in mijn Avantri hemdje. Snel starten en warm worden.
Ik heb ingeschreven in 22.30 en wil het rustigjes aandoen omdat ik zondag 25 kilometer wil gaan lopen.
Al snel blijkt dat ik in deze derde en laatste serie de langzaamste ben van allemaal. Na een aantal ronden besluit ik toch maar wat te versnellen, omdat ik anders het licht moet uitdoen.
Ronde voor ronde loop ik in op nummer voorlaatst en met het ingaan van de laatste ronde zit ik er vlak achter. Met nog een 250 meter te gaan zet ik aan en ga de loper voorbij en duik de laatste bocht in waar ik de wind pal op de kop krijg. De loper heeft nog zoveel over dat hij flink aan kan zetten en mij helemaal zoek loopt. Na de twee eerdere afstanden heb ik niet meer de macht om deze sprint te beantwoorden en ik kom binnen in een welliswaar nette 20.53.21 , waar ik een PR had staan van 20.47 , mijn klassering was 5e en laatste bij de klasse Master 45 en één loper is uitgevallen.
Als ik de andere afstanden niet had gelopen had er bijna zeker een PR op de 5000 meter ingezeten, maar ja. Een CR en een PR op één avond is ook al erg mooi. De man van wie ik de sprint verloor kwam zelfs binnen in 20.44.96 wat een PR voor mij was geweest.
Na afloop brengt Rob me weer bij mijn Spidertje die nog netjes staat te wachten. Geen ingeslagen ramen en zo.
Het was mijn eerste echte Atletiekavond en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb nog steeds nooit een Mijl gelopen, dus dat zal zeker nog gaan gebeuren. Ook de 5000 meter kan nog scherper.
Ik wil alle Avantrianen bedanken voor hun aanmoedigingen.

Panbosloop Zeist 06-07-2008

Het wordt wat minder wat betreft de keuze van de loopjes. Traditiegetrouw in iedere eerste zondag van de maand de Panbosloop. Als er eigenlijk niets te lopen is ga ik uiteindelijk maar naar Zeist.
Wim heeft ook plannen om te gaan maar stuurt om 9.15 een SMS-je dat hij niet gaat.
Om even voor 11.00 uur stap ik in mijn Spider en snor naar Zeist. Even uitkijken bij Utrecht waar duidelijk 80 boven de weg staat. Je hebt zo een prent te pakken.
Ruim op tijd kom ik aan en wordt meteen aangeklampt door Annie van Rossum. Annie vraagt me om na afloop EVEN te wachten omdat ze me wat wil laten zien. Ze heeft in de krant gestaan.
EVEN bij Annie duurt over het algemeen erg lang, zoals velen onder de lopers reeds weten.
Frans en Michael Woerden staan ook hier aan de start. De rondjes zijn slechts 3 kilometer lang. Ik voel me goed en ook het weer is niet echt slecht. Het is niet super warm. Een halve marathon met 7 rondjes van 3 kilometer is niet bepaald een uitdaging, maar voor deze ene keer is het te doen. In augustus zal ik hier ook wel weer van de partij zijn, want ook dan is er nog geen alternatief.
Ik ga proberen om Frans Woerden te beletten om me te lappen, al zal dat niet meevallen. Ik stel mijn horloge in op 1.45 , maar dat zal sneller moeten. Het parcours is best pittig. Veel heuveltjes, alles onverhard en ook veel stukken zand en boomstronken. Snel kun je hier absoluut niet lopen, maar dat is ook voor Frans zo.
1.45 betekent een rondje van 15 minuten. Ik ga proberen om dat in 14 minuten te doen, al is dat niet makkelijk.
Ronde 1 gaat in 14.00 , prima. Het gaat lekker en ik kan dit tempo makkelijk volhouden.
Ronde 2 gaat iets te snel in 13.51 , maar die tijd lever ik weer in met de drankpost.
Na twee rondjes is zes kilometer, haal ik Annie van Rossum al in. Ik loop twee keer zo snel. Ik probeer haar iets te stimuleren en roep dat ze bij twee mannen moet proberen te blijven die net voor haar lopen.
Ronde 3 gaat weer op schema in 13.58 , van Frans is nog niets te zien.
Ronde 4 gaat iets te langzaam, 14.08 , al is de tussentijd van 55.57 nog prima.
Het gaat nu moeizamer. Al die heuveltjes en onverharde paden met boomstronken eisen hun tol.
In ronde 5 zie ik Frans lopen. Hij is bijna aan het einde van zijn vijfde ronde en ik bij kilometer 1 van ronde 5, een verschil van 2 kilometer dus. Als ik dit vol kan houden blijf ik hem net voor heb ik al berekend.
Annie van Rossum haal ik in ronde 5 voor de tweede keer in en als ze zo doorgaat zal dat nog een keer gaan gebeuren.
Ronde 5 gaat in 14.14 en ik zak wat terug. Ronde 6 moet ik nog wat snelheid houden om Frans voor te blijven, in ronde 7 heb ik geen last meer van hem, want dan is hij al binnen.
Ronde 6 gaat uiteindelijk in 14.23 en ik heb het gered om Frans voor te blijven. Als ik bij de drankpost sta uit te puffen zie ik Frans aan komen stormen, zo'n 200 meter van de streep. Hij is nummer 1.
Ik besluit niet op hem te wachten en vervolg mijn weg. Deze laatste ronde loop ik zonder echt doel. De benen voelen zwaar en ik besluit rustig uit te lopen. Er is niemand voor me te zien en niemand achter me. Ronde 7 gaat dan ook in 16.13 , maar daar maal ik verder niet om. Mijn eindtjd was 1.40.47 , al had ik ook onder de 1.40 kunnen lopen.
Annie had besloten om maar 3 rondjes te lopen, dus ik hoefde niet op haar te wachten. Ze laat me een groot artikel lezen uit de editie van Het Kontakt uit Vuren. Annie is daar op een grote foto te zien. Er wordt vermeld dat Annie veel loopt, maar niet de snelste is. Wie niet snel is, moet slim zijn staat er.
Annie niet de snelste ???
Volgende week is er weer niet veel te lopen. Wellicht ga ik dan maar naar Veldhoven voor een 18,9 of gewoon een training als voorbereiding op de marathon van Monschau op 10 augustus. We zullen het wel zien.
Als ik het even kan halen probeer ik de Mijl van Arie Visser op 11-7 nog mee te pikken.

Midzomeravondloop Bleiswijk 02-07-2008

Woensdagavond trainingsavond, dat is bij mij altijd vaste, maar niet deze keer.
Traditiegetrouw ga ik op deze woensdag naar Bleiswijk voor de Midzomeravondloop.
Robert Hoek heeft ook plannen om te gaan. De start zal om 19.30 uur zijn. Robert probeert voorzichtig of we om 17.30 kunnen vertrekken, maar dat gaat niet lukken. Ik werk in ieder geval tot minstens 18.00 uur, maar ik ben nog nooit om 18.00 uur naar huis gegaan, ook deze keer niet.
Robert besluit niet te gokken op een Cor Terlouw start en gaat op eigen gelegenheid naar Bleiswijk.
Ik kom om 18.32 thuis en moet mijn sporttas nog inpakken en me omkleden. Als een speer vertrek ik naar Bleiswijk en kom daar aan om 19.15
Nadat ik de auto heb geparkeerd wandel ik naar de kantine waar ik me inschrijf en mijn boekje afstempel. Peter Akerboom, een loper uit Roelofarendsveen is zijn startnummer kwijt en krijgt een nieuwe. Ik maak nog een opmerking en vraag of hij wel heeft betaald. Al lachend gaat Peter naar de start. Ik ga naar de kleedkamer om mijn loopschoenen aan te doen en mijn startnummer te bevestigen. Startnummer ????
Oh jee, die ligt nog in de kantine. Stom. Even naar de kantine rennen en ja hoor, hij ligt er nog, anders had ik net als Peter om een ander nummer moeten vragen.
Inmiddels begint de tijd te dringen en ga ik op een drafje richting start. De start ligt nog bijna een kilometer verderop. Al lopende stel ik mijn horloge in. In de verte hoor ik de speaker omroepen dat het nog één minuut duurt voordat er gestart gaat worden. Pffff, net op tijd. Ik heb nog 20 seconden over. Ruim zat toch ???
Robert zie ik niet, maar die zal wel vooraan staan. Ook Frans en Michael Woerden zie ik niet, ook die staan vermoedelijk voorin.
Ik zit te hopen op een grote plensbui, want het is enorm benauwd weer. Mijn plan is om een tijd van 1.07.30 te gaan lopen of daar wat onder.
Overmoedig en hopende op die bui start ik te snel. 
Na een 4.14 en een 4.17 merk ik dat ik slecht adem kan halen. Ik laat bewust mijn tempo wat zakken naar 4.23 , 4.24 , 4.26
Kilometer 6 gaat in 4.24 , waarna we een drankpost krijgen. Ik besluit het er even van te nemen en ook om mijn tempo voor gezien te houden. Het is niet lekker lopen als je slecht adem kan halen met dit benauwde weer. Dan maar geen goede tijd.
Kilometer 7 gaat in 4.56 , dan een 4.40 , een 4.43 en een 4.38
Na kilometer 11 in 4.36 is er weer een drankpost. Eindelijk weer wat verfrissing. De kilometertijd is dan gelijk weer hoog in 4.56 
Ik wordt ingehaald door een aantal lopers en besluit het daar niet bij te laten zitten. Ik blijf in de buurt van de drie lopers en geef zelf het tempo aan. Op het moment dat ik voorbij wordt gelopen versnel ik iets, genoeg om me niet in te laten halen. De andere lopers worden er moedeloos van. Iedere keer dat ze me voorbij willen versnel ik. Ik heb genoeg over.
Kilometer 13 gaat in 4.34 , nummer 14 in 4.27 en de laatste kilometer in 4.21
Mijn eindtijd is netto 1.08.03 , niet eens onaardig gezien het benauwde weer. Na afloop klaagt iedereen over het weer en bij het betreden van de kleedkamer spreekt Robert me aan. Hij had al gekeken of ik was gestart en ja hoor, ik had het laatste startnummer. Robert heeft goed gelopen en net onder de 1.01 geklokt. Een supertijd waarmee hij 11e werd, mijn klassering was de 39e.
Na afloop stap ik in de Spider en Robert gaat net voor me uit op pad met zijn nieuwe Kia. Op de snelweg haal ik Robert in en wordt ik gelijk gefotografeerd. Niet door de mannen met de laser of via een kastje, maar door Robert vanuit zijn auto. Je mag niet bellen tijdens het rijden zonder handsfree, maar hoe zit dat met fotograferen ??????

Gouwebosloop Waddinxveen 24-06-2008

Na het warme benauwde weer van afgelopen zondag ben ik nog steeds niet helemaal hersteld. Het warme benauwde weer van vandaag werkt er ook niet aan mee.
Ik wil vanavond 10 kilometer gaan lopen in Waddinxveen, de Gouwe Bosloop. De start is om 19.30 .
Rond 17.30 krijg ik een telefoontje op mijn mobiel van taxibedrijf Van Beuzekom. De taxi gaat naar Waddinxveen en haalt me op.
Ik vertel de chauffeur dat ik nog een klant krijg om 17.45 en dat het wel eens heel krap kon gaan worden, maar dat veel mensen dat al van me gewend zijn. De taxi besluit dan maar alleen te vertrekken richting Waddinxveen.
Om 18.30 kom ik thuis en pak mijn spullen bij elkaar, kleed me om en vertrek.
Bij de rotonde bij de molen in Bergambacht kom ik ineens een auto tegen van taxibedrijf Van Beuzekom. De auto stopt op een parkeerplaats en ik stop daar weer achter.
Wim stapt uit en hij wil ook wel eens plaatsnemen in de Fiat Spider, zeker met deze temperatuur.
Lekker in de wind tuffen we naar waddinxveen en komen daar om 19.13 aan, we hebben nog genoeg tijd om ons rustig in te schrijven. Ik raak al snel aan de praat met de vele bekenden. Ik heb zelfs rustig tijd om mijn horloge in te stellen.
Na de zware halve marathon van zondag wil ik nu niet voluit gaan lopen. Een tijd van 45 minuten op de 10 lijkt me prima.
Wim wil eerst een 5 lopen, maar besluit nu ook een 10 te lopen.
Wim start vooraan, ikzelf sta in het midden en ben aan het kletsen als het startsignaal klinkt.
Het is wederom erg benauwd weer en het zonnetje is ook niet prettig. Rustig starten dan maar weer.
Kilometer 1 gaat in 4.12 , maar daarna kom ik een beetje in een goed tempo met 4.22 , 4.26 , 4.20 en 4.33 met drankpost.
Wim is al ver van me weggelopen en zal wel richting de 40 minuten gaan lopen.
Het gaat niet slecht, maar ik voel me toch niet super. De benen voelen zwaar.
Kilometer 6 gaat in 4.30 , daarna een 4.39 , maar dat is wat te langzaam. Ik besluit toch nog wat te versnellen, ik heb lucht genoeg. Kilometer 8 gaat in 4.29 en ik nader een andere loper. Net voor het bordje kilometer 9 haal ik de loper in. Ik klok 4.25 op kilometer 9. Voor me loopt nog een andere bekende loper, Ronald van AV Gouda, maar die is te ver weg. Ik ga het niet eens proberen.
De slotkilometer gaat in 4.11 , al is die niet helemaal een kilometer.
DE eindtijd is 44.07 , als je daar nog wat tijd bijtelt voor de iets kortere afstand, dan ben ik net binnen gekomen binnen de 45 minuten wat ook mijn doel was. Niet helemaal vlak gelopen, al was het resultaat wel op schema.
Wim had ook veel last van het benauwde weer en heeft besloten om uiteindelijk toch te kiezen voor de 5 kilometer en komt binnen in 19.40 of een tijd daar in de buurt.
Na afloop is het nog even nakletsen en uitzweten. 
Inmiddels is het iets afgekoeld, maar is het nog lekker vertoeven in de Spider met het dakje naar beneden.
Het is even een andere ervaring voor Wim dan met een grote Volvo.
Zondag is het waarschijnlijk een 15 kilometer in Delft, want er is even geen halve marathon te vinden.

Halve marathon van Nootdorp 22-06-2008

Vorige week voor mijn doen een snelle 10 gelopen, mijn snelste tijd in 10 jaar en nog maar een klein stukje achter Marleen. 
De dag daarna een hele rustige halve marathon gelopen. Ik stond rustig mijn horloge in te stellen toen iedereen van start ging. Ik was eindelijk klaar en ging in mijn eentje van start. Ik had al snel de achterblijvers te pakken en maakte met alle bekenden een praatje. Ik haalde Paul Wobbe in en we besloten samen te lopen. Na 3,5 kilometer kwam ik er achter dat ik niet op de startknop van mijn horloge had gedrukt. Ik heb het alsnog ingedrukt, al was het niet echt belangrijk, ik zag wel dat ik netjes op een hartslag liep van rond de 130. Volgens Robert is dat een prima training. Gezien zijn progressie moet dat haast wel juist zijn.
Bij de finish deden Paul en ik er ongeveer twee uur over. We waren nummer laatst en voorlaatst, we waren nog net niet zo langzaam als Annie.
Dinsdag had ik plannen om de 1500 op de baan te gaan lopen, maar ik was tot 20.00 uur nog op de zaak en had een berstende hoofdpijn. Ik ben niet meer gegaan en voelde me ook slapjes. Woensdag op de training was ik weer te laat. Ik haal de tijd van 19.30 heel vaak niet meer. Voor mij is het eigenlijk te vroeg. 20.00 uur zou me beter uitkomen, maar daar zullen anderen wellicht problemen mee hebben.
Ook op de training gaat het niet lekker. Ik voel me slapjes en moe, maar het is altijd gezellig en dat maakt veel goed. Op donderdag heb ik een vrije dag. Ik heb nog veel klusjes te doen en maak er een rustige dag van. Aan het einde van de middag doe ik nog wat 400-tjes en voel me al iets beter.
Op zondag staat de halve marathon van Nootdorp op het programma. De weersvoorwachting is niet gunstig, warm en broeierig weer. Wederom niet mijn weer. Ze geven wel kans op onweer op, maar dat zal later op de dag komen, te laat voor mij.
Om even over 10.00 ga ik op pad. Ik ben om 10.40 ter plekke en heb nog veel tijd over. Bij de start is het benauwd, maar gelukkig bewolkt. Ik besluit niet te snel te gaan, maar wil wel ongeveer 1.37.30 lopen.
Na achteraan te zijn gestart loop ik zachtjes aan wat naar voren. De eerste kilometer gaat in 4.40 , maar daarna versnel ik. Na 3 kilometer heb ik een tussentijd van 13.20 en het gaat aardig totdat de zon doorkomt. Ik baal als een stekker en onbewust gaat mijn snelheid omlaag. Mijn lichaam zet automatisch een knop om als de zon schijnt, zo lijkt het. Kilometer vier gaat nog in 4.35 , maar daarna zakt mijn tempo nog verder. De doorkomst op de 5 kilometer is 22.34 . We lopen tussen de kassen waardoor er geen wind staat en de zon nog eens schittert tegen het glas en voor nog meer warmte zorgt. De doorkomst op de 10 al 46.30
De eerste drankpost was op 4 kilometer, maar ondanks het warme weer is er geen drankpost bij de 7 of 8 kilometer. Pas bij de 11 kilometer komt de drankpost in zicht. Ik ben dan al helemaal verrot en blijf een tijdje staan bij de post. Ik gooi wat water over mijn hoofd en bovenlichaam, drink wat extran en wat water en wandel rustig een stukje. Ik probeer een aantal keren weer hard te gaan lopen, maar ik voel me slapjes. Ik lijk wel oververhit of zo, het gaat niet meer. Waardeloos zeg !
Ik sjok zo door tot aan de 14 kilometer waar we weer bij de start zijn en er nog een ronde op een ander parcours volgt over 7 kilometer. Ik twijfel even om uit te stappen. Ik drink weer wat en neem daar rustig mijn tijd voor. Als bij toverslag gaat de zon weg en komt er bewolking en veel wind.
Ik besluit mijn weg toch te vervolgen en rustig te joggen. Naarmate ik weer hardloop en het weer beter is herstel ik snel. De snelheid gaat weer verder omhoog en ik haal de ene na de andere loper weer in door wie ik net zelf ben ingehaald. Het gaat ineens super. Steeds meer wind, heerlijk. Anderen lopen te zwoegen tegen de wind en ik ben in mijn element. Het laatste rechte stuk voor de finish. Er lopen drie lopers voor me. Die ene kan ik nog wel hebben denk ik, maar die andere twee niet meer. Op zo'n 300 meter voor de streep haal ik de loper inderdaad in, maar ik heb zoveel snelheid dat ook nummer twee binnen bereik is. Ik versnel nog wat en lig bijna op sprintsnelheid. Nummer twee moet er ook aan geloven. Ik ben bijna aan het einde van het rechte stuk. Nu volgt nog een bocht naar links, een klein bruggetje en dan de meet. Waar ik de snelheid vandaan haal weet ik niet, maar ook loper nummer drie pak ik op het bruggetje voor de streep nog.
De laatste kilometer is tevens mijn snelste kilometer in 3.58
Als het weer maar slecht is loop ik beter, dat blijkt maar weer eens.
Bij de finish neem ik wat stukjes banaan en sinaasappel en kirijg ik een linnen draagtas met een doosje zuurtjes, een kladblokje, een aansteker en een pen. Ook ontvangt iedere loper een T-shirt. Het inschrijfgeld was redelijk fors met 8 euro, maar daar stond gelukkig dan wel wat tegenover.
Al met al een redelijke loop, al is mijn eindtijd van 1.43.51 natuurlijk erg slecht. Gezien de hoeveelheid wandelstukken valt het achteraf zelfs nog mee, ik eindig op een 31e plaats.
Dinsdagavond hoop ik op tijd te zijn om in Waddinxveen aan de Gouwebosloop mee te kunnen doen. De start is al om 19.30 uur. Ik ben benieuwd. Er is daar een 10 kilometer en het weer wordt wat frisser.

Ooievaarsloop Groot-Ammers 14-06-2008

WEDEROM EEN PR ALS MASTER TIJDENS GESLAAGDE OOIEVAARSLOOP IN GROOT-AMMERS.

Zaterdag 14 juni, de dag voor vaderdag. Ik ben benieuwd of mijn zoontje Richard er aan zal denken.
Op de zaterdag ben ik altijd aan het werk in mijn bedrijf. Ik hoop stilletjes dat het om een uur of één in de middag niet druk zal zijn, want dan piep ik er eventjes tussenuit om te gaan hollen in Groot-Ammers. Vandaag is daar de 9e Ooievaarsloop, onderdeel van het Grote Rivieren Loopcircuit en tevens onderdeel van onze superprestige. Ik heb hier nog nooit aan meegedaan, maar wellicht zal het gaan lukken. Ons aller Anita zit in de organisatie en ook Piet en Aria Wuijster spannen zich enorm in voor deze loop. Ik heb bij diverse loopjes driftig folders uitgedeeld in de hoop dat er veel lopers zullen verschijnen.
Om 13.00 uur ben ik nog met klanten bezig en ook om 13.15 komt er net weer een klant binnen. Ik vrees dat het niet gaat lukken.
Om 13.22 is de klant weg. Ik brul rond dat ik even ga rennen en om ongeveer 15.30 weer terug zal zijn. Ze mogen gerust alle auto's verkopen.
Om 13.30 kom ik bij het veer aan en kan er nog net op. Achter mij vertrekt de pont gelijk. Pfffff, dat is gelukt.
Ik stap uit de auto, doe alvast mijn horloge met hartslagband om en trek mijn loopshirt alvast aan, dat scheelt dadelijk wat tijd, want het gaat weer krap worden.
Vanaf de pont is het niet ver naar Groot-Ammers, maar het is druk op de dijk. Ik stond achteraan op de pont en kom als laatste in Groot-Ammers aan waar iedereen moet wachten voor de tegenliggers. regelmatig staat het verkeer vast. Ik ga door Groot-Ammers heen en ga rechtsaf de dijk af met het idee dat het hier ergens moet zijn, maar ik ben een afslag te vroeg. Geen probleem. Ik parkeer mijn Spider en ga te voet naar de sporthal. De meeste lopers staan al klaar voor de start als ik mijn naam op het inschrijvingsformulier invul. Ik kleed me snel om in de kantine en vlieg nog net op tijd naar de start. Ik sluit vooraan aan, dat is weer eens wat anders. Robert, Marleen, Arie, Nico, Piet, ze staan allemaal voorin. Marleen merkt op dat ik geen startnummer op heb. Stom, dat ligt nog bij mijn sporttas. Ik spurt de kantine weer in en kom nog net op tijd terug. Ik sta nu een stuk naar achteren, maar het is niet anders. Het startschot klinkt en na een seconde of 5 kan ik ook weg.
Het is benauwd weer met een zonnetje boven ons hoofd en ik loop al snel te proesten. De vorm is goed en ik heb overmoedig mijn horloge op 43.00 gezet.
De eerste kilometer gaat te snel in 3.58 , dit ga ik niet volhouden. Een stukje voor me loopt Marleen. Normaal gesproken is Marleen me te snel af, maar ze heeft ook wel eens haar dag niet, dus wie weet.
Kilometer 2 gaat in 4.17 en nummer 3 in 4.15 , ik zit netjes op schema, zelfs iets sneller. De zon is gelukkig verdwenen en het wordt beter loopweer. Marleen loopt nog steeds een flink stuk voor me, maar ze moet lossen uit het groepje voor me. Nico loopt daar weer een stukje voor en Piet zie ik in de verte ook nog.
Na een 4.14 en een 4.15 zit ik halverwege op 20.59 en kan mijn ogen niet geloven. Twee keer die tijd en ik loop 42.00 , maar meestal werkt het niet zo.
Marleen loopt binnen bereik en zakt wederom iets terug. Iedere keer als ze wordt ingehaald door een loper haakt ze aan en versnelt ze, waardoor het gat tussen ons weer groter wordt. Zo kom ik er natuurlijk nooit bij.
Ik haal nu toch links en rechts wat lopers in die het moeilijk krijgen. 
Het is absoluut niet mijn afstand, ik loop veel te snel, maar ik probeer er toch altijd het beste van te maken. Ik maak er altijd een wedstrijd van, zo ook nu.
Kilometer 6 gaat in 4.16 , nummer 7 in 4.20 
Onderweg staan gelukkig twee drankposten en bij de 7 gooi ik nog even een beker water over mijn hoofd om te koelen. Het zweet gutst van mijn lichaam.
Het is nu aftellen, nog drie kilometer.
Kilometer 8 gaat in 4.19 en er is nog weinig verval. 
Marleen loopt na kilometer 9 in 4.22 toch serieus van me weg en ik wordt ingehaald door lopers die de eindspurt al hebben ingezet. Dit laat ik niet op me zitten en ook ik ga versnellen. De laatste 500 meter breken aan. Voor me loopt Job naast Marleen om haar aan te moedigen. Ik loop de hele tijd in mijn uppie zonder steun. Achter me hoor ik een loper aankomen waar ik al een paar keer eerder deze race afstand van heb genomen. Hij wil me net voor de strep nog inhalen. Niets daarvan denk ik en ik zet nog wat aan. Een loper voor me zit er doorheen en ik vlieg hem voorbij. Vlak bij de streep zet ik nog wat aan om nog een loper op de meet te pakken, maar hij heeft het helaas in de gaten en versnelt net op tijd om me een seconde voor te blijven. 
Na een laatste kilometer in 4.04 met een maximale hartslag van 177 kom ik voldaan binnen in 42.15 netto, wat wederom een nieuw record is als master, goed voor een 24e plaats bij de recreanten van de 127.
Een goede halve marathon blijkt een goede basis te zijn voor een goede 10 !!!! , of was het iets anders Robert ???

Het is in Groot-Ammers een feest der herkenning. Veel Avantrianen en lopers van Start verschijnen ter plekke en iedereen praat met iedereen. Veel vrijwilligers laten zich van hun goede kant zien. De organisatie is toppie.
Anita staat achter de bar en voorziet in de behoefte van de lopers om hun dorst te lessen terwijl man Lars ons de weg wijst onderweg. Super.
Bij de finish wacht ons nog banaan, sinaasappel, appel en een flesje AA-drink en ook is er een verloting op je startnummer waarbij je zelfs een fiets kunt winnen.
Voor het inschrijfgeld van 5 euro en bij voorinschrijving zelfs maar 4 is het absoluut de moeite waard. 
Ik heb geen onvertogen woord gehoord.
Zelf vond ik alles goed geregeld, je kon ook lekker douchen.

Na afloop was er geen tijd meer om te wachten en gezellig te kletsen al had ik dat wel willen doen. Ik had afgesproken dat ik om ongeveer 15.30 op de zaak zou zijn.
Ik hol naar de Spider en vlieg richting pont. Op de dijk zie ik de pont al aankomen en ter plaatse kan ik er gelijk op, waarna de pont opnieuw net na mij vertrekt. Om 15.43 kom ik op de zaak aan, waarna ik nog wat klanten kan helpen.
Voor mij is het jammer dat dit soort wedstrijden altijd op een zaterdag plaatsvinden.
Wellicht is het voor Avantri ook wel eens te overwegen om een loopje als test op de zondag plaats te laten vinden. Wellicht is er voor een uurloop op een zondag meer interesse. De Oliebollenloop op de zondag was toen ook een succes. Wie weet ?

Morgen (inmiddels vandaag) wacht er weer een halve marathon in Leiden, de PPC-loop bij NL-ML (Niet Lullen Maar Lopen). Start om 10.30 uur. Ik ben nu inmiddels al ingelopen. Met het oog op de 1500 meter van aanstaande dinsdagavond zal ik het rustig aan doen.

Van Goghloop Nuenen 07-06-2008

Het ging fantastisch vandaag

Zaterdagavond 7 juni 2008. 
Marloes en Richard zijn met het werk van Marloes naar Duitsland, naar Moviepark Germany. Ik heb het rijk alleen.
Er is een halve marathon in Nuenen, de Van Goghloop. Als ik op de zaterdag ga lopen, ben ik op de zondag eens een keer thuis met het gezin, dat is ook wel leuk voor hen.
Om 17.30 komen er geen klanten meer en sluit ik alles af. Ik spoed me naar huis om mijn spullen te pakken en om 17.45 stap ik in de Spider naar Nuenen.
Ik wil in Bergambacht overvaren om via Breda naar Tilburg, Eindhoven naar Nuenen te rijden maar ben de pont net mis.
Ik neem de pont in Schoonhoven en hou dezelfde route aan, maar ga daardoor een heel stuk om. Ik had beter via Den Bosch kunnen gaan, dat had sneller geweest.
Om 19.15 kom ik aan in Nuenen. Snel de auto parkeren, me inschrijven, omkleden, hartslagmeter om, startnummer bevestigen en als een speer naar de start in het centrum van het gezellige Nuenen.
Op het plein is het een drukte van jewelste. Er is op een trailer van een vrachtwagen een heus dweilorkest geplaatst. Er hangt een lucht van frites en kroketten. Mensen zitten op terrasjes met een grote pint voor hun neus. De sfeer is super.
Aan de start bij de halve marathon staan in totaal 121 lopers, waaronder die ene uit Bergambacht. Ik ken er helemaal niemand, dat is wel eens anders geweest. 
Bij de start gearriveerd heb ik nog 3 hele minuten over, wat een luxe.
Het Brabantse taaltje is wel komisch. Soms moet je moeite doen om ze te verstaan.
Om 19.30 klinkt het startschot. We lopen eerst 3 rondjes door het centrum waarin we 1100 meter afleggen waarna er 4 ronden van 5 kilometer volgen, zodat we op 21,1 uit komen.
Het is broeierig warm in het centrum, ook de zon schijnt nog volop. Het publiek is laaiend enthousiast en moedigt hun favorieten aan. Lopers lopen de drie rondjes door het centrum veel te snel om hun supporters te behagen, maar vallen later ver terug.
Ik start rustig en kijk even of ik last heb van gisterenavond de 1000 meter, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Gezien de start van alle andere lopers denk ik dat iedereen de halve gaat lopen in 1.15 of 1.30 , want ik heb bijna niemand achter me.
Na de drie kleine rondjes gaan we op pad voor de eerste grote ronde. Het lijkt niet snel te gaan, maar kilometer 1 em 2 gaan toch in 4.21 , wat veel te snel is. Ik heb me ook door het publiek laten opjutten. De rem gaat erop en de kilometertijden zakken terug van 4.27 naar 4.33 , 4.30 en 4.34
Het zonnetje is inmiddels verdwenen en ik begin me steeds sterker te voelen. Ik besluit mijn tempo weer wat te verhogen en haal veel lopers in. DE kilometertijden van de tweede ronde van 5 kilometer zijn; 4.27 , 4.29, 4.27, 4.24 en 4.30 , het gaat super. Als ik dit nu eens kon volhouden, dan ga ik weer onder de 1.35 eindigen.
Op straat staat een jongen omringt door veel toeschouwers die zijn hele muziekinstallatie heeft uitgestalt, wellicht de één of andere zendpiraat. Drankposten zijn er in overvloed. De organisatie heeft er 2 op het parcours van 5 kilometer, maar ook toeschouwers staan klaar met bekertjes en sponzen. Het lopen leeft hier enorm. Ik neem herhaalderlijk een spons aan of giet een bekertje water over mijn hoofd om maar wat te kunnen koelen. Ik kan het tempo nog steeds goed aan. 
Voor me loopt de eerste dame in de race. Ze wordt bijgestaan door een fietser die iedere keer uitroept; APPLAUS VOOR DE EERSTE DAME !
Ik blijf even achter haar lopen waarna ik haar voorbij snel en op zoe ga naar de volgende lopers om ook die binnen te hengelen. Ronde 3 heb ik het iets rustiger aangedaan om in ronde vier weer vol gas te geven. De ene na de andere loper begint het moeilijk te krijgen, maar bij mij merk ik gelukkig nog geen verval.
Aan het begin van ronde vier een klein incident. Ik kom de hoek om en klap bijna op een serveerster die met een grote hoeveelheid bier de straat oversteekt op weg naar de muziekkapel.
Kijk uit voor osn bier roept er nog één. Het loopt met een sisser af, ik kon er nog net omheen.
Ik vervolg mijn weg en versnel nog meer.
Diverse plaatjes worden geschoten en ik kom in de laatste kilometer. Ik wordt zelfs nog ingehaald door een loper die zijn eindspurt al inzet. Ik probeer hem te volgen en dat lukt. Het is een klein gaatje en dat weet ik zo te houden. Voor ons loopt een loper waar ik al een tijdje op ben ingelopen en die steeds meer binnen bereik komt.
Het laatste rechte stuk naar de finish, nog 150 meter. Ik zet mijn eindspurt in en haal de jongen in die me voorbij was gelopen. Ik haal ook de andere loper voor me in en denk hem verslagen te hebben. Ik waande me de wielrenner die zijn armen de lucht indoet en nog voorbij wordt gefietst voor de meet. Dit gebeurde ook. Toen de loper werd ingehaald zette hij het op een supersprint en ik had het te laat in de gaten. Helaas. Een beginnersfout. Ik had best nog iets harder gekunt.
Ik had nu pas gelegenheid om op mijn horloge te kijken. 1.33.42 !!!!!!
Nu was het een echte halve marathon. De vorige keer liep ik een PR in 1.33.04 op de 20,9 kilometer. Dit is dus nu een officieel PR van 1.33.42 op de KNAU halve marathon. Deze is erkend en gaat in mijn recordboek. Als mijn vorm zo blijft duik ik ook hier nog wel eens onder, want ik had niet het idee dat ik overal voor 100% had gelopen. Ik was niet echt kapot, al hadden mijn benen het beste wel gehad.
Het inschrijfgeld van deze loop was 5 euro, dat valt mee. Bij de finish kreeg iedere loper een medaille, een flesje AA drink, een mueslireep, een zakje sportwater en ook nog sinaasappelpartjes op stukken banaan.
Ongelooflijk wat een organisatie. Super.
Een leuke herinnering, goede verzorging onderweg, veel vrijwilligers, een goede sfeer. Een echte aanrader. Volgend jaar ben ik weer van de partij.
Op de weg terug pak ik nog even een McDrive, want ik heb nog niets gegeten. Om 23.10 arriveer ik thuis. Marloes en Richard zijn om 22.15 thuisgekomen. Richard is gelijk naar bed gegaan en zie ik morgen wel weer.
Wat een avond en wat een supertijd zeg. Geweldig gevoel !

Arie Visser Loop 1000 meter Avantri 06-06-2008

Op vrijdagavond 6 juni is er een 1000 meter op onze baan georganiseerd door Arie Visser.
Aangezien ik met mijn werk zit is het niet zeker dat ik dit ga redden. Arie heeft al een startnummer voor me klaarliggen voor het geval het wel gaat lukken. Er komen geen klanten net voordat ik wegga en ik ben zowaar op tijd op de baan. Er doen 40 lopers mee in totaal. Dames, heren en kinderen.
Er zijn 3 series. Ik start in serie 2. Ik wil morgen een halve marathon gaan lopen in Nuenen en nu niet teveel kruit verspillen, dus ik start erg rustig. Na een kort stukje krijgen we drie volle ronden. Ronde 1 en 2 doe ik rustig aan, in de laatste zet ik seroeus aan en kan ik nog wat lopers inhalen. De klok blijft staan op 3.32.4 en mijn horloge geeft aan dat het zelfs 10,04 kilometer was. Een verschil van 6 seconden, al weet ik niet of dat betrouwbaar is. Aad van der Poel liep ook mee in mijn serie en kwam net uit boven de 4 minuten. Ook hij had 1,04 op zijn GPS staan. 
Robert Hoek won de serie met speels gemak en had eigenlijk in de snelste serie moeten starten. Hij zou dan de strijd met Wim hebben kunnen aangaan, die liep 3.12 en Robert 3.15
Na afloop merk ik eigenlijk niet dat ik heb gelopen. Ik had wellicht nog wel een 5 à 10 seconden sneller kunnen lopen, maar toch heb ik door de laatste ronde last van mijn keel gekregen. Dit is nu ook een reden dat ik liever langere afstanden loop dan korte. Ik heb dat met de 1500 meter ook al eens meegemaakt. Toen heb ik 3 dagen last gehad van mijn keel.
Het neemt niet weg dat het een echt PR voor me is, want ik had voor deze race nog nooit een 1000 meter gelopen.
Deze race gaat de analen in met een tijd van 3.32.4
Ik ga wellicht een ander jaar nog wel onder de 3.30 , dat had nu ook mogelijk geweest.
Het was wel jammer dat er niet meer Avantrianen van de diverse trainingsgroepen aan de start kwamen, dat had het wel leuker gemaakt en wat meer competitie gegeven. Wellicht een ander jaar.

Waterland Halve Marathon 01-06-2008

Zondagmorgen. Het is nog vroeg. Marloes ligt nog in coma en Richard zit al vroeg achter de PC.
Vandaag gaat de rit naar Monnickendam waar de Waterland Halve Marathon op het programma staat.
Ik ga deze keer niet alleen, Arie Visser gaat ook mee. We gaan met de Spider. Het weer is niet van dien aard dat het dak eraf gaat.
Om 8.30 is Arie al aanwezig en zit ik nog te ontbijten. Om 8.40 gaan we op pad. Ik dacht dat het een uurtje rijden zou zijn naar Monnickendam, maar het blijkt wel 5 kwartier te zijn. Rond 10.00 uur zijn we ter plaatse en hebben alle tijd om ons in te schrijven en klaar te maken. De kleedkamer voor de heren die staat aangegeven blijkt net zo groot als een bushokje. Meer dan 10 man konden ze daar niet in kwijt, dus omkleden doen we maar buiten. Ik kom al weer een heleboel bekenden tegen die ik wekelijks tegenkom. Ook Frans en Michael Woerden zijn weer van de partij.
Arie heeft vrijdagavond nog een baanwedstrijd gedaan in Utrecht over 5 kilometer en ik een 10 kilometer in Waddinxveen op donderdag. We zullen zien hoe de vorm is. Het is drukkend weer, een beetje benauwd zelfs, niet echt lekker, maar gelukkig schijnt de zon niet, dat scheelt enorm.
Dit is de derde keer dat ik hier loop. De eerste keer was al in 2000, maar toen was het warm en was de eindtijd 1.50.54 , in 2005 ging het iets beter en was de eindtijd 1.43.54 , vandaag hoop ik toch onder de 1.40 te komen, gezien de huidige vorm. Arie wil 4 minuten per kilometer lopen en probeert onder de 1.25 te duiken.
De baan bij de av Monnickendam is geen gravelbaan, geen kunststofbaan, maar een grasbaan. Je ziet dat niet veel, maar de baan is wel lekker groot.
Vanaf de start gaat het al lekker. Arie loopt al snel van me vandaan. 
Kilometer 1 gaat in 4.32 en ik versnel iets, maar 4.17 in kilometer 2 is wat teveel van het goede. Vanaf kilometer 3 zit ik in het goede tempo.
De organisatie had vooraf 3 drankposten aangegeven, maar gezien het benauwde weer werden dat er 5, wat voor mij altijd zeer welkom is. Ik neem meestal even rustig de tijd om te drinken en te koelen.
Na 10 kilometer kom ik door in 45.03 , maar ik vind dat toch iets te snel gaan vandaag met dat benauwde weer. Ik krijg mijn ademhaling niet lekker onder controle. Even wat tempo laten zakken en kilometers maken van 4.35 of zo lijkt me beter.
Ik loop al vanaf het begin tot en met kilometer 14 in mijn eentje. Tussen de 14 en 15 kilometer komen er drie lopers voorbij. Even wil ik aanpikken, maar ik besluit het niet te doen, dat zou waarschijnlijk niet tot het einde goed zijn gegaan. De benen voelen niet super, al heb ik weinig last.
Bij de 19 kilometer haal ik nog een loper in en versnel nog iets in de laatste 2,1 kilometer. De eindtijd is netjes in 1.36.33 , waar ik best tevreden mee ben. Vorige week liep ik sneller, maar waren de omstandigheden veel beter. Het was toen niet zo benauwd en de temperatuur lag toen ook lager.
Arie heeft super gelopen, al waren de laatste 4 kilometers moeizaam, waardoor hij het schema onder de 1.25 moest laten lopen. Hij zat wel netjes onder de 1.26 , waarmee hij inderdaad iedere kilometer zo'n 30 seconden sneller was dan ik. Klasse hoor !
Michael Woerden won de halve marathon in 1.14 en nog wat. Arie werd 6e bij de veteranen en zelf werd ik 13e.
Het was een mooi parcours vandaag. We liepen in een zeer waterrijke omgeving door de polders.
Onderweg zie je allemaal bekende plaatsnamen op de borden als Marken, Volendam, Broek op Waterland. Het is weer eens wat anders.
Op de terugweg was het nog steeds knap bewolkt, al voelde je de zon wel komen achter de wolken. Het dakje bleef erop.

Gouwebosloop Waddinxveen 29-05-2008

BENAUWD LOOPWEER IN WADDINXVEEN !

Na een skeelertocht van 20 kilometer op dinsdagavond en de training op woensdagavond was het nu de derde dag achter elkaar dat ik in actie kwam.
Na de halve marathon van afgelopen woensdag is niet veel rust geweest, maar toch besluit ik te gaan lopen. Niet te snel deze keer, want zondag wacht een halve marathon in Monnickendam.
Ik heb vrij vandaag. Donderdag heb ik regelmatig een dagje vrij en dat is toch lekker.
In de ochtens regent het en het ziet er goed uit voor de avond, maar naarmate de dag vordert wordt het droog en drukkend weer. Het wordt benauwd.
Ik ga voor het lopen nog even naar Robert voor een andere TV en ben om 18.00 uur weer thuis. Om 18.40 vertrek ik richting Waddinxveen waar om 19.30 de Gouwebosloop zal beginnen. Ruim een kwartier voor de start ben ik er al en heb alle tijd om een praatje te maken. Het is inderdaad erg benauwd, veel lopers klagen erover.
Met elastieke beentjes van de training van woensdagavond begin ik aan de 10 kilometer wedstrijd. Ik heb mijn horloge ingesteld op 45 minuten, al zal dat wat te snel zijn. We zullen wel zien.
Kilometer 1 gaat in 4.26 en nummer 2 in 4.27 , maar ik merk dat het te hard gaat met dit weer. Ik besluit het wat rustiger aan te doen. De kilometertijden dalen naar 4.32 , 4.35 en 4.50 met een drankpost.
Na de drankpost geloof ik het allemaal wel en doe het verder rustig aan. Kilometer 6 en 7 gaan in 4.45 en nummer 8 en 9 in 4.39
Ik zie dat mijn tijd net onder de 46 minuten gaat komen en ben daar tevreden mee. Ik versnel nog wat in de laatste kilometer, want ik heb genoeg puf over. Op de baan aangekomen zie ik de klok tot mijn verbazing nog onder de 45 minuten staan. Ik kom binnen in 44.53 en snap er helemaal niets van. Ik kijk op mijn horloge en zie dat de laatste kilometer slechts 850 meter is geweest. Onvoorstelbaar !
De finish is op de baan. Je kan de afstand heel secuur afmeten en dan nog laten ze je een laatste kilometer van 850 meter lopen. Jammer, maar goed voor mijn eindtijd.
Na afloop lopen veel lopers naar adem te happen en het zweet gutst van de lichamen. Ik heb niet zo heel veel last omdat ik lang niet voluit ben gegaan. 
Diverse lopers tonen interesse in de folders die ik voor de wedstriojd heb uitgedeeld van de Ooievaarsloop. Na afloop neem ik de overgebleven folders weer mee, die kan ik bij een andere loop weer uitdelen.

PPC Loop Leiden bij NL...ML 25-05-2008

PR OP DE 21 KILOMETER ALS MASTER !!!!!

Een kop als deze zal ik niet vaak schrijven, maar ik ben dan ook reuze trots.

Het begint eigenlijk vrijdag allemaal al. Ik liep vrijdagavond een 10 kilometer wedstrijdje in Ouderkerk, wat een goede voorbereiding was op de 21 kilometer van vandaag. Vrijdag heb ik lekkr gelopen, ben ik niet voluit gegaan, maar was de afstand goed voor mijn snelheid vandaag.

Ik sta op en hoor het regenen. Yes ! Mijn weer vandaag. Nu roep ik dat altijd als het regent, maar ik moet het nu eerst maar eens waarmaken.
Om 9.35 stap ik in de Spider, op weg naar Leiden. Het regent aardig en af en toe komt er een drupje binnen. Om 10.15 arriveer ik en zie ik niemand. Iedereen zit binnen en schuilt voor de regen. Ik maak me klaar en ga naar buiten samen met Koos van Bergen, een loper die een tijd geblesseerd is geweest. We lopen een klein stukje in en zijn net aan de achterkant van het parkeerterrein als ineens iedereen naar buiten komt lopen, er wordt afgeteld van 5 tot 0 en de groep van start gaat, terwijl wij nog niet ter plaatse zijn. Raar maar waar, aparte actie, maar wederom start ik hierdoor als laatste.
Ik wil eigenlijk proberen om een 1.35 te lopen, maar zie die hoop al snel vervliegen door deze start.
Ik wring me tussen de achterblijvers door en kom bij de wat snellere lopers. Na een kilometer in 4.37 loop ik al snel rond plaats 20. Na een tweede kilometer in 4.28 is het plaats 15. Ik kom nog niet echt in mijn ritme, maar het gaat steeds beter. Kilometer 3 gaat in 4.32 en ik lig op plaats 11. Nummer 10 loopt een stuk voor me, maar ik nader hem wel snel. Door een kilometer van 4.26 kom ik bij hem. Ik blijf even naast hem lopen en er volgt een 4.30 .
Ik ga de loper voorbij en versnel weer iets. Kilometer 6 gaat in 4.27 en ik haal nummer 9 in. Bij de streep van ronde 1 even wat drinken, wat water over mijn hoofd gooien, een stukje banaan en weer op pad. De pauze kost me iets tijd met 4.35 , maar ik ben superfit. Loper 8 is na 1 ronde van 7 kilometer gestopt en ik lig nu zelf achtste. Nummer 7 is niet erg ver weg en ik maak jacht op hem. Even weer in het ritme komen met een 4.34 , maar na een 4.26 heb ik hem dan toch te pakken. Zevende zeg, wat een luxe. Nummer 5 en 6 lopen samen, maar zijn nog een eind weg, al loop ik wel in.
Ik heb nu mijn ritme te pakken. Ik loop 4.28 en 4.27 en in de laatste kilometer van ronde 2 haal ik ze zelfs in. VIJFDE.
Bij de drankpost neem ik weer even tijd en zie loper 4 die al puffend het strijdtoneel verlaat. Hij zit stuk en stopt ermee. VIERDE dus denk ik dan.
Met de drankpost mee is de tijd 4.32 , wat nog steeds snel is. Ik versnel wat om de lopers achter me weer te lossen en loop ineens een 4.22 , dat is wat teveel van het goede. Even wat gas terug nemen, maar dat is het ook niet. De tijd daalt naar een 4.37 .
Bij een langer stuk van de route met een keerpunt schrik ik. Ik lig TWEEDE, twee lopers voor me houden het voor gezien. De regen is gestopt, maar met het windje blijft het lekker loopweer, al voel je achter de wolken dat de zon door wil komen.
Ik kan het tempo toch goed blijven lopen en de tweede plaats komt niet meer in gevaar. Achter me zit een groot gat en de loper voor me, in een fel lichtgroen shirt, loopt een twee minuten voor me. Zijn naam is Tarik Fawzi.
Ik heb nog veel energie over en de laatste twee kilometer zet ik aan, want ik loop niet alleen onder mijn streeftijd van 1.35 , maar zelfs ruim onder de 1.34 , wat een PR als master zou betekenen.
Na een eindspurt blijft mijn klokje staan op 1.33.04 , wat een tijd zeg. Ik glunder van oor tot oor. Het is natuurlijk geen officiële wedstrijd en de afstand is 20,9 kilometer, maar dan nog zou het een 1.33-er zijn geweest. Ik heb als master nooit onder de 1.34 gelopen, dus het is in ieder geval een PR, al tel ik natuurlijk die 1.33.04 .
Winnaar Tarik Fawzi loopt met een 1.31.20 slechts minder dan twee minuten voor me, maar die was toch niet in te halen. Prijzen zijn er helaas niet, ook geen podium. Jammer.
Met een blij gevoel stap ik weer in de auto richting huis.

Komende week zal ook weer druk worden.
Dinsdag skeeleren, woensdag trainen, donderdag de Gouwebosloop over 10 kilometer in Waddinxveen en op zondag een halve marathon in Monnickendam.

Drie Maenenloop Ouderkerk a/d IJssel 23-05-2008

Pfff, ik kon nog net de aanstormende Kelvin Klerk voor blijven

Een loopje op vrijdagavond. Zo heel vaak heb ik dat niet gedaan en het komt ook vaak slecht uit met mijn werk, maar gisteren is het me toch gelukt.
Om 19.30 , de Drie Maenen Loop in Ouderkerk a/d IJssel.
Al om 19.15 arriveer ik bij De Drie Maenen en bij de start heb ik zelfs ruim 5 minuten over en tijd voor een praatje.
De bovenbenen doen doen flink zeer van de training van woensdag.
Op mijn vrije donderdag zag ik het ook niet zitten om te gaan lopen, want de benen deded toen nog meer zeer. Een dagje rust was geen overbodige luxe. Ik heb op de training wellicht te wild gedaan. Voluit sprinten is leuk, maar je krijgt er wel pijn van in je bovenbenen.
Ik besluit rustig te starten en de beentjes even te laten wennen aan deze loop.
Ik wil geen snelle 10 lopen, want zondag wacht weer een halve marathon.
Na een rustig begin haal ik na ruim een kilometer wat lopers in. Even later ga ik ook Ruud vd Velde voorbij en ik maak nog even een opmerking van; allemaal links houden, een snelle loper rechts. Er werd netjes gehoor aan gegeven totdat ze mij voorbij zagen hobbelen. Geintje !
Aan het einde van ronde 1, bij de 2,5 kilometer loop ik alleen. Vlak voor me zit een loper en even daarvoor een groepje van drie met Michel vd Meer en Ester Buurman.
In ronde 2 haal ik de loper voor me in en vlak voor de streep haal ik ook Ester in.
Langs de kant schreeuwen ze Ester toe dat ze moet blijven volgen. Inmiddels gaat het bij mij steeds beter, al moet ik zeggen dat ik het erg benauwd had. Het zat in het weer en in de afstand. Ik kom met zo'n tien kilometer zelden in mijn juiste ritme en echt leuk vind ik het niet, maar het is wel goed voor mijn snelheid.
Ester blijft netjes achter me, maar moet toch een gaatje laten vallen. Ik roep achterom dat ze aan moet haken, maar ze zegt dat ik iets te snel ga. Ik laat mijn tempo wat zakken en samen gaan we verder. Een kilometer verder versnel ik lichtjes, maar nu pakt Ester het tempo goed op. Ze volgt goed, wel flink hijgend, maar toch. Petje af.
Na ronde drie naderen we de twee lopers voor ons, Michel vd Meer en Andries van Baren.
Nog steeds in een lekker tempo vervolgen we onze weg. Ester krijgt aanmoedigen van de kant en haar vader roept dat ze zo door moet gaan, zodat ze dan onder de 44 minuten zou komen.
Onderweg houden we de tijd in de gaten. De laatste 500 meter moedig ik Ester nog even aan om een eindspurt in te zetten en te proberen Michel en Andries in te halen. Zelf heb ik geen zin om voluit te gaan en ik laat mijn tempo wat zakken.
Ester blijkt nog veel in huis te hebben, want het gat wordt gedicht. Ik hoor achter me een loper naderen en besluit toch iets te versnellen, want het is niet de bedoeling dat ik vlak voor de streep nog wordt ingehaald door een loper die de hele race achter me heeft gezeten.
Ester haalt inderdaad de beide lopers in, maar Michel versnelt nog serieus en pakt Ester net voor de meet weer terug. Allebei goed gedaan, ruim onder de 44 minuten, 43.36 en 43.37.
Zelf moet ik nog even versnellen om de achtervolger achter me te houden. Ik kom binnen in 43.52 om 43.53 voor mijn achtervolger Kelvin Klerk. 
Superfit maar met nog steeds pijn in mijn bovenbenen loop ik naar de sporthal terug waar we een AA-drink krijgen met diverse soorten fruit. Goed geregeld allemaal.
Op het moment van schrijven heb ik nergens last meer van en verheug ik me al op de zondag. Wind en regen geven ze op en frisser. Het kan niet beter.

Op de foto samen met Esther Buurman, we hebben een aardig stuk samen op gelopen

Halve marathon Leiden 18-05-2008

In het weekend waarin de familie Zijderlaan en Menno flink hebben toegeslagen met allemaal eerste plaatsen en ook het weekend waarin Robert Hoek zijn ultraloop van ruim 72 !!!!! kilometer heeft gelopen (ik moet daar even niet aan denken zeg), heb ik zelf plannen om de marathon van Leiden te lopen.
Het thuisfront (Marloes) loopt flink te sputteren bij de mededeling dat ik plannen heb voor de hele marathon, waarna ik maar besluit om de halve te gaan lopen.
Ondanks het lekkere weer (niet te warm, weinig zon) dus geen hele marathon.
Max, Ron en Wilco gaan wel voor de hele marathon.
De start is om 10.30 uur en ik sta op om 8.15 uur. Om 8.30 belt Max al of ik onderweg ben, want ze zitten al in het busje naar Leiden. Ik vertrek even over 9.00 uur en heb alle tijd denk ik dan.
Ik kom in Leiden en moet me nog inschrijven voor de halve marathon. De auto kan ik parkeren bij de Groenoordhallen, maar dat is nog een heel stuk naar de start. Er gaan pendelbussen.
Ik besluit de gok te wagen en ga het centrum in en zie een plekje. De parkeermeter geeft aan dat er vanaf 13.00 uur betaald moet worden. Ik wil er voor de zekerheid iets ingooien, maar je kan alleen maar betalen met de chipknip en die heb ik niet bij me. Normaal gesproken moet ik het ook wel redden eigenlijk. Ik laat de auto staan en spoed me naar de start. De inschrijving is weer een stuk verder. Tijdens het inschrijven belt Max waar ik zit. De tijd begint te dringen volgens hem, maar ik zie dat we nog 20 minuten hebben.
Buiten trek ik nog even mijn goede schoenen aan en mijn wonderdsokken. Weer Max met een belletje waar ik blijf. We hebben nog maar een kwartier.
Ik loop naar het loperskwartier waar ik de sporttas achterlaat, waarna ik Max, Ron, Wilco en de fietsers Fred en Peter opzoek.
Bij de start heb ik nog genoeg tijd om mijn horloge in te stellen en hoor ik even later dat we pas om 10.35 starten.
Ron start wat achter ons en vermoedelijk gaat Peter hem voorzien van drankjes onderweg.
Wilco, Max en ik starten wat verder naar voren, waarna Fred onderweg op de fiets voor de verzorging zorg zal dragen.
Aangezien ik de halve marathon loop en Max en Wilco de hele, heb ik besloten om voor "haas"te spelen. Er moet een tempo worden gelopen van 4.37 , 4.38 per kilometer.
Max en Wilco mikken op 3.15 uur en willen doorkomen op de halve in 1.37.30
Mijn vorm is de laatste tijd best goed en ik denk dat die tijd goed mogelijk moet zijn. Ik ben op dit moment in staat om onder de 1.35 te lopen, dus 1.37.30 mag geen probleem zijn.
Voor de start klinkt nog het Wilhelmus, gespeeld door een saxofonist, waarna het startschot klinkt.
Vanaf de start vliegen de lopers om ons heen. Zijn wij nu zo langzaam of zijn er zoveel snelle lopers ???
Na een aantal kilometer halen we dezelfde lopers echter al weer in. Toch te snel gestart.
Kilometer 1 gaat ondanks de drukte bij de start in 4.36 en de tweede in 4.33 , nummer drie gaat in 4.34 , waarna ik het tempo iets laat zakken, we gaan iets te snel. Kilometer 4 gaat in 4.41 en mijn kilometer 5 gaat ook in 4.41 vanwege de drankpost. Max en Wilco zijn doorgelopen. Ik versnel weer iets in 4.35 om voor hen uit te komen. 
Er staat best wel een windje en ik probeer Max en Wilco zo goed mogelijk uit de wind te houden.
Na een 4.35 , een 4.40 en wederom 2x een 4.35 zitten we goed in het ritme.
André Pruyssers haalt ons in en wil een 3.15 gaan lopen evenals Max en Wilco. Wellicht komen ze elkaar wel weer tegen op het einde.
Kilometer 11 is inclusief de drankpost in 4.42 , waarna een 4.40 en wederom 2x een 4.35 volgt. We zitten goed op schema.
Het parcours is niet geweldig. Veel klinkers, veel kuilen. Het is continue uitkijken waar je loopt. Ook zit er heel veel heuvelwerk in, veel bruggetjes, tunneltjes, etc. 
Kilometer 15 gaat in 4.37 , ik voel me super. Soms ontstaat er een klein gaatje en hou ik iets in om daarna weer op tempo te lopen. Het gaat me gemakkelijk af, al zal ik dit geen marathon vol kunnen houden.
Onderweg zie ik Anita Barth nog staan die ons aan staat te moedigen.
Na een drankpost en een 4.44 pak ik het ritme weer op.
Kilometer 17 gaat in 4.38 , dan een 4.35 , een 4.41 en een 4.35
Nog 1100 meter te gaan. Wilco loopt al een tijdje te mopperen over het belabberde parcours en ziet het niet zitten om hetzelfde stuk nog een keer te lopen en besluit net als ik om halverwege af te haken. Max zal alleen door moeten samen met fietser Fred.
Vlak voor de finish moet Max naar links en moeten Wilco en ik rechtdoor. Ik zet nog wat aan en haal nog een aantal lopers in. Ik heb puf zat over. Jammer dat ik de hele marathon niet heb gelopen. De laatste 1100 meter gaan in 4.41 , waardoor mijn eindtijd 1.37.15 is geworden, een 332e plaats van de 1964 lopers. Als ik voluit had gelopen en een 1.34-er had neergezet was ik nog 100 plaatsen hoger gekomen. De vorm was er zeker.
Wilco vergat even rechtdoor te gaan en is pas later binnen gekomen, maar had eigenlijk ongeveer mijn tijd.
Bij het lopersdorp haal ik mijn tas op, kleed me snel om en ga op zoek naar mijn auto. Ik ben even de richting kwijt en zie dat het al 12.45 is. Nog een kwartier en ik moet betalen en dan riskeer ik een boete. 
Ik vraag de weg naar de straat waarin ik heb geparkeerd. De vrijwilligers weten het niet, want die komen niet uit Leiden. De politie dan - ook niet - die komen ook niet uit Leiden.
Ik besluit dezelfde weg te volgen van waaruit ik ben gekomen. Ik moet daarvoor tegen het lopersverkeer in dat binnenkomt, maar ik weet het te vinden. Om 12.57 stap ik in de Spider.
Lekker uitwaaiend op de snelweg zoef ik naar huis. Onderweg komt ik nog langs het stadion van ADO Den Haag, waar het later op de middag een groot feest zou zijn vanwege de promotie naar de eredivisie.
In de loop van de middag bel ik naar Max om zijn eindtijd te vragen. Een keurige 3.20.40 is zijn antwoord. Gematigd tevreden gezien de wind, het parcours en het feit dat hij de tweede helft alleen heeft moeten lopen. Geen PR deze keer, maar ik zou er voor tekenen. Ron blijkt te zijn uitgestapt op de 34 kilometer. Jammer voor hem. Ik zou zeker hebben gewandeld naar de finish om in ieder geval binnen te komen.

PPC Loop Leiden bij NL...ML 12-05-2008

Tweede Pinksterdag, 12 mei 2008. 
De benen voelen zwaar van de dag ervoor. Nog niet eens zozeer van de 15 kilometer hardlopen, maar van het voetballen tegen mijn zoontje en zijn vriendje. Ik ben dat niet gewend en heb lopen hollen op een ongelijk grasveld en ook af en toe een duik gemaakt om de bal uit mijn doel te houden. Het zweet liep in dikke stralen van mijn lichaam, maar de jongens vonden het super, dat maakt een heleboel goed, al vonden mijn benen er weinig aan.
Ik zit in twijfel. Een dagje niets doen of toch gaan lopen ?
Ik zit de wekker op 8.30 en besluit toch naar Leiden te gaan voor een halve marathon, de PPC loop bij de vereniging NL...ML , wat staat voor Niet Lullen, Maar Lopen, gevestigd in het recreatiegebied Cronestein, waar zich veel volkstuintjes bevinden en erg belangrijk, ook heel veel bomen. Veel schaduw dus.
Ik ben eens een keer lekker bijtijds en kan met alle bekenden een praatje maken. Ik vraag aan een kennis hoe laat het is. Hij wijst op een klok aan de wand en zie dat we nog ruim tijd hebben. We kletsen wat verder en ik ga me klaar maken. Zes minuten voor de start wandel ik naar buiten en wil mijn horloge in gaan stellen als plots het startschot klinkt. De klok bleek verkeerd te lopen. Ben ik eens wat vroeger, dan gaat het toch weer mis. Ik laat iedereen vertrekken en ga verder met mijn horloge. Met een achterstand van 1.14 ga ik van start. Ik heb geen haast en wil gewoon 5 minuten per kilometer gaan lopen. Al snel haal ik heel veel lopers in. Van 144e loop ik al snel 51e na de eerste ronde van 7 kilometer. Mijn kilometertijden zijn 5.05 , 4.48 , 4.40 , 4.45 , 4.50 , 4.47 en 5.06 na een uitgereide pitstop. Het valt nog mee met de warmte. Jammer dat de drankpost pas na 7 kilometer staat. Er zou halverwege ook nog een post moeten zijn.
Echt vlak loop ik niet, de kilometertijden dansen omhoog en omlaag. 
Kilometer 8 gaat in 4.54 , dan een 4.44 en twee keer een 4.52 , dan weer een 4.54 . Ik lig nu op positie 16. De gaten worden groter nu. Veel lopers zijn na de eerste ronde gestopt of hebben voor een 10 kilometer gekozen. Voor me loopt een groepje van 3 lopers. Ik versnel wat om er bij te komen. De kilometertijd gaat in 4.44 
Ik heb het even helemaal gehad met de warmte. Ik haal de man in die me gisteren ook probeerde te volgen. Nu was zijn commentaar; hé, jij bent die "jongen" van gisteren. Verder heb ik hem niet meer gezien. Hij is gestopt bij de 14 kilometer.
Ik neem een hele lange pauze bij de drankpost, drink wat bekertjes water, eet twee stukjes banaan en gooi wat bekertjes water over mijn hoofd en lichaam. Heerlijk. Na een slechte kilometertijd van 5.26 ga ik weer op pad. De kilometers met de hitte gaan toch hun tol eisen. Ik lig ergens rond plaats 10, maar voel de krachten afnemen. De beentjes voelen papperig aan. Mijn tempo zakt terug. Kilometer 15 gaat nog wel in 4.58 , dan een 4.53 en een 4.55
Nog 4 kilometer, maar waar haal ik snel nieuwe krachten vandaan. De koperen ploert lacht naar me en lijkt nog feller te gaan schijnen. Ik vervloek de zon en hobbel verder. De fut is er helemaal uit nu. Kilometer 18 gaat in 5.06 en ik besluit het bijltje erbij neer te gooien. De stukjes schaduw besluit ik te wandelen, de stukjes zon wat te dribbelen om er sneller langs te komen. Dit resulteert in een kilometertijd van 6.45 !!!
Lijkt nergens op, maar het kan me allemaal gestolen worden. Ik ben geen Keniaan toch zeker !
Kilometer 20 gaat net zo, maar wel iets sneller, 6.10
Pffff, nog één kilometer. Ik ben door diverse lopers voorbij gelopen en achter me zit lange tijd niets. Loopmaatje Paul Wobbe zit nog ruim 5 minuten achter me. Ik doe het nog even rustig aan en wandel over de streep in een slotkilometertijd van 6.32 , waardoor ik uitkom op 1.46.01 en het is nog niet eens een halve marathon. Mijn klokje geeft aan 20,7 kilometer.
Ik blijf bij de finish een kwartier zitten uitpuffen. Ik krijg van Lenie, een bekende van de vele loopjes die ik al heb gedaan twee bekers water. Ze zag me aan komen strompelen en besloot meteen wat water te halen. Een mooi gebaar en zeer welkom. Ik kom weer wat bij en ga in mijn Spider weer naar huis, lekker uitwaaiend. Dat is wel erg lekker na zo'n loop zeg.
Op de heenweg was de wachttijd richting strand 8 minuten, nu 9. De mensen zijn verstandiger dan gisteren.
Morgen even wachten hoe de beentjes zich herstellen, want morgen is het skeeleravond, deze keer in Ouderkerk a/d IJssel, 20 kilometer.
De 1000 meter op de baan laat ik maar schieten, dat is niet bepaald "mijn ding".

Kopjesloop Delft 11-05-2008

11 mei 2008. Eerste Pinksterdag.
Waar veel mensen op de camping zitten of drie hoog op het strand liggen of slechter nog, in de file staan op weg naar het strand, heb ik het in mijn hoofd gehaald om te gaan hardlopen in Delft. De Kopjesloop.
In eerste instantie zou ik al op zaterdagmorgen met Max, Ron, Wilco, Fred en Wim naar Sliedrecht gaan om daar om 7.15 de Luilakloop te gaan doen, maar uiteindelijk zag ik het niet zitten om zo vroeg op te staan en net voor mijn werk te gaan lopen. Achteraf bleken de jongens als enige 5 aanwezig te zijn. Raar geregeld van de organisatie daar, de club heet ABC, ik geloof dat Max daar een toepasselijke naam op heeft verzonnen. Op de site van ABC staat niets vermeld dat het niet door zou gaan. Vreemd hoor. Voor mij een geluk dat ik er niet heen ben gegaan, maar wel sneu voor de anderen. Ze hebben met z'n vijven toch nog een stukje gelopen.
Wat betreft de Kopjesloop had ik even op de site gekeken. Er zou een héél groot korfbaltoernooi zijn waardoor je de auto niet kwijt zou kunnen en ook de kleedkamers zouden in gebruik zijn.
Vanwege de drukte werd aangeraden om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen. Nu is dat voor mij beiden geen optie en ik besloot even te kijken naar een alternatief.
Er is een 17 kilometerloop in Ouderkerk a/d Amstel. De start is om 11.30 , maar het parcours is vrij open en dat met die hitte, dat was géén optie.
Ik besluit toch naar Delft te gaan en te kijken hoe het is gesteld met de parkeergelegenheid. Douchen kan ik later thuis ook wel.
Even voor 10.00 uur vertrek ik. De start is om 11.00 uur en ik moet genoeg tijd hebben.
Vlak bij de kantine van de Koplopers is een héél groot parkeerterrein, maar dat was inderdaad vol. Tweehonderd meter daarvoor is nog een groot terrein en daar was plaats genoeg. Probleem één is er niet. Bij de kantine weet je niet wat je ziet. Een hele grote circustent op het terrein. Aolle parkeerplaatsen vol met auto's en een paar honderd kleine tentjes op het veld met allemaal korfballers die daar hebben overnacht en gezellig aan grote tafels zitten te ontbijten. Ik wist niet dat korfbal daar zo populair was. Ik wordt aangesproken door een man die vraagt of ik voor de Kopjesloop kom. Na mijn bevestiging stuurt hij me door naar het scoutingsgebouw een paar honderd meter verder. De kantine is ook in beslag genomen door de korfballers.
Bij het scoutingsgebouw kom ik al veel bekenden tegen. 
Ik maak me klaar voor een warme loop. Ik maak mijn hoofd helemaal nat, doe mijn horloge om en wandel richting start.
Bij de start hoor ik dat ik nog 3 minuten over heb. Wat een weelde.
Ik stel mijn horloge in en heb nog even over. Ik klets nog wat over het warme weer waarna het startschot klinkt. Ik druk mijn horloge in en na een seconde of 10 loop ik over de streep. 
Het voelt raar tijdens het lopen en ik kom er achter dat ik ben vergeten om mijn goede schoenen aan te trekken. Ik loop met mijn oude schoenen die veel te smal zijn. Wat doe ik. Keer ik om en trek ik mijn goede schoenen aan of loop ik door. Wellicht zijn de schoenen wat uitgelopen en wat breder geworden waardoor ik geen last meer van mijn kleine teentjes krijg. Ik blijf hopen.
De eerste anderhalve kilometer lopen we nog in de schaduw, maar daarna komt de volle zon. Ik doe het rustig aan in een tempo van 5 minuten per kilometer. De tijd is vandaag niet zo belangrijk.
Het parcours gaat over 15 kilometer. Een eerste ronde van 5 en daarna 2 andere ronden over een ander parcours.
Na de eerste ronde krijg ik al pijn in mijn kleine teentjes. De pijn valt nog mee en ik ga vrolijk verder. Bij de drankpost stop ik even, drink twee bekertjes water en gooi er twee over mijn hoofd. Ronde twee gaat gelijk de zon in, waarna we later de schaduw in gaan. Het voelt nog goed, al gaan de teentjes steeds meer pijn doen. 
Na 8 kilometer haal ik twee lopers in. De éne loper haakt aan, de andere zakt terug. De loper herkent me van andere loopjes, al ken ik hem niet. We lopen samen verder naar kilometer 9 en er volgt een volle kilometer in de schaduw. Ik versnel iets en krijg achter me te horen; het lijkt wel of je sneller gaat lopen, want ik kan je niet bijhouden. Even later klinkt het; ja, je gaat inderdaad sneller lopen. Ik zie je straks misschien nog.
Aan het einde van de tweede ronde, bij de drankpost zie ik de loper naderen. Voordat hij bij de drankpost is, ben ik al weer weg na een waterbad over mijn hoofd en bovenlichaam. Heerlijk voelt dat.
Ik begin een beetje aan de warmte te wennen en versnel weer iets. De pijn in mijn teentjes wordt nu erg serieus. Ik wring mijn oeten in mijn schoenen in allerlei bochten om de pijn te verminderen, maar dat valt niet mee.
Na 14 kilometer volgt de laatste kilometer. Ik heb nog zoveel over dat de kilometer gaat in 4 minuten vlak. Heerlijk gelopen toch, ondanks de hitte en mijn eindtijd is bruto 1.11.01 , netto 1.10.51
Gezien de warmte toch nog een redelijke tijd onder de 4.45 per kilometer gemiddeld en een vijfde plaats.
Mijn horloge heeft niets opgeslagen, want ik heb per ongeluk twee keer op de start/stop toets gedrukt waardoor de meter weer uit was gezet. Jammer, maar helaas.
Terug in het scoutingsgebouw blijkt mijn rechter teentje helemaal open te zijn geschuurd. Douchen kon ik daar gelukkig wel en na de douche was er nog een heerlijke rit in de Spider terug naar huis.

Delftse Parkenloop 04-05-2008

Zondag 4 mei 2008, de dag van de Dodenherdenking. De vlaggen hangen halfstok, al het ik de indruk dat steeds minder mensen er nog aandacht aan besteden. Op TV kun je het niet missen. Om 20.00 uur is het op alle Nederlandse zenders te zien.

Voor mij is het vandaag de afsluiting van een zware loopweek. Ik begon vorige week zondag met een halve marathon in Hazerswoude met veel te warm weer, waarin ik mezelf redelijk over de kop heb gelopen en ik dus absoluut niet lekker heb gelopen.
Op woensdag, koninginnedag, was er een opmerkelijk herstel op een 20 kilometerloop in Hilvarenbeek in 1.30.35 , super, ook vanwege het koelere weer. 
Op donderdag was er de traditionele Hemelvaartsdagloop in Lekkerkerk over 8,6 kilometer, die ik redelijk heb gelopen. Gezien de wedstrijd van de dag ervoor heb ik erg goed gelopen, het weer was ook super.
Ad was niet aanwezig, die was in Gouda. Wellicht is het voor andere Avantrianen ook wel leuk om eens naar Gouda te gaan, al is het wel een wedstrijd van het superprestigeklassement. De kanshebbers zullen dat zeker niet laten schieten. Het is wel erg leuk om een verslag van Ad te lezen.
Vandaag staat de Delftse Parkenloop in Delft Noord bij AV'40 aan de Brasserskade op het programma.
Afgelopen donderdag heb ik met Max en Wilco afgesproken dat we daar heen zouden gaan en dat we een tempo gaan lopen van 4.30 per kilometer. Gezien mijn mooie resultaat van woensdag was dat mogelijk en Max en Wilco willen een training doen voor wellicht de marathon van Leiden.
Als ik om even na 1.45 aankom zijn Max en Wilco al lang present. De hele familie is er zelfs bij. Na afloop gaan ze naar dierengaarde Blijdorp. Ik ga vanmiddag na afloop naar Gouda, waar op de Markt een stripboekenbeurs is.
Als ik klaar ben met inschrijven, omkleden en alles regelen kom ik naar buiten en meteen klinkt het startschot. Ik heb nog geen tijd om mijn horloge in te stellen, maar Max en Wilco hebben ook een mooi horloge met veel mogelijkheden. Ik druk hem wel op start en zie wel waar het schip zal stranden.
Max en Wilco wachten me op en met zijn drietjes starten we helemaal achteraan. Al snel halen we veel lopers in.
Vanaf het begin merk ik dat mijn tong al op mijn schoenen hangt van de warmte. Dit is helemaal niets. Ik had bij de start mijn shirt en hoofd al helemaal nat gemaakt, maar het hielp niet veel.
Ik roep Max toe dat we op een tempo van 4.30 moeten lopen en niet 4.00 , maar het tempo blijkt toch goed te zijn. We lopen kilometer 1 in 4.29 , al was het in mijn beleving 4.00 , maar dat lag aan mij.
Kilometer 2 gaat in 4.32 
Max versnelt nog wat en ik hobbel er maar achteraan al heb ik het nu al moeilijk. Kilometer 3 gaat veel te snel in 4.15 en kilometer 4 gaat precies in 4.30
Ik roep al naar Max en Wilco dat ik dit niet vol ga houden in dit tempo. Kilometer 5 gaat voor mij in 4.35 en ik besluit bij de drankpost stil te staan en water over mijn hoofd te gieten. Ik drink ook twee bekertjes water en ga in mijn eigen, veel rustigere tempo verder. Max en Wilco hebben een buidel met flesjes bij zich en stoppen niet eens bij de drankpost, Ik zie het gat snel groter worden.
Met de dranpost mee gaat kilometer 6 in 4.53 , daarna volgt een 4.49 , dan een 4.54 en weer een drankpost. Ik stop even om weer water over mijn hoofd te gooien. De meisjes bij de drankpost vragen me of zij ook water over me heen mogen gooien. Dat is prima zeg ik hen en na 6 bekertjes water over me heen en twee bekertjes gedronken te hebben vervolg ik mijn weg. De kilometertijd ging in 5.12
Kilometer 10 gaat in 4.52 , kilometer 11 in 4.47 en nummer 12 zelfs in 4.44
Er volgt nu een lang stuk weg in de volle zon. We passeren kilometer 13 en ik klok daar 4.49
Net voor kilometer 14 hebben we weer een drankpost. Heerlijk. Stoppen maar weer en gieten. Pffff, daar knapt een mens van op.
Door de drankpost gaat kilometer 14 in 5.26 , daarna gaan we naar Pijnacker en klok ik 4.54 op de 15e kilometer. Bij Nootdorp vinden we kilometer 16 en klok ik 4.53
Net voor de 17e kilometer wederom een drankpost. Goed geregeld !
Weer even water tot me nemen met wat energiedrank en stukken banaan. Even bijkomen en weer op pad. Kilometer 17 in 5.16 , de kilometers vallen me zwaar. Ik wil niet kapot gaan zoals vorige week zondag en besluit mijn tempo nog wat te laten zakken. De eindtijd maakt me helemaal niet meer uit.
Kilometer 18 gaat in 5.03 , nummer 19 in 5.05 , nog ruim 2 kilometer en dan zit deze hitte erop.
Kilometer 20 gaat in 4.58
Voor me zie ik al heel lang geen loper meer. Achter me komen er twee naderbij, al zullen ze me niet inhalen, daarvoor is hun tempo niet snel genoeg. Ik hoef niets te forceren en blijf doorsjokken in hetzelfde trage tempo.
De laatste 1100 meter gaat in 5.42 en mijn eindtijd is hierdoor netto 1.42.51
Bij de finish wachten Max en Wilco met hun gezinnen me op. Ik plof naast hen neer op de grond en drink wat. Dit weer is helemaal niets voor me. Ik zal met zulk weer ook geen hele marathon meer lopen. In de zomermaanden schrijf ik me alleen in voor een marathon als ik zeker weet dat het regenachtig of zwaar bewolkt weer is.
Max heeft de 1.35 ook niet gehaald en loopt rond de 1.37 en Wilco een 1.38
Bij de 14 heeft Wilco op het punt gestaan om te stoppen, maar hij zat daar net op het verste punt. Om terug te komen naar de start moest hij eigenlijk wel door.
Na mij komen nog veel meer lopers puffend en proestend over de streep. Het is een slachtveld. Uiteindelijk eindig ik op plaats 34 van de 68.
Na de douche oog ik weer redelijk fit en stap in mijn Spidertje op weg naar Gouda. Nu heb ik wel schik van de zon. Lekker uitwaaiend, armpje buitenboord en de muziek hard geniet ik van de rit.
Dinsdag is het vermoedelijk een skeelertocht als ik tijd heb. Maandagavond is er ook een wedstrijd in Alblasserdam, de Bevrijdingsloop, maar het is wederom warm. Deze laten we dus maar schieten.

Hemelvaartsdagloop Lekkerkerk 01-05-2008

Donderdag 1 mei 2008. Een wedstrijd !
Op donderdag ????
Ja, het is Hemelvaartsdag. Twee vrije dagen achter elkaar en dan moet er gelopen worden.
Gisteren mijn favoriete lange afstand gedaan in Hilvarenbeek, 20 kilometer in een ruime 1.30 uur.
Vandaag staat de Hemelvaartsdagloop in Lekkerkerk op het programma. Bijna een thuiswedstrijd. De loop gaat over 5 ronden van 1,72 kilometer, waardoor je op 8,6 kilometer uitkomt. Absoluut niet mijn afstand, maar we gaan er het beste van maken.
Ik kijk 's-morgens naar buiten en zie volop zon. Dat zal toch zeker niet !
Naarmate de tijd verstrijkt gaat de zon weg en komt er meer bewolking. Het waait ook best wel. Prima omstandigheden om te lopen.
Om even naar 10 uur stap ik in de Spider naar Lekkerkerk. Het benzinelampje knipoogt, maar dat moet wel lukken.
Al ruim voor half elf ben ik in de kantine. Ik drink een bakje koffie met Max en Wilco en schrijf me in.
Allemaal op het gemakje kleed ik me om en dribbel naar de start. Ik heb zelfs nog 5 minuten over. Wat een weelde.
De benen voelen best nog wel zwaar na de loop van gisteren, maar het is maar 8,6 kilometer.
Wat ga ik doen. Erg rustig of maar kijken hoever ik kom. Ik besluit er toch maar voor te gaan, je weet maar nooit, al is dat tegen beter weten in.
Aan de start en langs de kant wemelt het van de bekenden. Ik hoor mijn naam van diverse kanten klinken. Leuk is dat. Dit is het voordeel van een evenement dichtbij. 
Ik sta met Max en Wilco helemaal achteraan bij de start als het schot klinkt. Max schiet naar voren, Wilco en ik doen dat wat rustiger aan. 
Kilometer 1 gaat in 4.12 , het gaat best wel lekker. Ik kan het tempo redelijk volgen. Aan het einde van ronde 1 haal ik Fred Spruit en Ruud vd Velde in en sla meteen een gaatje. Ligt dat nu aan mij of een hen ?
Kilometer 2 gaat in 4.16 
Ik zie ineens Max en Marleen niet ver voor me lopen. Ik versnel lichtjes en loop snel in op Marleen. Kilometer 3 gaat in 4.12 en na ronde 2 zit ik maar een paar seconden achter Max en Marleen. Ik begin nu wel zware benen te krijgen. De loop van gisteren eist zijn tol. Ik moet iets gas terug nemen. Kilometer 4 gaat nog wel in 4.19 , maar het gaat steeds moeizamer.
Max is Marleen voorbij gegaan, maar blijft niet net voor haar lopen om Marleen wat te hazen. Op deze manier lopen ze allebei alleen.
In ronde drie is het gat met Marleen niet veel groter geworden en is mijn 5e kilometer in 4.22 gegaan. 
Nu is het op en gaan mijn benen in de automatische versnelling. Geen versnellingen meer, maar één tempo.
Kilometer 6 gaat in 4.25 , even later komt Wilco me weer voorbij. Hij was zijn eigen tempo blijven lopen en liet zich niet gek maken door mijn versnellingen in het begin. Wellicht een betere keuze. Ik klamp aan en samen komen we aan de finish na ronde 4.
Pfff, nog 1 ronde !
Ik gooi een beker water over mijn hoofd en ga puffend de laatste ronde in. Ik kan Wilco niet volgen. Ik voel ineens een windhoos en zie Menno voorbij flitsen. Wat een snelheid zeg. Ik loop nog steeds het zelfde tempo, kilometer 7 in 4.27
Op de Kerkweg valt Wilco stil en gaat wandelen. Ik pep hem op en zeg dat hij me moet volgen, maar hij antwoord dat het wel goed komt. Kilometer 8 gaat in 4.26 , nu nog 600 meter. Alsof ik stil sta komt Wilco over me heen denderen en komt zelfs nog 11 seconden voor me binnen. Wat een eindjump zeg. Ik had wellicht nog een paar seconden sneller kunnen zijn dan mijn 36.47 , maar ik had Wilco nooit bij kunnen houden. Uiteindelijk kom ik als 44e binnen van de 119.
Achteraf was ik 3 seconden sneller dan vorig jaar toen ik de dag ervoor niet had gelopen. Wat dat betreft mocht ik best tevreden zijn, al voelen de benen als pap.
Nog een aantal dagen om te herstellen voor de Delftse Parkenloop over 21 kilometer aanstaande zondag.
Na afloop zag ik diverse atleten met een prijs onder de arm lopen. Ik vroeg hoe ze daar aan waren gekomen. Je maakt kans op een prijs bij inlevering van je startnummer. Er zijn van tevoren nummertjes getrokken die corresponderen met je startnummer. Wilco was in de prijzen gevallen en bij Max zag ik een kaasje liggen. Al snel bleek dat iedereen een kaasje meekreeg. 
Ik besluit mijn startnummer in te leveren voor het kaasje en hoor ineens dat ik in de prijzen ben gevallen. Het is niet eens een kleine prijs, maar zelfs een luxe rugzak in spijkerstof met wieltjes eronder en een handvat om hem voort te trekken. In de rugzak zit nog een toilettas van dezelfde spijkerstof. Er zitten verder nog een sleutelhanger in met een portemonnaie, een spuitbusje deodorant en een band om je startnummer op te spelden. Super zeg. Zo hoef je niet eens snel te lopen om in de prijzen te vallen. Het geluksnummer was 106.
Bij thuiskomst ging mijn zoontje Richard er met de kaas vandoor en mijn moeder met de rugzak en toilettas. De sleutelhanger, startnummerband en deodorant mocht ik zelf houden.
Al met al een geslaagd evenement dat weer prima werd geregeld.
Ook speaker Ab liet zich niet onbetuigd. De namen van vele Start en Avantri leden werden meermaals omgeroepen. Ik kon zo ook een beetje volgen wie er in mijn buurt liepen. 

Foto als we net weer aan de volgende ronde beginnen

27e Torenloop Hilvarenbeek 30-04-2008

EN WEER GING HET MIS IN HILVARENBEEK .......

Op 15 september 2002 liep ik in Hilvarenbeek een marathon, de Beekse Bosmarathon. Ik wist dat Hilvarenbeek ergens bij Tilburg lag, maar reed toen helemaal verkeerd en ik kwam te laat bij de inschrijving. Na veel gepraat mocht ik me toch inschrijven en vertrok ik 21 minuten te laat. DAT WAS TOEN !

In eerste instantie had ik me voorgenomen om in Moerkapelle de traditionele halve marathon te gaan lopen. Ik zag de loop echter niet in het trimloopboekje staan, maar wel op de site van Klaas Lok met daarachter een telefoonnummer. Toch maar even bellen. 
Nee, de loop kan helaas geen doorgang vinden bij gebrek aan vrijwilligers.
Zonde toch, maar wat mogen wij lopers blij zijn met de vrijwilligers die altijd voor ons klaar staan bij Avantri. Super vrijwilligers hebben we.
Ik wilde toch een langere loop doen en ging op zoek naar een alternatief. Ik vond Lieshout om 18.00 uur, een halve in Drente, maar dat is me te ver en ook een 20 kilometerloop in Hilvarenbeek, de 27e Torenloop.
Ik besluit om de routebeschrijving van de site over te nemen zodat het me nu niet weer zal gebeuren dat ik te laat in Hilvarenbeek ben.
De start is om 11.00 uur en ik besluit om ongeveer 9.30 om te vertrekken. Ik neem de pont van 9.45 in Schoonhoven, maar die is te laat. Om 9.55 varen we naar de overkant.
Ik zie regenspettertjes op de voorruit. Super. Veel wind, wat spettertjes en........GEEN ZON !
Via Gorinchem ga ik richting Breda. Ik zie ineens 's-Hertogenbosch op de borden staan. Je kan ook via Den Bosch naar Tilburg, want daar begint de routebeschrijving. Volg de A58 Tilburg - Hilvarenbeek.
Ik kom overal langs. De meubelboulevard in Waalwijk, de Efteling en dan in Tilburg. Ik zit wel weer in de buurt, maar het is toch weer niet goed gegaan. Ik zie wel de A59, maar geen A58. Maar Eindhoven aanhouden, dan kom ik vanzelf op de snelweg. Na veel stoplichten ben ik eindelijk op de A58 en gaat het goed. Zonder problemen kom ik in Hilvarenbeek aan. Het gaat weer krap worden.
Ik parkeer mijn Spider en snel richting start.
De Inschrijving is in een kiosk op een grasveld in het centrum van Hilvarenbeek. Er zijn al veel mensen op de been. Er staat al een heel lint van lopers bij de start. Ik heb nog 7,5 minuut.
De organisatie snelt me te hulp. Terwijl ik een formulier invul komt er al iemand naar me toe om te vragen welke afstand ik ga lopen en ze regelt alvast het startnummer.
Ik moet me nog half omkleden, mijn wondersokken aandoen (die gaan niet vanzelf, ze zijn erg strak). Ik speld mijn startnummer op, doe mijn wedstrijdschoenen aan, neem nog een slok en doe mijn hartslagmeter om. Ik wil nog even een plasje plegen, maar het startschot klinkt al.
De inschrijving is 8 euro wat wel fors is, maar ik verwacht er dan ook wel wat voor terug. Allereerst hebben we zo'n duur startnummer op waar een draad doorheen loopt en die je daarna weg kan gooien. Het is een nummer voor éénmalig gebruik.
Ruim een halve minuut duurt het voordat ik van start ga. Ik moet nog steeds plassen. Even wachten totdat we uit het centrum zijn.
Mijn hartslagmeter geeft aan dat hij bijna leeg is. Stom, vergeten op te laden. Na 3 kilometer is het scherm leeg. Batterij op. Meteen tijd om te plassen. Ik moest nodig en het werd ruim een halve minuut stilstaan, maar nu was ik er klaar voor.
Na het eerste rondje van 5 kilometer kom ik door in de brutotijd van 23.35
Als ik daar 2 x ruim een halve minuut van aftrek kom ik uit op 22.30 ongeveer en dat x 4 is 1.30 uur. Eens kijken of ik dat tempo vol kan houden.
Het gaat super, het is lekker weer. Er staat veel wind en af en toe voel ik wat spetters. GEEN ZON !
Ik haal veel mensen in omdat ik achteraan ben gestart. Ronde 2 na 10 kilometer kom ik door in 46.06 , een rondetijd van 22.31 dus, nog steeds op het snelle schema. Ik voel me nog steeds super en kan het tempo makkelijk volhouden. Ik haal een groep in met een voorloopster met 1.35 op haar schirt. Ze voert een groepje van een man of 15 aan. Ik ga er voorbij, want ik ben van plan wat sneller te lopen. Het groepje loopt ook duidelijk voor op hun schema.
Na ronde 3 kom ik door in 1.08.49 , iets te langzaam. De ronde van 5 kilometer ging in 22.43
Voor me lopen een aantal lopers waar ik op inloop. Ik versnel iets en haal ze in. 
Bij de drankpost giet ik nog een beker water over mijn hoofd en ga de laatste 2 kilometer in. 
Bij de finish geeft de klok een brutotijd aan van 1.31.12 , waarmee de laatste 5 kilometer in 22.23 is gegaan. Super. Ik eindig in mijn leeftijdsklasse als 10e.
Als ik hier die ruime minuut vanaf trek zit ik dus rond de 1.30 uur. Ik ben weer terug in de vorm van november vorig jaar, toen liep ik net onder de 1.35 op de halve marathon. 
Ik moet bij die 1.30 nog 4,5 minuut optellen en kom dan ook uit op een 1.34-er
Bij de finish vroeg ik of we met dit startnummer nu een nettotijd kregen, maar dat was niet het geval. Waar heb je dan zo'n duur startnummer voor nodig. Geef mij maar de chip dan.
Ik vraag aan iemand van de organisatie waar ik kan douchen, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn.
Bij de finish krijg ik een sleutelhangertje met een drukknopje. Als je op het knopje drukt gaat er een klein rood lampje branden.
Voor die 8 euro krijg je dus dit sleutelhangertje, een duur startnummer, 4 x een drankpost (een vast punt iedere ronde) met water en energiedrank.
We zijn bij Avantri wel eens bang om het inschrijfgeld te hoog te maken, maar als ik dan dit zie, zitten wij te laag, maar dat is gelukkig niet overal zo.
Doordat ik niet kon douchen moest ik me verkleden in en naast mijn Spider, gewoon op straat.
Het werd niet open rijden met de Spider, dat was dan weer de keerzijde van de medaille. Geen zon met lopen is lekker, maar in de Spider is het juist wel weer lekker. Je kan niet alles hebben.
Morgen de 8,6 in Lekkerkerk. Ik ben benieuwd of ik dan een beetje hersteld ben van vandaag. We zullen zien.

Polderloop Hazerswoude 27-04-2008

Zondag 27 april 2008. We zitten in de meivakantie van de schooljeugd. De week dat trainer Ab 40 JAAR !!!!!!! is geworden.
Blijkbaar mocht dit niet gevierd worden op de training, want trainer Ab verscheen niet op de training op zijn verjaardag. Ik hoop dat hij een leuke dag heeft meegemaakt.
Het lijkt zomer geworden. De temperatuur is deze week enorm omhooggeschoten. 
Ze geven ook op deze zondag warm weer op. Dat heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat het heerlijk autorijden is met mijn Fiat 124 Spider, het nadeel is, dat het lopen helemaal niets gaat worden.
Ik twijfel zelfs of ik wel zal gaan lopen. Leuk wordt het zeker niet als ik in de zon moet lopen. Ik vervloek de zon de hele wedstrijd.
Ik besluit toch te gaan en alles op het gemak te doen.
Even voor half elf stap ik in de Spider en kom om 11.00 uur aan. Annie van Rossum staat al te zwaaien. Ik heb al weer medelijden met de organisatie die moet wachten tot nummer laatst binnen is. Gelukkig loopt Annie maar een 15 en geen halve marathon.
Voor de start eerst nog even mijn hoofd onder de koude kraan gedaan om maar wat extra koelte te krijgen.
Het doel is 1.45 uur, een rustige 5 minuten per kilometer, maar ik zet het horloge tegen beter weten in toch op 1.40 uur.
Vanaf de start ga ik wat te snel. Kilometer 1 gaat in 4.16 en kilometer 2 in 4.24
Ik besluit wat rustiger te gaan lopen, want ik merk al dat het benauwd weer is. Kilometer 3 gaat in 4.29 en kilometer 4 met drankpost in 4.36 
Vanaf dat moment is er een heerlijk stuk tegen de wind in. Ik doe het iets rustiger aan, want het is wel een halve marathon.
De tijden gaan in 4.43 , 4.43 , 4.46, 4.45 en 5.04 met drankpost.
Nu krijgen we een lang stuk weg met de wind in de rug en de zon op het hoofd. 
Kilometer 10 gaat in 4.52 , daarna 4.41 , 4.38 , 4.44 en 4.41 
Eindelijk net voorbij de 14 kilometer weer een drankpost. Ik drink op het gemak twee bekertjes water, een stuk sinaasappel en gooi nog twee bekertjes over mijn hoofd.
Kilometer 15 gaat dan ook in 5.35 , maar het komt niet meer goed. Rotzon !
Ik baal als een stekker en wil er mee stoppen, maar dat is mijn eer te na.
Kilometer 16 gaat in 5.02 en ik besluit een stukje te wandelen. Dat gaat lekker, maar schiet niet erg op. Even twijfel ik of ik een stuk af ga snijden, maar dat zou niet eerlijk zijn. De koperen ploert maar weer trotseren. Er komt een hele groep tandems voorbij, zeker een stuk of 10. Achterop zitten er twee met een fles drank aan de lippen. Ik ben jaloers en vraag bijna om een slok, maar ze zijn al voorbij.
Ik ga het nog rustiger aan doen. Kilometer 17 in 5.35 , dan 5.37 en kilometer 19 met drankpost zelfs in 5.55
Ik heb de hele race 7e gelegen met achter me niemand te zien en voor me zijn mijn medelopers denk ik al binnen. Er is niemand te zien.
Inmiddels heb ik zo hard gelopen dat ik ben ingehaald door de nummer 8 en nu zelf achtste lig. Bij de drankpost bij 19 naderen nog twee lopers. Ik gooi nog wat water over mijn hoofd en neem me voor om me niet meer in te laten halen. Kilometer 20 gaat dan ook in 5.04 en de laatste zelfs weer in 4.49
Bij de finish zwalk ik naar de kantine en plof achter de kantine in de schaduw neer en ga languit liggen happend naar adem. Even geen zon meer.
Ik blijf ruim 5 minuten tegen de muur zitten, lekker in de schaduw en kom weer een beetje bij. Snel naar het toilet en bij de wastafel mijn hoofd onder de koude kraan. HEERLIJK !!!
Met een eindtijd van 1.43.15 hoef ik niet op mijn borst te slaan, maar ik heb zeker niet lekker gelopen. Ik had beter thuis kunnen blijven, want ik weet wat een gruwelijke hekel ik aan de zon heb.
Op de weg terug is het toch wel weer heerlijk toeven in mijn Spider en vergeet ik mijn malaise weer een beetje, zeker als Feyenoord later op de avond de beker weet te winnen en ook de Ferrari's in Spanje de dubbel hebben gepakt. 
Als het volgende week ook zulk weer is blijf ik lekker thuis.

Henk Hakker Memorial Leiden 20-04-2008

Zondag 20 april 2008.
De week na de marathon van Rotterdam.
Zondagavond was ik knap ver heen en was ik erg moe. Spierpijn viel wel mee, alleen mijn hamstring deed zeer.
Op maandagmorgen stapte ik uit bed en voelde ik helemaal niets meer van een gelopen marathon. Onvoorstelbaar. Wellicht is mijn lichaam dan toch goed getraind ?
Zelfs met trappenlopen nergens last van, al kon ik wel merken dat ik wat lucht tekort kwam.
Op woensdag al weer voluit meegetraind zonder dat ik ergens last van had. Ik kan het zelf nauwelijks geloven, maar ik ben er wel blij mee.
De rest van de week heb ik bewust niets meer gedaan, want ik wilde op zondag een halve marathon gaan lopen in Leiden.
De Henk Hakker Memorial !
Ik voel me goed, maar het belooft wel zonnig weer te worden met 15 graden.
Ondanks de zon besluit ik me in te schrijven voor de 30 kilometer, al heb ik het idee dat het te gek is een week na die marathon, maar we zullen zien.
Precies 20 seconden voor de start kom ik aanwandelen aan de staart van de groep en ben dus "ruim" op tijd.
Ik begin rustig om te kijken hoe mijn benen het houden, maar daar is niets mis mee. Al snel verhoog ik de snelheid en haal veel lopers in. Soms minder ik vaart om wat te kletsen met een bekende en versnel ik daarna weer. Ondanks deze kleine pauzes kom ik door in 47 rond op de 10 kilometer. Ik had 50 rond in gedachten. Het voelt allemaal goed.
Rond de 13 à 14 kilometer moet ik beslissen of ik rechtdoor ga voor de 30, het natuurreservaat in, of dat ik rechtsaf ga en de halve ga lopen. Inmiddels was de zon volop aanwezig en was ik flink aan het zweten. Het zweet liep in stralen in mijn ogen en ik weet weer waarom ik een hekel aan de zon heb met lopen.
Hiervan balende besluit ik om niet de 30 te doen, maar toch maar de halve marathon, hoewel ik me super voel. Ik loop veel beter dan in Rotterdam. Rotterdam was een goede voorbereiding op deze loop geweest denk ik.
Ik haal nog steeds diverse lopers in. De 15 kilometer kom ik door in 1.10.30 , wederom een goede tussentijd. Bij de 18 is het tijd om even wat te drinken, water over mijn hoofd te gooien en een stukje banaan en sinaasappel te nuttigen alvorens de laatste 3 kilometer in te gaan.
In de laatste kilometer krijg ik een loper van de 16 kilometer in het vizier die ik ken. Ik zet nog wat aan en vlieg net voor de streep langs hem heen. Ik ben niet moe, heb snelheid over en had makkelijk die extra 9 kilometer kunnen volbrengen in hetzelfde tempo, Achteraf misschien jammer, want er zat een tijd in van rond de 2 uur 20 op de 30, maar ik ben nu ook blij met mijn eindtijd van 1.38.25 en dat een week na de marathon. Als ik het vanaf het begin wat sneller aan had gedaan had ik ongetwijfeld onder de 1.35 gekomen.
De vorm is super en volgende week volgt zeker weer een halve marathon.
Vermoedelijk zal dat een druk weekje worden.
Zondag een halve in Hazerswoude, woensdag een halve in Moerkapelle en op donderdag een 8,6 in Lekkerkerk.

Marathon Rotterdam 13-04-2008

Zondag 13 april 2008. 
De dag van de marathon van Rotterdam. Voor mij is dit de belangrijkste dag van het jaar. Ik kijk hier altijd erg naar uit.
De hele week de weersverwachtiging in de gaten gehouden. Het ziet er in het begin van de week goed uit. Tien graden en regen, het kan niet mooier. Naarmate de week vordert krijgen we een andere verwachting. Eerst is het 70% kans op regen en 11 graden, dan 60% kans op regen en 12 graden en later zelfs 50% kans op regen en 13 graden. De temperatuur is op zich goed, maar zon niet. In vergelijking met vorig jaar is het natuurlijk veel beter. We hadden toen temperaturen van 25 tot 29 graden en dat in april. Wat dat betreft mag ik nu niet klagen. De Parkloop was al goed voor me. Je kan niet alles hebben.
Ik ben nog steeds niet optimaal in vorm, al gaat het steeds beter. Die ellendige hamstrings speelt me nu al een voledig jaar parten en wil maar niet over gaan. Ik ben benieuwd hoe dat vandaag gaat.
Om 9.15 ga ik op pad. Ik zet de auto naar bij metrostation Capelsebrug en ga met de metro naar de Beurs. Van de Beurs loop ik een stukje naar Leuvehaven ipv de metro te nemen. Van Lars, de man van Anita "Hoekie" heb ik de uitnodiging gekregen om me om te kleden en voor te bereiden in de brandweerkazerne. Super natuurlijk. 
Er zijn best veel atleten aanwezig. We hebben drie verdiepingen. Ik moet boven zijn in de sportzaal. In alle rust maak ik me gereed. 
Ik heb op de marathonbeurs op vrijdag een bidonhouder gekocht met wat vakjes voor andere dingen en besluit daar vandaag mee te gaan lopen. Het is even wennen om het gewicht op één plaats te hebben ipv een belt met allemaal kleine flesjes.
Op mijn gemak wandel ik richting start en sluit aan met nog een paar minuten te gaan tot aan het kanonsschot om 11.00 van burgemeester Ivo Opstelten.
Op het moment dat Lee Towers zijn You Never Walk Alone ten gehore brengt komt de zon tevoorschijn. Waarom ????
Is helemaal nergens voor nodig.
Mijn doel vandaag is een tijd onder de 4 uur, wat er zeker in moet zitten. Misschien zit er wel een 3.45 in ? We zullen zien.
Ik start bijna 7 minuten later, helemaal achteraan. In het begin heb ik vrij baan, maar daarna krijg ik te maken met achterblijvers.
Ik steek de Coolsingel over en ga aan de linkerkant lopen, daar loopt even niemand meer.
Het wordt nu drukker en drukker om me heen en regelmatig is mijn pad verspert en moet ik gas terug nemen. Als ik er weer langs kan versnel ik weer. Het kost wel veel kracht, ik moet zelfs regelmatig over stoeprandjes en door de berm omdat de lopers niet aan de kant gaan. Ik slinger van de ene kant van de weg naar de andere kant om er maar langs te kunnen en maak zo onnodig veel meters. Uiteindelijk zou het me zelfs 2 minuten schelen.
Volgens mijn horloge gaat de 5 kilometer in 24.34 , maar ik heb op het parcours meer afgelegd als ik bij de echte 5 kilometer kom en de tijd is officieel 24.51
Bij de 10 kilometer is het verschil nog groter. Ik kom volgens mijn horloge door in 49.19 , maar het is 49.55
Het blijft moeilijk om in te halen. Ik ben niet de enige die klaagt, ik hoor meer van die kreten. We hebben ook veel last van de estafettelopers. Het is veel drukker op het parcours. Ze hebben het parcours gedeeltelijk omgedraaid, maar het is niet positief. We zitten eerder op smallere wegen terwijl de meeste lopers nog dicht op elkaar zitten. Dit ag misschien goed zijn voor de toppers, maar voor de meeste lopers is dit slecht. We zouden eens wat meer moeten klagen tegen de organisatie. We betalen een heleboel geld om mee te mogen doen, alleen maar om toppers (Kenianen) naar Rotterdam te krijgen. Er is weinig aan. Het is al zeker dat er een keniaan gaat winnen. Eén van de 17 vooraan dus.
Onderweg is er water, dorstlesser en een keer energiedrank. Ook is er thee. Bananen en sinaasappels zijn er bij de finish, maar dan heb je er niet veel meer aan. Slecht geregeld allemaal.
De 15 kilometer gaat in 1.14.04 tegen officieel 1.14.56
Ik loop netjes op een schema van 5 minuten en voel me super. De hamstrings zijn wel gevoelig maar belemmeren me nog niet.
Ik kom héél véél bekenden tegen. Ik heb onderweg René Kleijnendorst ook ingehaald. Hij wil onder de 4 uur lopen. Het ziet er nog goed uit.
Zoals Jos al omschreef in zijn mooie artikel als toeschouwer neem ik netjes de tijd bij de drankposten zodat de drank ook daadwerkelijk binnen komt en niet langs mijn mond gutst.
Ik heb Marloes ee keer gemist bij de 5 kilometer, maar ze had mij wel gezien en de SMS service werkt goed. Iedere 5 kilometer krijgt ze een SMS-je als ik over de mat kom.
Judith en Peter zijn ook als toeschouwer aanwezig om hun Griek en mij aan te moedigen. De Griek is een ultraloper en draait zijn hand niet om voor een marathonnetje. Hij loopt een stuk voor me.
De halve marathon gaat in 1.45.35 waar mijn horloge 1.43.55 aangeeft. Door het geslinger verlies ik dus al 1.40 minuten.
De drukte is nu een beetje over en ik kan nu mijn eigen tempo lopen zonder te versnellen of in te moeten houden.
Bij de Slinge heb ik Marloes gezien en ook net voor de Erasmusbrug is ze van de partij, net voorbij de 25 kilometer die in 2.05.19 gaat tegen 2.04.07 op mijn horloge.
Ik loop nog steeds op schema, al gaan mijn hamstrings nu opspelen.
Ik haal Argen van Rijk in die flink doorstiefelt. Knap hoor. Ziet er soepeltjes uit al zegt ze zelf dat het nu wat minder gaat.
Vanaf de 27 moet ik helaas wat gas terug nemen. De hamstrings gaan te zeer doen. Balen, maar het is niet anders. Net voor de 30 kilometer staan de familie Teeuwen, Piet van Wijngaarden en Anita Barth die me aanmoedigen. Het is het laatste wapenfeit, want vanaf de 30 moet ik stukjes wandelen. De pijn is enorm. Ik kan niet anders. Inmiddels staan ook mijn kuiten op springen. Wellicht zijn de tempowisselingen langs de achterblijvers me fataal geworden.
Ik zie nog steeds mogelijkheden om onder de 4 uur te komen, want ik heb een aardige buffer opgenouwd, maar de 3.45 lijkt uitgesloten.
Jos Koeleman en zijn vrouw staan voorbij de 30 bij de drankpost en ik ga op de foto. Dit is al twee jaart mislukt omdat ik Jos niet had gezien bij het Feyenoord stadion.
Het is nu afzien en aftellen. Dtiehonderd meter hardlopen, weer 50 meter wandelen en zo gaan we weer verder. Het tempo zakt flink en de kilometertijden dalen naar 7 minuten per kilometer.
Bij de 30 kilometer was het nog 2.31.53 tegen 2.29.40 op mijn horloge, dus al twee minuten vesrchil. Bij de 35 kilometer was het al 3.05.15 tegen 3.02.18 op mijn horloge. De laatste 5 kilometer dus in 33.22
Van 35 tot 40 kilometer was nog erger. Alles ging zeer doen en het was gewoon overleven. De 40 kilometer gaat in 3.40.33 , een 5-kilometertijd van 35.18
Bij de drankpost van 40 kilometer staat Menno Beck te helpen bij het aangeven van bekertjes. Ik had hem bij de start van zijn 10 al even gesproken. Hij stond helemaal vooraan en ik helemaal achteraan bij de marathonstart.
De laatste 2 kilometer en 195 meter gaan in 14.34 en ik kom binnen in 3.55.07
Moe maar toch ook wel voldaan plog ik na de finish neer tegen de hekken. De benen zijn op.
Ik heb ook de hele race met een zware fles op mijn rug gelopen waar ik bijna niets uit heb gedronken, dat had ik beter niet kunnen doen.
Na afloop had ik geen fut meer om van de Hofpleivijver terug te lopen naar de brandweerkazerne en ben met de metro gegaan.
Na een lekkere douche werd ik opgewacht door Marloes en ging het al beter.
De benen hebben een flinke aanslag te verduren gehad, maar woensdag ben ik zeker weer van de partij op de training, al zal ik het rustigjes aan doen.
René Kleijnendorst is helaas uitgevallen met een enorme pijn in zijn schouder, ergens rond de 37 kilometer. Zonde, zo dicht bij de finish.
Op naar Rotterdam 2009 !

Hier was het al wandelen geblazen

Tot dit punt ging het allemaal nog goed, vlak bij de 30

Parkloop Avantri 05-04-2008

5 april 2008. Parkloop ????
Park ???
Vanwege een opknapbeurt ligt het park in Schoonhoven er al een hele tijd als een bouwput bij. Waarom alles zo lang moet duren weet ik niet, maar de Parkloop kon daardoor dit jaar niet door gaan.
Er werd gezocht naar een alternatief parcours. 
Deze keer ging de 10 kilometer over drie grote ronden langs de provincialeweg, langs de makelaarstoren en via de lopikersingel terug naar de baan, waarna er nog twee identieke ronden volgden, maar dan zonder Lopikersingel.
Ruim op tijd kwam ik een kwartier voor aanvang op de baan en schreef me in. Voorinschrijven had ik niet gedaan, want dat levert de vereniging een euro minder op.
Helemaal 100% voel ik me niet, toch nog steeds niet helemaal fit na die 32 kilometer in Spijkenisse, licht verkouden.
Zelf heb ik het doel om de 10 kilometer in 45 minuten te lopen.
Marleen voelt zich niet helemaal 100% en wil ook een beetje mijn tempo lopen, misschien een 44-er. Ik zeg dat het goed is en dat ik dan ook wat sneller zal lopen.
Misschien wel een 43-er zegt Marleen. Ook dat is goed zeg ik, dan loop ik wat sneller. Het liefst loop ik er toch nog onder zegt Marleen. Pfff, dat gaat niet lukken, ik doe mijn best.
Marleen en ik lopen kilometer 1 in 3.55 , dat is wat te snel. Robert Hoek komt er ook bij.
Kilometer 2 gaat in 4.17 , kilometer 3 in 4.16
Marleen heeft het moeilijk en ik laat het tempo iets zakken. Gerard Verlegh komt erbij en het groepje is nu met 4. De kilometertijd is dan 4.25 
Ik versnel weer wat samen met Gerard Verlegh en de kilometertijden gaan naar 4.21 en 4.20
Marleen moet eraf. Ze is echt niet fit, want normaal loopt ze voor me. Robert blijft bij Marleen en ik ga samen met Gerard Verlegh door.
Met het oog op de marathon van volgende week wil ik niet teveel geven. De hamstring doet zeer en er zit vanaf de start al een soort omklemming om mijn linker kuit waar ik in december een zweepslag heb gehad. Het doet flink pijn, maar ik kan er mee blijven lopen, al is het niet geweldig.
Ik laat Gerard maar gaan en zie de kilometertijden zakken naar 4.26 en zelfs 4.32
De laatste iets kleinere ronde breekt aan. De pijn is iets minder geworden en ik besluit weer wat te versnellen. Al vlug nader ik Gerard weer en net voorbij de voetbalvelden haal ik hem in. Gelijk zet Gerard een versnelling in en blijft naast me lopen. Ik versnel weer wat en wil Gerard voorbij, maar ook die aanval wordt gepareerd. Samen lopen we over het bruggetje richting de baan. Ik zet nogmaals een versnelling in en kom voorbij Gerard. Door het hek de baan op en een laatste versnelling, nog geen sprint, en ik ben los. Mijn klokje blijft steken op 42.58 na een slotkilometer van 4.03 , goed voor een 27e plaats, wel achter Fred Spruit.
Er had zeker meer ingezeten als ik de hele wedstrijd mijn tempo was blijven lopen, maar dat had niet onder de 42 geweest, wellicht een halve minuut sneller.
Gerard komt 2 seconden later binnen en Marleen en Robert 25 seconden.
Weer 20 seconden achter Marleen en Robert volgt Ruud van de Velde en daar weer een paar seconden achter Ronald Hamaker.
De race werd gewonnen door Menno Beck, die eigenlijk weinig moeite had met zijn kwelgeest op de cross, Jan de Ruiter. Het verschil was 33.30 om 33.52 , wat toch een PR was voor Jan.
Jan Zijderlaan werd vijfde en heeft me net niet op een ronde gezet. 
Jan stond wel op het podium in de klasse M40 als tweede, Jos Schinkel als derde.
Arie Visser zat net achter Jos en werd tweede in de klasse M45.
Arie bleef Robert Hofman net voor die als tweede het podium haalde als senior, Rob Boer was nummer 3.
Job Zijderlaan was derde in de klasse M35.
Marleen werd de tweede dame, maar was eerste in de klasse V35.
Al met al toch een goede test voor Rotterdam, waarin ik naar alle waarschijnlijkheid geen 29 graden te verduren ga krijgen.

Polderloop Hazerswoude 30-03-2008

Nog maar twee weken te gaan voor de marathon van Rotterdam.
Vorige week bij de 32 kilometer in Spijkenisse toch niet helemaal fris uit de strijd gekomen. Ik heb daar kou gevat, voelde me slapjes en ben de hele week niet fit meer geweest.
Ook nu is het eigenlijk niets, maar ik wil toch lopen, al voel ik me als een "natte krant".
Nog even gemaild met Frans Woerden en ja hoor, hij gaat met zijn broer naar Hazerswoude. Chris Bezemer had ook al aangegeven dat hij in Hazerswoude zou gaan lopen en ook Menno Beck had te kennen gegeven dat hij wilde lopen en besloot voor Hazerswoude te kiezen.
Ik kijk om 9.00 uur naar buiten en zie dat het zwaarbewolkt is en regent. Wel mijn weertje, al ben ik niet super nu. Netjes op tijd arriveer ik in Hazerswoude en heb zelfs nog tijd om wat met Menno, Chris, Frans en Michael te kletsen. Wat een luxe zeg.
Ik loop vandaag voor het eerst met mijn Forerunner 305. Van mijn andere horloge was de hartslagband al een tijd kapot en een nieuwe kost meer dan 100 euro. Ik kon de 305 in Nederland kopen voor 319 euro, maar ben op het net aan het neuzen geweest en heb hem gevonden voor 190 euro thuisbezorgd vanuit Engeland. Slechts 120 pound + verzendkosten. Je krijgt alle kilometers gewoon aangegeven, alleen de hoofdteller staat in mijlen.
Ik zit even te dubben waar ik mijn horloge op in ga stellen. Rustig aan doen in 1.45 uur, een snelheid van 5 minuten per kilometer lijkt me het beste. Ik besluit toch om hem in te stellen op 1.40 uur, het is tenslotte mijn weer. Wie weet voel ik me straks wat beter.
Vanaf de start van de halve marathon schieten er 3 lopers naar voren, Frans Woerden, Michael Woerden en Chris Bezemer. Stap voor stap wordt het gat groter. Nummer 4 wil even mee gaan, maar ziet al snel zijn kansloze missie in en laat het tempo zakken. Ik lig op positie 5.
Ik begein zoals gewoonlijk wat te snel, maar dat komt omdat we wind mee hebben. Er staat best wel wat wind, al regent het niet meer. Kilometer 1 gaat in 4.23 en kilometer 2 in 4.25
Ik probeer mijn ritme te vinden en loop kilometer 3 in 4.33 , daarna 4.36 en zelfs een 4.57 , al zwoegen we nu tegen de wind in. Ik loop helemaal alleen, al is dat voor mij geen nadeel. Ik haal wat lopers in van de 10 en 15 kilometer die 2 minuten eerder zijn gestart. Ik heb zo wel iedere keer een mikpunt. Ik ga me steeds beter voelen. Een hoop gesnotter, alles komt los.
Nog steeds volop tegewind volgen de kilometers elkaar op in 4.48 , 4.53 en 4.55 .
We krijgen weer een stuk wind mee en de tijden gaan weer sneller. 4.53 met drankpost, 4.45 , 4.47 , 4.51 , 4.51 . Ik ben inmiidels ingehaald door nummer 6 en loop met hem samen van kilometer 10 tot 14.
De loper gaat me te snel, de kilometertijden gaan weer omlaag naar 4.36
Tussen de 14 en 15 hebben we weer een drankpost. Ik puf even rustig uit, waardoor mijn kilometertijd uitkomt op 5.05
Ik ben inmiddels door een groepje van 3 lopers ingehaald die er flink de vaart in hebben. Ik probeer er bij te blijven, maar ze gaan me veel te snel. Kilometer 16 gaat in 4.33 , daarna een 4.40 , een 4.31`
Ik moet weer even bijkomen bij de drankpost net voor de 19 kilometer en besluit het groepje te laten gaan. Ik wil mijzelf niet over de kop lopen.
De kilometertijd is meteen weer 5.20 , daarna kilometer 20 in 4.54 en de laatste ruime kilometer in 4.31 door nog wat aan te zetten.
Ik blijk niet als negende maar als achtste binnen te zijn gekomen. De nummer vier had een afslag gemist omdat er een bord was omgewaaid.
Frans, Michael en Chris waren al zover weg, dat hij ze niet meer voor hem zag lopen en prompt rechtdoor liep waar hij rechtsaf had moeten gaan.
Frans mocht van zijn broer Michael winnen in 1.23.10 , Michael liep 1.23.11 en Chris Bezemer liep een knappe 1.23.22
Waar Frans Woerden het vandaan haalt weet ik toch niet.
Hij woont in Mijdrecht. Hij komt op de racefiets naar Hazerswoude. Hij heeft vorige week in Utrecht de marathon gelopen in 2.53.06
Gisteren deed hij het rustig aan. Hij liep maar een halve marathon in Bodegraven in 1.26.37 en nu vandaag al weer een halve in 1.23.10
Onvoorstelbaar, daar heeft zelfs onze kilometervreter Robert Hoek een hele kluif aan, al zal Robert nog niet zo snel aan een 2.53 op de marathon komen. Je weet het maar nooit, hij boekt wel erg veel progressie het laatste jaar.
Ik heb het wel over mijn eindklassering gehad en over tijden van anderen, maar zelf kwam ik binnen in 1.39.58 , twee hele seconden onder mijn gestelde doel. Keurig gedaan.
Menno liep een onvoorstelbaar snelle tijd op de 5 kilometer. Het is dat er veel wind stond anders had het parcoursrecord eraan gegaan. De vijf kilometer werd eventjes in 15.41 gelopen.
Zaterdag nog de Parkloop en dan even geen wedstrijdjes meer tot de marathon.

Schoonderwoerd Ambitieloop Lekkerkerk 16-03-2008

Voor deze week had ik nog nooit van de Zolatz-test gehoord.
Ik lees net het prachtige verhaal van Aria en de Zolatz-test.
Ik moest daar deze week ook aan geloven.
Ik heb deze test gedaan bij Hans Rietveld, tevens de man die me van diverse pijntjes afhelpt als sportmasseur.
Hans zorgt tevens voor schema's en begeleiding.
Het zou verstandig zijn om op woensdag niet te gaan trainen, want de test is vrij pittig. 
Aangezien is niet precies wist wat de test inhield dacht ik dat ik dat zonder moeite wel zou kunnen, dus eigenwijs als ik was ben ik toch gaan trainen. Ik dacht het rustig aan te doen, maar als het éénmaal lekker gaat, dan ga ik er toch tegenaan, zo ook nu.
Het was een lekkere training, maar donderdagmorgen waren de benen toch niet fris meer.
Op donderdagmiddag 14.00 uur meld ik me bij Hans.
We gaan uit van mijn maximale hartslag, die rond de 185 ligt. 
Net als bij het verhaal van Aria trekken we daar 50 vanaf, zodat ik moet beginnen met 6 minuten lopen rond hartslag 135.
Na wat ingelopen te hebben gaan we van start.
Na die 135 krijgen we dan achtereenvolgend 145, 155, 165 en tenslotte 6 minuten op een hartslag van 175. 
Ik wist niet hoe ik het had. Ik ging helemaal "verrot". De benen liepen vol, maar ik hield het vol. Dit was afzien zeg.
Nog even wat uitlopen en het zat arop.
Hans stuurde 's-avonds prachtige resultaten naar me toe. De test was goed gelukt.
Nu moet ik dus trainen in zone 1 en 2 tijdens de lange duurloop. Dat zal wennen worden, want dat doe ik nooit. Dat zal dan toch à la Robert Hoek moeten gebeuren. Die doet dit sinds hij die hele lange duurlopen doet en we hebben net kunnen lezen dat het effect heeft. Een weergaloos PR op de halve.
Nu heeft Robert het over veel middeltjes van Born, wellicht zat daar dan een dopingmiddeltje tussen ?
Onvoorstelbaar hoe Robert vooruit is gegaan het laatste jaar. Niet te filmen.
Met nog steeds zeer zware benen verschijn ik vandaag aan de start van de (even wennen) Schoonderwoerd Ambitieloop.
De naam Boezemloop klonk toch bekender.
Het is voor mij super weer om te lopen. Heerlijk. Veel zuurstof in de lucht.
Ik ben dan niet helemaal fit, het is mijn weer en ik besluit te gaan voor een tijd onder de 1.40 uur. Ik ga trachten Fred Spruit bij te houden.
Wim van Beuzekom wilde me hazen, maar die wil een tijd lopen van 1.45 uur, 5 minuten per kilometer. Dat is me net te langzaam.
De 10 kilometer en de halve marathon gaan gelijk van start. Even de Garmin horloges instellen. Die van Wim duurt even, maar het lukt.
Ruud vd Velde staat bij de start naast ons en gaat ook voor de halve.
Arno Ruiter gaat een rustige training doen.
Meteen na de start ga ik met de voorsten mee. Veel te snel natuurlijk. Ik open de eerste kilometer in 4.06
Kilometer 2 in 4.10 
Even het gas eraf nu. Dit is te gek. Ik moet rond de 4.45 of iets sneller lopen.
Kilometer 3 gaat in 4.36 en is al veel beter.
Kilometer 4 volgt in 4.30 en kilometer 5 in 4.31
Hier hebben we tevens drankpost 1. Ik stop even om wat te drinken en meteen komt er een hele groep voorbij met ook Fred Spruit.
Ik ga er meteen achteraan. Een paar man valt weg uit de groep, die raap ik op, maar de groep gaat me te snel.
Fred loopt zo'n beetje op kop daar. Misschien ook wel een wondermiddeltje van Born gekregen van Robert ?
De volgende 5 kilometer gaan keurig in 22.56 , waardoor mijn tussentijd op de 10 kilometer een keurige 44.51 is.
Ik voel me goed en in mijn element onder deze weersomstandigheden. Als ik zo doorga kom ik zelfs uit op een 1.35 uur !
Na ronde 1, na ruim 11 kilometer hebben we drankpost 2. Even wat drinken en meteen twee man er voorbij. Ik sluit aan en we halen nog een loper in, die we meteen achter ons laten.
Met z'n drietjes naderen we het punt waar Jos Koeleman klaarstaat om ons te kieken. Die trotseert net als alle vrijwilligers toch grandioos dit weer. Petje af hoor.
Ik loop goed, maar mijn hamstring gaat weer opspelen. De pijn wordt heviger. Wellicht toch door de inpanningen van deze week. Ik laat mijn tempo iets zakken en verklein mijn pas, zodat de pijn iets zakt.
Van 10 tot 15 kilometer gaat in 23.15 wat nog steeds netjes is.
Conditioneel gaat alles prima en kan ik moeiteloos mee, maar die verdraaide hamstring. Ik heb er al last van vanaf vorig jaar april na een training op woensdagavond, een paar dagen voor de marathon van Rotterdam.
Net voor de derde drankpost bij de 17 kilometer komt Wim van Beuzekom me ineens voorbij. Ik had wel een loper aan horen komen, maar Wim had ik nier verwacht.
Willen hazen voor 1.45 uur, maar dan tijden lopen van 1.35 of zo. Dan had ik wel met hem mee kunnen gaan.
Nu besluit ik zeker niet met Wim mee te gaan, want dan gaat het helemaal mis met die hamstring.
Ik blijf rustig lopen en nog wat lopers halen me in.
Kilometer 20, de afgelopen 5 kilometer gaan in 23.09 , wederom netjes vlak.
Ineens komt Arno Ruiter me met een noodgang voorbij. Weer een loper die het rustig aan wil doen en dan ineens gaat versnellen.
Ik loop rustig verder en eindig rond plaats 25 op deze halve marathon in een nette 1.36.27
Een tijd waar ik blij mee ben. Ik heb lekker gelopen, alleen jammer van die hamstring, anders had ik zeker rond de 1.35 uitgekomen, want moe ben ik absoluut niet. Ik kon absoluut nog harder en had ook nog genoeg over. Jammer.

Polderloop Hazerswoude 24-02-2008

24 februari 2008.
Wat zal het worden vandaag. Het is in ieder geval prima loopweer. Een graad of tien en een lekker windje.
Vandaag ga ik naar Hazerswoude voor de polderloop. Deze loop wordt 4x per jaar georganiseeerd van januari tot en met april en telkens de laatste zondag van die maanden.
Ik ben netjes op tijd en er is ruimte om te kletsen.
Als ik aankom is het erg druk.
Natuurlijk zijn de broers Michael en Frans Woerden er. Frans heeft gisteren een halve marathon gelopen in 1.23 en doet vandaag ook doodleuk weer een halve. Ja, wel ergens onder de 1.25 wil hij lopen.
Ook Chris Bezemer is van de partij. Chris wil ook onder de 1.25 lopen. 
Een schema van 4 minuten per kilometer en dan nog wat sneller.
Zelf heb ik een ander doel.
Ik wil een beetje vlak lopen. Vorige week liep ik 25 kilometer erg vlak in een tijd net onder de 2.00 uur. Dat waren kilometertijden van net onder de 5 minuten.
Nu wil ik wederom vlak lopen in kilometertijden van 4.30 , maar dat is wel erg vooruitstrevend. Van net onder de 5 naar 4.30 !
Vanaf de start hebben we 4 kilometer wind mee. Je merkt het niet erg, want héél véél wind lijkt er niet te staan.
Na vier kilometer kom ik door in 17.59 en loop netjes op schema. Kilometer 5 gaat inclusief drankpost in 4.33 , maar dat was al een kilometer met de wind tegen.
Vanaf 5 tot 8 kilometer heb ik de wind pal tegen en heb ik zichtbaar moeite om die 4.30-ers er uit te persen. Dat lukt ook niet en zienbaar groeit er een lichte achterstand op het schema. Met de wind tegen haal ik wel verschillende lopers in, omdat ik nu eenmaal graag tegen wind loop. Van 8 tot 9 is de wind schuin tegen en komen we bij de drankpost. De verzorgng is hier prima. Er zijn bekertjes met thee, water en stukken sinaasappel. De inschrijving is zonder herinnering 2,50 en met herinnering 4 euro, dat is toch prettiger dan een Bruggenloop in Rotterdam die ik vandaag had kunnen doen, al heeft dat natuurlijk wel wat.
Tussen de 9 en 10 kilometer waar we weer wind tegen hebben zit een klein lusje. De lopers voor me gaan van het fietspad af en lopen via de normale weg verder waardoor ze het lusje overslaan. Dat scheelt misschien een 30 à 40 meter. Zo haal ik ze natuurlijk nooit in, dus daarom doe ik hetzelfde. De loper achter me volgt ons voorbeeld.
De 10 kilometer gaat in 45.39 , zodat ik al een achterstand van 39 seconden heb.
Van 10 tot 13 kilometer hebben we de wind weer schuin tegen en zie ik een drietal lopers voor me, waar ik op in aan het lopen ben. Het gaat heerlijk, ondanks dat ik iets achter loop op mijn schema. Het loopweer is fantastisch.
Vanaf de dertien kilometer krijgen we wind mee. Ik probeer iets te versnellen, maar er zit niet veel tempo meer in. De linker hamstring gaat weer opspelen. Gewoon het tempo vol blijven houden is het devies.
Bij 14 kilometer even uitpuffen bij de drankpost en snel weer verder.
De doorkomst bij 15 kilometer gaat in 1.08.40 waarbij de achterstand inmiddels als is gegroeid tot 1.20
Ik loop in een 12e positie. Even was het de 11e, maar bij de drankpost werd ik voorbij gelopen.
Ik ben wel dichter bij de drie voor me gekomen, maar die zijn bij de dranpost ook weer wat van me vandaan gelopen. Die haal ik vermoedelijk niet meer in.
Nog steeds hebben we wind mee, tot ruim 17 kilometer, daarna draait de weg en hebben we hem weer tegen.
De lopers voor me komen steeds meer binnen mijn bereik, maar de tijd en afstand die nog te gaan zijn zullen te kort blijken te zijn.
Nog even wat drinken bij de 19 kilometer en de laatste 2 kilometer breken aan.
Voor me vormt zich nu een groepje van 4, maar dat valt uit elkaar naarmate ze de finish in zicht krijgen.
Ik nader de eerste dame die voor me loopt, maar durf niet te versnellen. De hamstring doet flink zeer en ook met mijn kuit durf ik geen risico te nemen, die voelt "raar"aan, al de hele week. Het is geen pijn, maar een soort beklemmend gevoel. Ik ben er niet zeker van.
Ik blijf hetzelfde tempo lopen en kom vlak achter de dame over de streep in 1.36.40
De tijd was toch niet helemaal wat ik wilde, maar ik heb heerlijk gelopen.
Soms loop ik snel en loop ik niet lekker, nu was dat andersom.
Bij de finish staan Frans en Chris nog wat na te praten.
Frans loopt een dag na die 1.23 nu zelfs een 1.22 , ongelooflijk !
Hij heeft Chris ook tot enorme snelheden aangezet, want Chris loopt zijn tweede tijd ooit in 1.22 ruim. Een prachtige tijd. Daar kan ik even niet tegenop.
De afstand die mijn meter aangeeft bij de finish is 21.06 kilometer en klopt dus aardig. Met dat afgesneden lusje erbij had het helemaal geklopt als een echte halve marathon denk ik.
De vorige keer liep ik hier 1.40.00 en nu 1.36.40 + een beetje tijd voor het afgesneden stukje, maar dan zit ik nog steeds onder de 1.37 , waarmee ik dik 3 minuten sneller ben dan de vorige keer.
Volgende week wordt het 30 kilometer. Dat kan in Brielle, een wedstrijd of een trainingsloop in Maassluis, dat weet ik nog niet.
Na afloop nog gezellig wat met kennissen zitten kletsen. Veel lopers gingen huiswaarts met folders van de Parkloop, die ik voor de start in de kantine had achtergelaten. Nu maar hopen dat er veel lopers op af zullen komen.

Trias Trainingsloop Dordrecht 17-02-2008

Zondag 17 februari 2008. 
Het begint fris. Vorige week was het lente en moest ik daar flink aan wennen. Deze keer was het zonnig maar beduidend frisser.
Met het pontje Bergambacht-Streefkerk overvaren en dan richting Dordrecht. 
Ik was de pont van 10.00 uur mis, maar had wel de pont van 10.15 uur. Een half uurtje naar de baan in Dordrecht en nog een kwartier om me in te schrjven en klaar te maken.
Ik schrijf me snel in en kom Fee vd Velde, de broer van Ruud tegen. Hij woont in Dordrecht en gaat de 5 kilometer lopen. Hij wil ruim onder de 25 minuten gaan lopen. Hij zou uitkomen op een tijd van ruim 22.40 , wat keurig is.
Ruud doet ook mee. Fee en ik zoeken hem even op bij de start. Ruud gaat 15 kilometer lopen. Hij loopt voorlopig nog geen marathon, dat zal in Amsterdam gaan gebeuren in het najaar.
Zelf wil ik dit gewoon als trainingsloop gebruiken. Ik heb er inmiddels twee halve marathons opzitten en denk dat de stap naar 30 kilometer nog wat te groot is. In Maassluis was een 30. Ik kies nu voor de 25 kilometer in Dordrecht, een mooie moddenweg.
We starten allemaal tegelijk om even na 11.00 uur. We lopen op een dijkje wat smal is, dus inhalen is er even niet bij.
Ik heb mijn lange kousen aan en een lange legging, mijn bovenlichaam is bedekt met twee lagen kleding. Het is fris in de schaduw. Ruud heeft een muts op en hij is zeker niet de enige.
Naarmate het later op de dag wordt gaat de temperatuur omhoog en heb ik eigenlijk al weer teveel aan, maar het is niet storend. Ik loop geen 10 en het tempo ligt duidelijk lager. Het is een trainingsloop.
Ik wil vijf minuten vlak gaan lopen, wat neerkomt op 2 uur en 5 minuten (25 x 5 = 125 minuten).
2.05 is als je 5 minuten vlak gaat lopen, maar ik wil heel zachtjes toch proberen om 2 uur rond te lopen.
In het begin het ik best wel pijn aan de onderkant van mijn scheenbeen, een soort zwaar drukkend gevoel, zeker niet prettig. Ik hoop dat het straks beter zal gaan.
De doorkomst bij 5 kilometer is 22.49 , een wat te snel begin. Ik loop van de één naar de ander en haal veel lopers in.
Overal zijn keerpunten. Je komt de lopers dan weer tegen die besluiten terug te gaan. Hoe verder je komt, des te minder lopers zie je. De lopers van de korte afstanden zijn al omgekeerd en op de weg terug. De mannen van de lange adem gaan verder.
Fee loopt goed en heeft het keerpunt van de 5, bij de 2,5 kilometer gerond. Hij ziet er nog fris uit.
De tweede 5 kilometer gaat een stuk rustiger in 24.06
Ik zit in mijn goede ritme. Vanaf 7 kilometer is de pijn in minn scheenbenen als sneeuw voor de zon verdwenen en ik loop heerlijk. Goede temperatuur en het loopt als een trein. Zo kan ik wel een marathon lopen. Het lijkt vanzelf te gaan.
Bij de 7,5 is Ruud omgedraaid, want die loopt de 15 kilometer. Hij ziet er niet fris uit en loopt ook wat achter op zijn geplande schema van 1.07.30 , hij zal nog flink gas moeten geven om dat te halen in de tweede helft.
Bij de 7,5 is tevens de eerste drankpost waar ze lauw water geven, dat is prima geregeld.
De derde 5 kilometer gaat eveneens rustig. Het beetje wind wat er staat hebben we tegen. Bij de 10 kilometer hebben we het keerpunt voor de 20 en 25 kilometer. De lopers van de 25 kilometer krijgen rond de 15/16 kilometer nog een extra lus van 2,5 kilometer heen en 2,5 kilometer terug.
Die derde 5 gaat in 24.42
Ik loop vrij constant nu. Ik heb wat lopers ingehaald en zie verderop een loper langs de kant staan om te plassen. Vlak voor me gaat hij weer verder. Ik besluit iets aan te zetten om bij hem te komen en samen gaan we de extra lus maken. Bij de 19 kilometer slaat hij een gaatje met me, maar ik weet hem weer te achterhalen. Ik versnel iets, ga hem voorbij en zie hem pas weer bij de finish terug. De versnelling was net teveel voor hem.
De vierde 5 kilometer gaan in 24.23
De benen gaan nog steeds super. De hamstrings houden zich goed na het rechtzetten van mijn bekken. Eindelijk zonder pijn lopen heeft ook wel iets.
Het is nog vijf kilometer. Ik haal nu veel lopers in die de extra lus niet hebben gemaakt en de 20 kilometer lopen. Dit geeft nog extra drang om iets te versnellen. Het gaat lekker. Het laatste stuk richting finish zie ik Ruud die me tegemoet komt. Hij loopt voor me uit naar de eindstreep.
Ik kom aan in een tijd van precies 1.59.00 , al gaf mijn meter aan dat het parcours 80 meter te kort was. Tel daar dan iets tijd bij en ik kom nog steeds ruim onder de 2 uur binnen.
Redelijk fris en voldaan begeef ik me samen met Ruud naar de kantine.
Ruud heeft toch nog een nette tijd neergezet van 1.07.51
Mijn tijd was goed voor de vijfde plaats.
Volgende week weer een halve marathon in Hazerswoude. Eens kijken of ik iets sneller kan dan de vorige keer daar. Het is daar altijd een ruime 21,2 kilometer.

De 10 van Roodenburg Lekkerkerk 10-02-2008

0 Februari 2008.
Het is lente. Je zou het haast denken. Een zonovergoten dag en temperaturen ruim boven de 10 graden.
Waar zijn de tijden gebleven dat je nog lekker schaatstochten kon maken.
Ik zit te wachten op strenge vorst. Na al 10 jaar lid te zijn van de Friesche Elfsteden Vereniging deze keer voor het eerst ingeloot. Nu moet het gebeuren. 
Ik zit helemaal niet te wachten op zulke temperaturen, al zal het voor de meesten wel zeer aangenaam zijn.
Ook om hard te lopen is dit absoluut niet mijn "ding".
Vorige week een erge wind en af en toe wat spetters, dan voel ik me in mijn element, maar niet met de zon vol im mij gezicht en het zweet wat in mijn ogen loopt.
Het is niet anders.
Een ander jaar is het weer eens anders. Nu waren de omstandigheden voor mij niet goed.
Al vroeg ging ik naar Lekkerkerk. Om 10.35 arriveerde ik daar en had volop tijd om wat te kletsen en me voor te bereiden. Het is altijd gezellig met die vele bekenden. Of je nu in Lekkerkerk of Schoonhoven loopt, je komt elkaar er toch allemaal weer tegen.
Van te voren een plannetje gemaakt over de te lopen tijd. Gezien mijn vorderingen de afgelopen weken leek een 43-er haalbaar op de 10 kilometer. Ik hoop toch eigenlijk op een hele lage 43-er of een hoge 42-er zelfs, ondanks dat het niet "mijn weer"is.
Ik heb even ingeschat wiens tempo ik ongeveer zou moeten kunnen volgen. Wellicht Marleen, maar die wil een 42-er lopen, dus die zal net te snel gaan. Fred Spruit en Ruud vd Velde lijken weer de aangewezen personen om me mee te meten.
Bij de 4x5 was ik ze net voor, wellicht zou dat nu ook kunnen lukken.
Afgelopen donderdag ben ik nog bij de manueel therapeut geweest om eens naar mijn rug te laten kijken ivm de constante pijn aan mijn aanhechting bil/hamstrings.
De man had al snel in de gaten dat mijn bekken helemaal scheef stond. Na diverse malen een kraak te hebben gehoord vertelde hij dat het weer goed stond.
Ik mocht 3 dagen niets doen en dan moest het goed gaan. Ik vroeg hem of ik zondag mocht lopen. Dat mocht maar ik moest niet te wild doen. 
Nu is een 10 kilometer al niet mijn "ding", maar rustig aan staat bij mij niet in mijn woordenboek, zeker niet bij een wedstrijd, dus dat gaat niet meevallen.
Het startschot klink, ik heb me in de middenmoot genesteld. Ik moet wat naar voren, want de lopers aan wie ik me op wil trekken staan voor me. Fred staat bekend om zijn "te"snelle start, die gaat dat meestal niet volhoude, maar ik probeer met hem mee te gaan, ook Marleen start furieus. 
Ik schrik van kilometer 1, 3.55 !
Onwijs, wat een start. Dit mag zo niet doorgaan, anders kunnen ze me na 3 kilometer opvegen.
Kilometer 2 gaat in 4.12 en ook kilometer 3 gaat in 4.12 , nog steeds te snel. Hijgend als een postpaard haal ik Marleen en Fred bij. Cees Slingerland, de wielrenner ben ik voorbij gegaan en ik zie zelfs Wim van Beuzekom niet zo heel ver voor me. Het wordt al "stumpen", ik moet lossen. Dit tempo is moordend voor mij. Het zweet gutst van mijn lijf en ik heb last van een stijf linker onderbeen. Het voelt "apart".
Ik laat me terugzakken en wordt door tal van lopers ingehaald. Kilometer 4 en 5 gaan in 4.25 , waarna ik me weer iets herstel. 
Bij het keerpunt kun je goed zien waar iedereen zich bevind, wat wel leuk is. Je zegt iedereen gedag en moedigd ze aan, ondanks dat je zelf niet super meer gaat.
Job Zijderlaan lijkt ontketend en loopt super. Gaat hij dat volhouden in het tweede deel ?
Arie Visser en Robert Hofman lopen samen een eind achter Job. Dat ziet er ook super uit. Even verder kom ik Robert Hoek tegen die een eenzame race loopt, maar natuurlijk wel super loopt.
Piet Wuijster loop daar weer een stukje achter en oogt fris.
Jos Verlegh loopt ook hier goed, trainer Ab blijft iets achter en Wim van Beuzekom loopt ook op schema, want die heeft een weddenschap met Marleen. Hij moet twee minuten voor Marleen binnen komen, wat een hele dobber zal worden, want Marleen loopt super. Zal ze dit volhouden ?
Na vijf kilometer is het gat tussen Wim en het duo Marleen en Fred minder dan een minuut. Tot dusverre verloopt het voor Marleen prima. Ik weet niet wat de inzet van deze weddenschap is, maar ik heb iets vernomen van pannenkoeken bakken, maar wat dan de tegenprestatie van Wim zal zijn ? 
Op de weg terug kom ik ook de lopers achter mij tegen. Ruud vd Velde zit er niet erg ver achter. Ik zal toch mijn best moeten doen om hem voor te blijven. Aan Ruud kun je niet zo goed zien of hij fris is of kapot zit.
Een stuk achter Ruud vinden we Ronald Hamaker. Die loopt goed, al had ik hem iets sneller ingeschat gezien zijn tijd bij de Oliebollenloop. Later blijkt dat Ronald net terug is van de wintersport en nog skibenen heeft. Dan is het een logisch gevolg.
Vlak achter Ronald komt de tweede dame, Anita Barth. Het gat met Marleen is aanzienlijk, maar ook Anita heeft voldoende marge om de derde dame voor te blijven.
Hetty en Wim van der Heiden lopen gezamenlijk. Veel lopers die ik voor me had verwacht lopen niet of lopen rustig. Wim is daar één van. Jos Schinkel staat langs de kant. Peter den Hartog was er niet. Arno Ruiter doet het rustig aan en ook Arie van Kooten loopt een vakantietempo.
De weg terug gaat steeds zwaarder. Kilometer 6 en 7 gaan nog steeds goed. Ik loop nog 2x 4.25 en zie Marleen en Fred dichterbij komen, wat dan weer minder goed is voor hen, want dan zakken zij terug. Ik haal Cees Slingerland weer in en het lijkt goed te gaan, maar dan zak ik in. Kilometer 8 gaat in 4.28 en dan is het helemaal niets meer. Bij het 9 kilometerpunt geeft mijn GPS horloge aan dat ik precies op het schema zit om 43.00 te lopen op de 10 kilometer. Zou het dan toch nog lukken ?
Marleen en Fred zijn al verder van me weggelopen en ook Cees Slingerland is niet te houden, helaas.
Ruim voor de finish geeft mijn horloge het signaal dat ik klaar ben op de 10 kilometer in 43.03 , redelijk mijn doelstelling dus, maar ik moet nog een stuk. De afstand klopt niet. Na nog wat gezwoeg kom ik binnen in 43.40 volgens mijn klokje en 43.41 volgens de uitslag en een 37e plaats van de 122. Wel een 43-er, maar geen lage.
Snel navraag gedaan naar anderen met een GPS horloge, maar gelukkig hadden die ook allemaal een langere afstand staan. We hebben echt ruim 100 meter verder gelopen, wat weer ten gunste komt aan mijn tijd.

Het wachten is op Marleen. Zal ze het gat binnen de twee minuten kunnen houden ?
42 Minuten zijn voorbij. Marleen is er nog niet. 42.30 Marleen is in zicht. Gaat ze het redden. Fred Spruit neemt haat op sleeptouw. Het gaat niet lukken. Marleen loopt 43.10, als je daar een seconde of 30 aftrekt voor de langere afstand, dan is het een 42-er, maar 2 minuut 16 achterstand op Wim is net teveel. 17 Tellen had ze sneller moeten lopen. Gezien die paar kilometer dat ik op haar ben ingelopen moet daar het probleem hebben gezeten.

Soms loop je een mindere tijd en heb je lekker gelopen. Deze keer was mijn tijd best in orde, maar heb ik niet lekker gelopen, mede door het weer en wellicht ook vanwege het rechtzetten van mijn bekken. Ik weet het niet. Het was fantastisch weer en ondanks mijn hekel aan de zon bij het lopen toch een fantastisch evenement. Het is altijd gezellig om met je clubgenoten en andere bekenden een wedstrijdje te lopen.
De volgende keer zal het toch echt de "halve" worden in Lekkerkerk.

Groenhoven Plusloop 03-02-2008

Het is zondag 3 februari, een dag waarover we het niet over voetbal zullen hebben.
Een prachtige loopdag. Mooi koud weer met redelijk wat wind.
Ik zie uitslagen staan op de site van wereldtijden tijdens een cross die heel erg mooi zijn, waardoor ik toch lichte twijfels krijg bij de afstand. Een geblesseerde Arie Visser die een 35-er neerzet, een Wim die een PR loopt.
Al zou de afstand niet kloppen, dan blijft het toch een wereldprestatie. Wim ruim voor Peter zegt ook wel wat en dan zo ruim.
Dit zijn tijden waar ik alleen maar van kan dromen.
Net als afgelopen woensdag gaf ik ook deze keer uiteraard aan het hardlopen de voorkeur boven de voetbal (en terecht)
Om 13.30 valt het startschot. Ik ben netjes op tijd en ga dan ook om 13.30 van start.
Vorige week liep ik voor de eerste keer na mijn blessure een halve marathon in Hazerswoude. Mijn doel van 1.45 werd toen onverwachts al een 1.40
Mijn plan toen was om in Gouda een 1.40 te lopen. 
Ik stel mijn meter in op 1.40 , maar wil er toch wel onder duiken, met een stille hoop op 1.37.30 , dan zou het fantastisch zijn.
Ik begin in een 4.34 wat aardig op schema is. We hebben wind mee en de tijden zijn snel. Kilometer 2 en 3 gaan in 4.04 en 4.05 , waarna we een stukje wind tegen krijgen. Kilometer 4 gaat in 4.27 en kilometer 5 in 4.21 waardoor mijn tussenkomst op 5 kilometer subliem is in 21.31 
Deze tussentijd is absurd, dat ga ik nooit volhouden. Nog een klein stuk wind mee en dan beuken tegen de wind in.
Kilometer 6 gaat in 4.17 en dan in mijn eentje tegen de wind in.
De tijd zakt meteen in 4.42 , 4.47 , 4,50 en zelfs een 5.04 met een drankpost.
Ik heb het hele stuk alleen tegen de wind ingelopen en achter me heeft zich een grote groep lopers gevormd.
Ze pakken alle eenzame lopers op en zo ook mij. Op het moment dat ik na ronde 1 weer bij de baan kom en wat sta te drinken en een stuk sinaasappel en banaan naar binnen werk halen ze me in.
Ik wil mijn eigen race lopen en besluit niet met de groep mee te gaan. Lopen in die wind is leuk en ook een uitdaging.
De 10 kilometer gaat in 44.11 wat ver onder mijn doel is. Ronde 1 heeft veel kracht gekost en ook mijn hamstrings geven al aan dat het wat te hard gaat. Ik besluit het tempo wat te laten zakken.
Kilometer 11 gaat wind mee in 4.34 en kilometer 12 in 4.36
Langzamerhand zakken de kilometertijden wat weg. Kilometer 13 in 4.45 en kilometer 14 in 4.48
Na kilometer 15 in 4.18 komt de tussentijd op 1.07.14 wat nog steeds fantastisch is, maar het tweede grote stuk wind tegen komt eraan.
Honderdvijftig meter voor me loopt nog een éénling te zwoegen tegen de wind. Ik loop op hem in, totdat zijn trainer met de fiets voor hem gaat rijden en hem uit de wind gaat houden. Dat is natuurlijk niet eerlijk, zo loop ik niet meer in, hij loopt zelfs iets uit. Achter me is een dame, die ik onderweg voorbij ben gegaan toen ze even nodig moest. (later had ze het over buikkrampen) Ze zou me nooit meer inhalen.
Ik krijg er nog een 4.52 uitgeperst en dan een 4.33
Het wordt zwoegen nu. Kilometer 18 gaat in 4.48 en kilometer 19 in 4.40
Het laatste stuk tegen de wind gaat in, met veel geploeter komt er een 4.55 uit. De laatste 1100 meter breekt aan. Voor me in de verte een loper en achter me in de verte de dame, geen plaatsverandering meer.
Het parcours is te lang. Het is ruim 21.2 kilometer, waardoor mijn laatste beoogde 1100 meter erg tegenvalt in 5.50
De eindtijd is 1.36.52 , een 31e plaats van de 72, waar ik toch heel tevreden over ben. De conditie komt weer terug en een tijd van 1.35 binnen een paar weken zit er zeker in.
De dame heeft bij de finish nog steeds last van buikkrampen, maar kwam wel als eerste dame binnen. Toch een goede prestatie. 
Volgende week de 10 van Roodenburg, waar ik stilletjes hoop op een tijd net onder de 43 minuten.

Polderloop Hazerswoude 27-01-2008

Ik was benieuwd naar de uitslagen en westrijdverslag van de cross in Nieuwpoort, maar wellicht komt dat nog.
Ik kon niet langer wachten, dus vandaar mijn verslag.
Vorige week heb ik tegen mijn eigen idee in, toch 20 kilometer gelopen. Het plan was 15, maar de cross heb ik ook gedaan. Ik heb geen reactie gehad op mijn kuit, alleen maar mijn hamstrings, maar dat is oud nieuws.
De tijd lijkt rijp voor mijn eerste halve marathon na mijn blessureperiode.
Het plan is een rustige halve te lopen in een tempo van 5 minuten per kilometer.
Het is dan handig als je het horloge meeneemt zodat je onderweg kunt kijken hoe je loopt, maar dat lag dus thuis bij de PC.
Ondanks deze wetenschap reed ik verder naar Hazerswoude waar ik mee zal doen aan de Polderloop over mijn favoriete 21 kilometer.
Het is flink druk en supervroeg ben ik niet, want Paul Wobbe heeft net het laatste startnummer weten te bemachtigen. Lopen zonder startnummer dan maar, is net zo makkelijk.
Om 11.15 klinkt het startschot en ik besluit een stukje samen te lopen met Paul Wobbe en (let op, de vriendin van de ex vriend van de nicht van mijn vrouw).
Het tempo lag niet erg hoog, rond de 6 minuten per kilometer, dus ik ging er vandoor.
Ik haalde een aantal lopers in. Het eerste stuk hadden we wind mee. Bij een drankpost rond de 4 kilometer kregen we de wind iets van opzij, maar nog steeds wat meer mee dan tegen, maar vanaf de 8 kilometer hadden we hem pal tegen. Mijn 5 kilometertijd ging ongeveer rond de 24.30 , waarmee ik iets voor lag op mijn schema van 1.45 uur.
Van 8 tot 9 was het pal tegen en maakte ik het tempo, de rest volgde. Van 9 tot 10 weer een stukje half mee en ook wat tegen, daar kregen we ook onze tweede drankpost.
De afslag voor de 15 kilometer was geweest en het werd minder druk op het parcours. Ik liep samen met een loper die wind mee naast me kwam lopen, maar wind tegen iedere keer achter me kroop. Na de 10 kilometer hadden we 48 rond gelopen en kwam het zwaarste stuk. Vanaf Boskoop moesten we vanaf het industrieterrein pal tegen de wind in beuken weer richting Hazerswoude.
Ik verliet mijn "makker" na een korte demarrage en had geen last meer van hem. Voor me in de verte waren twee lopers te zien. Misschien kan ik die nog wel inhalen denk ik dan.
De eerste loper was niet super tegen de wind in en kreeg ik na een aantal kilometers te pakken, ik heb tegen de wind in veel meer kracht.
Ik loop graag tegen de wind in en ben dan echt in mijn element. Super gevoel !
De andere loper hengelde ik maar héél langzaam binnen. Het duurt nu al een kilometer of 6. Hij komt wel dichterbij, maar of ik dat ga halen ?
Bij 15 kilometer hebben we het lange stuk tegen de wind in erop zitten en heb ik het gat al aardig verkleint. Wie weet ga ik dat nog redden ?
Bij 15 is tevens de drankpost. Ik stop even om rustig wat te eten en te drinken en de loper voor mij wint weer wat terrein.
Ik zet 'm in zijn overdrive en nader met rasse schreden.
We hebben een aantal stukken wind mee, maar dan moeten we weer terug en hebben we de wind pal op de kop. Ik voel me super en versnel nog wat om de loper in te halen. Bij de 18 kilometer heb ik hem te pakken. Ik blijf 500 meter bij hem en besluit er dan over heen te denderen. Het gaat goed, ik pak al snel een gaatje. Niets lijkt me meer te kunnen stoppen, totdat ineens een pijnscheut door mijn linker hamstrings schiet. Nee hè, nu dat weer.
Ik neem wat gas terug en de loper komt me weer voorbij. Ik blijf bij hem tot de drankpost bij 19 kilometer. Ik drink rustig wat, neem een stuk sinaasappel en dribbel de laatste 2 kilometer rustig uit.
Heb ik 10 kilometer moeten zwoegen om hem in te halen en krijg je dit ineens weer.
Ondanks alles heb ik toch prima gelopen in een tijd van 1.40.00 , wat toch 5 minuten onder de tijd is die ik had willen lopen.
Paul Wobbe zou binnen komen in een tijd net onder de 2 uur.
De vriendin van de ex vriend van de nicht van mijn vrouw (pffff) liep een nette 1.48 uur.
Op naar de volgende loop.
Op 10 februari ga ik de 10 van Roodenburg lopen en hoop daar onder de 43 minuten te lopen. We zullen zien.

2e RAG Loop Lekkerkerk 20-01-2008

Het wordt vandaag een test. Vorige week een goede 10 gelopen en vandaag staat de RAG loop op het programma, een héél leuk initiatief van Ruud, Arie en Gijs (RAG).
Hoe laat begint dit evenement eigenlijk ?
Ik zoek op de site van Avantri, wel een aankondiging, maar geen tijdstip. Ik ga naar Start, niets, TVK, MTK, niets.
Ik mail Marry, Jos, Ruud, maar die zullen niet kijken voordat de start is.
Het is nu 9.30 , straks begint het al om 10.00 uur. Toch Marry maar even bellen.
De start is om 11.00 uur, gelukkig.
In de mail komt een reactie van Jos, de start is om 11.00 uur. Het belletje had niet nodig geweest, maar toch.
Netjes op tijd naar Lekkerkerk zoals altijd (uche-uche)
Er doen zo'n 75 lopers mee, waarvan een aantal Avantrianen. 
Het aantal Avantrianen valt me wel wat tegen. Robert Hoek, Piet Wuijster, Kees vd Heul en Piet van Wijngaarden zijn er ondanks dat ze zaterdag ook al hebben gelopen. Marry is er, Astrid vd Born, Aad van der Poel,Arno Ruiter, Arie Visser en Ab.
Het is jammer dat er zo veel Avantrianen verstek hebben laten gaan, want het is een goed georganiseerd evenement en weer eens wat anders dan anders. Je kan meedoen in 1 etappe of meerdere, het maakt niet uit.
Om 11.00 uur is de start van etappe 1. 5 Kilometer over asfaltpaden. Geen probleem dus. Ik heb vorige week een goede 10 gelopen in Delft, maar nu is het verder, dus ik wil iets van 22.30 lopen, dat is 4,5 minuten per kilometer.
Ik begin zoals gewoonlijk weer veel te snel.
De eerste kilometer gaat in 4 minuten vlak. We hadden wel wind mee, maar toch.
Vorig jaar had ik een leuke strijd met Fred Spruit en Ruud vd Velde, wellicht kan ik nu ook al weer in hun buurt komen.
Ruud begint de eerste etappe wat rustiger. Fred is nog sneller gestart.
Vooraan zijn er al veel lopers vandoor gegaan met Ab in 10e positie, Arie Visser op positie 6.
Arie heeft al een tijdje last van zijn kuit, het is te hopen dat het goed blijft gaan. Vooralsnog loopt hij erg goed.
Fred heeft best een aardig gaatje met me, maar naarmate we halverwege zijn en tegenwind gaan krijgen zakt Fred wat terug.
Stukje bij beetje loop ik in en een paar honderd meter voor de finish haal ik Fred in. Fred daarentegen haalt alles uit de kast en gaat mij weer voorbij. In een eindspurt haal ik Fred weer in en kom net voor hem over de streep. We hebben tijden van 21.36 en 21.37 , veel te snel natuurlijk, we moeten nog meer afstanden lopen. We zullen zien.
Ruud lijkt het verstandiger aangepakt te hebben en komt binnen in 22.20 , een tijd die ik zelf ook voor ogen had.
De lopers die gisteren al hebben gelopen doen het nu rustig aan. Piet van Wijngaarden loopt alleen etappe twee.
Robert Hoek, Piet Wuijster en Kees vd Heul lopen in de achterhoede op het gemak.
Robert heeft gisteren eerst even 16 kilometer naar Hoornaar gelopen om daarna daar de 10 kilometer te lopen, dat zijn er maar 26. Raar dat hij niet is teruggelopen, dan had hij er een marathon op zitten.
Nu dus ook weer van de partij, waar haalt die man het allemaal vandaan.
Wellicht is hij op zijn 50e wat rustiger, al heb ik daar mijn twijfels over.
Fred en ik zijn na etappe 1 al flink uitgeput. Ik ben benieuwd hoe dat verder gaat. Etappe 2 gaat over twee ronden van 2,5 kilometer, half asfalt, half onverhard.
Het valt mee met plassen, die zijn er niet. Het parcours ligt er goed bij.
Fred gaat er wederom als een speer vandoor. Ruud en ik doen het iets rustiger aan.
Na het eerste rondje van 2,5 kilometer halen we Fred weer bij, waarna we iets gaan versnellen.
Voorin lopen ongeveer dezelfde lopers in de top 10 met uitzondering van Arie Visser, die al vlak na de start van etappe 2 moet afhaken vanwege zijn kuit.
Misschien moet Arie eens een paar weken helemaal rust nemen (zeggen ze tegen mij ook altijd, maar ik luister ook zelden).
Fred kan ons tempo niet volgen. In het laatste gedeelte kan ik wat afstand nemen van Ruud.
Mijn eindtijd in etappe 2 is 22.18 , Ruud loopt 22.28 en Fred 22.43
Piet, Robert en Kees lopen nog steeds achteraan en doen het rustig aan.
Marry had een eerste snelle etappe van 23.53 en moest nu ook iets terug in 25.09
De meeste lopers gingen iets langzamer, behalve de top.
Fred en ik hebben het nu wel flink gehad.
De spoeling wordt dunner. Na etappe 1 waren er nog 74, na etappe 2 nog 63.
Etappe 3. 
Wederom 5 kilometer, maar nu een andere route met meer onverhard. De route gaat over bospaadjes en bruggetjes. De laatste 2 gaat weer over asfalt en wind tegen.
Wederom begint Fred sterk, het duurt 3 kilometer voordat ik hem bijhaal. Ruud loopt een tijdje voor me, maar ik kan hem inhalen.
Robert Hoek is het achterin zat en besluit te versnellen en komt me voorbij ofdat hij dit weekend nog niet heeft gelopen, zo fris oogt hij.
De laatste twee kilometer tegen de wind in weer over asfalt. Piet Wuijster komt me voorbij alsof ik stil sta. Hij oogt ook nog super.
Ik neem regelmatig de kop over en het gaat best aardig. Fred zie ik niet meer, maar Ruud komt me ineens voorbij en neemt de kop over.
De laatste 500 meter neem ik de kop weer over en dat blijft zo tot aan de finish. Ik blijf versnellen, waardoor niemand me meer voorbij gaat.
Mijn eindtijd over etappe drie is 22.35 , helemaal geen groot verval eigenlijk. Ruud zit maar 8 seconden achter me in 22.43 en Fred loopt 23.25 , die heeft het wel gehad zo lijkt het.
Robert liep een mooie 20.57 en Piet een 21.50 , Marry een hele mooie 24.13 , samen met Kees vd Heul.
Voorin verandert er bar weinig. De top 10 blijft vrijwel onveranderd. Zelf blijf ik in de top 25 hangen.
Voor velen is het nu welletjes geweest, het is nu tijd voor de cross.
Zelf heb ik afgelopen donderdag spikes gekocht. Ik was dat al eerder van plan om wat crossjes te doen, maar toen kreeg ik een zweepslag.
Voor alle zekerheid had ik ze vandaag meegenomen met scherpe spikes maat 12 er vers onder.
Het plan was om die vierde afstand niet te lopen, wat ook trainer Ab en Arie Visser al aangaven.
Fred haalt me over. Hij loopt zich uit de naad om met mij te strijden en dan stop ik er mee, dat kan natuurlijk niet.
Ik trek de spikes aan en krijg gelijk al allerlei takken mee die vast blijven zitten. Even over het grindpad lopen om ze wat minder scherp te maken.
Na etappe 3 zijn er nog maar 59 over, waarvan er slechts 48 starten voor de laatste zware etappe.
Deze laatste etappe gaat dwars door zachte grasvelden, langs slootkanten en zandpaden.
Nu ben ik de afgelopen weken vanwege mijn blessure niet lichter geworden en valt het met 83 kilo niet mee, maar we zullen zien.
Al na 100 meter blijft mijn schoen hangen en gaat mijn hiel eruit. Hij zit zeker te los (later blijkt dat er nog een gaatje boven de anderen zit waardoor ik de schoen beter vast had kunnen maken) 
Dit zou nog een aantal keren gebeuren.
Ruud en Fred gaan er als een speer vandoor en ik moet alle zeilen bijzetten om ze bij te houden. Na het eerste stuk moeras krijgen we een lang zandpad, waar ik wat kan bijkomen en waarbij mijn spikes hun werk doen. Ik haal Ruud en Fred weer in, maar heb geen antwoord op Robert Hoek die me voorbij snelt.
Wederom een moerassig stuk. Ik zak zo diep weg, dat ik bijna stil sta. Ruud is vederlicht en lijkt helemaal niet weg te zakken. Hij zweeft me voorbij lijkt het. Ook Fred gaat me wederom voorbij. Op een recht stuk wat minder zacht is kan ik Fred weer voorbij en zo gaat het regelmatig.
Ik ben nu bijna aan het einde van mijn Latijn. Het is buigen of barsten. Een paar keer heb ik het pad niet in de gaten, wat me ook tijd kost. Ik verwacht dat we nog ongeveer een kilometer moeten zwoegen, maar ineens is daar een verhard pad naar de finish. Wat een geluk. In een uiterste krachtsinspanning kan ik Fred nog voorbij en kom binnen in 23.53 tegen Fred in 23.54.
Ruud is binnengevlogen in 23.15 en Robert in 22.00
Piet, Kees en Marry hebben besloten deze cross maar te laten voor wat ie is.
Het parcours bleek iets korter te zijn, omdat er een lint was losgewaaid en er een grote lus niet is gemaakt. Dit was voor mij zeker gelukkig, nu bleef ik Ruud net voor in het klassement.
Ik eindig op plaats 22 in 1.30.24 en Ruud in 1.30.46
Nog zo'n 600 meter meer en ik weet niet of ik Ruud voor had gebleven.
Fred heeft een eindtijd van 1.31.39 en geeft dus iets meer dan een minuut toe.
Robert komt binnen in 1.35.00 , wat te wijten is aan de eerste twee etappes, zodoende eindig ik ook eens voor Robert.
Moe maar voldaan plof ik neer op de houten vlonder om de bagger van mijn schoenen te weken. De benen hebben het uigehouden.
Het zit er weer op. Wat een fantastische happening was het. Het inschrijfgeld is gratis en je krijgt nog een tas met artikelen mee ook. Dit zie je nergens.
Ik wil de organisatie hartelijk bedanken voor dit mooie evenement wat hopelijk nog lang georganiseerd zal worden, ik zal er zeker bij zijn.
Ik hoop in volgende edities ook wat meer Avantrianen te mogen begroeten, dat moet zeker meer kunnen zijn.

Kopjesloop Delft 13-01-2008

Eindelijk weer eens een echt wedstrijdje gelopen. Het werd tijd.
Afgelopen woensdag voor het eerst weer eens wezen trainen en daar gelukkig weinig reactie van gehad. De kuiten voelde ik naderhand niet, alleen mijn rug, maar dat was te verwachten bij een kneuzing.
Vandaag staat eindelijk weer een loop op het programma, nog niet zo héél ver, een 10 kilometer. De Oliebollenloop was 6,4 en volgende week wil ik toch meedoen bij de 4x5 in de Loet (alleen de eerste 3 etappes), dus deze 10 past daar mooi tussenin.
Zaterdag was al een happening in Polsbroek met de cross bij de Zijderlaantjes. Een cross die erg geslaagd genoemd mag worden.
Een groot deel van de familie Zijderlaan deed zelf mee, maar Marleen niet, die loopt liever op de weg.
Op de training hebben we het er over gehad om allebei naar Delft te gaan. Marleen wil een 5 kilometer gaan lopen, ik een 10.
De start is om 11.00 uur en iedereen kent mij, om 10.00 uur vertrekken is vroeg genoeg. Marleen denkt daar net als vele andere lopers anders over en wil goed inlopen en vroeger aanwezig zijn (inlopen schijnt toch wel goed te zijn uit voorzorg voor blessures)
Om 9.30 is Marleen al in Bergambacht om me op te pikken en even na 10.00 uur zijn we al aanwezig.
Er zitten al een aantal lopers waarvan er één al roept; wat ben jij vroeg Cor !
We schrijven ons in. Ik blijf nog wat in de kantine hangen en Marleen gaat zich inlopen. In de kantine komen we Ruud vd Velde ineens tegen, die wil 15 kilometer gaan lopen en zijn broer 5. (een eind hoor, 15 kilometer !)
Een kwartiertje voor aanvang joggen we naar de start.
Marleen wil onder de 21 minuten lopen op de 5, ze hoopt stilletjes op 20.30
Ruud wil een goede 15 lopen, maar weet nog geen tijd. Hij ziet het wel.
Zelf stel ik mijn horloge erg voorzichtig in op 47 minuten op de 10 kilometer, al heb ik ook stilletjes een hoop op 45 minuten, al is dat al wel snel, tijdens het herstel van mijn blessure. De kuit gaat best, maar de rug nog niet echt.
Marleen staat helemaal vooraan, Ruud en ik daar vlak achter.
De start is voortvarend en we zijn erg snel weg. Te snel. Marleen wil eigenlijk net boven de 4 minuten per kilometer lopen en ik rond de 4.30 per kilometer, maar dat loopt in het begin anders.
Marleen opent super in 3.52 en ik blijk nog veel gekker te zijn gestart in 4.02
Ik schrik er van en doe het daarna wat rustiger aan. De tweede kilometer gaat in 4.16 , maar is nog te snel. Ruud zie ik niet meer en Marleen loopt gestaag van me weg. Allemaal volgens verwachting, al loop ik te snel.
De derde kilometer gaat in 4.20 , het moet nog wat rustiger. Kilometer 4 gaat netjes in 4.32 wat er meer op lijkt. Marleen is nog steeds te zien en Ruud zie ik nog steeds niet. Na mijn superstart wordt ik nu regelmatig ingehaald door lopers die normaal zijn gestart en ik zak wat terug.
De finish na ronde 1 komt in zicht. De doorkomst na 5 kilometer is absurd snel, namelijk 21.41 , dit ga ik nooit volhouden.
Marleen is al binnen en staat naast de finish. In het voorbijgaan roept ze dat ik super ga en dat zij zelf 20.19 heeft gelopen. Dat is een supertijd zeg. Ver onder haar doel. Mijn GPS geeft inderdaad de goede afstand aan, zelf nog wat langer, dus daar kan het niet aan liggen. De afstand is zuiver.
Even een bekertje water drinken en dan weer verder. Het zal nu wel moeilijker worden na een te snelle start en het gebrek aan training en inhoud.
Met de drankpost mee loop ik kilometer 6 in 4.35 , dat valt niet tegen.
Achter me hoor ik ineens een loper naderen. Het is Ruud, die vanuit het niets naar me toe loopt en in supervorm is, lijkt het.
Hij wil even bij mij blijven lopen om daarna zijn derde ronde af te leggen. Even iets rustiger na die jump en bijkomen.
Er komt nog een loper bij en met z'n drietjes gaan we verder. De stukken tegen de wind in is voor mij super, dan ben ik in mijn element, Ruud heeft daar niets mee en blijft dan achter me. De stukken wind mee neemt Ruud netjes over. De derde loper blijft achteraan hangen.
Kilometer 7 gaat in 4.29 , het gaat redelijk constant. De voorsprong die ik heb opgebouwd in de eerste kilometers blijft behouden.
Ik besluit toch iets te versnellen, het is nog maar 3 kilometer en ik heb nog over.
Kilometer 8 gaat derhalve in 4.24 , Ruud en de derde loper blijven netjes bij.
Nog even een klein heuveltje en wat onverhard en kilometer 9 gaat in 4.29
Nu is het tijd om serieus te versnellen. Ruud moet nog een rondje en blijft zijn eigen snelle tempo lopen en de derde loper wil me voorbij. Dat gaat zomaar niet. Nog 500 meter, hij nadert, maar ik heb nog marge. Nog 300 meter, hij komt steeds dichterbij, nog maar eens versnellen.
Nu wordt het gaatje weer iets groter, al moet de finish snel komen, want nu is voor mij die 10 best wel lang. De slotkilometer gaat zelfs in 4.15 en brengt me op een sublieme eindtijd van 43.52 , zelfs nog onder de 44 minuten, een mooie 13e plaats van de 60 lopers.
Dit had ik van mijzelf toch nog niet verwacht.
Marleen super, ik super en ook Ruud super, die de 15 loopt in 1.06 en nog wat.
Dit geeft goede moed voor de toekomst. Volgende week wat rustiger en dan 15 kilometer, daarna weer wat verder bouwen.
De douchegelegenheid is daar niet super en ziet er zelfs wat vies uit, maar het water was warm, wat veel goed maakte.
Eindelijk weer eens gelopen, HEERLIJK.