Bijna aan het einde van de eerste Natuurmarathon door de Krimpenerwaard met start en finish bij de hooiberg in de Loet 1-11-2009

De 100 van avVN loopjaar 2009

Ik ben al weer een aantal jaren lid van de avVN, de Veteranen Nederland, dit naast mijn lidmaatschap van Avantri. Het is goed om de vereniging te steunen, het bijt elkaar niet, je krijgt een mooi clubblad en je kunt meedoen met diverse clubevenementen. 

Dit jaar heeft de avVN weer iets nieuws in het leven geroepen. De 100 van avVN was dit jaar erg leuk voor mij omdat ik helaas voor de vereniging de enige was die alle resultaten in had gestuurd en derhalve ook gewoon eerste werd, waardoor ik met de beker ging strijken.

Kerstloop Barendrecht 13-12-2009

Heerlijk koel vriezend weer, een heldere hemel, topweer voor mijn PR

COR TERLOUW VERPULVERT 13 JAAR OUD PERSOONLIJK RECORD !!!

Volgende week staat de halve marathon van Linschoten op het programma.
Er zullen veel Avantrianen aan de start verschijnen. Er zal een strijd zijn tussen Wim en mij. Ik ben in goede vorm en Wim om helaas bekende redenen wat minder.
Normaal is Wim sneller, maar wellicht zijn we nu aan elkaar gewaagd.
Ook Marleen gaat voor een HALVE !! marathon.
Zelf mikt ze zeker onder de 1.35 met een kans op een 1.33-er, een tijd die voor mij net te snel zal zijn denk ik zelf.
Nico en Peter lopen tijden op de 15,2 van 1.06 en 1.07 waarmee ze ook rond mijn tijden lopen. We zitten allemaal dicht bij elkaar.
Vandaag is het heerlijk koud weer, echt mijn weertje.
Eens een keer geen halve marathon, maar een 10 EM in Barendrecht bij CAV Energie, de Kersloop.
Gisteren heb ik een klein ongelukje gehad op mijn werk. Bij het opbergen van lichtmetalen velgen met hele brede banden viel er één om op mijn arm terwijl de arm rustte op een metalen balk van het bandenrek, waardoor mijn elleboog in de verdrukking kwam en nu flink gekneusd is. 
Ik moest even flink tot tien tellen en werd even misselijk van de pijn, maar vandaag zal een pijnstiller me er wel doorheen helpen.
Ik vertrek om 12.00 uur en stel de navigatie van de auto in op de straat.
Ik moet rond 12.30 aankomen en heb dan nog heel veel tijd over.
Eenmaal aangekomen op de straat roept de dame van de navigatie dat ik op de plaats van bestemming ben, maar ik zie niets wat op een atletiekbaan lijkt. Ik wijzig de opdracht in de navigatie en geef nummer 10 in waarna ik gelijk een hele andere kant op wordt gestuurd waarna ik om 12.38 arriveer. Op het gemak wandel ik naar de kantine, haal mijn startnummer op en maak me gereed voor de start.
Ik ben weer eens van alles vergeten. Mijn horloge licht nog bij mijn PC. Ik heb wat gegevens op de PC gezet en ben daarna vergeten het horloge weer in mijn tas op te bergen. Ik ben ook de dunne handschoenen vergeten voor de eerste kilometers, want het is best wel fris aan de handen, maar dat is na een paar kilometer meestal over als de doorbloeding éénmaal goed op gang komt.
In de kleedkamer kom ik Aad van der Poel nog tegen die de 10 kilometer wil lopen en ook de broer van Ruud vd Velde, Fedor, is van de partij. Hij wil de 5 kilometer gaan lopen. Zelf wil ik de 10 EM gaan lopen en hoop op een tijd ronde de 1.10 uur.
Ik sta bij de start naast Paul Wobbe die er vandaag ook weer bij is. Paul heeft nog last van een blessure die hij heeft opgelopen bij de marathon in Geldrop en wil het rustig aan doen. Zelf wil ik een keer voluit gan om mijn vorm te testen.
We lopen vandaag met een championchip, al snap ik daar weinig van. 
Bij de start liggen geen matten, alleen bij de finish, wat betekent dat iedereen dezelfde starttijd krijgt toebedeeld en alleen de finish de tijd weergeeft. Ik sta in het midden van de grote groep en het duurt ca. 10 seconden voordat ik over de start ga, die ik aan het einde van mijn tijd af zou kunnen trekken.
Doordat ik mijn horloge ben vergeten heb ik niet echt een richtlijn wat betreft de snelheid. Ik zal wel zien of ik in een goed ritme kom.
Het is fantastisch om met dit weer te lopen en ik ga dan ook als een speer.
Na even aftasten kom ik in een groep terecht waarvan ikzelf tegen de wind in op kop loop. 
Er staan overal kilometerbordjes, maar daar kan ik weinig mee. De eerste serieuze vergelijking kan ik maken bij het 5-kilometerpunt waar een tijdklok staat. 
Tot mijn verbazing kom ik de 5 kilometer door in 20.50, waar ik nog eens 10 seconden af zou moeten trekken. Mijn PR op de 5 kilometer op de weg staat op 20.54 , waarmee ik nu dus feitelijk een PR op de 5 heb gelopen al zal dit niet tellen. Dit kan natuurlijk nooit goed gaan, ik ben veel te snel gestart.
Bij de drankpost besluit ik eens niet te stoppen maar al lopende het bekertje aan te pakken, maar dat lukt niet erg. 
De dame bij de bekertjes geeft een bekertje aan, maar ik krijg het niet goed beet en laat het bijna vallen. Als ik het bekertje onder controle heb zitten er nog 5 druppels in. Pech hebben, dan maar bij de 10 kilometer.
Het groepje loopt een stukje voor me en is me voorbij gegaan.
Omdat het toch te snel ging besluit ik in mijn eigen tempo door te gaan.
Ik loop toch weer in op de groep en heb ze bij de 7 kilometer weet te pakken. Eerst blijf ik er even achter hangen maar neem daarna bij de 8 kilometer weer even over.
Het gaat toch wel erg snel nu, want één van de lopers versnelt. De groep past en de loper loopt van ons weg.
Ik besluit ook wat te versnellen en krijg gelijk de hele groep mee die mij het werk op laat knappen. We gaan weer veel te snel.
Bij de 10 kilometer kom ik door in 41.56 , waar wederom die 10 seconden af moet. Onvoorstelbaar. In mijn Avantri periode heb ik ooit een 42.15 gelopen wat ik nooit meer heb benaderd en nu loop ik eventjes 41.46 op de 10. Als ik vandaag de 10 had moeten lopen had ik misschien wel rond de 41 minuten kunnen lopen !
Bij de drankpost wil ik het bekertje niet missen en moet iets inhouden om het deze keer wel te pakken te krijgen.
Ik laat het groepje voor wat het is en loop in mijn eigen iets rustigere tempo verder.
Een paar lopers halen me nu in zonder dat ik echt langzaam ga lopen, zij gaan gewoon sneller.
Gezien de tussentijden moet de eindtijd van 1.10 er makkelijk inzitten. Mijn PR staat op 1.12.24 gelopen in Amsterdam op 22-09-1996 en is stokoud.
Richting de 15 kilometer moeten we een viaduct over wat best een redelijk klimmetje is, maar daarna vliegen we er weer vanaf met nog 1100 meter te gaan.
Ik kan aan het einde nog iets versnellen
Aad van der Poel en Fedor vd Velde staan me luid aan te moedigen waardoor ik nog wat kan versnellen. Ik hoor de speaker eindtijden doorgeven van andere lopers en hoor aan de andere kant van de baan tijden onder de 1.08 roepen, maar ik ben er nog niet.
Na een laaste versnelling kom ik over de streep en staat de klok stil op 1.08.20 , een verbetering van mijn PR met maar liefst 4 minuten en 4 seconden, waar ik eigenlijk nog 10 seconden af zou moeten trekken.
Ik zal mijn PR toch maar op de 1.08.20 laten staan. Onvoorstelbaar. Dit had ik zeker niet voor mogelijk gehouden.
In deze vorm moet ik toch bij Marleen, Wim, Peter en Nico in de buurt kunnen blijven.
We zullen volgende week wel zien.
Fedor en Aad komen ook naar de finish. Aad heeft een keurige 46.23 gelopen op de 10 en ook Fedor is dik tevreden met zijn 23.40 op de 5 kilometer.
Ik kijk al uit naar Linschoten volgende week en maar hopen op het koude weer wat ze opgeven.

't is voor Niks Natuurmarathon Geldrop 29-11-2009

De uitslag van de mooie Natuurmarathon in Geldrop die iets langer was dan de marathonafstand

De afgelopen week niet 100% fit geweest, rustig aan gedaan om toch op tijd weer fit te zijn voor de happening van vandaag.
Vier weken na de Natuurmarathon staat er al weer een marathon op het programma, de ´t is voor niks loop in Geldrop.
De naam ´t is voor niks zegt het eigenlijk al. Je loopt helemaal voor niks (niets).
Een aantal die-hards is gepolst of ze ook de marathon gaan lopen, maar het animo was niet erg groot.
Uit Den Haag komt Paul Wobbe naar me toe en loopt mee. Ook Robert Hoek is van de partij, onze ultraloper bij uitstek. Een marathon is voor hem een peuleschilletje.
Het wordt vroeg opstaan vandaag.
De start is al om 10.00 uur.Ik heb de meeste van mijn spulletjes al de avond ervoor klaargezet, zodat ik toch tot 7.00 uur kon blijven liggen. Paul is al om 7.15 bij mij thuis als ik nog snel 4 boterhammen met aardbeienjam naar binnen werk en samen vertrekken we om 7.30 naar het veer in Schoonhoven waar Robert ons opwacht in zijn Kia met navigatie. Robert heeft niet zo heel veel vertrouwen in mijn routegevoel. 
Aangezien we met Robert mee zouden rijden heb ik nergens meer op gelet. Het is leuk zo'n navigatiesysteem, maar je moet er wel een adres in zetten waar je naar toe wilt en dat had Robert niet gedaan.
Onderweg even stoppen bij een tankstation, een bakje koffie nuttigen en even internetten op de site van tisvoorniks.nl en het adres was bekend zodat we toch op tijd op de juiste locatie zouden zijn.
Om 9.20 uur arriveren we. We hebben alle tijd om het startnummer op te halen, een stempeltje in mijn trimloopboekje te halen, ons rustig voor te bereiden en heel relaxed naar de start te gaan.
Tussen de 125 en 150 lopers gaan vandaag voor de hele marathon. Ook zijn er diverse andere afstanden te lopen.
De weersverwachting halverwege de week was regen en windkracht 5, mijn weertje, maar de regen was bij de start ver te zoeken.
Het is ruim 10 graden en zeer aangenaam weer.
Ons doel is om een tijd te lopen van 4.00 uur. We hebben vooraf niets afgesproken, maar Robert en ik lopen al snel naast elkaar en dat is zo gebleven. Paul loopt in eerste instantie iets achter ons en zou ons later inhalen.
Het parcours is prachtig. Veel bos en heide, smalle paden, blubberige paden, veel klimmetjes en dalen. Het is erg pittig. Het zal mij benieuwen hoe lang ik kan blijven hardlopen zonder te wandelen. Ik heb een zwaar hoofd in de 4.00 uur, maar je weet het nooit.
De eerste 5 kilometer gaan in 26.39 , een tempo van 5.20 , wat wel wat te snel is.
De 10 kilometer komen we door in 54.30 , een tempo van 5.27 , nog steeds iets te snel, maar een prima tussentijd.
Paul heeft ons ingehaald en is er inmiddels vandoor gegaan. We zullen zien hoe lang hij voor ons uit kan blijven. Meestal zakt hij wel weer af.
We lopen een tijd samen met een dame uit Amsterdam die een sjirt aanhheft van een 240 km loop in 8 dagen. Robert is gelijk enthousiast. We praten wat met haar. Ze wil 4.30 uur gaan lopen, maar door bij ons te blijven lopen zit ze behoorlijk voor op haar schema. Ze doet ook triathlons. 
Het gaat nog steeds super. Soms voelen we een paar spettertjes, maar de regen wil niet echt komen tot mijn spijt, al is het zo ook prima. Als er maar geen zon schijnt.
De 15 kilometer gaat in 1.22.45 , een 5-kilometertijd van 28.15 , een prima tempo.
We praten veel, ook met de dame. We lopen op kop van een groepje. Ons tempo bevalt blijkbaar goed, want ze blijven allemaal achter ons hangen.
We lopen door prachtige natuurgebieden en genieten volop. In een marathontempo heb je alle tijd om rustig om je heen te kijken.
De 20 kilometer leggen we af in 1.52.24 waarbij de laatste 5 ging in 29.39 en dat is weer veel te langzaam.
Na 2.00 uur hebben we 21,28 kilometer afgelegd, net iets meer dan de helft en zitten we nog wel op ons schema.
Het parcours is af en toe best pittig met het geglibber en de vele boomstronken. Je moet goed uitkijken. Twee keer ben ik zelfs verkeerd gelopen omdat ik teveel naar de grond keek, maar werd op tijd gecorrigeerd.
Na 25 kilometer noteren we een tussentijd van 2.22.07 met een laatste 5-kilometertijd van 29.43 , wederom veel te langzaam. De voorsprong is inmiddels zo'n beetje weg.
Ik val zelfs een keer omdat ik achter Robert loop en een boomstronk over het hoofd zie. Gelukkig val ik met mijn benen en handen in het zand en heb ik nergens last van.
Paul is nog steeds niet in zicht, hij heeft zeker een topdag.
Bij de 30 kilometer is de doorkomsttijd 2.50.37 en de laatste 5 kilometer in 28.30 wat er weer op lijkt. We lopen eigenlijk precies op een eindtijd van 4.00 uur. Het begint bij mij wel wat moeilijker te worden al heb ik nog niet de indruk dat ik moet gaan wandelen. Robert buffelt lekker door of hij niets voelt.
Bij de 31 kilometer vinden we de laatste drankpost. Dit is eigenlijk het enige minpuntje. We hebben drankposten bij de 9,16,25 en 31 kilometer en dat zijn er eigenlijk te weinig, wel krijgen we bij de dranposten een soort mini-ontbijtkoekjes aangereikt.
Tot onze verbazing staat Paul stil bij de drankpost. Hij heeft last van de aanhechting hamstring-bil, waar ik zelf ook een tijd last van heb gehad. Paul besluit de laatste ruim 11 kilometer te gaan wandelen.
Robert en ik vervolgen onze weg door een heel glooiend terrein. Dit kost veel kracht. Het ontwijken van de vele plassen, omhoog, omlaag en dat terwijl we er al ruim 30 kilometer op hebben zitten.
De 35 kilometer lopen we in 3.20.06
De laatste 5 is gegaan in 29.29 , net iets te langzaam, al zitten we nog steeds iets onder de 4.00 uur.
Vanaf de 37 kilometer is bij mij het beste eraf. Robert blijft netjes naast me lopen. Het kost me heel vel moeite om de kilometertijden rond de 5.30 - 5.40 te houden. Het gaat goed tot de 38 kilometer waarna we een lange draai maken en via een viaduct over de weg gaan. Deze kuitenbijter kost me het laatste restje energie. Tot 39 blijft Robert bij me, daarna krijgen we een soort mini-duinen. Ik kom bijna niet boven. Robert loopt door om te trachten nog binnen de 4 uur binnen te komen. Voor mij is het niet haalbaar meer. Achter me zie ik nog niemand. Het is harken geblazen.
Bij de 40 kilometer kom ik door in 3.49.05 , eigenlijk nog steeds goed met een 5-kilometertijd van 28.59 , maar ik kom niet meer vooruit.
De 40e kilometer ging in 6.15 , de eerste boven de 6 minuten en kilometer 41 is helemaal een drama in 6.53 , ik moet zelfs 100 meter wandelen om mijn kuiten na die duintjes weer wat te ontspannen. Achter me nadert een loper me heel dicht. Ik loop kilometer 42 in 6.20 en zet nog een versnelling in om de loper voor te blijven. Tot mijn blijdschap loop ik weer uit.
Mijn netto-eindtijd is uiteindelijk 4.02.56 , waar ik gezien de pittige omstandigheden eigenlijk best wel blij mee ben. Natuurlijk had ik graag onder de 4 uur gelopen, misschien hadden we wat sneller moeten lopen, al had ik dan wellicht eerder af moeten haken. Nu vond ik het gezellig onderweg.
Robert had voor de laatste 2 kilometer nog 10 minuten en moest nog stevig aan de bak, maar het is hem toch gelukt om net binnen de 4 uur binnen te komen, netjes hoor.
Hij haalde zelfa Annie van Rossum nog in die de halve marathon net boven de 3 uur liep.
Na afloop even uitpuffen, een lekkere douche, een bak koffie en kijken of we nog wat hadden gewonnen op ons startnummer, want ook dat was gratis. Veel prijzen waren door sponsors beschikbaar gesteld en de loper betaalde daar helemaal niets aan mee.

Eerste Natuurmarathon Krimpenerwaard 01-11-2009

Het is herfst in Nederland. In eerste instantie was daar nog weinig van te merken, maar het weer slaat om. Er komt wind en regen.
In Lekkerkerk is na zeer lange voorbereiding de Natuurmarathon georganiseerd, een prachtig initiatief, wat uiteindelijk ook een zeer geslaagde happening bleek te zijn.
Vooraf heb ik al diverse trainingslopen meegedaan, waaronder de laatste loopjes in een rustig tempo wat me uiteindelijk goed is bevallen. Ik kon moeiteloos bij de groep blijven.
Met Arie Visser heb ik een soort weddenschap afgesloten. De eerste trainingsloop trainde ik in een tempo van 5 minuten per kilometer wat Arie veel te snel voor mij vond omdat ik dan een eindtijd van 3.30 zou lopen. Je haalt nog niet eens de 3.45 riep Arie, waarop ik aangaf dat ik die weddenschap wel aan wilde gaan.
Achteraf had ik er wel spijt van met mijn grote mond. Ik loop al weinig onder de 4 uur, laat staan in een zwaardere marathon dan Rotterdam, al was de marathon in Monschau dit jaar voor het eerst net onder de 4 uur gegaan en die is ook erg pittig.
We zullen het gaan zien. De weersverwachting lijkt me goed gezind, ze geven veel wind en ook regen op, al zal dat later op de dag pas komen. Mijn weer dus !

De dag breekt aan. Ik ben pas om 2.00 naar bed gegaan, maar dat is voor mij gewoon. Vanuit Den Haag komt Paul Wobbe naar Bergambacht, hij loopt ook de Natuurmarathon evenals René Kleijnendorst.
Ik sta om 9.15 uur op. De spullen heb ik de avond ervoor al klaargezet. Ik eet 4 boterhammen en neem een banaan mee om voor de start te eten. Een beker melk, een kom thee en daar moet ik het vooraf mee doen.
Paul komt om 10.00 aan. We praten wat en rijden dan naar René om hem op te halen. René heeft nog nooit onder de 4 uur gelopen. Door te snel te starten gaat het iedere keer mis. Hij wilde deze keer bij een groepje met als tempobeul André Pruijssers blijven om zodoende eindelijk die grens te doorbreken.
Om 10.30 komen we in Lekkerkerk aan. We halen ons startnummer op en krijgen een tas vol gesponsorde artikelen mee en ook een startnummer met onze eigen naam erop, alsmede een mooi functioneel T-shirt van de Natuurmarathon. Het kan allemaal niet op.
Het inschrijfgels was slechts 10 euro, maar je ontvangt een shirt, een medaille, een tas met artikelen, een startnummer en een perfecte verzorging. Dit zie je zelden bij een marathon.
Ik spreek nog even met Wim Nobel.
Wim heeft veel werk verzet voor de marathon maar is overvallen door de Mexicaanse griep waardoor hij helaas niet mee kan doen. Dit moet echt een klap voor hem zijn, al laat hij dat niet heel erg merken. Hij stopt zijn energie in het organiseren van deze prachtige dag.
Nog even een grote boodschap doen, want je weet maar nooit. Ik heb slechte ervaringen de laatste tijd.
Vlak voor de start trek ik nog een shirt uit omdat het gewoon warm is. Waar blijft het slechte weer ?
Bij de start gaan de Avantrianen op de foto. Piet van Wijngaarden neemt de kiek.
Ik stel mijn horloge in op 3.45 tegen beter weten in, maar je weet maar nooit.
Peter Hofman heeft ook ongeveer deze tijd in gedachten. Arie Visser wil rond de 3.20 gaan lopen. Ab loopt zijn tiende en laatste marathon, maar wil nog wel een nette tijd neerzetten. Onder de 3.30 moet kunnen, net als Piet Wuijster en Robert Hoek.
Marry wil onder de 4 uur lopen en hoopt op een PR.
Arno oogt ook fit en zal zeker onder de 3.30 uitkomen net als Nico vd Heuvel.
Aad vd Poel lijkt goed in vorm. Een tijd net onder de 4 uur zit er wellicht in.
Mijn doel is een rustige start ronde de 5.15/5.20 per kilometer. Mocht ik nog wat over hebben dan kan ik altijd nog versnellen.
Na 5.06 , 5.09, 5.16 , 5.07 en 5.23 met drankpost kom ik na 5 kilometer door in 26.02 , wat precies op schema ligt, zelfs ietsje sneller.
De tweede 5 kilometer gaat in 26.00 , het lijkt wel een Zwitsers uurwerk.
De stukken tegen de wind in ben ik degene die op kop loopt in een vrij grote groep. Er is één loper die naast me komt lopen, maar verder neemt er niemand over. Jammer is het wel. Het kost mij extra kracht, al is het wel mijn ding.
Wind mee komt de hele groep over me heen. Ik maak nog even een opmerking tegen een loper die me voorbij komt waarom hij net niet voorop heeft gelopen, waarop hij aangeeft dat zoiets nou tactisch lopen heet.
Een beetje flauw vond ik die opmerking wel. Het is toch geen topwedstrijd? Je kunt elkaar toch helpen ?
Ik twijfel over wat ik nu moet doen. Met de groep meegaan of bij Peter Hofman blijven.
Ik twijfel te lang en zwem tussen Peter en de groep in.
De stukken tegen de wind in liggen me goed en ik loop dan ook weer in op de groep, waarna ik besluit om toch weer naar die groep te lopen.
Er vallen soms wat lopers weg uit de groep om te plassen, waarop ze me weer voorbij komen en me vragen waarom ik niet naar de groep loop, waarop ik aangeef dat het vanzelf wel zal gebeuren als we weer tegen de wind in lopen.
De doorkomst op de 15 kilometer gaat in 1.17.23 , wat een tijd van 25.44 aangeeft op de laatste 5, wat wel wat te snel is, maar nog ruim onder het tempo wat ik normaal op de marathon gewend ben te lopen.
We krijgen nu een lang pad over gras en onverhard en tegen de wind in, waar ik de groep inhaal en zelfs ver achter me laat. Ik loop duidelijk beter dan hen tegen de wind in.
Na 20 kilometer kom ik door in 1.43.09 , wat betekent dat de laatste 5 in 25.46 is gegaan, wat wederom ongeveer gelijk is aan de vorige 5. Ik loop vrij vlak, dat schijnt ook een kunst te zijn.
Ik voel me super. Het weer begint wat te betrekken, al komt er nog steeds geen regen. Heel af en toe voel ik een spatje, maar verder niets. Het gaat wel harder waaien.
Het parcours is prachtig, de verzorging super. Ik geniet volop. De vermoeidheid is nog niet echt voelbaar. Ik kan nog lang blijven lopen zonder te wandelen. Normaal komt dit meestal rond de 25 kilometer, maar nu voel ik dat het beter gaat.
Onderweg staan veel bekenden me aan te moedigen en tal van kiekjes worden geschoten. Jos Koeleman lijkt wel overal te staan.
Na 25 kilometer kom ik door in 2.08.51 , een 5-kilometertijd van 25.42
Waar haal ik die regelmaat vandaan ?
Ik begin de beentjes nu wel te voelen. Mijn rechter knie doet wat zeer, maar ik kan gewoon door blijven lopen. Voor me lopen drie lopers, twee mannen en één vrouw die geen centimeter kop overneemt. Ik haal ze langzaam in. Straks krijgen we weer tegenwind en zal ik proberen er bij te komen.
Bij de 30 kilometer is de doorkomsttijd 2.34.22 , wat een tijd van 25.31 aangeeft, weer iets sneller. Het ergste stuk moet nu komen. We gaan van het asfalt af en duiken de weilanden in.
Ik loop al sinds de 10e kilometer helemaal allen. Andere lopers die in groepjes lopen zullen ongetwijfeld niet zo met hun krachten smijten, maar het gaat nog steeds goed.
Omdat ik alleen loop kan ik goed de bodem zien en de kuilen ontwijken. In een trainghsloop heb ik een keer mijn enkel verzwikt, maar nu gaat alles goed. 
Zonder kleerscheuren overleef ik kilometer 30 tot 35, al beginnen de beentjes toch te protesteren.
De tijd van 3.01.40 bij de 35 kilometer geeft een 27.18 op de laatste 5 aan. Gezien het parcours is dit nog niet eens gek. Het blijft uitkijken.
Het is inmiddels gaan regenen en het wordt zwaarder en zwaarder. Ik heb de drie lopers ingehaald en heb niemand meer voor me lijkt het.
Jos Koeleman maakt nog een foto en geeft en-passant even de tussenstand van Ajax-Feyenoord door, waar ik niet erg vrolijk van word, al heb ik dit wel verwacht. Mijn voorspelling was 6-0 en dat was het nog lang niet, al had dat achteraf niet veel gescheeld.
Het is nu zwoegen en werken geblazen. In je eentje is het erg pittig. Het lijkt wel of ik niet vooruit kom. In de verte voor me loopt een eenzame loper, waar ik zelfs nog hard op inloop ook. Zo slecht gaat het blijkbaar niet.
Kilometer 36 gaat nog netjes in 5.37 , maar dan laten de krachten me in de steek. Ik heb nog steeds een goede tijd in gedachten. Onder de 4 uur kom ik zeker, maar nog steeds heb ik hoop op die 3.45 al voelen mijn benen zich dusdanig dat ik dit niet zal gaan redden.
Kilometer 37 gaat al in 5.58 , de voorsprong slinkt snel weg. Ik vrees het ergste. Ik hen nog nooit een marathon gelopen zonder te wandelen en wil dat nu voorkomen, maar de benen protesteren.
De loper voor me gaat voor geen meter. Ik herken nu Fred Spruit in hem. Het zou mooi zijn om Fred eens voor te zijn bij een marathon, dat is me nog nooit gelukt. Ik put nog ergens krachten vandaan en pers er een 5.41 uit. We komen uit de weilanden vandaan. Rest ons nog 2 kilometer pal tegen de wind in door Berkenwoude en dan via de Loet naar de Hooiberg. Het zal zwaar worden.
Kilometer 39 gaat in 5.53 en haal ik Fred in. Fred lijkt stil te staan. Bij de gemeenteiopslag buiten Berkenwoude hebben we een klein lusje en zie ik veel lopers waaronder Peter Hofman naderen. Peter loopt erg snel en ziet er fris uit, hij zal me zeker in gaan halen.
Kilometer 40 gaat erg moeizaam. De eerste kilometer boven de 6 minuten in 6.07 , maar gelukkig gaan we nu rechtsaf het Loetbos in. De wind is daar minder en ook niet meer tegen. De kracht is er helemaal uit. Peter haalt me inderdaad in en nog een aantal lopers heeft meer over dan ik.
Kilometer 41 gaat in 6.16
Mijn benen zeggen dat ik moet gaan wandelen. Ze protesteren hevig, maar mijn hoofd zegt van doorlopen. Deze keer wint het verstand van de benen en sjok ik door. Het tempo is beneden nul, maar de laatste volle kilometer gaat in 6.38
Nog maar 195 meter. Het publiek moedigt me fel aan. Ik pers er nog iets uit wat lijkt op een versnellinkje, maar verder dan 41 seconden kom ik niet. 
Ik kijk op mijn klokje en vrees het ergste. Tot mijn verbazing staat het op 3.44.31 en is het me gelukt om onder de 3.45 te blijven en herb ik mijn woorden tegenover Arie waargemaakt, al had ik zeer weinig over. Vooraf riep ik al dat het wat mij betreft een 3.44.59 mocht worden. Op dat schema heb ik dus nog iets over gehouden.
Ik was ook erg blij met het feit dat ik niet heb hoeven te wandelen. In dat opzicht heeft iedereen gelijk gekregen die aangaf dat ik eens wat rustiger moest starten. Ik geloof daar nu zelf ook in en zal daar ook in de toekomst mijn voordeel van hebben.
Peter loopt een keurig PR met 3.41.28
René loopt voor het eerst onder de 4 uur met 3.52.58 , een seconde achter Marry die in dezelfde groep liep en een prachtig PR heeft neergezet met 3.52.57
Piet Wuijster haalde net geen tijd onder de 3.30 , maar Piet is er lang uit geweest met een blessure. Uiteindelijk komt Piet binnen in 3.30.31 , net achter Ab die 3.30.29 liet noteren, ook jammer genoeg net niet onder de 3.30
Robert en Arno hebben lang samen gelopen. Robert klokt 3.26.12 en Arno heeft hem moeten laten gaan en klokt 3.26.53
De snelste Avantriaan is vandaan veruit Nico vd Heuvel met een supersnelle 3.22.24
Aad van der Poel noteerde 4.01.15 en heeft net die 4 uur niet gehaald.
Arie moest helaas de wedstrijd verlaten. Die grote boodschap moest bij Arie wel onderweg gebeuren, daarna werd het niets meer.
Na afloop heb ik wel een kwartier op de grond gelegen omdat mijn benen niet meer wilden, maar in de loop van de avond voelde alles al weer redelijk goed.
Woensdag weer lekker trainen, dat moet weer kunnen.
Bij deze wil ik iedereen die zich heeft ingezet voor en tijdens de marathon, alsmede de supporters van harte bedanken.
Ik weet niet hoe de organisatie er over denkt, maar wat mij betreft mag dit een jaarlijks terugkomende marathon zijn.

De af te leggen route bij de Natuurmarathon Krimpenerwaard door het prachtige landschap

Halve van Hoogland Amersfoort 20-09-2009

Er zijn van die dagen ..... !

Met veel plezier las ik het artikel van Janet over de Ekiden.
De woensdaggers hadden toch een redelijke vervanger kunnen vinden voor Wim in de persoon van Jan de Ruiter maar kwamen toch nog wat te kort tegen de Experts.

Voor mijn geen Ekiden, maar het clubkampioenschap halve marathon van de Veteranen Nederland.
Ik voel me niet goed. Moe en slapjes, al heb ik dat aan mijzelf te danken. Deze week ben ik drie keer zeer laat naar bed gegaan, zo rond 2.30 in de veronderstelling dat ik uit kon slapen. Op mijn vrije dag had mijn buurman ook een vrije dag en besloot al vroeg zijn marmeren straatje te gaan fresen en vandaag moet ik pas om 12.55 uur lopen en dacht ik uit te slapen, maar stak eerst de kerktoren er om 8.00 uur al een stokje voor waarna de omwonende jeugd besloot dat ze eens buiten moesten gaan spelen om herrie te gaan maken. Eigen schuld dikke bult.
Vorig jaar is het bij deze loop helemaal misgegaan en kwam ik 8 minuten te laat aan de start me alle gevolgen van dien. Vandaag besluit ik eens vroeg weg te gaan.
Om 11.05 start ik de Spider, gooi het dakje eraf en begeef me naar Amersfoort. Vlak voor Amersfoort zet ik de Tomtom (we noemen hem Bram) aan en kom op deze manier netjes vlak bij de start, die ik zonder Bram zeker niet zomaar had gevonden. Ik arriveer al om 12.05 op de parkeerplaats en wandel rustig naar het evenemententerrein waar de lucht van koeienstront je al tegemoet komt (het zou ook van paarden kunnen zijn).
Op het gemak begeef ik me naar de stand van de avVN (Veteranen Nederland) en meld me aan. Er zullen slechts een vijftien tot twintig lopers meedoen, de rest heeft andere interesses (voetbal, Dam tot Damloop, etc.)
In mijn categorie 45 ontbreekt Chris Bezemer vanwege de Ekiden wat mijn kans op een podiumplaats doet groeien, al voel ik me zwakjes.
Na wat gekletst te hebben met Maarten van Erkel die ook meedoet met de Natuurmarathon en ook op zondag de loopjes doet, begeven we ons naar de start. 
Het is de hele dag al bewolkt en benauwd geweest, maar net voor de start breekt de zon af en toe door en wordt het nog beroerder met het weer. Daar gaat mijn tijd denk ik dan al weer. Ik gooi snel water over mijn hoofd en over mijn borst in de hoop dat het zal schelen.
Aan de start zie ik Irma Heeren, Michael Woerden en Rudo van Reeuwijk.
Ondanks het slechte voorgevoel besluit ik toch voortvarend te starten en loop de eerste kilometers in een tempo van 4.30 , wat natuurlijk te snel is. Na 6 kilometer kom ik door in 27.10 , nog steeds op datzelfde tempo, maar ik voel me helemaal niet goed. Het benauwde weer vreet aan me. Waarom nu dit weer ?
Waar blijft de herfst ?
Na 10 kilometer is mijn doorkomsttijd 46 rond, maar dat is tevens het laatste wapenfeit. Vanaf de 10 kilometer gaat de route linksaf en komen we op een hele beroerde weg met klinkertjes die in het midden hoog ligt, maar vanuit de midden naar beide kanten een heel eind is verzakt. Je loopt altijd scheef. Ik krijg last van mijn rechterknie. We hebben het kleine windje in de rug en de zon van voren. Het is niet uit te houden. Gelukkig ben ik niet de enige die klaagt over het weer, al heb ik daar weinig aan.
Mijn tempo stort nu helemaal in. Ik loop nu 5 minuten per kilometer en zelfs daar heb ik al moeite mee. Er zijn onderweg veel drankposten, wel een stuk of 6 waar ik iedere keer lang gebruik van maak om me te verfissen. Twee bekertjes over mijn hoofd en twee om op te drinken.
Het gaat zeer moeizaam en ik snak naar het einde. Mijn richttijd van 1.40 heb ik al lang uit mijn hoofd gezet. Ik zal nog moeite hebben met 1.45 uur.
Bij de 19,5 kilometer de laatste drankpost. Nu proberen om iets te versnellen om toch onder die 1.45 te blijven. Wonder boven wonder lukt het en ik haal zelfs diverse lopers in die mij eerst hadden ingehaald. Vermoeid kom ik over de streep in 1.44.02 netto. De benen zijn deze keer niet de oorzaak maar mijn lichaam. De volgende weken toch maar een beetje eerder naar bed, anders kom ik met de marathon zeker niet aan de finish.
Onderweg nog even de radio op het voetbal gezet, maar ook dat was geen succes.
Eerst baalde ik dat ik de wedstrijd Feyenoord-PSV niet kon zien, maar achteraf kon ik er niet treurig om zijn. Vooraf had ik al helemaal geen cent gegeven voor de kansen van Feyenoord, maar het is altijd jammer als dat ook zo uitkomt.
Thuis snel even de uitslagen van de halve marathon bekeken. Ik ben 165e geworden van de 487 lopers die over de streep zijn gekomen. Ik had bij de eerste 100 moeten zitten, maar waarschijnlijk is het goed genoeg geweest om op het podium te komen in mijn leeftijdscategorie bij de avVN. Sterker nog, ik heb nog niemand kunnen ontdekken die sneller is geweest, al heeft wellicht niet iedereen zich ingeschreven als lid van avVN. Het kan ook op een andere vereniging of op woonplaats.
Volgende week weer een trainingsloop, deze keer één van 3 uur.

Ultradag avGOUDA 50 kilometer 30-08-2009

Op 30 augustus is mijn schoonmoeder 70 jaar geworden.
Om dat te vieren heeft ze in Kampen een rondvaart georganiseerd op de IJssel en het Kattegat. De boot vertrekt al om 14.30 uur.
Dat zal geen loopje worden dit weekend denk ik dan. Op zaterdag moet ik werken, dus geen Uurloop en op zondag ook niets. Balen.
Ik zit een beetje op hardlopen.nl te kijken en zie dat in Gouda de Ultraloop weer wordt georganiseerd en mooier is het, dat het al begint om 9.00 uur.
Ik kan nu dus wel gaan lopen.
Om 8.15 uur vertrek ik en om even over 8.30 uur ben ik er al. Op zondagmorgen vroeg zijn alle lichten groen als je aan komt rijden, dat heeft ook wel wat.
Bij de baan in Gouda zie ik de blauwe bus al staan van het URT (Utrechts Running Team) met de naam van mijn bedrijf als sponsoring op de zijkanten. De auto staat op een mooi punt. Super.
Trainer Joop van het URT is daar om een marathonloper te begeleiden die vandaag 35 kilometer als training wil gaan lopen.
Het parcours gaat over 10 ronden van elk 5 kilometer door het Groenhovenpark, over het industrieterrein, langs de Gouwe en zo weer langs de snelweg terug richting de baan.
Het is niet bepaald een super mooie ronde en zeker niet als je die zo vaak loopt, maar ja.
Er doen vandaag 14 ultralopers mee, waaronder ook Frans Woerden en Paul Wobbe. Paul heeft meegedaan aan de uurloop en is ook nu weer van de partij. Een echte kilometervreter.
Ik heb uitgerekend dat ik precies 5 ronden kan lopen om nog op tijd in Kampen te kunnen zijn.
Ik wil gaan lopen in een tempo van 5 minuten per kilometer, wat neerkomt op 5x5=25 kilometer x 5 minuten = 125 minuten = 2 uur en 5 minuten.
De start is om 9.00 uur, de finish dan om 11.05 , uitpuffen, wat drinken, douchen, naar huis rijden. Om 12.00 uur thuis, wat eten, me scheren en omkleden, vertrek om 12.30 uur en dan aankomen rond 14.00 uur. Dat zou moeten kunnen.
We starten netjes op tijd. De eerste ronde is eventjes anders. We beginnen met 3 ronden op de baan en dan een kortere ronde door het park en nog niet over het industrieterrein. Vanaf ronde twee lopen we de normale grotere ronde.
Vanaf het begin is het al duidelijk. Een drietal lopers is al snel weg. Frans Woerden is nummer 4. Nummer 5 loopt langzaam van me weg en ik loop in zesde positie met de loper van het URT. 
De loper heet Riny en blijft naast me lopen. Mijn tempo is voor hem goed omdat hij dan in trainingszone 1 blijft met een hartslag rond de 140, waar die van mij al dik in de 150 zit.
De wat kortere eerste ronde gaat voor ons in 21.30 . Bij het begin van de volgende ronde zou een drankpost staan, maar daar zijn ze nog niet aan toegekomen. 
Juist met een ultraloop is drinken belangrijk. Ik betaalde 7 euro. Je hoopt dan toch minstens op goede verzorging onderweg. Misschien de volgende ronde dan.
Vanaf de eerste meters tot aan de streep staat de mond van Riny niet stil. Ik krijg allerlei vragen waarvan je een antwoord verwacht, waardoor ik ook de hele tijd mee moet praten, wat mijn lopen niet ten goede komt. Het gaat nog wel vrij soepel, maar zo rustig als Riny loopt gaat het bij mij toch niet.
De volle tweede ronde met ruim 5 kilometer gaat in 24.37 waarmee ons tempo goed is. De kilometertijden liggen tussen de 4.40 en 4.50 en het gaat lekker, al is ondertussen de zon gaan schijnen. Ik heb flink dorst en kom weer langs de tafel waar de drankpost moet zijn. Er staan inmiddels wat drankjes op van lopers die zelf wat hebben ingeleverd en dat zo kunnen pakken, maar verder niets.
Ik twijfel even of ik om zal keren en naar de kleedkamer zal lopen om wat te gaan drinken, maar besluit toch door te lopen. Misschien in de volgende ronde. Riny geeft me wat te drinken, zodat ik toch iets vocht binnen heb gekregen.
In ronde drie gaat de zon schuil achter vele donkere wolken en ik begin steeds lekkerder te lopen. Nu nog regen denk ik hardop, al is Riny daar minder blij mee.
Ronde 3 gaat in 24.42 . Riny blijft iets achter want Joop prikt wat bloed bij hem om te kunnen zien of het allemaal goed gaat. Het lijkt wel een prof. Misschien was het wel bloeddoping of zo ?
Wonder boven wonder staan er bekertjes water op de tafel. Ik drink twee bekertjes en gooi er één over mijn hoofd. Dorstlesser of energiedrank is blijkbaar duur, want dat is niet te vinden, wel sinaasappel en banaan.
Riny komt weer naast me lopen en blijft nog steeds kletsen. Deze keer gaat het over een loop waarin hij buikloop kreeg en langs de kant moest om alles eruit te gooien.
Dat is mij gelukkig nog nooit overkomen zeg ik hem nog.
In ronde vier krijg ik last van buikkrampen. We hebben gisterenavond bruine bonen gegeten. Ze zijn blijkbaar niet goed gevallen, want ik voel me steeds beroerder. Ik heb last van winderigheid. Het tempo is nog steeds goed, maar daar is alles mee gezegd.
Het is inmiddels gaan miezeren wat me lekker wat verkoeling geeft. Heerlijk.
Ronde 4 gaat in 25.07 met die drankpost natuurlijk van het begin van de ronde. Nog steeds het juiste tempo en al een voorsprong van een minuutje of 3 op mijn schema.
Nog één ronde te gaan.
Ik hou het iet meer. Eerst nog wat drinken en eten bij de drankpost en maar weer op pad.
Riny moet gaan versnellen en ik wil juist langzamer gaan lopen ivm mijn buikkrampen.
Na één kilometer kan ik het niet meer houden en spring tussen het riet om daar mijn boodschap neer te leggen. Dat lucht op zeg, al voel ik me nog steeds verre van super. Het beste is er al af en ik slenter wat door. Het tempo is flink gezakt, maar ik hoef nog niet te wandelen.
Ik bereik uiteindelijk de finish in 2.04.06 , nog steeds in 7e positie, waarna ik het voor gezien heb gehouden.
Frans Woerden is ook gestopt in 1.48.03 en Paul Wobbe loopt door en komt uiteindelijk binnen in 5.05.35 op de 50 kilometer.
Riny is ergens verkeerd gelopen, want de jury geeft de vreemdste rondetijden aan.
Zijn doel was 35 kilometer te lopen, maar hij is vermoedelijk rond de 33 uitgekomen.
Snel uitpuffen nu, een krabbeltje halen voor in mijn trimloopboekje om die 25 kilometer te registreren, wat drinken, douchen, omkleden en als een speer naar huis.
Thuis kijken ze al op de klok als ik binnen kom vallen, 12.05 is het.
Snel omkleden en eten, weer naar het toilet en we vertrekken om 12.37
Onderweg naar Kampen zit het niet tegen en we komen aan om 14.05 uur. RUIM OP TIJD DUS.
Het is wat bewolkt en ook zonnig. We hebben een mooie boottocht en ter afsluiting een warm en koud buffet. Een afsluiting van een heerlijke dag. De buik voelt al wel wat beter. Ik laat me niet weerhouden om heel veel te eten van het buffet. Heerlijk.
Zondag is het tijd voor de eerste traingsloop in de Loet voor de natuurmarathon op 1 november. Een loop van twee uur. Ik verheug me er al op. Het weer zal lekker koel zijn.

Midzomeravondloop De Kieviten Bleiswijk 30-06-2009

De naam van de loop geeft het al aan, de Midzomeravondloop. 
De loop valt in de zomer, niet helemaal op de langste dag, maar wel op één van de warmste dagen.
Traditioneel heb ik het altijd moeilijk als de zon schijnt en baal ik als een stekker, ook nu.
Op de zaak is het een gekkenhuis en kom ik niet weg. De start van de loop is om 19.30 uur. Mijn plannetje is het om rond 18.00 uur de deur te sluiten en uiterlijk 18.30 uur thuis te vertrekken, dan moet ik genoeg tijd hebben.
Pas om 18.35 kan ik de zaak afsluiten en snel op de fiets naar huis om mijn spullen te pakken en me om te kleden. Marloes roept al dat ik nooit op tijd zal komen en dat het veel te warm voor mij is om te lopen, maar ik sla haar goedbedoelde adviezen in de wind en vertrek om 18.50 uur.
Ik ben er niet helemaal bij. Het is een gestress onderweg. Er zit een tractor voor die niet door wil rijden. Van alles zit er tegen onderweg. In gedachten neem ik de afslag Moerkapelle/Zevenhuizen en kom daar gelukkig onderaan de afrit achter waarna ik de oprit weer kan nemen naar de snelweg om even later toch de goede afrit te nemen. De wegen zijn anders geworden, ze zijn er flink mee bezig. Door al die wegwerkzaamheden duurt alles langer terwijl ik eigenlijk geen marge heb. Marloes gaat gelijk krijgen denk ik. Dit is helaas heel vaak zo, ook al beweer ik vaak het tegendeel.
Om 19.20 arriveer ik op de parkeerplaats in Bleiswijk, waarna ik nog een stuk moet lopen naar de kantine waar ik me nog in moet schrijven.
Eerst weer je naam, adres, geboortedatum, etc. invullen, betalen en je startnummer in ontvangst nemen.
Ik snel me naar de kleedkamer, gooi mijn tas op de grond, doe mijn startnummer op, smeer mijn tepels en wenkbrauwen in met vaseline, gooi mijn shirt in de wasbak en maak hem helemaal nat. Ook mijn hoofd gaat flink onder de kraan, want het zal een barre tocht gaan worden.
In de verte (je moet nog bijna een kilometer lopen naar de start) hoor ik de speaker al roepen. Dit gaat me niet lukken. Ik snel richting de start en merk dat ik de verkeerde schoenen nog aan heb. Snel weer terug naar de kleedkamer en de andere schoenen aantrekken. Wat een stress.
Ik ben net weer op weg als ik de speaker hoor aftellen van 10 naar 1 en het startschot klinkt. Ik ben TE LAAT. Marloes had weer gelijk. Had ik maar geen eigen baas moeten worden.
Ik wandel rustig richting de start, het maakt nu ook niets meer uit. Ik moet even blijven staan, want mijn GPS pakt het signaal niet. Na een paar minuten arriveer ik bij de start. Iedereen is weg en na een minuut of vier ga ik van start. Het valt nog mee, ze zijn niet helemaal op tijd gestart, anders had het verschil veel groter geweest.

De eerste kilometer is een recht stuk weg onder de bomen. Het gaat nog lekker en de tijd is 4.31
Na kilometer twee in 4.41 zie ik heel in de verte de staart van de laatste groep. Nog een paar kilometer en ik kan aansluiten. Er komt een man naast me fietsen en gezellig kletsen we wat. De bomen zijn voorbij en ik loop in de volle zon. Gelukkig staat er een beetje wind en is het enigszins uit te houden. Kilometer 3 zit er op, waarna we over een brug lopen en aan de andere kant van het water verder lopen. Valt dit even vies tegen zeg. De wind wordt tegengehouden door het dijkje en we lopen hier wat lager. De zon staat van voren en dan zonder wind. Het is niet uit te houden. Veel lopers wandelen reeds en ik haal de achterste groep snel in en daarna nog meer groepjes. De warmte lijkt steeds erger te worden. Bij 5 kilometer heb ik een tussentijd van 25.13 , een schema van rond de 5 minuten per kilometer. Ik heb mijn horloge ook ingesteld op dat schema wat uit zou komen op 1.15 uur. De benen voelen al slapper en slapper, ik loop op zijn elf en dertigst verder. Het is nog net geen wandelen wat ik doe, maar veel sneller zal het niet gaan, althans zo voelt het. Ik begin wat duizelig te worden en voel me verre van goed.
Net voorbij de 6 kilometer is een drankpost. Eindelijk. Ik gooi een paar bekertjes water over mijn hoofd en drink er twee op, waarna ik een stukje ga wandelen over een hoger bruggetje heen, waarna ik weer verder slenter.
Om me heen is het al niet veel beter. Lopers die verdwaasd rondlopen en zich afvragen waarom ze in hemelsnaam zijn gaan lopen, anderen vloekend of mopperend over de warmte. Ik ben niet de enige die de warmte niet ziet zitten.
Tussen de 6 en 7 kilometer herstel ik enigszins en begin me weer wat beter te voelen. Bij de 8 kilometer begint mijn tempo weer wat op te lopen. Veel lopers slaan bij een ophaalbruggetje rechtsaf en gaan naar de finish. Ze zullen dan ongeveer 10 kilometer halen. Zij zijn misschien wijzer en houden deze martelgang voor gezien. Andere voor mij bekende lopers hebben wijselijk gekozen voor de 5 kilometer en zitten al lang en breed aan de bar terwijl ik weer zo nodig voor die 15 wil gaan.
Opgeven staat niet in mijn woorden boek en ik vervolg mijn pad.
Het gaat weer sneller en sneller. De ene na de andere loper haal ik in. Bij de 10 kilometer kom ik door in 53.40 en heb al een flinke achterstand op mijn schema. De achterstand is nog groter geweest, maar ik heb het een beetje kunnen herstellen.
Bij de 11 kilometer haal ik weer drie lopers in die vertwijfeld naar boven kijken en zelfs gaan wandelen. Tussen de 11 en 12 kilometer is weer een drankpost waar ik lang blijf staan en me tegoed doe aan het heerlijke water. Na een paar bekertjes over mijn hoofd kan ik er weer tegen. 
Voor me zie ik best nog veel lopers die ik met een beetje goede wil nog in kan halen. Weer een groepje van vier lopers haal ik in. Ze zien er verre van fris uit.
Ik nader een loper, ben vlak bij hem, als hij ineens een kreet slaaks. Kramp in zijn linker been. Het blijkt Paul Wobbe te zijn, een loper die ook vaak in Schoonhoven komt lopen en die ik wekelijks zie. Ik vraag of ik even moet stoppen, maar dat was niet nodig.
Ik versnel nog wat meer en mijn tempo komt nu weer tussen de 4.30 en de 5 minuten.
Vanaf de 14 kilometer haal ik nog 4 lopers in en kom uit op 1.17.54 , een tijd van helemaal niets, maar ik ben toch blij dat ik hem heb uitgelopen. Achteraf blijk ik 69e van de 162 lopers te zijn geworden. Of dit nu zo verstandig was, dat valt te bezien. Op zo´n manier heeft lopen weinig zin. Als ik nog een keer onder deze omstandigheden moet lopen, dan heb ik het idee dat ik gewoon thuis blijf. Was het maar vast weer herfst of winter ! Ik kan niet wachten tot het weer zover is.

Halve marathon van Nootdorp 28-06-2009

Diverse Avantrianen zijn ondanks het warme weer nog druk bezig.
Zo zag ik Ester en Janet op de foto´s op de site druk bezig bij de Kind-Ouderdag en moesten ze onderdelen doen die ze normaal niet doen.
Anderen doen het korte werk en lopen dan nog heel goed ook. (Robert Hofman heeft er weer twee clubrecords bij en ook Piet van Wijngaarden weer één)
Op de langere afstanden vallen de afstanden met de warmte wat tegen. Wim en Marleen zitten op de 10 kilometer rond de 45 minuten. Cees van der Heul loopt een 42-er, waar hij eerder al sneller is geweest. Voor mij is er dus ook geen snelle tijd weggelegd.
Ik ga vandaag naar Nootdorp waar één keer per jaar de bekende Halve van Nootdorp wordt gelopen.
Ik heb een hoopje op een wedstrijd zonder zon. Op het moment dat ik thuis vertrek is het flink bewolkt en nog niet zo warm. Naarmate ik dichter bij Nootdorp kom voel ik de zon achter de wolken al schijnen. Die zon gaat echt wel komen, helaas.
Ik kom om 10.45 uur aan, maar ben te laat om mijn auto te parkeren omdat de loop voor de kleinsten staat te beginnen en ik ben vroeg genoeg om netjes op tijd te kunnen starten. Ik kleed me even om en na de start van de leintjes parkeer ik snel mijn auto voordat ze binnen komen.
De zon schijnt inmiddels volop. Wolken zijn er niet te zien en iedereen loopt te puffen. Het is warm en benauwd. Balen voor mij dus. Zon en lopen gaan voor mij slecht samen.
Ik besluit mijn loopshirt uit te trekken en gooi het in een bak met koud water waarna ik het shirt weer aantrek. Heerlijk verkoelend zeg. Mijn hoofd gaat onder de kraan en zo ga ik proberen de halve te voltooien.
Mijn plan op 1.35 zet ik gelijk al uit mijn hoofd, dat gaat niets worden vandaag. Ik besluit mijn horloge in te stellen op 1.45 , een tempo van 5 minuten per kilometer, dat is vandaag snel zat.

Vanaf de start gaat het lekker. Ik praat wat met andere lopers en dribbel wat in de achterhoede. Na een kilometer in precies 5 minuten besluit ik wat te versnellen. Van Nootdorp gaan we naar Pijnacker en van daar richting Delft. We ronden de Ikea en gaan dan richting het Kartcentrum van Tom Coronel in Delft Noord. De drankposten op de 6, 11, 14 en 18 kilometer zijn zeer welkom. Ik grijp deze posten dan ook graag aan om te stoppen, te drinken en om water over me heen te gooien. Heerlijk verkoelend is dat.
De doorkomst bij 5 kilometer is 24.09
Ik zit al een hele tijd achter een grote groep aan. Ze lopen een eind voor me, maar ik loop wel op ze in. Te snel er naartoe lopen wil ik niet, dat kost te veel kracht met deze hitte, dus ik doe dat geleidelijk aan. De ene na de andere loper valt weg uit de groep en ik haal die afvallers één voor één in.
Na 10 kilometer is mijn tijd 48.16 en lig ik ruim voor op mijn schema. Het lijkt nog warmer te worden. Diverse lopers wandelen, anderen haken af en doen 10 kilometer ipv een halve marathon.
In dit tempo gaat het lekker, al ga ik wel wat te snel. Ik laat het tempo wel wat zakken.
Ik heb inmiddels bijna de hele grote groep ingehaald. Een aantal lopers uit de groep is weggesprongen en loopt een stukje voor me, waaronder een dame, de tweede dame in de wedstrijd.
Bij de drankpost op 14 kilometer heb ik haar eindelijk ingehaald. Ik neem goed de tijd bij de stop en de dame loopt weer een stuk voor me uit. Het begint wat moeizamer te gaan. Heel veel lopers zijn bij de 14 kilometer gestopt, want we hebben 1 grote ronde van 14 kilometer afgelegd en zijn weer bij de start. Dit is voor velen de uitgelezen mogelijkheid om deze hitte te verlaten.
Ik heb opgave of stoppen niet in mijn woordenboek staan, ondanks dat het niets voor mij is en ik ga door. De marathon van Rotterdam heb ik twee jaar terug ook uitgelopen, toen waren er ook duizenden uitgevallen.
De 15 kilometer gaat in 1.13.22 waarmee ik de afgelopen 5 kilometer redelijk vlak in 5 minuten per kilometer heb gelopen inclusief twee drankposten.
Ook de kilometers 16 tot en met 20 gaan vlak in 5 minuten per kilometer en ik kom door in 1.38.23 inclusief één drankpost.
Een stukje voor me loopt de tweede dame in de wedstrijd weer en ik besluit om flink te versnellen om toch te proberen haar in te halen. Ik heb nog heel veel over en heb absoluut op mijn reserve gelopen.
Het is een echte halve marathon, dus er is nog 1100 meter te lopen. Ik haal nog vier lopers in en loop een tijd van 4.25 op de 1100 meter, waardoor mijn eindtijd zelfs nog ruim onder de 1.43 uitkomt, in 1.42.48 , een 41e plaats.
Ik blijf na de finish nog ruim een kwartier buiten in de schaduw staan alvorens ik ga douchen, anders heeft douchen geen zin. Je zweet na het douchen anders net zo hard als er voor.
Al met al ben ik zeer tevreden over deze halve marathon. Ik ben geen moment in de problemen geweest en was ook totaal niet moe, waar anderen bij de finish op een hoop gingen. Het zit wel goed met mij op dit moment.
Woensdag ga ik niet trainen, dan is er traditioneel de Midzomeravondloop in Bleiswijk, al zal dat ook ploeteren worden, want ze geven nog warmer weer op. We zullen het wel zien.

Gouwebosloop Waddinxveen 25-06-2009

Het is warm vandaag. Ik zie de bui al hangen (spreekwoordelijk dan, want die bui komt echt niet)
Het is eigenlijk weer om in de schaduw op mijn vlonder achter mijn huis te zitten ipv hard te lopen. Mijn vrouw roept al dat ik beter niet kan gaan omdat het toch geen weer voor mij is, maar ik besluit toch te gaan. Ik doe het wel rustig aan roep ik bemoedigend. Gisteren getraind en nog last van mijn bovenbenen van het sprinten. Nu voor een snelle tijd gaan en dan ook nog eens met deze warmte is niet goed.
De start van deze loop is om 19.30 uur. Ondanks de drukte bij mij op de zaak hebben ze geregeld dat ik toch vrij was vandaag, morgen zien we wel weer. Een supergroep, ik ben erg blij met mijn personeel.
Ik twijfel eerst nog wel even, maar even voor half 7 besluit ik toch om mijn spullen te pakken en vertrek ik om 18.40 , ruim op tijd. Waddinxveen is dichtbij.
Even over 19.00 uur ben ik al ter plaatse en merk dat het nog steeds een graad of 25 is. Te warm voor mij.
Ik schrijf me rustig in en stel mijn horloge in op 50 minuten, dat is 5 minuten per kilometer. Ik wil het echt rustig aan doen.
Bij de start heb ik nog bijna 10 minuten om te kletsen. Ik heb mijn shirt alvast nat gemaakt en ook mijn haren zijn doorweekt. Het geeft lekker wat verkoeling.
Ik besluit helemaal achteraan te starten en dat is maar goed ook, want ik ben in het begin niet vooruit te branden. De bovenbenen doen pijn en de algehele gesteldheid voelt niet goed, maar naarmate we de 300 meter baan hebben gerond en we een stukje op weg zijn kan ik iets versnellen en haal ik zelfs wat lopers in. Het is een prachtig gezicht. Het lijkt wel een gele armada. Op het eerste gezicht lijkt het of alle leden van de SC Antilope meedoen en dan ook nog eens een eigen clubtenue dragen. Dit is een goed voorbeeld voor veel verenigingen, ook voor ons.
Als alle leden van Avantri bij de Parkloop of de Oliebollenloop eens in een Avantrishirt zouden lopen en ook alle leden mee zouden doen, dan moet dat een fantastisch schouwspel zijn.
Ik denk dat ik zeker 100 lopers heb gezien met het bekende gele shirt, ik denk dat het er nog meer waren, waaronder ook heel veel kleine lopers.
Mijn eerste kilometer loop ik zeer moeizaam in 5.15 en nummer 2 in 4.49
Kilometer 3 gaat in 4.54 waarna ik weer op het juiste schema zit.
Na een 4.53 volgt een 5.18 met een lange stop bij de drankpost. Water over mijn hoofd gooien, rustig veel drinken en verder zwoegen. Door de stop loop ik weer iets achter op het schema, maar dat haal ik wel weer in. Ik loop rustig en verspil geen krachten, het is meer een soort training.
Kilometer 6 gaat in 4.59 , nummer 7 in 5.05
Het gaat nu wel erg rustig en ik heb nog zoveel over, waardoor ik besluit om toch wat te gaan versnellen, want zo haal ik de 50 minuten niet.
Kilometer 8 gaat in 4.55 , waarna ik mijzelf even wil testen. Ik ga serieus versnellen en haal de ene na de andere zwoegende loper in. Veel gefoeter van lopers die het veel te warm vinden, maar mij lijkt het niet te deren in dit tempo.
Mijn versnelling geeft een tijd van 4.33 over kilometer 9 en zelfs een 4.13 op de slotkilometer, al moet gezegd worden dat die waarschijnlijk iets te kort is. Mijn horloge geeft aan dat er 9,9 kilometer is gelopen in 48.54
Als ik daar nog 100 meter bij op zou tellen, dan zit ik onder de 49.30 en dus netjes binnen mijn schema. Misschien klopt de afstand wel en geeft mijn horloge te weinig aan of heb ik wat bochtjes afgesneden. Ik weet het niet, maar ik kom zo fris als een hoentje over de streep. Ik ben blij dat ik het vanavond rustig heb aan gedaan. Zondag wacht een halve marathon in Nootdorp. Ik zie er nu al tegenop, want ze geven nog steeds zonnig op en dan is het overdag.
Na het douchen zoek ik me de blubber naar mijn autosleutels, maar kan ze niet vinden.
Ik ga de kantine in om te kijken of iemand ze heeft gevonden en zie ze ineens liggen op de plaats waar ik mijn tas even had neergezet tijdens het inschrijven. 
Pffff, gelukkig maar.

Singelloop Woerden 15-06-2009

Een dag na mijn nette 15 kilometer in Delft staat er een 10 kilometer op het programma, de Singelloop in Woerden.
Op mijn werk heb ik iedereen al verteld dat ik vroeg weg wil. Geen afspraken meer maken voor het ophalen of brengen van auto´s na 18.00 uur dus.
Om 18.15 sluit ik alles snel af, stap op mijn fiets en race naar huis. Snel mijn loopkleding aantrekken, mijn tas meepakken die al klaar staat, even wat drinken en zoef, in mijn Spider richting Woerden.
De reis verloopt voorspoedig. Ik ga het halen. Even slaat de twijfel toe als in Woerden de brug open gaat en ik moet wachten, maar gelukkig gaat de brug al snel weer dicht.
De start is om 19.30 en het is al 19.10 uur.
Ik parkeer mijn auto vlak bij de camping in Woerden en loop naar de sporthal waar we ons in moeten schrijven.
In mijn geval is de inschrijving al geregeld. Ik heb me vooringeschreven als wedstrijdloper en moet me melden bij het secretariaat om mijn startnummer op te halen. Wel apart.
Ik kom vele bekenden tegen als Cees van der Heul, Luc vd Oever, Michael Woerden, Jacco van der Wel, Jos Verlegh, Alex Looman, Henk Wiggemansen uit Ter Aar, Gerard Verstege uit Maarssen, Peter Halfwerk en nog vele anderen, waaronder veel lopers van Reeuwijk. Ik vraag hen waarom ze niet mee zouden doen met de Ronde van de Krimpenerwaard, waarop hun antwoord is dat ze het niet leuk vinden om de hele ronde te moeten volgen. Een estafette met ronden van bv. 5 kilometer met start en finish op de baan hadden ze wel leuk gevonden. Zoiets doen ze in Gouda ook.
Ik wordt aangesproken door een oudere loper die me een compliment maakt met mijn artikel over de marathon van Rotterdam in het clubblad van de Veteranen Nederland.
Ik ken de man van gezicht, maar weet zijn naam niet. Hij kent mij blijkbaar wel.
Ik spreek Jos even en hij kijkt verbaasd naar zijn horloge. Ik sla er geen acht op en wandel richting start. Ik had wat meer drukte verwacht bij de start. De jeugdloop is nog bezig en de 10 kilometerlopers kunnen nog niet starten.
Ik begin te twijfelen aan de starttijd en doe navraag. De start is om 20.00 uur wordt er gezegd.
Heb ik me daarvoor gehaast. Ik heb weer eens niet goed gekeken. Half 8 klopt wel, maar niet voor de 10 kilometer. Ik had het rustigjes aan kunnen doen zeg. Dat heb ik weer.
Ik praat eens wat en wandel wat heen en weer om de tijd te doden. Dit is weer eens een hele andere ervaring.
De benen voelen zwaar en loom aan na gisteren. Het is drukkend weer. Ik heb het benauwd, dit gaat niets worden is mijn voorgevoel.
Als wedstrijdloper start ik vooraan bij Jacco en Jos. Alex Looman staat vlak achter me, maar heeft zich als recreant ingeschreven. Ik stel hem voor om voor mij te starten, maar hij slaat dat af.
Hij wil een snelle tijd lopen van 41 of 42 minuten. Jos heeft ook het plan om onder de 43 minuten te lopen en Jacco wil een 6,6 lopen om te kijken hoe het met zijn blessure gaat. Zelf heb ik tegen beter weten in mijn horloge ingesteld op 45 minuten, ondanks de 15 van gisteren en het benauwde weer. We zullen wel zien.

Na het startschot is Alex er al heel snel vandoor. Jos loopt een stuk voor me en Jacco loopt net voor me. Ik probeer het tempo van Jacco te volgen, maar heb daar moeite mee. Ik kom niet in mijn juiste adempatroon en loop maar naar lucht te happen. Nu weet ik weer waarom ik zo´n korte afstand niet leuk vind. Ik loop te snel voor mijn lichaam.
Ik probeer Jacco nog steeds te volgen. Alex is uit zicht en ook Jos verdwijnt aan de horizon. De afstand tussen Jacco en mij blijft klein, maar dat is ook niet verwonderlijk als ik de tussentijd zie.
Na twee kilometers van 4.12 kom ik aan bij kilometer 3 en zie tot mijn verbazing 12.29 op mijn klokje staan. Ik voel mijn krachten wegzakken en besluit drastisch op de rem te trappen. Ik loop te happen en voel me niet goed. Even wat drinken bij de drankpost en water over mijn hoofd gooien.
De grotere tweede ronde echt wat rustiger hoor.
Kilometer 4 gaat in 4.37, daarna een 4.32 en een 4.41
Weer even staan bij de drankpost en er volgt hetzelfde ritueel. Kilometer 7 gaat door de stop in 4.46 , waarna ik de krachten weer terug voel komen. Langzaam begin ik te versnellen. Kilometer 8 gaat in 4.32 , dan een 4.25 en tot slot een flinke endspurt en een slotkilometer van 4.04, waardoor mijn eindtijd tot mijn verbazing toch nog ruim onder de 45 minuten ligt, namelijk 44.07 , al eindig ik dan bij de wedstrijdlopers bijna achteraan, 15e van de 18 in de klasse M45.
Ik voel me aan het einde weer super. De lome zware benen zijn weg. Het had wat langer moeten duren, ik kwam net lekker op gang.

Kopjesloop Delft 14-06-2009

Ik heb gisteren even naar de resultaten gekeken van de Ooievaarsloop in Groot-Ammers. Ik zag tijden van Marleen en Nico van 44.24 en vroeg me af wat er aan de hand was. Het bleek de warmte te zijn. Er zijn toch meer lopers die last hebben van de warmte. Ik ben niet de enige.
Vandaag was het heel anders. Ik had een paar dagen terug eens bij de weersverwachtigingen gekeken en zag dat ze voor zondag goed weer opgaven met kans op een bui. Wellicht is dat in die paar dagen helemaal veranderd, want vanaf het moment dat ik opstond regende het en ook toen ik om 9.27 in mijn Spider stapte regende het nog, flink zelfs.
Dit gaat mooi worden denk ik bij mijzelf. Cor weer !
Ik had vandaag ook naar Amersfoort kunnen gaan voor de hele of halve marathon. Het weer was goed, maar morgen wil ik de Singelloop in Woerden gaan lopen over 10 kilometer. Daar had ik me al voor ingeschreven.
Naarmate ik Delft naderde werd de lucht lichter en werd de regen een mager mierzerregentje, maar gelukkig geen zon.
Ik ben mooi op tijd, kleed me om en wandel op het gemak naar de start, die ruim 500 meter verder ligt. Ik stel mijn horloge in op 1.07.30 in de hoop dat dit gaat lukken. Het tempo ligt dan op 4.30 per kilometer. Ik ben benieuwd. Gezien de vorm op de laatste halve marathon is er een goede kans dat het gaat lukken. Het is wel wat sneller dan in Leiden, maar de afstand is dan ook 6 kilometer korter. We zullen zien.
Het is inmiddels opgehouden met regenen, maar er komen nog genoeg donkere wolken aan. Laat die bui maar komen.
Ik klets nog wat en hoor dat er toch wel wat bekenden de marathon in Amersfoort lopen. Normaal had ik dat denk ik ook gedaan, maar ik luister nu toch wat beter naar mijn lichaam en denk dat ik er nog niet aan toe ben. Verstand komt met de jaren zeggen ze. De wilde haren zijn er vanaf is een andere uitdrukking.
Afijn, vandaag dus de 15 kilometer in Delft.
Ik start en loop over de streep na 8 seconden. In het begin is het slalommen en om de vele grote plassen cirkelen.
Het tempo ligt veel te hoog in het begin, maar we zien wel hoe dat afloopt. Ik loop wel erg vlak. Kilometer 1 en 2 gaan in 4.15 en 4.18 , nummer 3 in 4.19 waarna ik merk dat dit niet lang meer goed zal blijven gaan.
Ik wilde feitelijk vandaag rustig aan doen en morgen wat sneller in Woerden, maar ik ken mezelf. Als het lekker gaat probeer ik toch snel te lopen. Wat je hebt dat kunnen ze me niet meer afnemen. Hoe het morgen gaat of zou gaan, dat moet je altijd afwachten. Misschien is het ineens wel warm of zo.
Door die snelle opening heb ik een voorsprong op mijn schema van 1.07.30 van 44 seconden. Het zal moeilijk zijn om dit vast te houden, maar ik ga het proberen.
Ik schroef mijn tempo terug tot het tempo wat ik vooraf wilde gaan lopen, 4.30 per kilometer.
Ik kom in een lekker tempo. Het is weer lekker gaan regenen. Het gaat geweldig. Als het zo doorgaat haal ik die 1.07.30 , dat zou geweldig zijn.
Kilometer 4 gaat in 4.27 , daarna een 4.35 met drankpost. Even snel een beker water drinken en één over mijn hoofd. Ik heb weinig tijd verloren. Al snel zit ik weer in het juiste tempo. Kilometer 6 in 4.29 , dan een 4.30 en een 4.31
Ik merk dat mijn tempo iets zakt en kom door op kilometer 9 in 4.32 en nader de finish van de 10 kilometer. Ik hoor de speaker roepen dat mijn doorkomst op de 10 gaat in 44.12 -/- de 8 seconden in 44.04 , een prachtige doorkomsttijd.
Zou ik dit tempo vol kunnen houden ?
Als dat lukt, kom ik ruim onder de 1.07.30 uit en zit er zelfs een 1.06..... in.
Ik voel me nog steeds goed en kom weer terug in het juiste ritme.
Kilometer 11 in 4.30 , 12 in 4.29 , 13 in 4.30 en 14 in 4.29 , ongelooflijk vlak.
De laatste kilometer breekt aan. Het is nog één recht stuk van 1 kilometer. Ik voel de kilometers wel en de vermoeidheid is niet aan mij voorbij gegaan. Een slotkilometer als vorige week zit er niet in, maar ik kan nog wel iets versnellen.
De slotkilometer gaat uiteindelijk in 4.16 , waardoor de eindtijd uitkomt op een nettotijd van 1.06.30,85 , een marge van een minuut op mijn schema, FANTASTISCH. Goed voor een vijfde plaats.
Als ik het tempo van 4.30 kan lopen op een halve marathon, zou ik een 1.35 hebben gelopen, dat had er vandaag zeker in gezeten. Ik zou nu een speling van een minuut hebben met nog 6 kilometer te gaan.
Ik kan niet wachten totdat het regent en er een halve marathon op het programma staat.
Zondag zou ik de Ronde van de Krimpenerwaard lopen, maar die gaat helaas niet door vanwege het gebrek aan belangstelling. Lopers blijken liever individueel te lopen. Nu kan ik wel de jubileumeditie van de PPC loop in Leiden meemaken, de 250e.
Morgen staat eerst nog wel de Singelloop in Woerden op het programma, al zal dat moeizaam worden, want ik voel de beentjes wel.

Terheijdenloop 17-05-2009

Na de goede generale afgelopen donderdag in Ouderkerk a/d IJssel heb ik me eerst een verdiept in het aantal lopen dat vandaag plaats zou vinden.
Spijkenisse, Leiden, Naarden of Terheijden komen in aanmerking. Naarden is het verste weg en valt af. Leiden heb ik vorig jaar gelopen. Het is de dag van de marathon en heel erg druk. Je kunt je auto daar slecht kwijt. Wel bij de Groenoordhallen en dan met pendelbussen naar het centrum. Dat gaat me de hele dag kosten en het parcours was vorig jaar niet geweldig, één en al drempels en klinkers met kuilen. Leiden valt ook af. Ik besluit te kiezen voor Terheijden. De start zal om 12.30 uur zijn. Ik heb in de morgen alle tijd.
Ik heb de tijd toch wat verkeerd ingeschat, want om 11.10 kom ik er achter dat ik nu zo langzamerhand actie moet ondernemen. Volgens de ANWB routeplanner is het 50 minuten naar Terheijden en ik heb er geen erg in dat ik met het pontje over moet varen. Balen zeg. Nu heb ik eens alle tijd, ben ik weer laat.
Ik realiseer me dat ik de pont van 11.15 nooit ga halen en regel zoveel mogelijk al thuis. GPS horloge vast omdoen, mijn lange sokken aantrekken. Brood smeren en groente met drank regelen voor mijn dieet. Ik neem voor de zekerheid de Tomtom mee, alhoewel ik geen voeding heb in de auto. Ik heb hem net iets opgeladen zodat ik er toch profijt van kan hebben. Het is inmiddels al 11.23 als ik de deur uitstap. Het zal nog haasten worden om de pont van 11.30 te halen. 
Gelukkig is het pontje in Bergambacht betrouwbaar. Ik kom aan om 11.28 en stipt om 11.30 vertrekt de pont.
Ik heb snel de Runners meegenomen om het adres op te zoeken, maar dat blijkt er niet in te staan. Marloes even gebeld met het adres in Terheijden en ingesteld op de Tomtom en snel weer uitzetten, want zoveel was de accu nu ook weer niet opgeladen.
Op de Moerdijkbrug zet ik de Tomtom aan zodat ik probleemloos richting de start kan komen.
De reis verloopt voorspoedig en het blijkt ook wat minder lang rijden te zijn dan dat de ANWB routeplanner opgaf. Ik heb nog een kans om op tijd te komen.
Om 12.05 kom in Terheijden al binnen rijden. Het is een sfeer van jewelste in het centrum. Het is links en rechts fleurig van alle lopers in diverse kleuren, maar je auto kun je nergens kwijt.
Uiteindelijk heb ik een plekje kunnen vinden ruim 500 meter van de start vandaan. Het zoeken heeft me weer 5 minuten gekost en ook het lopen naar de inschrijving kost tijd. Tijdens het lopen naar de inschrijving smeer ik mijn tepels alvast in met vaseline en doe ik mijn hartslagband alvast om, dat scheelt wat tijd. Als ik uiteindelijk het café binnenstap waar de inschrijving is, hoor ik de speaker roepen dat het nog 10 minuten is tot aan de start.
Ik vul snel het formulier in om me in te schrijven. Er wordt veel gevraagd en ik zie dat je zelfs een chip moet hebben. Oh jee, de chip zit nog op mijn oude schoenen, die ik gelukkig nu aan heb, maar waar ik niet mee ga lopen. Ik geef het ingevulde formulier af en na wat gevraag en overleg besluiten ze me toch nog te accepteren. De inschrijving was eigenlijk al gesloten.
Ik krijg een enveloppe met mijn startnummer en leg het op een tafel.
Snel wissel ik de chip met mijn loopschoenen, gris een banaantje uit mijn tas en spoed me naar het toilet, al happend in mijn banaan.
Snel ren ik naar buiten en hoor tot mijn opluchting dat ik nog 3,5 minuut over heb. Het is toch nog gelukt zeg.
Het instellen van mijn GPS gaat ook nog lukken, maar het signaal van de satellieten wil maar niet vlotten. Als het startschot klinkt ben ik nog aan het wachten. Dan maar weg en op start drukken, dan klopt in ieder geval mijn nettotijd nog, al heb ik geen controle op de afstand, maar die zal toch welk rond de 15 kilometer bedragen.
We lopen een rondje van 5 kilometer, waarvan ik er 3 wil doen, de maximale afstand van 15 kilometer.
Op het moment dat ik start schiet me te binnen dat mijn startnummer nog op een tafeltje ligt in het café. Is er toch weer wat mis gegaan zeg. Gelukkig hebben we nu een chip en wordt de tijd geregistreerd.
Ik start helemaal achteraan zoals ik de laatste tijd wel vaker doe en wat me goed is bevallen. Eerst eens kijken hoe het met de achillespezen is na vrijdag.
Rechts is flink gevoelig, maar voor het eerst sinds bijna een jaar voel ik links helemaal niets. De strassburg sok heeft denk ik toch zijn werk gedaan. Nu rechts nog.
Het is een goed bezette loop. Het inschrijfgeld is 6,50 euro bij na-inschrijving en 5 euro bij voorinschrijving als je een eigen chip hebt.
De speaker is een bekende die ik al bij veel evenementen ben tegengekomen, Frans Jacobs. Deze man heeft een prettige stem en doet dit werk voortreffelijk. De man wordt veel gevraagd voor allerlei evenementen.
Na een rustig begin haal ik diverse achterblijvers in en kom ik in mijn ritme. Mijn GPS heb ik ingesteld op 1.15 uur, al wil ik daar wel onder lopen. Mijn doel is 1.12.30 en de uitdaging is om 1.11.15 te lopen, een tempo van 4.45 per kilometer, al denk ik niet dat ik dat ga redden.
De kilometers van net onder de 4.45 rijgen zich aaneen. Het gaat super. Het is droog maar gelukkig bewolkt en er staat een lekkere stevige wind. Ik loop graag tegen de wind in.
Na de eerste ronde van 5 kilometer kom ik door in 23.38 , een voorsprong van 7 seconden op minn schema, al is de weg nog lang. Vooral ronde 3 zal harken worden.
Nog steeds haal ik veel lopers in. Net voor de 2, 7 en 12 kilometer is een drankpost met water en sponzen, waar ik de eerste ronde niet ben gestopt, maar waar ik in ronde twee wel even gebruik van maak, al is het meer in het voorbij gaan. Ik gris een beker uit de handen van een vrijwilliger en pak een spons, waarna ik snel weer in mijn ritme kom.
Ik haal ene Leon in, een plaatselijke held, want iedereen schijnt hem te kennen, net als bij de marathon van St. Oedenrode, waar we ook al ene Mari bij ons hadden lopen die iedereen kende.
Leon en ik lopen samen over de finish na ronde twee en komen door in een prachtige 47.12 , nog steeds een voorsprong op mijn schema en nu van zelfs 18 seconden. Het gaat nog steeds super. Ik heb nog steeds gebrek aan voeding voor mijn spieren, het is de laatste dag van mijn dieet. Vier weken lijnen, waar ik begonnen ben op 85,3 kilo en waarbij de teller nu zelfs staat op 76,6 kilo. Onvoorstelbaar. Ik ben trots op deze prestatie.
Vanwege het verloren gewicht loop ik blijkbaar ook veel makkelijker, want ondanks het gemis aan voeding kan ik mijn tempo goed vol houden.
Leon zet een versnelling in en ik volg op enige afstand. Leon is vooraan gestart en ik 32 seconden later. Dat gat moet hij eerst maar eens zien te maken.
Net voor de 12 kilometer even snel wat drinken en een spons meenemen voor onderweg. Ik loop nu een flink stuk tegenwind in mijn eentje en loop snel weer wat in op Leon die inmiddels toch al een aardig gaatje had geslagen.
Met nog twee kilometer te gaan blijft het gat tussen Leon en mij gelijk. Wel halen we wat andere lopers in die het moeilijk hebben. Het gaat met mij nog steeds helemaal geweldig, ik ga dit gewoon volhouden ook, dat moet.
We gaan de laatste 500 meter in. Ik heb nog genoeg over en zet nog wat aan.
Een loper voor me kijkt vertwijfeld om en versnelt wat om me voor te blijven, maar dat lukt niet. Ik suis hem voorbij. Leon kijkt ook al om. Het gat wordt snel kleiner, maar ik krijg hem niet meer te pakken. Leon eindigt slechts een seconde of 2 voor me. Genoeg om hem netto wel voor te blijven, ruim nog denk ik, maar dat zie ik bij de uitslagen wel, dat bleek netto 1.10.38 voor mij en 1.10.53 voor hem te zijn.
Bij de finish nog even een beker water naar binnen gooien en dan mijn startnummer op gaan halen. Bij inlevering van je startnummer ontvang je een lichtgevende draagtas. Je kunt kiezen tussen fluor-oranje en fluor-geel. 
Ik zoek en zoek, maar nergens is mijn startnummer te bekken. Ik meld me bij de organisatie en geef mijn naam door.
Aha, mijnheer Terlouw. Een dame weet er alles van.
We hebben een fout gemaakt mijnheer Terlouw. We hebben u per abuis ingedeeld bij de 5 kilometer. U was laat en het is misgegaan. Excuses !
Waarschijnlijk is mijn tijd toch te traceren als gevolg van de passages op de mat, maar voor alle zekerheid geef ik blij mijn eindtijd door, 1.10.37
Onvoorstelbaar dat ik al zo´n tijd in mijn benen en lichaam heb. Dit geeft hoop voor de toekomst. Straks weer goed eten en meer kracht hebben met dat veel lichtere lichaam. Wie weet gaat het me nu lukken om de Monschau Marathon binnen de 4 uur te lopen, dat is me nog nooit gelukt.
Omdat ik geen startnummer kan overleggen ontvang ik van de organisatie alvast een tas, ik kies voor de fluor-geel kleur.
U bent toch niet bij de beste drie geindigd ? , vraagt een man. Ik kan hem geruststellen.
Ik vraag gelijk of ik ergens kan douchen, maar dat blijkt niet het geval.
Ik wandel blij naar mijn auto terug, kleed me daar om. Het is imiddels wat zonnig geworden zodat ook het dak er nog eens af kan. Nu ben ik helemaal in mijn element. Wat een geweldige dag. Eerst wat stressen, maar nu helemaal super.
Om 15.00 uur ben ik al thuis. De prijsuitreiking van de loop zou pas om 15.30 uur plaatsvinden.
Ik had besloten om maar niet bij de eerste drie te eindigen, anders had ik uren moeten wachten. Absurd, zo´n lange wachttijd, het bleek de 38e tijd te zijn.

Drie Maenenloop Ouderkerk a/d IJssel 15-05-2009

Jjjjjjjjjjjjjaaaaaaaa hoor, het is Cor weer. Eindelijk weer eens. Zwaar bewolkt en wat regen. Veel zuurstof in de lucht en echt iets voor mij. Super.
Vandaag ga ik 10 kilometer lopen in Ouderkerk a/d IJssel, de Drie Maenenloop.
Ik kan op tijd weg vanaf mijn werk. Ik stap in de auto net voor 18.45 en stap de sporthal in Ouderkerk binnen om 19.00 uur. De start is om 19.30 uur en ik heb zelfs tijd genoeg.
In de kleedkamer nog even zitten kletsen en omkleden. Mijn schoenen aandoen en dan rustig richting de start. Ik heb nog 10 minuten voor het startschot en heb alle tijd om mijn GPS in te stellen.
Ik praat nog even met Ilona van Vliet die ook mee zal lopen. Ze heeft een PR staan op de 10 kilometer in Rotterdam van een hoge 43-er. Ze heeft geen idee wat ze gaat lopen.
Chris Bezemer, Arie Visser en Ruud vd Velde zijn er ook.
Na de training van woensdag heb ik toch weer flink last gekregen van mijn rechter achillespees. Dat snellere werk werkt toch niet geweldig op de blessure, maar dat was ook de reden dat ik een tijdje niet was wezen trainen.
Het parcours bestaat uit 1 ronde van 2,5 kilometer. De afstand klopt goed gezien mijn GPS horloge.
In het begin doe ik het heel rustig aan. De achillespees doet flink pijn, maar na ruim 1 kilometer wordt de pijn minder en verdwijnt daarna. De spieren worden warm.
Het doel is een tijd van 50 minuten met toch wel een doel van 47.30 , aangezien ik in Alblasserdam een tussentijd had op de 10 van net iets daarboven. 
Mijn gewicht is tenslotte al zoveel minder geworden dat ik zelfs al onder de 78 kilo zit, dat moet ook schelen wat betreft de prestaties, al is het dieet nog niet afgelopen en heeft het lichaam nog weinig voedsel voor de spieren. 
Kilometer 1 gaat in 4.45 en nummer 2 in 4.43 , daarna een 4.42 en een 4.47 .
Het gaat nog lekker. Ik begin wat mensen in te halen die mij in het begin hebben ingehaald. Ruud vd Velde loopt ruim een minuutje voor me en lijkt in vorm. Arie Visser en Chris Bezemer zitten voorin in een goed groepje. Ilona loopt super.
Kilometer 5 gaat in 4.44 , waardoor de tussentijd halverwege 23.40 is, een goede tussentijd. Ik loop voor mijn gevoel super rustig en lijk het makkelijk vol te gaan houden. Arie Visser stapt bij de 5 kilometer uit, hij heeft wederom last van zijn kuit.
Misschien moet Arie eens wat langer rust houden. Dat zeg ik, want ik doe het zelf ook niet en Arie heeft toch heel wat meer ervaring dan ikzelf. Ik hoop voor Arie dat hij hier toch eens snel vanaf komt.
Kilometer 6 gaat in 4.42 en nummer 7 in 4.44 
Ilona gaat na ronde 3 nog fantastisch, al zakt haar tempo iets terug. De achterstand op Ruud is nog steeds een minuut, al loop ik iets in.
Bij de finish van ronde 3 wordt ik net ingehaald door de winnaar, Rob vd Want uit Capelle a/d IJssel. Ik roep nog dat ik tweede ben, maar ze willen het niet geloven, dus besluit ik ook mijn laatste ronde maar te lopen.
Het gaat nog steeds super. Dit is echt superweer. Ik heb nog veel over en besluit toch wat te versnellen, al wil ik niet te snel gaan ivm de achillespees.
Kilometer 8 loop ik in 4.41
Ruud loopt nog steeds ruim voor me, maar ik krijg toch sterk de indruk dat Ruud niet meer zo fris is. De afstand wordt kleiner, al kan ik dat gat nooit meer dichtlopen, daarvoor is de te lopen afstand te kort.
Kilometer 9 is nogmaals een 4.41 en de laatste kilometer gaat na een versnelling in 4.28
Ik heb heerlijk gelopen, geen pijn meer gehad en ben nog zo fris als een hoentje. 
De eindtijd is 46.55 en daar ben ik best wel tevreden mee, een 31e plaats.
Chris komt binnen in 38.19 en is vijfde.
Ilona loopt een geweldig PR in 43.17
Deze dame weet niet half wat ze kan. Als ze wat gericht gaat trainen kan ze nog veel sneller.
Ruud vd Velde blijkt op de meet nog een voorsprong op me te hebben van slechts 32 seconden. Ik was aardig ingelopen. Er had wellicht meer ingezeten omdat ik helemaal niet moe ben en nog veel sneller had gekunt, maar dat is achteraf. De afgelopen weken kwam ik aan het einde iedere keer tekort.
Bij de finish kreeg iedereen een flesje drinken, sportdrank of water en er was voldoende fruit voor iedereen in de vorm van sinaasappels en appels. Onderweg bij de finish van een ronde stond een drankpost, waardoor alles prima was geregeld.
Het inschrijfgeld bedroeg 4 euro, maar dat was het zeker waard.
Zondag ga ik vermoedelijk in Terheijden lopen, een loop over 15 kilometer.
Dinsdag dacht ik dat de Gouwebosloop was, maar dat blijkt een week later te zijn, maar dan zit ik in Milaan en kan ik niet meedoen. Het zal dinsdag skeeleren worden vanuit Stolwijk, mits het niet giet.
Ik wens iedereen een goed en sportief weekend toe.

16e Delftse Parkenloop 03-05-2009

Als ik de loopjes in het trimloopboekje eens bekijk voor vandaag, dan is er weinig keuze in de regio. Er is eigenlijk keuze uit 1, de Delftse Parkenloop. De start is vanaf het complex van AV´40 in Delft Noord.
De start is om 11.00 uur. Op het gemak ga ik in mijn Spider op pad. Echt vroeg ben ik niet. Even klaarmaken, inschrijven, naar ht toilet en richting start. Daar aangekomen is iedereen net vertrokken en loop ik weer een minuutje achter de rest aan, maar dat maakt me niet veel uit. Ik wil toch wederom rustig aan doen. 
Van te voren twee boterhammen en een banaan gegeten in de hoop dat het beter zal gaan dan in Hazerswoude. Mijn gewicht is al aangekomen op net onder de 81 kilo. Het afvallen gaat super, maar ik heb weinig fut in mijn lichaam. Nog maar twee weken te gaan.
Ik wil in een tempo proberen te lopen van 5 minuten per kilometer en dat zo lang mogelijk vol proberen te houden.
Mijn tempo in het begin is goed. De achillespees is in het begin weer goed voelbaar, maar verdwijnt weer als sneeuw voor de zon, net als in Hazerswoude.
Alles voelt goed en het tempo van 5 minuten gaat goed. Ik haal de ene na de andere loper in, totdat ik er uiteindelijk ruim 100 heb ingehaald. 
De eerste 5 kilometer gaan in 24.50 , de tweede doorkomst gaat in 50.12 , netjes op schema.
Het gaat nog steeds goed. Ik neem wat pauze bij de drankposten om de 5 kilometer en loop de verloren tijd in de vijf kilometer weer in.
De vijftien kilometer gaat in 1.15.18 , waarmee ik slechts 18 seconden achter loop op mijn schema, maar de benen lopen al weer vol. De brandstof is op. Het wordt weer net als in Hazerswoude, alleen ben ik nu iets verder.
Kilometer 16 gaat nog in 4.59 , maar dan is het over.
Kilometer 17 en een drankpost gaan in 5.25 , waarna een 5.41 volgt.
Kilometer 19 gaat in 5.49 , waarna ik probeer nog wat te versnellen met de laatste krachten. Ik weet er nog een 5.33 uit te persen, maar dan is de pijp echt leeg. De laatste 1100 meter kom ik bijna niet vooruit. De finish komt in zicht en na een 6.54 is de lijdensweg voorbij in 1.49.39 , wat me nog niet eens helemaal tegen is gevallen, ik werd 71e van de 101 lopers.
Zo´n halve marathon is momenteel net te ver.
Het is inmiddels heerlijk weer geworden en het dak kan van de Spider af. Heerlijk.
Als het herstel zo doorgaat zal ik binnenkort weer gaan trainen, want dat mis ik wel enorm.
Dinsdag is er een Bevrijdingsloop in Alblasserdam. Eens kijken of ik dat ga redden met mijn werk en of de achillespees en het lichaam al weer een beetje zijn hersteld.

Marathon Rotterdam 05-04-2009

Foto gemaakt door Jos Koeleman

Hieronder volgt het verslag van mijn ervaringen tijdens de marathon van Rotterdam.

Er ging weer eens iets aan vooraf dat ik weer mee moest maken.
Op vrijdagmorgen 3 april zou ik mijn startnummer gaan halen in Rotterdam. Op donderdagavond zoek ik vast mijn startbewijs op waar ik mijn nummer mee op kan halen, maar kan het niet vinden. Nog een keer de hele la overhoop gehaald waar het in moet liggen. Er bekruipt mij een onbehaaglijk gevoel. Het zal toch niet zo zijn dat.......
Nee, zo dom kan ik toch niet zijn !
Het hele jaar verheug ik me al op de marathon in Rotterdam en me dan niet ingeschreven hebben ?
Ik kijk snel al mijn bankafschriften na, maar nee, geen afschrift van de marathon.
Ik baal als een stekker.
Snel op de site kijken of ik me nog in kan schrijven. De inschrijving is gesloten vanaf 9 maart al en er is geen na-inschrijving mogelijk.
Dit is voor mij een klein drama. Al 21 keer achter elkaar de marathon in Rotterdam gelopen en deze keer niet ?
Snel op Marktplaats gekeken. Diverse mensen bieden hun startnummer aan vanwege blessures, dus dat zou nog moeten kunnen. Ik mail er een paar en krijg de bevestiging dat het mogelijk is.
Op vrijdagmorgen snel naar Rotterdam en naar de helpdesk. Ik doe mijn verhaal en krijg tot mijn grote opluchting een inschrijfformulier voor mijn neus en kan me alsnog inschrijven. Super !
Ik voel me 5 kilo lichter.
Op de beurs kom ik Ruud vd Velde en Peter Hofman nog tegen.
Met Peter en mijn vrouw Marloes eten we een bordje pasta, waarna we Peter veel succes wensen en afscheid nemen.

De dag van de marathon zelf.
Op mijn gemak begeef ik me naar metrostation Capelsebrug. Ik wacht even op René Kleijnendorst die met zijn vrouw en zoontje en nog een plaatsgenoot arriveert om 10.00 uur. Dit is een uur voor de start. Met de metro komen we op de Coolsingel. Ik neem afscheid van de anderen, want via de man van Anita die werkt in de brandweerkazerne mag ik me daar omkleden.
Als ik me begeef naar de zaal om me klaar te maken is iedereen al weg. Ze willen blijkbaar allemaal vroeg aan de start staan.
Nadat ik me heb klaargemaakt wandel ik rustig richting start. Ruim voor het startschot kom ik in het juiste startvak te staan. We hebben nog wel 4 minuten over.
René heeft een stickertje met startvak B gekregen en start net achter de toplopers. Ik wilde dit niet omdat ik toch rustig aan wil doen en voor een tijd onder de 4.30 uur ga. Snel starten heeft voor mij helemaal geen zin.
Ik spreek nog wat bekenden, plas nog even en ga van start.
Ik wil proberen zo lang mogelijk een tempo van 5.30 per kilometer te lopen.
Op het moment dat ik het startvak was ingegaan was de zon gaan schijnen. De koperen ploert is mij als zo vaak ongunstig gezind. Gisteren een superdag met een koud windje en geen zon. Vandaag bijna geen wind en een vervelende zon. Gelukkig was ik niet de enige die zo dacht. Onderweg genoeg mensen gezien met krampverschijnselen wegens uitdrogingsverschijnselen door de zon.
René wil gaan voor een tijd onder de 4 uur, hier hikt hij al jaren tegenaan. Hij heeft heel veel getraind en regelmatig lange afstanden gelopen, dus dat moet goed gaan.
Zelf wil ik onder de 4.30 lopen, met een stille hoop op 4.15 , al speelt het weer niet mee.
Ik schat Peter Hofman in op een tijd net onder de 3.30 , gezien zijn mooie 1.36 op de halve in Lekkerkerk. We zullen zien.
De eerste vijf kilometer gaan netjes in 26.33 en ook de tweede vijf gaan in 26.33
Bij de drankposten drink ik erg goed, want met die zon verlies je veel vocht, zout en mineralen. Met dorstlesser vul je die weer gedeeltelijk aan.
Onderweg iedere vijf kilometer twee tabletjes druivesuiker en drie bekertjes drank.
De derde serie van 5 kilometer gaan in 27.11 en de vierde serie in 26.23 , waarmee ik al wel wat voorsprong heb op mijn schema, maar de zwaarste kilometers moeten nog komen. Ik heb toch een zeer matige voorbereiding gehad die veel te kort was. De lengte zal me zeker opbreken.
Mijn halve marathon gaat in 1.53.24 , best wel netjes.
Van 20 tot 25 kilometer gaat in 27.35 , daarna gaat het iets moeizamer. De warmte eist zijn tol. Ik neem bewust wat gas terug. Om me heen hebben een aantal lopers al last van kramp, die hebben wellicht te weinig gedronken. Ik heb verder nog nergens last van.
Bij de tweede passage van de Erasmusbrug, na ruim 25 kilometer staan mijn vrouw en zoontje Richard langs de kant.
Richard komt ineens het parcours oprennen om me een banaan te geven. Hij loopt daarbij wat lopers voor de voeten, maar ik kan hem heelhuids naar de kant krijgen.
Dit is de vierde keer dat ik ze zie. Het is voor hen ook een sport. Als ik voorbij ben wurmen ze zich weer in de drukke metro waarin ze geen centimeter kunnen bewegen. Alles zit tjokvol.
Voor Richard is het de eerste keer dat hij van de partij is. Leuk voor zijn moeder die wat gezelschap heeft en natuurlijk voor zijn vader.
Van Marloes hoor ik dat René ruim 10 minuten voor me loopt, dus zit hij op een schema onder de 4 uur. Hij gaat goed.
Net voorbij de 29 kilometer staat Jos Koeleman die me vastlegt op de gevoelige plaat.
Bij de 30 kilometer staan Marry, Wim van Beusekom en Anita Barth me aan te moedigen. Mijn tussentijd daar is 2.44.10 , 10 seconden sneller dan mijn training op de 30 kilometer in Maassluis, maar nu heb ik nog wat over. De tijd van de 5 kilometer tussen de 25 en 30 gaat in 29.55 
We gaan nu het Kralingse Bos in. Veel lopers van Start staan langs de kant. Ook Ruud vd Velde zie ik staan, al is dat pas op de terugweg.
Tussen de 30 en 35 kilometer loop ik in 32.21 , maar ondanks de oplopende kilometertijden ga ik niet kapot. De benen zijn moe, maar dat is logisch, die zijn de kilometers nog niet gewend, maar mijn lichaam voelt zich desondanks super.
Bij de 36 kilometer stop ik even bij Richard en Marloes, drink wat en hoor dat René het moeilijk heeft. Hij zit nog ruim 5 kilometer voor me.
Tussen de 36 en 38 loop ik zonder te wandelen. Het gaat lekker. Ik ruik de finish. Bij de 39 kilometer kom ik weer langs Marry en Wim. Eventjes dribbel ik nog door, maar dan willen de benen niet meer zo.
Weer een stukje wandelen en dan dribbelen naar de 40 kilometer. Mijn tijd tussen de 35 en 40 gaat in 31.57 , wat nog sneller was dan de 5 kilometer daarvoor. Super eigenlijk. Mijn doorkomsttijd is nu 3.48.28 , die tijd van 4.15 ga ik ruimschoots halen, waanzinnig.
Net voorbij de 40 ligt een loper langs de kant. Dat ziet er niet goed uit. Allemaal EHBO mensen eromheen. Blij dat ik niets mankeer.
De laatste 2 kilometer breken aan. De vrouw van Arno Ruiter moedigt me nog aan, maar het wil niet meer met de beentjes.
De kubuswoningen komen in zicht. Net daar voorbij is het 41 kilometerpunt.
Net voorbij de 41 kilometer zie ik René waarempel in de verte lopen. Ik zet iets aan en haal hem bij. René zit er doorheen. Zijn droomtijd kan hij vergeten, hij heeft kramp en kan niet meer.
Ik besluit bij hem te blijven zodat we samen naar de finish kunnen lopen. Die ene minuut sneller maakt me nu ook niet meer uit. Ik ben tevreden.
De bocht om, de Coolsingel op, nog maar 500 meter. Nu niet meer gaan wandelen.
Het zoontje van René, Lucas, komt naast zijn vader lopen en met z´n drietjes dribbelen we naar de finish. Voor mij stopt de klok op 4.04.24 en voor René die eerder is gestart op 4.09.04
René heeft toch zijn medaille, al heeft hij gemengde gevoelens.
Ik ben superblij. Ik weet zeker dat als de marathon gisteren was geweest ik zelfs nog onder de 4 uur had gelopen ook, zonder de zon. Onvoorstelbaar. Ik loop pas weer ruim 6 weken en dan al zo´n nette tijd. Ik had het absoluut niet voor mogelijk gehouden.
Nu rustig gaan trainen voor de natuurmarathon op 1 november.

Polderloop Hazerswoude 29-03-2009

Zondag 29 maart 2009. Een mooie dag.
Ik ga mijn tweede halve marathon lopen na mijn blessures en tevens de laatste ter voorbereiding op Rotterdam volgende week.
Gisteren een fantastische avond gehad in De Stoep. Met twee oud-klasgenoten heb ik een reunie georganiseerd van de zesde klas lagere school. Om iedereen na 33 jaar weer terug te zien was super. We waren met 23 oud-klasgenoten. Lekker kletsen, herinneingen ophalen en heerlijk gourmetten. Fantastisch.
Het werd erg vroeg vanmorgen. Veel gegeten en het werd dus laat.
Toch wil ik vandaag een laatste training doen voor Rotterdam. 
Ik twijfel tussen de Braassemloop over 20 kilometer of de Polderloop in Hazerswoude.
De start in Roelofarendsveen bij de Braassemloop is om 11.00 uur en het is wat verder rijden.
Mede vanwege de kortere nachtrust na het ingaan van de zomertijd besluit ik dan toch maar naar Hazerswoude te gaan. Ik wil daar de halve lopen in 1.45 uur, een tempo van 5 minuten per kilometer. Niet voluit gaan, niet verzuren, alleen maar heel blijven.

De start is om 11.17 uur en ik wil een uurtje van tevoren vertrekken. Net als ik op het punt sta om te vertrekken komt mijn moeder binnen met de vraag hoe de reunie was geweest. Ik verspeel hier 5 minuten mee. Weer wil ik weggaan, maar nu komen mijn zwager en schoonzus op visite uit Wezep. Weer wachten, begroeten even kletsen en weer 5 minuten weg.
De tijd begint nu weer te dringen. Snel naar Hazerswoude. De kortste weg is via de sluizen in Gouda naar de rotonde en dan afslag Waddinxveen via Het Weegje. 
Balen, wegomleiding. Ik moet terug via de ophaalbrug in Waddinxveen en dan via de ophaalbrug in Boskoop weer terug naar de route. Weer 5 minuten of iets meer weg.
IN Hazerswoude aangekomen dribbel ik richting de kantine, schrijf me snel in en snel naar de start.
Ik ben nog op tijd, maar mijn hartslagmeter met GPS moet nog worden ingesteld. DE GPS wil niet, maar uiteindelijk lukt het. Snel de juiste waarden instellen en ja hoor, ik heb nog 4 seconden over.
Vanaf de start vliegen er al vier lopers vandoor. Ik lig in positie 5. We krijgen al meteen een lekker stuk wind tegen. Super, een lekkere stevige wind.
Na een kilometer of 4 zit ik al wat voor op mijn schema na kilometers van 4.54, 4.53, 4.48 en 4.48
In de vijfde kilometer zit een drankpost waar ik even stil blijf staan en wat drink. Een stukje sinaasappel gaat er ook wel in.
Twee lopers halen me in waardoor ik in positie 7 lig. Kilometer 5 is door de drankpost 5.18 waarna ik mijn eigen tempo ga lopen.
Nummer 6 komt weer in zicht. De kilometertijden blijven goed met 4.49, 4.50 en 4.53
In kilometer 9 is weer een drankpost. Ik ben aan de staart gekomen van loper 6 maar verspeel weer tijd bij de drankpost. Kilometer 9 gaat derhalve in 5.06
Na kilometer 10 in 4.53en 11 in 4.50 haal ik loper 6 bij. Ik geef hem weinig gelegenheid om aan te klampen. Even probeert hij het, maar een kleine versnelling is genoeg om de loper te lossen.
Ik voel me super. Het rotte stuk met de zon in het gezicht en de wind in de rug zit erop en de leuke stukken tegen de wind breken aan.
Ik nader loper 5 die duidelijk moeite heeft met de wind. Snel kom ik dichterbij na een 4.51 en een 4.52
De man kijkt achterom, ziet me naderen, maar heeft niet meer de macht om aan te haken. De man loopt in het midden van de weg. Ik ga helemaal rechts lopen, versnel wat en lig op plaats 5. Wat gaat het soepel tegen de wind in. Ik loop tegen de wind net zo snel als met de wind mee. Heerlijk.
Kilometer 14 gaat in 4.56 , waarna er in kilometer 15 een drakpost is en de tijd oploopt tot 5.07
Achter me is niemand dichtbij en voor me is niemand te zien. Ik besluit iets gas terug te nemen met het oog op volgende week.
Mijn tempo zakt bewust weer richting de 5 minuten. Kilometer 16 gaat in 4.58, dan een 4.57 en nog een 4.57, kilometer 19 in 4.59 .
Even wat drinken in kilometer 20 met als gevolg een 5.04 om de laatste kilometer nog even aan te zetten in 4.37
De eindtijd is 1.43.17 en er is nog heel veel energie over.
De tijd tot Rotterdam is veel te kort, maar de vorm is dusdanig dat ik de marathon zeker uit ga lopen, al zal de 4 uur niet worden gehaald, zeker met de stijging van de temperatuur die is voorspeld. Een tijd tussen de 4 en 4,5 uur ligt voor de hand.

Schoonderwoerd Ambitieloop Lekkerkerk 15-03-2009

De Schoonderwoerd & Partners Ambitieloop 2009. Het is een hele mond vol. Voorheen de Autoschade Middellandloop, maar voor mij gewoon de Boezemloop.
We kunnen de Oliebollenloop ook de Autobedrijf Terlouw loop gaan noemen, maar de loop verliest dan toch iets van zijn klank. Laten we het maar gewoon op de Oliebollenloop houden. Ik kan me ook herinneren dat de Boezemloop in het verleden wel eens drukker is geweest, al geloof ik niet dat het aan de naam zal liggen.

Na maanden aanmodderen staat vandaag voor het eerst weer een halve marathon als wedstrijd op het programma, al wil ik niet voluit lopen.
Mijn doel is om de halve marathon redelijk vlak te lopen in een tijd van 1.45 , een schema van 5 minuten per kilometer.
Richting de inschrijving kom ik in gesprek met Ilona van Vliet uit Bergambacht. Ze heeft gisteren in Ameide bij de recreanten de eerste plaats behaald op de 5 mijl in 36.11 en doet nu al weer mee aan een 10 kilometerwedstrijd.
Er zijn er vandaag meer die gisteren ook hebben gelopen, dat waren die-hards als Kees vd Heul, Piet Wuijster, Jos Koeleman, Wim van Beuzekom.
"Toen ik nog jong was....." deed ik ook nog wel eens zulke dingen als twee halve marathons in één weekend, maar die tijd is voorbij.

Ik spreek voor de start nog even met Wim van Beuzekom. Hij heeft gisteren ook de 5 Mijl gelopen in Ameide en wil het vandaag iets rustiger aan doen. De eerste helft in een tempo van 5 minuten per kilometer en de tweede helft in een tempo van 4.30
Mijn doel is ook die 5 minuten per kilometer, dus lijkt het Wim handig om samen te starten. Vorig jaar hadden we het er ook over, maar was ik zelf sneller gestart en haalde Wim me later nog in.
Vanaf de start netjes de eerste kilometer in 5 minuten vlak gelopen, maar om mij heen was niemand te bekennen. Een aantal groepjes voor me die sneller lopen en achter me ook een aantal lopers die wat langzamer lopen. Geen Wim te zien. 
In de verte voor me zie ik Wim met een heel andfer tempo van me weg lopen. 
Ik besluit naar de groep voor me te lopen met Johan Gelderblom, die ook eindelijk weer van de partij is. Het gaat lekker en ik besluit wat te versnellen om de volgende groep op te zoeken.
Na een paar kilometer draaien we van het fietspad langs de Provincialeweg af naar Ouderkerk a/d IJssel en lopen een aantal kilometer pal tegen de redelijke wind in. Super gevoel is dat.
Voor me lopen Marry Teeuwen en Anita Barth. Het gat is vrij groot, maar stukje bij beetje nader ik hen.
Het duurt bijna 4 kilometer, maar uiteindelijk heb ik hen bereikt. Ik loop ook in op Wim die een klein stukje voor hen loopt.
Marry roept me toe dat hun voor de 10 kilometer gaan en niet voor de halve marathon.
Pffffff, heb ik daarom dat gat dichtgelopen. Ik draai meteen de gaskraan dicht en laat me terugzakken in een groep die me achterop komt lopen. Éénmaal in de groep heb ik al snel mijn plek gevonden en loop lekker mee. We halen een aantal lopers in en ook Wim lijkt er aan te moeten geloven.
Er komen ons diverse lopers tegemoet die de 10 kilometer lopen, waaronder de eerste dames. Ester loopt op kop, met niet ver daarachter Marleen. Ilona van Vliet is knap de derde dame, al is haar achterstand al wel een stuk groter. Ilona is nog geen lid van een vereniging en zou voor Avantri best eens een aanwinst kunnen zijn. Ook voor Ilona zou het goed zijn om wat verder te komen.
Tot aan het keerpunt gaat het super en zitten we vlak achter Wim.
Na het keerpunt krijgen we wind mee en de zon in het gezicht. Zoals zo vaak is het net of ik een klap in mijn gezicht krijg.
Klotezon ! Wat zei jij daar ? Zei die dat ?
Ik laat me terug zakken uit de groep en ga rustiger lopen. Ik moet echt weer wennen aan de zon en de hogere temperatuur.
De 10 kilometer is veel te snel gegaan in 47.40 , dat was helemaal de bedoeling niet, dat had rond de 50 minuten moeten zitten.
Ik dribbel verder en kom langs de finish. Bij de drankpost gooi ik een beker water over mijn hoofd en drink wat alvorens verder te hobbelen. Er komt weer wat meer wind. Achter me naderen een aantal lopers die snel naderbij komen.
We krijgen weer het flinke stuk tegen de wind richting Ouderkerk. Door het gezwoeg tegen de wind voel ik me weer helemaal in mijn element. Ik neem afstand van de lopers achter me en haal zelfs een aantal lopers in. Heerlijk.
Als we de bocht nemen en in de laatste kilometers komen richting de finish blijkt de zon schuil te gaan achter wat wolken waardoor ik mijn tempo deze keer wel vast kan houden.
Na nog wat te versnellen kom ik superfit over de streep in 1.43.20 , 1.40 onder mijn doelstelling. maar ik kom toch niet verder dan een 34e plaats van de 59 lopers.
Onderweg wel flink last gehad van mijn linker hamstrings en ook de aanhechting van mijn linker achillespees, maar dat is na 2 dagen ook weer over. Het speelt iedere keer weer op, maar verdwijnt ook weer.
Wim is binnengekomen in 1.40.48 , net achter Ruud vd Velde die een knappe 1.40.32 heeft neergezet.
Trainingsmaatje Robert Hoek loopt een knappe 1.27.00 en bezet plaats 4, waarmee hij in de boodschappenprijzen valt. Arie Visser valt helaas uit met een blessure na een eerste snelle ronde. Trainingsmaatje Peter Hofman loopt een supertijd van 1.36.45 en is klaar voor de marathon van Rotterdam. Bij mij zal er nog een heleboel moeten gebeuren als ik de finish binnen de gestelde tijd wil halen.

Na nog wat gekletst te hebben over de aanstaande Natuurmarathon op 1 november ga ik op weg naar huis. Onderweg haal ik Piet Wuijster en Robert Hoek in die hebben besloten om lopend van Lekkerkerk naar Schoonhoven te gaan.
En dan zeggen ze nog dat ik het wel eens te gek maak !
Piet heeft op zaterdag en op zondag een wedstrijd gelopen en Robert heeft er ook net een halve marathon opzitten.
Zondag ga ik ook een poging wagen om 30 kilometer te lopen in Maassluis, dan heb ik toch één langere afstand gelopen voor de marathon op 5 april.

Kopjesloop Delft 08-03-2009

De afgelopen weken zijn zwaar.
Terugkomen van ruim 3 maanden blessureleed, een overgewicht van 5 kilo, erg drukke werkzaamheden in mijn bedrijf vanwege een burnout van de dame van de boekhouding waardoor ik vele avonden extra bezig ben. Zo kan het dan helaas gebeuren dat je zoals afgelopen vrijdagavond plannen hebt om Piet te gaan feliciteren met zijn zilveren plak, maar dat je dan op de bank in slaap valt.
Om even over elf uur schrok ik wakker. Sorry Piet. Misschien doe je het volgend jaar over en wellicht met een gouden plak.
Op de training merk ik de vermoeidheid van de laatste weken ook goed. Het gaat voor geen meter. Op de zondagen ben ik wat beter uitgerust en lukt het nog wel redelijk.
Twee weken terug ongeveer 20 kilometer gelopen met Ruud vd Velde en Arie Visser in een tempo van 6 minuten. Dit was dan weer een heel eind na nog niet verder dan 10 kilometer te hebben gelopen. De benen vonden het dan ook welletjes.
Vorige week een trainingsloop gedaan in Maassluis. Ik liep daar 23 kilometer in een tempo van 5.30 per kilometer. Na afloop voelde ik mijn benen heel goed. Alles deed zeer. Ik wil nu toch wat langere afstanden lopen om over 4 weken toch de marathon van Rotterdam te lopen, al moet ik daar helemaal niets verwachten. Uitlopen binnen de gestelde tijd is het doel.
Vandaag was het tijd om weer eens een wedstrijdje te lopen om te testen hoe het met mijn conditie is gesteld.
Om 11.00 zal de start plaatsvinden van de Kopjesloop in Delft. Om 10.08 vertrek ik van huis en kom rond 10.45 aan. Even inschrijven, klaarmaken en me spoeden naar de start. Ik heb nog 4 minuten over en nog tijd genoeg om mijn GPS in te stellen.
Ik zet het horloge op 1.15 , een tempo van 5 minuten per kilometer, maar hoop wel wat sneller te lopen.
Na een rustig begin achteraan besluit ik wat te versnellen. Ik worstel me langs het peloton naar voren, al stampend door de plassen die zich langs de kant bevinden. Het maakt me allemaal niets uit. Ik voel me goed vandaag, al werd ik al weer vroeg gewekt door die stomme kerkklok die om 8 uur langdurig blijft luiden. Een brief naar de gemeente heeft niets opgeleverd omdat ik de eerste ben die er iets over zegt. Een handtekeningenactie gaat me toch wat te ver.
Na de eerste ronde van 5 kilometer kom ik door in 23.40 waarmee ik op een schema loop van ongeveer 4.45 per kilometer. Het gaat nog vrij soepel en ook ronde twee gaat goed. Ik kan het tempo nog steeds goed volhouden en kom na 10 kilometer door in 47.28 , een voorsprong van 2 seconden op een schema van 1.11.15 wat een tempo van 4.45 per kilometer betekent.
Na de drankpost heb ik wat tijd verloren, waardoor ik wat moet versnellen om weer op mijn droomtijd uit te komen. De laatste kilometer breekt aan. Ik kom door in 1.06.45 , waarmee ik het net niet ga redden. Ik heb nog genoeg over om flink te versnellen en loop de laatste kilometer in 4.29 waardoor ik uitkom op een nettotijd van 1.11.14 , een brutotijd van 1.11.30 en een 13e plaats.
Nog redelijk fit puf ik even uit. Ik lijk klaar voor de halve marathon volgende week in Lekkerkerk. Eens kijken of ik daar onder de 1.45 kan lopen, dat zou al weer heel wat zijn.

Trainingsloop avWaterweg Maassluis 01-03-2009

Een lekkere lange rustige duurloop als training voor de marathon van Rotterdam

Vandaag een heerlijke rustige lange duurloop gedaan bij de avWaterweg in Maassluis. Ik kom daar graag, het is er gezellig en er zijn hazen die het tepo aangeven. 

Na het inschrijven in de kantine lopen we een kilometer naar de Waterweg toe waar de start is. De indelingen worden gemaakt naar de 5 kilometertijden, dus groep 25 is een tempo van 5 minuten per kilometer, groep 30 een tempo van 6 minuten per kilometer. Mijn keuze is vandaag gevallen op een tempo daar tussenin, 5.30 per kilometer, al is het dan aankijken of je in groep 27 of 28 moet gaan lopen. Ik besluit in groep 27 te gaan lopen, een tempo van 5.24 , waardoor ik op de 30 kilometer uit zou moeten komen op 2.42 uur. Na de groepsindeling lopen we eerst een klein rondje van 2 kilometer waarna we aan 4 ronden van elk 7 kilometer beginnen om aan de 30 kilometer te komen. Na de eerste 2 kilometer lopen we rechts van een dijkje langs het spoor waarbij we af en toe een trein zien en ook veel wielrenners. We lopen in een goed rustig tempo waarbij er alle gelegenheid is om te kletsen over de komende marathon van Rotterdam waar we voor trainen of andere zaken. Na zo'n 3,5 kilometer gaan we linksaf het dijkje op, maken een bocht en lopen aan de andere kant van het dijkje weer terug, dit is de mooiere kant, want nu lopen we langs de Waterweg en zien we veel boten, dat maakt het toch een hele mooie trainingsloop. Ieder rondje van 7 is er een drankpost waar we even de tijd voor nemen waarna we de groep weer verzamelen en verder gaan. Het gaat lekker vandaag, ik kan makkelijk bij de groep blijven, al verliezen we iets tijd door de drankposten, we gaan wer niet als een gek lopen om die tijd in te halen, maar nemen dat verlies op de koop toe, het is tenslotte maar een training. Na het laatste rondje van 7 kilometer staat de teller op 30 kilometer en komen we binnen in een tijd van 2.45.13 , een achterstand van ruim 3 minuten, maar daar maalt niemand om. Na afloop lekker nog wat drinken en ik neem ook nog een bekertje bouillon, dat gaat er wel in. 

Trimloop AV'40 Delft 15-02-2009

Na het mooie verhaal van Robert nu weer een verslag van een normale trimloop.
Ik heb een zitje denken waar ik zal gaan lopen en welke afstand.
We hebben de hele week al problemen met onze verwarmingsketel en derhalve nog steeds geen warm water. Het moet dus een loop zijn waar ik kan douchen. Niet in Leiden bij de NLML (niet lullen maar lopen), even gedacht aan de Bosdijkloop in Vinkeveen, ook de trainingsloop in Dordrecht heb ik in gedachten gehad, maar uiteindelijk besluit ik naar Delft te gaan bij AV´40 in Delft Noord.
Welke afstand is struikelblok 2. Vorige week boven verwachting de 10 gelopen in 47.51
Met het oog op de marathon van Rotterdam over 7 weken moet ik eigenlijk kilometers maken, maar dat gaat toch niet meer lukken en mijn lichaam is daar ook nog niet aan toe.
Een rustige 15 of een iets snellere 10 ?
Ik schrijf me in voor de 15, al heb ik de 10 in mijn hoofd. We lopen eerst een ronde van 10 kilometer en na de finish bij de 10 is er nog een ronde van 5 kilometer om aan de 15 te komen.
Welk tempo zal ik gaan lopen ?
Het is allemaal nog wat aftasten in deze fase. Ik wil niets forceren na alle blessures van de afgelopen maanden.
Vorige week had ik mijn horloge ingesteld op 50 minuten, deze keer zet ik het op 1.10 voor de 15 al lijkt dat wat te hoog gegrepen.
Ik moet me weer eens haasten. Al hollende uit de kleedkamer na te lang te hebben gekletst sluit ik aan bij de laatste lopers en gaan we gelijk van start. Ik heb geen tijd meer om mijn GPS te activeren en druk maar gewoon op start.
Het doel is 47.30 deze keer. Gezien de vorige week moet dat er in zitten. Als ik nog genoeg over heb loop ik na die 10 de andere 5 kilometer.
Ik loop met de regelmaat van de klok kilometers van 4.40 en heb dan ook na 6 kilometer een voorsprong op mijn schema van 30 seconden, waardoor ik ga mikken op een 46-er.
Ook kilometer 7 gaat in 4.40 , kilometer 8 heeft een klimmetje waar ik een paar seconden laat liggen. De vermoeidheid komt opzetten en ik weet al dat ik na de 10 kilometer niet verder zal lopen.
Wat dat betreft ben ik toch verstandiger geworden. In het verleden ging ik maar door en kwam daar dan later vanzelf wel achter.
Kilometer 9 loopt ook weer net boven de 4.40 en kilometer 10 is harken geblazen. 
Bij de finish hoor ik een brutotijd van 46.46 , waar ik wel een aantal seconden van af moet trekken omdat ik helemaal achteraan was gestart wat me rond de 5 seconden heeft gekost. Uitgaande van de 4.40 per kilometer zou ik dan uit moeten komen in 46.39 , wat dan weer redelijk klopt. De laatste kilometer moet dan ook weer rond de 4.40 hebben gezeten.
Zelden zo constant gelopen, maar er is nog een lange weg te gaan. Uiteindelijk werd ik 17e van de 73.
Volgende week maar eens een 15 kilometer gaan lopen in een tempo van 5 minuten vlak. Dat moet kunnen.

De 10 van Roodenburg Lekkerkerk 08-02-2009

Zondag 8 februari 2009. Een winterse dag en voor mij weer een memorabele dag.
Na maanden van blessureleed nam ik eindelijk weer deel aan een loopje. Een wedstrijd kan ik het nog niet noemen, daar is mijn conditie niet goed genoeg voor. Het is al heel wat dat ik kan lopen.
Afgelopen donderdag heb ik voor het eerst de schoenen even aangetrokken om een stukje te lopen en de dagen erna afgewacht of ik er een reactie op kreeg. De enige reactie was spierpijn, maar dat is het enige.
Netjes op tijd kom ik even na half elf aan bij de Hooiberg in Lekkerkerk, waar ik me inschrjf en alle bekenden weer eens kan begroeten. Wat heb ik iedereen toch enorm gemist en natuurlijk ook de loopjes en het trainen.
Ik ben gek op het lopen met wind, kou en slecht weer, wat juist in de periode veelvuldig voor is gekomen terwijl ik geblesseerd was, net als vorig jaar met mijn zweepslag, maar vandaag mocht ik niet klagen.
Mijn doel vandaag is om gewoon de 10 kilometer te lopen zonder pijn en testen hoe mijn lichaam reageert. Het doel is ergens tussen de 50 en 60 minuten, al stel ik mijn horloge toch stilletjes in op 50 minuten. Je kan nooit weten of de conditie er nog wel een beetje is en het is tenslotte mijn weer.
Vanaf de start loop ik mee met Koos Zieldorf en Bert Groenendaal. Even voor ons loopt Janet Rietveld die rond de 50 minuten wil gaan lopen in de hoop op een PR dat voor haar op 50.04 staat.
Koos blijft zijn eigen tempo lopen en Bert en ik sluiten aan bij Janet en gaan voor haar lopen om haar een beetje uit de wind te houden.
Kilometer 1 gaat in 4.47 , ook het doel van Janet om de eerste kilometer onder de 5 minuten te starten, al was het wel dik er onder. Kilometer 2 gaat in 4.54 evenals kilometer 3. Het gaat Janet toch allemaal net iets te hard, ze kan nog blijven hangen tot kilometer 4 in 4.55 , waarna ze in haar eigen tempo is verder gegaan. 
Met Bert loop ik samen verder. Een stuk voor ons loopt een groepje met Ronald Hamaker. Bert wil Ronald graag bijhalen en ik kan zijn tempo niet volgen. De conditie is ver van wat hij ooit is geweest, maar dat is logisch. We krijgen weer voor de wind en ik kan mijn tempo wat verhogen, al loopt Bert steeds verder van me weg. Ronald heeft het moeilijk, hij heeft gekneusde ribben en gaat steeds moeilijker. Bert loopt hard in op Ronald die het groepje moet laten gaan en ook ik loop op hem in.
Na kilometer 5 in 4.55 gingen de kilometertijden omlaag. Ik snap niet waar ik nu al weer de kracht vandaan haal, maar de tijden gaan naar 4.43 , 4.39 en 4.46 op de 6e, 7e en 8e kilometer. Ronald loopt vlak voor me. Ik begin nu moeite te krijgen met de afstand. De benen voelen vermoeid. Ik zet nog even aan en haal Ronald in na een kilometer van 4.43
Een stuk voor me loopt een loper met een wit shirt met Fikszo erop. Ik zet aan, al heb ik weinig hoop om de loper in te halen. Het pad in de laatste kilometer is glibberig, waar ik beter mee om weet te gaan dan de loper voor me. Snel haal ik de loper voor me bij. De loper kijkt achterom en versnelt, maar het is te laat. Ik ben op stoom en snel de loper voorbij. Nog een kilometer verder en ik had nog een loper ingehaald, maar met een slotkilometer van 4.35 was ik toch blij. Met een nette 47.51 kwam ik over de streep. Bert had er een lage 47-er uitgeperst en was ook tevreden.
Bij de finish nog even wachten op Janet. Janet heeft het lastig op het glibberige gedeelte richting finish. We schreeuwen haar toe om nog iets te versnellen omdat er een PR in zit, maar helaas komt ze binnen in 50.06 , twee seconden achter haar PR. Dit record gaat dit seizoen zeker sneuvelen.
Marleen heeft voor de tweede keer achter elkaar de loop bij de dames gewonnen, deze keer in 42.03 en kreeg de wiselbeker. Terwijl Marleen even ging uitlopen bracht ik de beker even bij Jan Zijderlaan. Wim van Beuzekom ziet me lopen met de beker en is verbijsterd. Hij vraagt zich af of ik soms een stuk heb afgesneden. Hij gelooft het niet als ik zeg dat ik een stuk voor hem heb gelopen.
Jan Zijderlaan viel vandaag helaas uit met een blessure aan zijn kuit. Hopelijk is dit weer snel over.
De meeste Avantrianen heb ik ver voor me uit zien lopen, maar veel weet ik niet over hun prestaties. Robert Hofman had een hoogtestage gedaan op skies tijdens zijn wintersportvakantie wat al meteen een mooie 37-er opleverde waarmee hij Rob Boer net achter zich liet.
Woensdag hoop ik eindelijk weer eens te gaan trainen, daar zie ik al echt naar uit.